Automatikusan forgó kamera és rekord vékonyság az Oppótól

Az Oppo leleplezte az fotózásra kihegyezett N3-at, és a hihetetlenül kecses R5 is a kamerák kereszttüzébe került.

Automatikusan forgó kamera és rekord vékonyság az Oppótól

Az Oppo már az előző hónapban bejelentette a mostani eseményt, és szokás szerint el is hintettek néhány információmorzsát, ám nem lehetett pontosan tudni, hogy mivel, illetve mikkel is készülnek. Eredetileg csak az N3 érkezésével számoltunk, de a napokban sejtelmesen elárulta a vállalat, hogy lesz még más meglepetés is. Lett is, de még milyen. Az átforduló kamerával felvértezett Oppo N3 tárasságában lehullott a lepel az R5-ről is, ami nagy meglepetésre amellett, hogy 64 bites és igazán ütőképes, a világ legvékonyabb okostelefonja lett.

Oppo N3

No, de először vegyük közelebbről szemügyre az új fényképészt, az N3-at. Az Oppo N1 utódjául szolgáló mobilnál a középpontban az egyetlen kamera lesz, ami az előlapon és a hátlapon is képes ellátni a rá háruló feladatokat. A forgatható (206 fokban) kamera önmagában már nem újdonság, azonban itt ezt is tovább fejlesztették, és immáron nem manuálisan kell megoldani a váltást az előlap és a hátlap között, hanem motorizált a szerkezet – még akár egy adott témát is tud önállóan követni. Az egység alapját egy 16 megapixeles szenzor adja, ami 1/2.3 colos, így az egyes pixelek 1,34 mikron méretűek rajta. A lencserendszere F/2.2-es rekeszértékkel bír, és Schneider Kreuznach „üvegekből” épül fel, így ez is hozzájárul majd a lehető legjobb produkció eléréséhez. Az elkészült fotókat akár tömörítés mentes RAW-ban is lehet majd menteni, ha a felhasználó úgy kívánja. Videózásnál legfeljebb 4K támogatással szolgál, 720p mellett pedig lassított felvételek (120 FPS) készíthetőek majd vele. Az multimédiás tartalmakat az 5,5 hüvelykes kijelzőn lehet majd visszanézni, ami 1920 x 1080 képpontos felbontással és IPS technológiával dolgozik.

Az N3 szívében a sebességfelelős egy Qualcomm Snapdragon 801 termékcsaládból származó lapka. Az adott chip 2,3 GHz-es órajelen üzemelő Krait 400 processzormagok négyesével van felvértezve, az Adreno 330 grafikus egység pedig 578 MHz-en dolgozik, ha minden erejét latba kell vetnie. A rendszernek 2 GB-nyi memória beosztását kell megoldani a mindennapok során, a felhasználók részére pedig 32 GB-tal szolgál az újdonság. Lesz lehetőség a tárkapacitás fentebb tornászására is, ezt egy microSD kártyával tehetik meg a jövendőbeli tulajdonosok. A kapcsolati képességek tárházban van 4G LTE hálózati modem, 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő WLAN Wi-Fi Direct és DLNA támogatással, Bluetooth 4.0 modul NFC chip. Mindezeken felül pedig nem maradt ki az N3 kelléktárból az A-GPS vevő sem, ami a lehető leggyorsabb és legpontosabb pozicionálás érdekében a GLONASS műholdakat is együttműködésre tudja bírni. Az okostelefon bekapcsolását követően a nagyméretű megjelenítőn az Android 4.4 köszönti a felhasználókat. A KitKat az Oppo által számtalan módosításon esett át, és a felhasználói felület is jelentősen átalakult a ColorOS 2.0-nak köszönhetően. Mivel az N3 a fotózásra lett kihegyezve, így ilyen tekintetben is sok-sok extrát tartogat majd.

Az eszköz finoman megmunkált, minőségi acél vázba lett beszerelve, és bár a kiemelkedően nehéz Oppo N1-hez képest ez már kisebb lett, még mindig igencsak komoly tömeget képvisel. A 161,2 x 77 x 9,9 milliméteres vonalakkal határolt N3 192 grammot nyom. A mobilt az Oppo mérnökei egy 3000 mAh-s akkumulátorra bízták, ami átlagosnak számít a fenti paraméterek mellett, viszont itt talán egy kicsit többre számítottak az érdeklődők. Egy feltöltéssel így aligha lehet majd vele végigfotózni és videózni egy eseménydús napot, ami sajnálatos. Zárásul még egy érdekességre ki kell térni az újdonság kapcsán, mégpedig a hátlapra került ujjlenyomat-olvasóra. Ez a biometrikus azonosító itt nemcsak a kijelző feloldására, esetlegesen a jelszavak helyettesítésére lesz használható, hanem egyéb területen is ki lehet aknázni a benne rejlő lehetőséget. Az elkészült fényképek például azonnal, egyetlen ujjmozdulattal titkosíthatók lesznek a készülék tulajdonosa által.

Az Oppo N3 még idén a boltokba fog kerülni, de ennél közelebbit nem árultak el a rajtjával kapcsolatban. A vállalat egyszerre 20 országban kezdi majd meg a forgalmazását, ami az Oppo esetében meglehetősen komoly pozitívum. A készülékért kártyafüggetlenül 650 dollárt kell majd kifizetni.

Oppo R5

Az Oppo által bemutatott másik delikvens esetében már nem egy bizonyos képesség kapta a legnagyobb hangsúlyt, hanem egy fizikai paraméter, nevezetesen a vastagság – illetve inkább vékonyság. Az R5 új mércét állít fel az okostelefonok körében, mivel mindössze 4,85 milliméteres, amivel jócskán sikerült megdönteni a Gionee S5.1 által korábban tartott 5,15 mm-es rekordot. Az 148,9 x 74,5 mm-es felülettel rendelkező okostelefon egyébként meglehetősen nehéz (155 gram) ahhoz képest, hogy milyen pengevékony, ez a kiemelkedő anyaghasználatnak tudható be. Az új csúcs egyébként kiváltképp annak fényében dicséretes, hogy a hardveren nem sokat spóroltak, igazán izmos masinával állunk szemben, ami a felsőkategória határán egyensúlyozik. A Gorilla Glass 3 üveg oltalma alá helyezett kijelző 5,2 hüvelykes képátlóval büszkélkedhet. A megjelenítő Super AMOLED technológiával operál és 1920 x 1080 pixeles a felbontása, ez pedig 423 PPI-s képpontsűrűséget eredményez. Ilyen vonások mellett aligha lehet majd panasza a felhasználóknak a képminőségre.

Ez a készülék már 64 bites, a Qualcomm Snapdragon 615 besorolású chipje tevékenykedik benne. Mit kell erről a SoC-ről tudni? A lapka (MSM8939) big.LITTLE HMP architektúrába rendezve négy darab 1,5 GHz-es, illetve ugyanennyi 1 GHz-es Cortex-A53 processzormagot vonultat fel egy Adreno 405 grafikus feldolgozó egység mellett (gyárilag az erősebb blokk maximális órajele 1,7 GHz lenne, az Oppo valószínűleg lejjebb vette ezt). A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig csak 16 GB-os, ami annak tükrében igazán sajnálatos, hogy nincs bővítési lehetőség – legfeljebb online tárhelyek révén lehet valamelyest kapacitást felszabadítani. A kapcsolati képességei között van 4G LTE modem, 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő GLONASS támogatással. Az előlapon egy 5, a hátlapon pedig egy 13 megapixeles kamera képviselteti magát. Ez utóbb a Sony IMX 214 szenzoron alapul, hasonlóan egyebek mellett az LG G3 kamerájához. A lencserendszere F/2.0-s apertúrával bír, és egy LED-es villanó is került mellé. Mozgóképfelvételeket Full HD-ben lesz vele lehetőség rögzíteni.

Operációs rendszer tekintetében ugyanaz a helyzet, mint az Oppo N3-nál, csak éppen itt a speciális fotós dolgok nyomát már bottal üthetik a felhasználók. Tehát ezúttal is a Color OS 2.0 ruhájába bújtatott Android 4.4 KitKat üdvözli az érdeklődőket. A ténylegesen elképesztő vékonyságnak csak egyetlen ponton lehet érzékelni a „felárát”, az akkumulátornál. Persze ez a legkevésbé sem meglepő, minden bizonnyal a legtöbb olvasó már sejthette, hogy hol üthet majd vissza egy ilyen extrém vékonyság. A kamera körül kicsit kidomborodó hátlap mögött mindössze egy 2000 mAh-s kapacitású telep van, amely bizony átlagon aluli üzemidőt fog eredményezni. Az R5 szolgál VOOC gyorstöltéssel, így legalább nagyjából fél óra alatt szinte teljesen új erőre kaphat az okostelefon – ez egyébként az Oppo N3-nál is megvan.

Az Oppo N3 után a rekorder Oppo R5 sem lesz olcsó mulatság, ezért a készülékért cserébe kereken 500 dollárt kell majd kifizetni a kasszától való távozás előtt. Itt sem derült ki, hogy mikortól lesz beszerezhető a gép, sőt mi több, sajnos már azt sem árulták el, hogy mire kell számítani a rajt pillanatában – örömteli lenne ennél is 20 régióban azonnal köszönteni a mobilt, de erre vélhetően nem kerül sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward