Atom-villanás az Intelnél

Atom-villanás az Intelnél

Az Intel Corp., a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója a vártnál jobb árbevételről és nyereségről számolt be, amit a befektetők 8 százalékot elérő részényárfolyam-emelkedéssel jutalmaztak a tegnapi tőzsdezárás utáni kereskedésben. A forgalom ugyan 1,4 milliárd dollárral, 8,02 milliárdra csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ám jóval meghaladta az elemzők 7,28 milliárdos előrejelzését.

Az első negyedévhez képest 879 millió dollárra nőtt az árbevétel a PC-piac bővülésének köszönhetően. Ez volt az Intel legerősebb első-második negyedéves forgalomnövekedése 1988 óta, amiből a társaság azt a következtetést vonta le, hogy a harmadik negyedév még jobb lesz. Az Intel 8,5 milliárd dollár - plusz-mínusz 400 millió - árbevételt vár július-szeptemberben.

Brutálisan megugrott az Atom chipek forgalma, amelyeket az internetezéshez használatos netbookokba szállít a cég. Ezekből 65 százalékkal adtak el többet, mint január-márciusban. Ennek megfelelően a következő időszakban is a magánfogyasztók keresletére számítanak inkább, mint az iskolakezdést segítő támogatásokra vagy a vállalatok számítógép-cseréire.

Van olyan elemző, aki ez aggaszt. Az olajárak az elmúlt öt hónapban kétszeresükre emelkedtek, s ha ez így megy tovább, akkor az üzemanyag-vásárlások elszívhatják a vásárlók pénzét a komputer-csereberétől.

A profitot agyoncsapta, hogy az európai versenyhatóságok 1,45 milliárd dollár bírságot szabtak ki a vállalatra, mert manipulálta a PC-gyártókat. Az ítélet szerint az Intel elérte, hogy késleltessék vagy végleg visszatartsák a forgalmazástól az AMD - legnagyobb versenytársa - chipjeivel ellátott PC-ket. A nettó profit így 1 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 1,6 milliárddal szemben. Az egyszeri tétel figyelembevételével 398 millió mínuszt könyvelt el a cég.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward