Az AMD a Radeon HD 8000M család rajtjára készül

Pár hét és megjelennek a Radeon HD 8000M család tagjai.

Az AMD a Radeon HD 8000M család rajtjára készül

Az AMD a következő év elején, a 2013-as CES alkalmával - amely január elején kerül megrendezésre - bemutatja Radeon HD 8000M sorozatú mobil videokártyáit. Az újdonságok meglehetősen érdekes termékeknek ígérkeznek, igaz, még nem látott napvilágot az összes velük kapcsolatos információ, így sok még a homályos részlet. Nézzük, mi az, ami már most is tudható.

Az AMD újdonságai a „Solar System” családot erősítik majd,  azaz ezúttal bolygókról kapják a nevüket. A következő év első negyedévében megjelenő új mobil videó vezérlők modelltől függően Venus vagy Mars GPU köré épülnek majd és mindannyian rendelkeznek DirectX 11.1-es támogatással.

További közös tulajdonság az Enduro technológia jelenléte, ami a mobil videokártya és az integrált videó vezérlő közötti automatikus, észrevétlen váltásról gondoskodik – csak úgy, mint az Nvidia Optimus néven ismert eljárása.

Az új Enduro technológia a Radeon HD 7000M sorozat tagjainál bemutatott eljárásnál intelligensebb lesz. Az eljárás egyrészt képes lesz az adott feladatnak legmegfelelőbb GPU automatikus kiválasztására, másrészt továbbfejlesztett szolgáltatásokat is felvonultat majd, amelyekről egyelőre nincs bővebb információ. Az már biztos, hogy a technológiához tartozik néhány finomhangoló eszköz is, amelyekkel az eljárás működését hatékonyan testre lehet majd szabni. A repertoárban emellett jelen lesz még a ZeroCore támogatás is, ami képes kikapcsolni a mobil videokártya GPU-ját, ha arra éppen nincs szükség, így energia takarítható meg - ez a mobil konfigurációknál különösen fontos.

Az új grafikus processzorok egyébként mindannyian új termékek lesznek, azaz ezúttal nem beszélhetünk átnevezésről. A GCN architektúra köré épülő újdonságok a TSMC gyártósorain készülnek, méghozzá 28 nm-es gyártástechnológia alkalmazása mellett. Az előző generációs megoldásokhoz képest a friss grafikus proceszorok több optimalizáción is átesnek, ami mind a fogyasztásukra, mind pedig a teljesítményükre pozitív hatást gyakorol – az egyelőre nem világos, hogy esetükben pontosan milyen optimalizációkat eszközöltek a vállalat mérnökei.

A két új „Solar System” sorozatú grafikus processzor közül a gyengébbik a Mars kódnevet kapja. Ez a példány 384 stream processzorral érkezik és nem kevesebb, mint három videokártya sorozatban lesz jelen: a HD 8500M, HD 8600M és HD 8700M sorozatú modellekben. A GPU GDDR5-ös és DDR3-as fedélzeti memória kezelésére egyaránt képes lesz – a memóriachipekhez a GPU 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódhat. A HD 8500M sorozatú videokártyák esetében a GPU magórajele maximum 650 MHz-es lehet, míg a HD 8600M család tagjainál már akár 775 MHz-es GPU magórajel is alkalmazható lesz. A maximumot ezzel a GPU-val a HD 8700M sorozat jelenti, itt akár 850MHz-ig is felmehet az órajel. A memóriachipek közül a GDDR5-ös példányok maximum 4,5 GHz-en, a DDR3-as példányok pedig maximum 2 GHz-es effektív órajelen ketyeghetnek. Jól látható tehát, hogy az AMD a különböző családok tagjait a GPU magórajel, illetve a memória típus variálásával „hozza létre”.

A HD 8800M sorozatú megoldások már a Venus GPU-t alkalmazzák, amelynek tulajdonságai nagyon hasonlóak a Radeon HD 7700-as sorozatból ismert Cape Verde grafikus processzoréhoz – a hasonlóság persze nem véletlen. Ez, a friss Cape Verde revízióra alapozó GPU már 640 stream egységgel érkezik, magórajele pedig 650 és 700 MHz lehet, modelltől függően. A GPU GDDR5-ös fedélzeti memóriával gazdálkodik majd, amely 4,5 GHz-es maximális effektív órajelen ketyeghet.

Az AMD a bemutató anyagban arról is adott némi képet, hogy az új videokártyák a konkurens, illetve előző generációs megoldásokhoz képes nagyjából milyen teljesítményt kínálnak. A Radeon HD 8870M-et a GeForce GTX 650M-hez, a Radeon HD 8770M-et pedig a Radeon HD 7670M-hez hasonlították a vállalat illetékesei. A Radeon HD 8690M mellé a Radeon HD 7590M került. Az újdonságok 20 és 45% közötti teljesítménykülönbséget tudnak felmutatni elődeikhez, illetve a konkurenciához képest.

A vállalat a Radeon HD 8000M sorozat tagjait a 2013-as CES alkalmával mutatja be (január 8-11). A kiállításon az új videokártyák mellett néhány olyan noteszgép, illetve egybegép is jelen lesz, amelyekben már az újdonságok teljesítenek szolgálatot.

A Radeon HD 8800M család bejelentéséig már csak hetek vannak hátra, így január elején végre minden velük kapcsolatos fontos információról lehull majd a lepel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward