Augusztusban érkezik az AMD Tonga GPU-ja?

Az új GPU a GeForce GTX 760 elleni harcban segítheti az AMD-t.

Augusztusban érkezik az AMD Tonga GPU-ja?

Az AMD a GeForce GTX 760 elleni harcot új szintre szeretné emelni, ehhez pedig egy új GPU-val ellátott videokártyát dob piacra, méghozzá rövidesen. A Tonga kódnévre keresztelt GPU-ról korábban már hallhattunk, igaz, akkoriban még meglehetősen kevés információ állt rendelkezésre vele kapcsolatban.

Most úgy tűnik, a Tonga valóban a GeForce GTX 760 elleni harcban segíti majd az AMD-t, érkezésére pedig valamikor az idei év augusztusában számíthatunk. A Tonga GPU a Tahiti Pro helyét veheti át, amely az R9 280-as videokártyán foglal helyet. A kissé régi GPU-val szerelt videokártya ugyan teljesítmény tekintetében fel tudja venni a versenyt a GeForce GTX 760-nal szemben, de fogyasztás és melegedés tekintetében alulmarad.

A jelenlegi, kissé kedvezőtlen helyzeten a Tonga GPU segíthet, mivel az újdonság teljesítmény tekintetében a Radeon R9 280 szintjét képviseli, de fogyasztása és hőtermelése alacsonyabb lesz elődjénél, sőt, a vele felszerelt videokártyák előállítási költségei is kedvezőbb szinten helyezkednek majd el.

A Tonga GPU várhatóan 2048 GCN2-es stream egységgel, 128 textúrázóval és 32 renderelő egységgel kerül forgalomba, a GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. A memória-adatsín jól láthatóan szűkebb lesz, mint a Tahiti Pro esetében volt – 384-bit vs. 256-bit – de magasabb órajelekkel ez a hátrány valamennyire ellensúlyozható lesz. GDDR5-ös fedélzeti memóriából alap esetben 2 GB-nyi lapul majd a Tonga GPU-val szerelt videokártyákon, de olyan példányok is készülnek, amelyek már 4 GB-nyi VRAM-mal gazdálkodhatnak.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a Tonga GPU-val szerelt videokártya pontosan milyen nevet kap, de mivel az augusztus már a nyakunkon van, így remélhetőleg hamarosan újabb adag információ szivárog ki a friss termékkel kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward