Az AMD 2012-2013-as útiterve

Az AMD lerántotta a leplet legújabb, frissített útitervéről, amelyből kiderül, hogy 2012-ben és 2013-ban milyen újdonságok piacra dobására készül a vállalat. Idén a Trinity APU-k mellett a Brazos 2.0-s platform és a Hondo APU egységek, valamint a Vishera processzorok is bemutatkoznak majd.

Az AMD 2012-2013-as útiterve

Az AMD lerántotta a leplet legújabb, frissített útitervéről, amelyből kiderül, hogy 2012-ben és 2013-ban milyen újdonságok piacra dobására készül a vállalat. Idén a Trinity APU-k mellett a Brazos 2.0-s platform és a Hondo APU egységek, valamint a Vishera processzorok is bemutatkoznak majd.

Az AMD egyik legfőbb x86-os fegyvere a Trinity APU lesz, amely a Llano APU egységek utódjául szolgál. A Trinity APU-k 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek majd, DirectX 11-es videó vezérlővel rendelkeznek és kettő vagy négy Piledriver processzormagot tartalmaznak. A Piledriver processzormagok a Llano APU-kban helyet foglaló Stars CPU magokhoz képest papíron 25%-kal jobb teljesítményt kínálnak, ami jól hangzik. A mobil Trinity APU egységek TDP-je lefelé egészen 17W-ig terjed majd. Az AMD érdekességként elmondta, hogy a Trinity APU egységek – amelyek majd csak az idei év második negyedévében érkeznek meg – már most is közel 100 dizájn díjjal rendelkeznek, ami több, mint amennyivel a Llano APU-k büszkélkedhettek megjelenésük előtt.

Érkezik majd a Brazos 2.0 (C és E sorozat), valamint a Hondo (Z sorozat) APU család is, amelyek mindegyike 40 nm-es gyártástechnológiával készül. Ezek az APU egységek maximum két darab Bobacat processzormaggal, DirectX 11-es videó vezérlővel és 4,5W, illetve 18W közötti TDP-vel bírnak majd. Az említett APU-k az olcsó, alacsony fogyasztás mellett üzemelő asztali- és mobil konfigurációkban kapnak helyet.

Idén jelennek meg a Vishera egységek is, amelyek a jelenlegi FX család tagjait váltják. A Vishera processzorok 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek és négy, hat vagy nyolc processzormaggal rendelkeznek. A Vishera processzorok nem csak a 2012-es, hanem a 2013-as útiterven is szerepelnek – utóbbin valószínűleg azért, mert 2013-ban érkezhetnek a család gyorsabb, magasabb CPU magórajelen üzemelő tagjai.

2013-ban rengeteg olyan chipet dob piacra a vállalat, amelyek 28 nm-es csíkszélességgel készülnek. Ezek között megtaláljuk a Sea Island GPU-kat is, amelyeknél új architektúra és HSA (Heterogeneous System Architecture) szolgáltatások is jelen lesznek. Rajtuk kívül jönnek a Kaveri, Kabini és Temash APU egységek is.

A Kaveri a Trinity utódja lesz és már GCN architektúrára épülő, DirectX 11-es támogatással is ellátott videó vezérlővel érkezik majd. A Kaveri APU-k 2 vagy 4 darab Steamroller x86-os processzormagot tartalmaznak és HSA támogatással is rendelkeznek. Ezek az APU-k a mobil- és asztali konfigurációkban kapnak helyet, míg a Kabini és a Temash egységek az olcsó, alacsony fogyasztású konfigurációk piacán próbálnak szerencsét.

Mind a Kabini, mind pedig a Temash APU-k GCN alapú GPU-val érkeznek és Jaguar x86-os processzormagokra alapoznak. A Kabini esetébe maximum négy CPU mag állhat rendelkezésre, a Temash APU egységeknél pedig csak maximum kettő.

A jelek szerint tehát ARM alapú megoldások egyelőre nem érkeznek. Lehet, hogy azokra még egy picit várnunk kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward