Asus X51RL: Bizonyíték, nem ígéret

Az Asus legolcsóbb kétmagos CPU-val szerelt gépe járt nálunk, megelégedéssel adtuk vissza.

Asus X51RL: Bizonyíték, nem ígéret

Asus X51RL - Bevezető

Személyes kérésem volt az X51RL, igazság szerint kíváncsi voltam, hogy az Acer mellett a belépő szintű notebookoknál kínál-e még valamelyik cég életképes megoldást. Az X51 ideális alanynak tűnt, hiszen az alábbi specifikációkkal bír:

Processzor: Intel Pentium Dual Core T2330 1.60 GHz (533 MHz FSB, 1 MB L2 cache)

Memória: 1 GB Hyundai DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: ATI RS400 (Xpress200M)

Videokártya: AMD Radeon X1100 128 MB (2 pixel / 1 vertex shader egység, 330/667 MHz)

Hangkártya: Realtek ALC660 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9120822AS (120 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: Matshita UJ-860S SuperMulti DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8139/810x Fast Ethernet (PCI)

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG 802.11g (PCI-E)

Webkamera: nincs

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Operációs rendszer: nincs

Átlagosan felszerelt notebookkal állunk szemben, adatátvitel terén viszont meg kell elégednünk az USB-vel és a (W)LAN-nal, ezen kívül csak a kártyaolvasóban bízhatunk. Ami fontos az tulajdonképpen a kétmagos processzor, az 1 GB-os memóriamodul és a 120 GB-os merevlemez. Sajnos videokártya fronton a jelenleg piacon lévő egyik legrégebbi megoldás kapott helyet a gépben, így nem vártunk tőle sokat.

A noteszgép feltűnően széles dobozban érkezett, amire nagy szemeket meresztettünk és bíztunk benne, hogy ennek oka van. Volt is, egy remek kis notebooktáska pottyant az ölünkbe kinyitás után, amit örömmel üdvözöltünk, csakúgy, mint a kis méretű Logitech optikai egeret. Ebben a tekintetben az Asus az Acer előtt jár egy lépéssel. Ami a szoftverkörítést illeti, operációs rendszert nem kapunk, ellenben jár a gép mellé egy teljes verziós Nero 7.9 CD és DVD-író program, PowerDVD, valamint egy csurig pakolt driver CD, ami kizárólag 32 bites Windows Vista-hoz használható. Ugyanezen a médián megtaláljuk a Norton Internet Security éppen aktuális változatának teljes verzióját is.

Asus X51RL - Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően szerencsére nem bőgött fel egyik ventilátor sem, szépen csöndben jutottunk el a Vista telepítőig. Ezek után persze megjött a hangja a gépnek, de ez kizárólag az optikai meghajtó működésének volt betudható, maga a hardver csendben működött. A szokásos Home Premium telepítés után jöhetett a csomag mellé kapott vaskos driver CD, majd a Windows update-ek és a tesztprogramok véget nem érő sora.

Ha a CPU-Z nem hazudik, akkor egy Merom (Core 2 Duo) magos processzorral van dolgunk, ami az elnevezés (T2330) miatt kicsit megtévesztő lehet, de a 64 bites kiterjesztés (EM64T) árulkodó jel. Üresjáratban (az energiagazdálkodási funkciót használva) 47-48 fokon üzemelt a CPU, amennyiben ezt a funkciót kikapcsoltuk, úgy felszökött valamivel 50 fok fölé, negyed órás teljes terhelésnél a hűtőventilátor maximális fordulatszámra (4400 rpm) kapcsolt és a zajos működés mellett sem tudta 70-73 fok alatt tartani a zakatoló magokat. Az esettel kapcsolatban annyit jegyeznénk meg, hogy a hangzavar zavaróbb volt, mint a hőmérsékleti adatok látványa.

Memóriából 896 MB áll rendelkezésre, hiszen az 1 gigából 128 MB-ot elvesz az X200M integrált videokártya. Ami a VGA-t illeti, sajnos látszik rajta az idő vasfoga, szegény Aero Glass felülettel néha megszenvedett, ez leginkább a fel- és legördítéseknél látszott (tálca műveletek). A böngészőben való scrollozás is lehetett volna gyorsabb, de ettől eltekintve megállta a helyét (bár a 3-mas pontszámmal nagyon nem értünk egyet, ami a Vista értékelését illeti, jó lesz az 2-esnek is…). Négy-ötéves játékokkal el lehet rajta bohóckodni, de túl sok reményt ne fűzzünk az annál frissebb címek esetén.

A különböző tesztprogramokban az alábbi eredmények születtek:

Cinebench 10: 2788 pont (5 perc 17 másodperc)

PCMark Vantage: 1564 pont

Memória olvasás: 3625 MB/s

Memória írás: 2419 MB/s

Memória másolás: 1906 MB/s

Memória késleltetés: 137,3 ns

CPU Queen: 6758

CPU PhotoWorxx: 7404

CPU Zlib: 19801 kB/s

CPU AES: 5732

FPU Julia: 3847

FPU Mandel: 2821

FPU SinJulia: 4334

A merevlemezzel nagyon meg voltunk elégedve, átlagosan jól olvasott, viszont processzorterhelése minimális volt (igaz ez inkább a chipset érdeme).

A DVD meghajtó viszonylag hangosan tette a dolgát, a DVD-RAM olvasási képesség kiemelendő, bár manapság ez már nem számít kuriózumnak. A nyitó mechanika elég erős, minőségi érzetet kelt.

Asus X51RL - Ergonómia és bővíthetőség

Ergonómia terén az X51 elég magas szintet képvisel. A billentyűzeten nem találtunk kifogásolni valót, talán a szélre helyezett Fn billentyű okozhat pár kellemetlen meglepetést (BIOS-ban nem lehet felcserélni a Ctrl-al). A Shift lehetett volna nagyobb, de így is megtaláltuk, amikor szükség volt rá.

A touchpad hasonlóan kellemes, a görgetősáv jól használható, a gombok végre nem kemények ls nem is lógnak egybe, használatuk egyszerű és gyengébb kezek számára is megfelelő. Működésüket kattanással jelzik a felhasználó felé, ezen még van mit csiszolni. A tapipad kikapcsolására csak szoftveresen nyílik lehetőség (a driver telepítése után).

A DVD-író ezúttal bal oldalra került, így a túlsúlyban lévő jobbkezes társadalomnak biztos nem lesz útban. Jobb oldalra zsúfolták a hangzással kapcsolatos ki- és bemeneteket, valamint a négy USB port közül kettőt, egy PCMCIA foglalatot és a memóriakártya-olvasót, amelyben gyárilag csücsül egy fantomkártya (hogy ne porosodjon), na ennek a kiszedése kimeríti a művészet fogalmát. Hátulra került az akkumulátor töltőnyílása, a szellőzőrács (piros pont) és a maradék két USB foglalat is (szintén piros pont). Videokimenetből természetesen csak az analóg D-Sub áll rendelkezésünkre, a pocsék minőségű S-Video hiányát nem sajnáljuk, a DVI illetve a HDMI pedig nem ebben az árkategóriában hódít.

Egyetlen fájdalmunk a webkamera hiánya volt, bár mi nem sűrűn vennénk hasznát, egy mobil környezetben mégis alap dolog kellene, hogy legyen a videobeszélgetés, bár hozzá kell tennünk, hogy az Acer sem tesz minden 140 ezer forint körüli gépébe kamerát, az ennél olcsóbbaknál pedig egyáltalán nincs.

Asus X51RL - Akkumulátor és értékelés

A gyárilag mellékelt 6 cellás 4400 mAh-s akkumulátor valamivel több, mint két óráig húzta internetezéssel, az olvasás tesztben ez az érték felkúszott 2 és fél óra környékére, míg teljes terhelésnél a másfél óra is neccesnek bizonyult. Tekintve, hogy egy alig 150 ezer forintos gépről van szó, ezek az értékek elfogadhatók.

Az Asus X51RL abszolút pozitív benyomást keltett ebben a pár napban, gyakorlatilag a webkamera hiányát tudnánk egyedül kiemelni, viszont kapunk cserébe táskát és egeret. Az akkumulátor jól teljesített, a processzor elegendőnek bizonyult, egyedül az idejétmúlt videokártya az, ami megdolgozott a bizalomért, igaz nem értjük minek erőlteti a gyártó az X200M chipsetnek a használatát 2008-ban, de ők biztos megadnák a frappáns választ a kérdésünkre. Összegezve az X51RL ajánlott vétel, ha a táskát és az egeret levonjuk az árából, akkor gyakorlatilag megkapjuk a ma kapható legolcsóbb márkás, kétmagos processzorral szerelt notebook-ot.

[italic]A cikkben szereplő Asus X51RL-AP066 típusú notebookot az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

[/italic]

Hivatalos oldal: AsusVásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward