Átalakul, egyszerűsödik a Seagate asztali HDD kínálata

Napjainkban az SSD meghajtók nagyobb figyelmet kapnak, ám most a merevlemezpiacra is érdemes néhány pillantást vetni, ugyanis a Seagate illetékesei éppen átalakítják a vállalat merevlemez kínálatát. Az átalakításnak köszönhetően a termékpaletta egyszerűsödik: az alacsony fogyasztású (LP – Low-Power) termékek eltűnnek, a Barracuda XT modell hibrid adattárolóként tér majd vissza, az új merevlemezek pedig mind-mind 1 TB-os adattároló kapacitást kínáló, 7200-as percenkénti fordulatszámon dolgozó korongo(ka)t alkalmaznak majd.

Átalakul, egyszerűsödik a Seagate asztali HDD kínálata

Napjainkban az SSD meghajtók nagyobb figyelmet kapnak, ám most a merevlemezpiacra is érdemes néhány pillantást vetni, ugyanis a Seagate illetékesei éppen átalakítják a vállalat merevlemez kínálatát. Az átalakításnak köszönhetően a termékpaletta egyszerűsödik: az alacsony fogyasztású (LP – Low-Power) termékek eltűnnek, a Barracuda XT modell hibrid adattárolóként tér majd vissza, az új merevlemezek pedig mind-mind 1 TB-os adattároló kapacitást kínáló, 7200-as percenkénti fordulatszámon dolgozó korongo(ka)t alkalmaznak majd.

A gyártó szerint az alacsony fogyasztást kínáló merevlemezek, amelyek 5400 RPM körüli fordulatszámon pörgették merevlemez korongjaikat, nem kínálnak akkora előnyt fogyasztás tekintetében az asztali HDD-k piacán, hogy megérje őket alkalmazni, főleg úgy, hogy elérési idejük jóval rosszabb, mint 7200 RPM-es társaiké. Ennek értelmében a Barracuda LP család tagjai eltűnnek majd a piacról.

Az 1 TB-os merevlemezkorongok eddig főleg azokban a merevlemezekben kaptak helyet, amelyek 5400 RPM-es fordulatszámon pörgették őket. A Hitachi nemrégiben előrukkolt Desktar 7K1000.D típusú adattárolójával, amelyben 1 TB-os merevlemezkorong dolgozik, igaz, csak egymagában. Ehhez képest a Seagate újdonságai, amelyek 7200 RPM-en üzemelnek majd és ugyancsak 1 TB-os merevlemezkorongra alapoznak, és akár 3 TB-os változatban is elérhetőek lesznek. A későbbiekben egy 4 TB-os modell érkezésére is lehet számítani.

A merevlemezkorongok esetében egyébként nagy szerepet játszik az adatsűrűség, amely meghatározza, hogy a termék mekkora adattároló kapacitást kínálhat, de ugyanakkor az adatátviteli teljesítményre is komoly hatást gyakorolhat. Minél nagyobb az adatsűrűség, egy négyzetcentiméternyi felületen annál több adat tárolható. Minél több adat tárolható egy négyzetcentiméteren, annál több adat megy át a merevlemez olvasófeje alatt. Ebben a tekintetben a Seagate jelentős előnyben van a Hitachival szemben: míg a Hitachi 1 TB-os merevlemez korongja 566 Gb/négyzetinches adatsűrűséggel rendelkezik, addig a Seagate 1 TB-os HDD korongja már 625 Gb-nyi adatot tud eltárolni egyetlen négyzethüvelyknyi felületen.

A Barracuda márkanév nem változik majd, az egyes modellek azonban számozást kapnak, amely minden esetben M00X kóddal végződik. A Seagate állítása szerint az új merevlemezek közül a leggyorsabbak 210 MB/s-os olvasási- és 156 MB/s-os írási sebességet kínálnak majd. Az új család specifikációi az alábbi táblázatban láthatóak.

A kisebb adattároló kapacitást kínáló példányok jelentősen lassabbak lesznek, mint a fentebb említett, nagy adatátviteli sebességeket kínáló társaik. Mindegyik modell ugyanolyan merevlemezkorongokat használ majd, ám a kisebb adattároló kapacitással érkező változatok 64 MB helyett már csak 16 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodhatnak.

A 64 MB-os gyorsítótár egyébként a Seagate OptiCache rendszerének részeként érkezik, amely egy kétmagos, 40 nm-es csíkszélességgel készülő vezérlőchippel karöltve üzemel. Az új chip a friss gyártástechnológia jóvoltából magasabb órajelen üzemelhet, méghozzá úgy, hogy ezzel egy időben nem növekszik a hőtermelése. A friss gyorsítótár esetében újítás, hogy a teljes 64 MB-nyi terület egyetlen egységként címezhető meg, míg korábban a gyorsítótár kisebb egységekre volt felosztva.

Az OptiCache mellett a nagyobb adattároló kapacitást kínáló modellek esetében elérhető az AcuTrac technológia is. Az eljárás lényege, hogy a merevlemezeket mozgató kar kétállású: első körben a fő kar a megfelelő helyre mozgatja a fejet, majd a második kar finom hangolja a pozíciót, hála a 7 nm-es felbontásának. Ezzel a módszerrel hatékonyan és gyorsan elérhető a kívánt blokk.

Garancia tekintetében – sajnos – szintén történik némi változás. Korábban a Seagate volt az egyetlen gyártó, aki minden asztali konfigurációba szánt merevlemezére öt év garanciát vállalat. Később a cég az XT család kivételével minden termék garanciaidejét három évre csökkentette, most pedig ismét változást eszközöl: a Barracuda merevlemezek garanciaideje ezentúl már csak két év lesz. A vállalat illetékesei szerint ez a változás nem megbízhatósági kérdések miatt, hanem üzleti szempontok miatt történik. A friss Barracuda sorozat esetében a meghibásodási arány kevesebb, mint 1%-os.

Az új Barracuda merevlemezek szállítása még ezen a héten megkezdődik. A 3 TB-os modell 180 dollárba, 2 TB-os társa 106 dollárba, míg a 1,5 TB-os példány 84 dollárba, az 1 TB-os pedig 72 dollárba kerül. A termékek kereskedelmi forgalomban november második hetétől kezdve lesznek elérhetőek. A Thaiföldön tapasztalható áradások miatt valószínű, hogy a fent említett árak eleinte magasabbak lesznek, de a Seagate illetékesei a thaiföldi eseményekkel kapcsolatban ezúttal semmilyen bejelentést sem tettek.

A bevezetőben említett Barracuda XT családban hamarosan új zászlóshajót üdvözölhetünk, amely SSD meghajtót és merevlemezt ötvöz majd. Hasonló megoldást a mobil merevlemezek piacán már jó ideje kínál a vállalat a Momentus XT személyében, igaz, az a modell kissé felemásan teljesít. Hogy a hibrid Barracuda XT mikor érkezik? Nos, ezzel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward