Asus Z97-P: olcsó Z szériás alaplap akár Broadwellhez is

110 USD-s áron kelleti magát az ASUS Z97 PCH-val szerelt deszkája.

Asus Z97-P: olcsó Z szériás alaplap akár Broadwellhez is

Az ASUS bemutatott egy új, költséghatékony Z97-es alaplapot, ami a Z97-P nevet kapta. Az ATX alapokon nyugvó, de kissé elvékonyított nyomtatott áramkör mindössze 21,3 cm széles, főleg ez az oka annak, hogy az LGA1150 foglalat körüli terület meglehetősen zsúfolt. Éppen ezért ha nem gyári hűtőt kívánunk használni, nagy méretű borda esetén kétszer is érdemes ellenőrizni, hogy a hűtés el fog-e férni az adott helyen.

A grafikus kártya kapcsán egyetlen példány elhelyezésére vagyunk limitálva, mert bár a NYÁK-ra két darab teljes szélességű PCI Express sín került, ebből csak a felső kínál elég vezetéket/sávszélességet a videokártyák számára (x16), a másodlagos slot csupán x2-es módban képes működni. Adattárolók csatlakoztatása terén nem sokkal kapunk kevesebbet a drágább modellekhez viszonyítva: 4 darab SATA 3.0 port RAID 0, 1, 5, 10 támogatással, valamint egy darab M.2 csatoló akár 10 Gb/s-os sebességgel.

Ami a további felszereltséget illeti, a hálózatért egy gigabites Realtek 8111GR vezérlő felel, míg a hangot egy 8 csatornás Realtek audio lapka szolgáltatja, amely elszeparált területtel gazdálkodhat a nyomtatott áramkörön. Az USB 3.0 portok száma 6 (4 a hátlapon, kettő tűs kivezetéssel), ugyanez a régi szabvány kapcsán 8 (2 darab a hátlapon, 6 darab pedig "headerrel").

A 4 darab DIMM sínbe maximum 32 GB-nyi DDR3 RAM-ot tehetünk, az LGA1150 foglalatba pedig akár 5. generációs Core, azaz Broadwell-alapú processzorok is behelyezhetőek. Az ASUS Z97-P hazai kezdő ára várhatóan 27-28 000 forint környékén fog alakulni.

Hivatalos gyártói specifikáció: link

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward