ASUS X79-es alaplapok Ivy Bridge-E támogatással

Az Intel csúcsprocesszorai majd csak szeptember első felében érkeznek, de az ASUS már most biztosít hozzájuk támogatást.

ASUS X79-es alaplapok Ivy Bridge-E támogatással

Az már nagyon-nagyon régóta tudható, hogy az Intel következő generációs LGA-2011-es processzorai, amelyek a jelenleg is forgalomban lévő Sandy Bridge-E processzorokat váltják, egy egyszerű BIOS frissítést követően tökéletesen alkalmazhatóak lesznek az X79-es lapkakészlettel ellátott alaplapokban.

Annak érdekében, hogy az új processzorokra való átállás zökkenőmentes lehessen, az ASUS már most elérhetővé tette több X79-es alaplapjához is azokat a BIOS frissítéseket, amelyek Ivy Bridge-E támogatással vértezik fel az X79-es deszkákat. A frissítést természetesen érdemes még most elvégezni, ugyanis ha eladjuk meglévő Sandy Bridge-E processzorunkat, de alaplapunk BIOS-át nem frissítjük, mielőtt az Ivy Bridge-E processzort megpróbálnánk működésre bírni, akkor kellemetlen meglepetésben lesz részünk. Nekiállhatunk kölcsön Sandy Bridge-E processzort keresni a BIOS frissítés idejére - vagy szerviz segítségét is kérhetjük.

Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a forgalomban lévő ASUS alaplapok között mikor jelennek meg azok a példányok, amelyek már a legfrissebb BIOS-szal érkeznek, így a dobozból kivéve azonnal támogatják az Ivy Bridge-E processzorokat. Remélhetőleg az Ivy Bridge-E modellek megjelenésekor már csak ilyen ASUS alaplapok lesznek forgalomban, igaz, az elfekvő készletekben lévő termékek ronthatják a képet, hiszen egy több száz alaplapból álló beragadt raktárkészletnél általában nem áll csak úgy neki a disztribútor a BIOS-ok frissítésének - tisztelet a kivételnek, mert azért ilyen is van.

Az új BIOS-ok jóvoltából a szeptember első felében megjelenő Core i7-4820K, Core i7-4930K és Core i7-4960X processzorokkal az alábbi BIOS verziókat alkalmazó ASUS alaplapok lesznek kompatibilisek.

[list type="unordered"]

[*]RoG Rampage IV Extreme - 4206-os BIOS verzió

[*]RoG Rampage IV Formula - 4004-es BIOS verzió

[*]RoG Rampage IV Gene - 4206-os BIOS verzió

[*]TUF Sabertooth X79 - 4104-es BIOS verzió

[*]P9X79-es sorozat - 4104-es BIOS verzió (bővebb információ és linkek lentebb)

[/list]

A fenti BIOS kiadások - amelyek az ASUS hivatalos weboldalán keresztül már most is beszerezhetőek - a hírek szerint kínálnak Ivy Bridge-E támogatást, igaz, a processzor-kompatibilitási listán még nem szerepelnek a Core i7-48xx és Core i7-49xx modellek, ami valószínűleg az NDA következménye.

A P9X79-es sorozat esetében modellenként is megnéztük, mi a helyzet, mert a szúrópróbaszerű vizsgálat alkalmával kiderült, a fenti lista utolsó sora kissé pongyolán fogalmaz, már ami a BIOS verziószámot illeti.

A P9X79-E WS-nél még nincs Ivy Bridge-E támogatást nyújtó BIOS, a P9X79 LE esetében pedig egyelőre csak a rendszer stabilitását javító BIOS (4106) érkezett, új Intel processzorok támogatásáról nem esik szó a kiadási megjegyzésekben. A P9X79 esetében három napja érkezett friss BIOS a 4106-os verzió személyében, ami már támogatja az Intel új processzorait. A P9X79 WS alaplapnál a legfrissebb, 4202-es verziójú BIOS-hoz tartozó leírásban nincs szó új Intel processzorok támogatásáról. A P9X79 Pro modellhez három napja érkezett friss BIOS a 4106-os kiadás személyében, ami új Intel processzorokat támogat - itt csak Ivy Bridge-E támogatásról lehet szó. Végül a P9X79 Deluxe modellnél is találtunk új BIOS-t, amely július nyolcadikán jelent meg. A 4104-es változat szintén új Intel processzorok támogatásával bővült.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward