Asus X61SL: Esélytelenek nyugalmával?

Hazánkban elsőként tettük rá a kezünket az Asus legújabb 16"-os HD felbontású noteszgépére, aminek sajnos nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Asus X61SL: Esélytelenek nyugalmával?

I. Bevezető és specifikáció

Az Asus is betört a HD kijelzős gépek piacára, melynek egyik első jele az X61 széria. A manapság népszerű 16”-os noteszgépek közül volt már nálunk jó pár, legutoljára a Toshiba Satellite A350 vendégeskedett szerkesztőségünkben, amiről egészen jó véleménnyel voltunk. Kíváncsiak voltunk, hogy az Asus meglehetősen hasonszőrű gépe hogy teljesít majd a konkurenciához képest, hiszen árban egy csoportba tartoznak.

Processzor: Intel Pentium Dual Core T3400 2,16 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB

Memória: 3 GB Samsung M4+Nanya DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: SiS 671/671DX/671FX/672

Videokártya: ATI Mobility Radeon HD4570 512 MB

Hangkártya: ATI HDMI + Realtek ALC663 HD Audio

Kijelző: 16” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9320320AS (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST GSA-T50N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): SiS191 Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR928x  54 Mbit/s Wireless Network Adapter

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 46Wh

Operációs rendszer: nincs (Express Gate)

Tömeg: 3,2 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 224 ezer forint

Mondhatni teljesen átlagos gép, az emberek többségének a videokártya ismeretlensége okozhat fejtörést, de a következő oldalon róla is lerántjuk a leplet. Alapértelmezés szerint nem kapunk operációs rendszert (még a drágábbik modell mellé sem), viszont van egy mini Linux, amely az Express Gate elnevezést kapta. Ez nem más, mint egy nagyon lecsökkentett képességű Linux, amelyben megtalálhatók az azonnali üzenetküldő szolgáltatások, egy speciális böngésző és médialejátszó program illetve képnézegető is. Használata gyors és egyszerű, Windows mellé is telepíthető, ha a gépet pár másodperccel a bekapcsolás után már használni óhajtjuk.

A gép mellé viszonylag sok dolgot kapunk: táska, optikai egér, driver és alkalmazás CD, egy kábelkötegelő, pár kézikönyv és használati leírás, egy kijelzőt törlő kendő illetve természetesen egy akkumulátor és egy hálózati tápegység.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően első utunk a BIOS-ba vezetett, ahol semmi érdemleges opciót nem találtunk, amely érdekes lett volna, egyedül a boot sorrendet állíthattuk át. Eközben a gép meglehetősen halkan tevékenykedett és 50 fok körüli CPU hőmérsékletet mondhatott magáénak. Terhelésre picit változott a helyzet, itt már 70 fok felett járt a processzor és a hűtés is zajosabb volt, mint üresjáratban, de a kategórián belüli ellenlábasokénál biztos nem volt hangosabb (főleg az A350-es Toshibához volt közel).

A Vista nem díjazta túl nagylelkűen a videokártya által produkált erőt, így gondoltuk, hogy valóban nem egy erős megoldásról lehet szó. A maga 80 shaderével és 680 MHz-es órajelével a Mobility Radeon HD4570 tulajdonképpen egy előző generációs HD2600Pro teljesítményének a 70%-át hozza, hiszen memóriái 1 GHz-en pörögnek, interfésze pedig 128 bit. Elmondható tehát, hogy a HD3470-nél nagyjából kétszer erősebb GPU-t kapott az X61S, de sajnos ez jelentősen elmarad a játékok alatt nyújtott teljesítményben a Toshiba HD3650-étől, így játékosabb kedvű felhasználóknak az X61S már most nem ajánlott. Természetesen itt is jelen van a hangátvitelre is képes HDMI csatlakozó a házimozizók legnagyobb örömére. Hőmérsékletben a processzorhoz nagyon hasonló értékekett mutatott a VGA is, azaz 2D-ben 53, 3D-ben pedig 71 fokot. Energiagazdálkodás szempontjából teljes homály fedi a HD4570-et, mert egyetlen programmal sem tudtuk ellenőrzni az éppen aktuális órajeleket.

A beépített 320 GB-os merevlemez a Seagate jól ismert családjából származik, zajszintje meglepően alacsony volt, igaz ebben – mint később látni fogjuk – nagy szerepe volt a felfogatásnak is. Sebessége hozta a tőle elvárhatót, talán picit többet is annál, hőmérséklete barátinak mondható, nem kell tartanunk attól, hogy a nyári meleg napokban elpárolognának az adataink.

Asus X61SL teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5395

PCMark05 (Graphics): 4664

PCMark05 (HDD): 3890

Cinebench10: 3759 (3 perc 55 másodperc)

Memória olvasás: 3945 MB/s

Memória írás: 3162 MB/s

Memória másolás: 2639 MB/s

Memória késleltetés: 134,3 ns

CPU Queen: 9241

CPU PhotoWorxx: 3841

CPU Zlib: 28327 kB/s

CPU AES: 8025

FPU Julia: 2277

FPU Mandel: 1942

FPU SinJulia: 1008

The Last Remnant Benchmark 720x480: 38,6 fps

III. Ergonómia

Az X61SL kívül-belül csillogó borítást kapott, ami van, akinek bejön, van, akinek nem, mi nem díjaztuk túlságosan, mert nagyon gyorsan gyűjti az ujjlenyomatokat, a koszt és a karcokat is. A fedél kinyitását semmilyen plusz mechanika nem segíti, egy kiálló rész van a fedlap tetején illetve picit beljebb kezdődik az egész hátlap, mint az alsó feltáj.

Cserélni memóriát és merevlemezt is tudunk – mint látható – , de az anyagminőséggel már akadtak problémák. Sokadik összeszerelésre sem tudtuk nyikorgás-mentessé tenni az alsó rész bal felső szélét, így ölben tartva sűrűn szerettük volna befogni a fülünket.

Végre képes volt a cég túllépni saját magán és az X61-be már az eeePC S101-ből ismert billentyűzet került, csak éppen sokkal nagyobb kiadásban, numperikus résszel kiegészítve. Nagyon kényelmesen lehet vele gépelni, más kérdés, hogy a tesztpéldányunkon gyárilag volt egy pár gomb, ami nagyon nehezen akart működni, ám ez a mi pechünk.

A touchpad használata kellemes, bár a hasznos felület nagyon kicsi, hiszen a jobb oldali görgetősáv a teljes touchpad szélességének bő 20%-át elfoglalja. Gombból fizikailag egy van, viszont két helyen nyomható be értelemszerűen, attól függően, hogy bal vagy jobb egérgomb használatára van-e szükségünk. Használata elég nehézkes volt, mert túlságosan erős kezek kellettek a mindennapos használathoz.

A portok elosztása egész jó, hátul egyetlen USB várja az egér csatlakoztatását, míg a maradék három baloldalon kapott helyet az Express Card foglalat mellett. Szintén baloldalra került a videokimenetek kivételével minden más is, a memóriakártya-olvasót pedig az ölünkhöz közel keressük a gép elején.

A kijelző nagyon szép képet biztosított és a látószögek sem tértek el az átlagostól. Minimális fényejere lehetett volna kisebb, a maximális az nagyjából elfogadhatónak bizonyult.

A webkamera papíron 1.3 Mpixeles, ugyanakkor VGA felbontás (640x480) felett semmi értelme használni, mert drasztikusan romlik a feldolgozási sebesség, továbbá úgy tűnt, mintha az elektronika interpolálással érné ez a maximális felbontást, így minőségromlással is járt a nagyobb méret használata.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátortól nem vártunk sokat, lévén a leggyengébb hatcellás változat volt, amit idáig láttunk. Nem tudjuk, hogy a SiS chipset, esetleg a videokártya nem megfelelő fogyasztása miatt, de a maximális üzemidő 2 óra volt, amelyet semmilyen körülmények között nem tudtunk túllépni, valószínűeg egy hosszabb DVD film már nem fér bele teljes fényerőn a keretbe.

Az Asus X61 család, ahogy megjelent olyan hirtelen fog eltűnni, hiszen ezért az árért (felszereléstők függően 224-270 ezer forint) megkapjuk a Toshiba már sokat emlegetett Satellite A350-ét, amely erősebb videokártyát, hosszabb üzemidőt, használhatóbb touchpadet és operációs rendszert is tartalmaz (de említhettük volna az Acer 69xx szériáját is). Ennek megfelelően nem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani jelen tesztünk alanyát, de úgy véljük az Asus jó úton jár (főleg ha a billentyűzetet nézzük).

Pro:

+ többnyire halk

+ szép kijelző

+ HDMI Audio

+ kellemesen használható billentyűzet

+ táska, egér, driver CD

Kontra:

- gyenge akkumulátoros üzemidő

- a touchpad hasznos felülete túl kicsi

- anyagminőség

Az Asus X61SL notebookot az Expert Computer Kft-től kaptuk tezstelésre. Ezúton is köszönet érte!

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward