Az AMD 2017 helyett már idén bemutatja a VEGA GPU-kat?

A tervek megváltoztatására a versenyképesség növelése miatt lehet szükség, igaz, az egész egyelőre nem több egyszerű pletykánál.

Az AMD 2017 helyett már idén bemutatja a VEGA GPU-kat?

Az Nvidia GeForce 10-es sorozatú videokártyái múlt héten mutatkoztak be, ahogy azt szombat reggeli hírünkben már megírtuk. Amennyiben az újdonságok valóban olyan gyorsak, mint ahogy azt a bejelentés alkalmával az Nvidia első embere, Jen-Hsun Huang állította, akkor az AMD felsőkategóriás videokártyáira nehéz idők várnak. Valószínűleg ez is lehet az oka annak, hogy a legfrissebb információk szerint nem 2017 elején, hanem már 2016 októberében lehullhat a lepel az ötödik generációs Graphics CoreNext architektúra köré épülő VEGA sorozat tagjairól.

A VEGA GPU család tagjai 14 nm-es gyártástechnológiával készülnek, teljesítmény/watt arány tekintetében pedig még a hamarosan érkező Polaris sorozat tagjait is felülmúlják majd. A VEGA grafikus processzorok MCM (Multi-chip Module) alapú megoldások lesznek, azaz a GPU lapka alatt egy interposer réteg közbeiktatásával második generációs HBM memóriachipek is helyet kapnak.

A jelenlegi információk szerint a VEGA családba két GPU érkezik: az egyik a VEGA10, a másik pedig a VEGA11. A VEGA10 esetében 4096 stream processzort állíthat csatasorba a rendszer, a cél pedig az, hogy a GeForce GTX 1070-es és GeForce GTX 1080-as modelleknek ütőképes ellenfeleket kapjanak az AMD térfeléről. A VEGA10 persze nem a Fiji sorozat közvetlen utódja lesz – azt a szerepet a VEGA11 kapja.

A VEGA11 már sokkal combosabb GPU lesz a maga 6144 stream egységével, így nem is a GeForce GTX 1070-es és GTX 1080-as videokártyák lesznek a célkeresztjében, hanem sokkal komolyabb vadak: a Titan sorozatot erősítő GP100 alapú Nvidia csúcskártyák.

Mind a VEGA10, mind pedig a VEGA11 fedélzetén HBM2-es memóriachipek kapnak helyet, amelyek 4096-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódnak az adott GPU memóriavezérlőjéhez. A kisebbik GPU alapértelmezetten kevesebb, 8 GB körüli memória-mennyiséget oszthat be, míg a nagyobbik már akár 16 GB-nyi VRAM-ot is kaphat.

Az újdonságok tehát már akár idén októberben elrajtolhatnak, az azonban még nem világos, hogy az új videokártyák már a rajt pillanatában elérhetővé válnak-e kereskedelmi forgalomban, vagy majd csak néhány héttel később.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward