Asus W7S: Meleg helyzet

Újabb szubnotebook járt nálunk, ezúttal az Asuson volt a sor. A Dell rajongók megnyugodhatnak, a kis XPS-nek biztosítva van a helye.

Asus W7S: Meleg helyzet

Asus W7S - Specifikációk

A Dell XPS M1330 után nagyon belelkesültünk és belevetettük magunkat a szubnotebookok világába, amit annak idején az MSI S szériájával kezdtünk meg. Az Asus W7S elég jó paraméterekkel rendelkezett ahhoz, hogy nagyító alá vegyük (igaz a közel fél milliós árat már a teszt előtt sem értettük):

Processzor: Intel Core 2 Duo T7300 2.00 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 1536 MB DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel PM965

Videokártya: NVidia GeForceGo 8400M G (8 egyesített shader egység, 400/1200 MHz, 128 MB)

Hangkártya: Realtek ALC660 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1280x800, Color Shine, Chi Mei N133I1-L01)

Merevlemez: Seagate ST9160821AS (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: LG GSA-T20L SuperMulti DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN

Modem: Motorola SM56 Speakerphone Modem

Webkamera: van (1.3 MPixel)

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: Két darab 6 cellás 4400 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic

Láttunk már izmosabb gépet is, a VGA igazán lehetett volna GS verzió, illetve a memória is elég érdekes mennyiséget öltött, ráadásul a CPU-Z szerint mindössze egyetlen darab gigás modul volt a gépben, ami annyit jelent(het), hogy a maradék 512 MB az alaplapra van forrasztva, ergo nem cserélhető. Jobban örültünk volna egy második 6 cellás akksi helyett egy 9 cellásnak.

A noti mellé két táskát és egy egeret (Logitech V sorozat) kapunk, plusz a képen látható sokaságot, a lemezeken minden szükséges dolgot megtalálunk az újratelepítéshez. Szomorú, hogy ebbe a csekély árba nem fért bele a pár ezer forinttal drágább Windows Vista Home Premium változata, így az Aero Glass felületről le kell mondanunk.

Asus W7S - Hardver

A gép bekapcsolás után meglehetősen halkan kelt életre, de ez sajnos nem tartott sokáig. Apróbb terhelésre már megjön a hangja, legyen szó telepes vagy akkumulátoros használatról. Gondolhatnánk, hogy ez biztos azért van, mert igyekeznek hidegen tartani a gépet, de sajnos ez sem így van. Internetezés alatt a processzor 55 fok körül mozgott, míg a videokártya bőven túlment a 60-on, Powermizer ide vagy oda. Terhelésre ezek az értékek fixen 83 fokra kúsztak fel, ráadásul a gép is borzalmasan hangos lett. Ezt még tetőzi, hogy üresjáratban is nagyon melegszik a touchpad körüli tér, ami gépelés közben nem valami nagy élmény. Ha még ez sem lenne elég, akkor elmondjuk, hogy az egyetlen szellőzőnyílás jobb oldalon van, így aki jobbkezes, az elég hamar törölgetni fogja a kezét az izzadságtól. Hűtésből elégtelen.

A processzor és a memória teszi a dolgát, de látszik, hogy a videokártya nem kifejezetten játékra lett tervezve. A merevlemezről már itt kiderült, hogy nem a leggyorsabb jószágok közé tartozik.

A merevlemez processzor terhelése nagyon alacsony, cserébe a sebessége nem az igazi. Hangját nem igazán hallani, főleg ilyen gyatra hűtési rendszer mellett. Egyetlen problémánk a melegedés volt.

Teszteredmények:

Memória olvasás: 5160 MB/s

Memória írás: 3558 MB/s

Memória másolás: 3820 MB/s

Memória késleltetés: 84,1 ns

CPU Queen: 8369

CPU PhotoWorxx: 18185

CPU ZLib: 25884 kB/s

CPU AES: 7312

FPU Julia: 7381

FPU Mandel: 3564

FPU SinJulia: 5411

Cinebench R10: 3 perc 57 másodperc (3718 pont)

PCMark05 CPU: 5039

PCMark05 Graphics: 2030

PCMark05 HDD: 3472

Asus W7S - Ergonómia

A gépezet ergonómiailag jól teljesített, vegyük szépen sorban a szokásos dolgokat.

A billentyűzettel semmi gondunk nem volt, gépelésre nagyon kényelmes, a bal oldali Shift hosszú, cserébe a hosszú í betű a szóköz mellett kapott helyet, amit igencsak nehezen lehet elérni. Furcsa mód a tipikus MSI betegség itt is megvan, azaz az Enter körül elhelyezkedő billentyűk egészen aprók, nehéz eltalálni őket.

A tapipad szintén kényelmes, nagyon könnyen lehet a segítségével navigálni, a gombok is jól használhatók, ellenben picit kattogósak. A jobb és bal gomb közti űrt egy élesen világító kék LED tölti ki. Scrollsáv van, bár ezt nem jelzi a gyártó.

3 USB-t kapunk, oldalanként egyet. Sajnos digitális videokimenetből egyetlen egy sem fért a notira, pedig az S-Video-t és a D-Subot nyugodtan el lehetett volna hagyni. A Lightscribe-képes DVD-író nyitómechanikája jó, hangereje átlagos (ergo nem halk), a nyitógomb pedig érdekes alakzatot öltött, bár könnyű eltalálni.

A hatalmas fényerejű kijelző felett bújik meg az 1.3 MPixeles webkamera, amelynek képe videobeszélgetéshez tökéletes, a mikrofont a billentyűzettől lefele, a jobb alsó sarokban találjuk.

Asus W7S - Akkumulátor és értékelés

Az akkumulátorokkal abszolút nem voltunk megelégedve, 2 óra után kifújtak, ha játékra került a sor, akkor pedig 45 perc alatt taccsra lehetett őket tenni. Igaz egy szubnotebooknál nem elsősorban a játék határozza meg a végeredményt, de ha már bele került a leggyengébb 8400-as GeForce Go, akkor megnéztük mégis mire képes. Nagyobb öröm lett volna a két 6 cellás akkumulátor helyett egy 8-9 cellásat látni, azzal talán meglett volna a 3-3,5 óra.

Sajnos egyetlen pozitív, vásárlásra ösztönző indokot sem tudunk elmondani az Asus W7S-ről, hiszen - bár október régen volt - még mindig itt lebeg a szemünk előtt a Dell XPS M1330-cal eltöltött pár kellemes nap. Sajnos a két készülék fényévekre van egymástól, a Dell egy halk és hűvös gépet alkotott, amely sokáig bírja akkumulátorral, ellenben az Asus-szal, amelyik hangos, forró és piszok hamar lemerül. Ha ehhez még hozzávesszük a jelenlegi 400 ezer forint feletti árat...

Az Asus W7S notebookot az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre, köszönet érte!

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward