Augusztustól blokkolja a Flash alapú tartalmakat a Firefox

Első körben csak a felhasználó által nem látható tartalmak kerülnek tiltólistára, de a lista a későbbiekben bővülni fog, ami több szempontból is előny.

Augusztustól blokkolja a Flash alapú tartalmakat a Firefox

A Flash plugintől mindenki szabadulni akar, ami nem is véletlen, hiszen az egykor óriási népszerűségnek örvendő bővítménnyel egyre több a baj: súlyos biztonsági réseket tartalmaz, lassú, pazarolja a processzoridőt és az akkumulátoridőt, ráadásul már jobb alternatívák is vannak helyette, így lassan nyugdíjazni kell.

A fenti helyzet miatt a Microsoft, a Google és az Apple is tett már lépéseket a Flash kiváltására, sőt, a különböző szolgáltatók is komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megszabadulhassanak a Flashtől – gondoljunk csak a YouTube-ra vagy éppen a Facebookra. Utóbbiak már meg is kezdték az alternatív technológiák bevetését, így a Flash plugin által okozott összeomlások jelentős mértékben csökkentek.

A friss hírek alapján augusztustól a Mozilla szoftverfejlesztői is beállnak a sorba, azaz megkezdődik a Flash bővítmény lassú kivezetése. Augusztustól kezdve blokkolni fogja a Firefox mindazokat a Flash alapú tartalmakat, amelyek a felhasználók számára láthatatlanok. Annak érdekében, hogy a kompatibilitás se szenvedjen csorbát, a blokkolás eleinte egy körültekintően összeállított lista alapján történik, és főként olyan tartalmakat érint, amelyek HTML kóddal kiválthatóak. Ez a lépés a várakozások szerint mintegy 10%-kal csökkentheti a Flash bővítmény okozta fagyások és összeomlások számát.

Később egyéb Flash alapú tartalmak blokkolására is sor kerül, 2017 folyamán pedig bevezetnek egy új rendszert, amelynek értelmében már csak felhasználói engedéllyel futhat a Flash plugin – a futtatni kívánt tartalomra rá kell majd kattintani az aktiváláshoz. 2017 márciusától kezdve az összes NPAPI alapú bővítmény kivezetésre kerül, kivéve a Flasht, és a Firefox következő ESR (hosszútávú támogatással rendelkező) kiadása is ekkor válik elérhetővé. Ezután 2018 elejéig még használhatóak maradnak a régebbi bővítmények, mint például a Silverlight és a Java, így az átállásra bőven lesz idő – mind fejlesztői, mind pedig felhasználói oldalon. Viszont a folyamatot már most érdemes elkezdeni.

A Mozilla szakemberei szerint a Flash bővítmény blokkolásával növekszik a webböngésző stabilitása, de ezzel együtt a biztonság és a mobileszközök akkumulátoros üzemideje is javul, a weboldalak betöltése gyorsabb lesz, a webböngésző pedig pörgősebben, reszponzívebben reagál majd a felhasználó „parancsaira”.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward