Automatikusan megállítja a Flash alapú tartalmakat az Edge

A Google Chrome után a Microsoft Edge is beállt a sorba. A Flash hátralévő napjai már meg vannak számlálva.

Automatikusan megállítja a Flash alapú tartalmakat az Edge

Az Adobe Flash, ha lassan is, de éppen eltűnőben van, méghozzá azért, mert folyton biztonsági kockázatot rejt a használata, plusz működése sem túl optimális, ami a mobil konfigurációk esetében energiapazarlást eredményez. Éppen ezért fordul el egyre több piaci szereplő a hajdan szebb napokat is megélt bővítménytől, helyette pedig modernebb, biztonságosabb, energiahatékonyabb alternatívákat keresnek.

A Google már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a Chrome webböngésző blokkolni fogja a Flash alapú tartalmakat, most pedig a Microsoft szakemberei is hasonló lépésről döntöttek: az Edge a Windows 10 14136-os kiadása óta már automatikusan megállítja az egyes Flash alapú tartalmakat. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a reklámok szüneteltetése automatikus, de ha a felhasználó mégis látni szeretné az adott tartalmat, kattintással elindíthatja a lejátszást. Egyéb Flash alapú weboldalrészek esetében nincs automatikus szüneteltetés, vagyis az adott weboldal részét képező játékok, illetve videók továbbra is elindulnak.

Ez persze csak az első lépés volt, későbbre ugyanis azt tervezik a vállalat szakemberei, hogy extra beállításokat is elérhetővé tesznek a felhasználók számára, így hatékonyabban szabályozható lesz, mely Flash alapú tartalmakkal pontosan mi történjen egy-egy weboldal betöltése során.

Az Edge mögött álló fejlesztőcsapat a fentebb részletezett döntést azzal indokolja, hogy a Flash bővítmény rontja a teljesítményt, növeli a biztonsági kockázatot, illetve a fogyasztásra is kedvezőtlen hatást gyakorol – érthető hát, ha a kevésbé szükséges tartalmakat „jegelik”. A csapat szerint egyébként a modern webböngészők segítségével gazdag multimédiás tartalom készíthető, amihez nincs feltétlenül szükség a Flash használatára. A W3C által támogatott szabványok esetében extra, hogy a webböngészők és az eszközök közötti kompatibilitás is biztosított – ez a Flash esetében nem feltétlenül igaz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward