ASUS Zenbo – Vidám robot a lakásban

Az ASUS egy olyan otthoni asszisztenst hozott létre, ami sokoldalúbb a riválisok termékeinél.

ASUS Zenbo – Vidám robot a lakásban

Az okosotthonok kialakításakor fontos az, hogy a lakásban legyen egy olyan központi egység, ami lehetőség szerint minden egyéb eszközzel összeköttetésben van. Az Amazon az Echo képében alkotta meg ezt, a Google pedig a Home néven mutatta be néhány nappal ezelőtt a termékét. Most az ASUS lakásba szánt masinájával ismerkedhetünk meg, ami messze túlmutat az imént említetteken a fejlettségét tekintve.

Az ASUS egy rettentően aranyos robotot készített, amiről elsőre azt hihetnénk, hogy csak egy fikció, ami talán sosem fog megvalósulni, de ez egyáltalán nem így van. A Zenbo néven érkező szerkezet nagyon is valóságos, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor talán már hamarosan kereskedelmi forgalomba fog kerülni. A Zenvolution eseményen be is járta a színpadot az előadókat követve. Az ára már ismert, és szerencsére ki lehet jelenteni, hogy nem fogja minden érdeklődőnek a kedvét szegni az összeg – persze a keserű szájíz elkerülhetetlen egy ilyen újdonságnál. A cuki otthoni „alkalmazott” 600 dolláros összegért lesz megvásárolható.

No, de mégis mire jó, vagy egyáltalán mi (vagy ki?) is ez a Zenbo? A Zenbo egy olyan robot, ami tényleg végtelenül aranyos, emberközeli dizájnt kapott. A készülék két fő részből épül fel: van egy test, ami gömbölyű, és az alján kerekek találhatóak, illetve van egy „fej”, ez pedig egy kijelzőnek ad otthont, melyen folyamatosan lehet figyelni a robot „arckifejezéseit”. A Computexen látottak alapján mimikák széles választékával játszik a szerkezet, és vélhetően ilyen téren (is) folyamatosan javulni és bővülni fog a tudástára.

A Zenbo funkcionalitásában a legfontosabb azt kiemelni, hogy folyamatosan hallgatózni fog a környezetében, ugyanis nem gombnyomásokkal, hanem teljes egészében hangutasításokkal lehet vezérelni, csak úgy, mint a fentebb már futólag említett riválisait. Az utasításokat a „Hey, Zenbo” felkiáltás után várja. A szerkezet képes arra, hogy a felhasználó ezen keresztül vegyen fel például naptári értesítéseket, és szólni is fog, ha a tulajdonosának valamilyen közelgő eseményre kell számítania. Az ASUS a bemutató ideje alatt egy hosszú videóban vázolt több lehetőséget arra, hogy miként is lehet majd kihasználni a Zenbóban rejlő lehetőségeket – nagyon sok víziója van a vállalatnak. Az aranyos robot kontrollálni tudja az okosotthon berendezéseit, és csatlakozik a felhasználó okostelefonjához is, hogy onnan is adatokat gyűjtsön be. Van beépített kamera a fedélzetén, így akár fényképeket is tud készíteni, sőt mi több, alkalmas videóhívások levezénylésére is. Az ASUS azt is elmondta, hogy akár online vásárlások is bonyolíthatóak lesznek a Zenbo közbenjárásával, és akár még a gyerekeknek is segíthet a tanulásban. (Tud zenélni, táncolni és így tovább…)

Az ASUS egyébként nem egyedül hozta kalap alá a Zenbót, az Intel is segített neki. Pontosan nem lehet tudni, hogy milyen platform lapul a szerkezetben, de afelől nem lehet kétségünk, hogy Intel szív dobog a rengeteg műanyag és fém alatt. Az ASUS létrehozott egy fejlesztői programot annak érdekében, hogy minél több partner érdeklődését keltsék fel. A vállalat szeretné, ha sok harmadik féltől származó szolgáltatás is részévé válhatna a Zenbónak, hogy ezáltal egy még inkább sokoldalú eszköz lehessen belőle. Az ASUS tudja, hogy nagyon sok múlik a szoftveres ökoszisztémán, ami körül fogja venni a szerkezetet, ezért próbál minél több támogatót szerezni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward