Asus Vulcan Pro és Orion Pro

A szép emlékű Vulcan ANC népszerűségén felbuzdulva az Asus előrukkolt új fejlesztéseivel, a Vulcan Pro-val és az olcsóbb Orion sorozattal. Ők jártak most nálunk.

Asus Vulcan Pro és Orion Pro

1. Bevezető

A mai alkalommal az Asus kínálatából fogunk megismerkedni két játékosoknak szánt headsettel. Tesztünkben az aktív zajszűréssel ellátott Vulcan Pro, és egy szintén komoly játékos headset, az Orion Pro szerepel. Mielőtt még azonban kézbe vennénk a perifériákat, előbb tekintsük át a specifikációkat:

2. Asus Vulcan Pro - Áttekintés

Asus Vulcan Pro

Nagyjából egy évvel ezelőtt járt nálunk az Asus Vulcan ANC készüléke, melyről szép emlékeink vannak. A tajvani cég egy olyan játékosoknak kifejlesztett headsetet dobott piacra, amit aktív és passzív zajszűréssel is elláttak. A készüléket egy felcsatolható mikrofonnal is felszerelték, ami szintén zajszűrést kapott. Már ebből is jól látszik, hogy a perifériát a zajmentesítésre hegyezték ki, annak érdekében, hogy zavartalan környezetet biztosítson a játékosoknak. Egyesek hiányolhatták, hogy a headsetnek nem volt saját hangkártyája, és a ma oly divatos térhangzásból is kimaradt. Erre érkezett meg válaszképpen a Vulcan Pro, mely a fejhallgató részét tekintve csak egy kisebb módosítást kapott, ám ezt kiegészítették egy olyan hangkártyával, amiben fejhallgató erősítő és virtuális térhangzás mód is megtalálható.

A headset egy igényes dobozban található meg, mely egy újabb, háromszög alakú, becipzározható tárolót rejt magában. Ez jól jöhet utazásokkor, hasznos extra.

A készülék mellett egy felcsatolható mikrofont találtunk, egy felcsíptethető kábelt, amin a hangerőszabályzó foglal helyet, egy vezérlő dobozkát, amiben a hangkártya található meg, egy audio adaptert és egy kábel kötegelőt, amivel a vezeték kuszaságán lehet enyhíteni.

Először ismerkedjünk meg a fejhallgatóval. A külcsín rendkívül megkapó, a dizájnerek kitettek magukért, és egy feltűnő headsetet hoztak létre. A komoly megjelenést a fekete-vörös színhasználat biztosítja, de a készülék formájára sem lehet panasz, szerintünk ezt is jól eltalálták. Az anyagminőség rendben van, a készülék minden részletében masszív hatást kelt. Akik még nem ismerik a Vulcan ANC elődmodellt, azoknak újdonság lehet, hogy a fejpánt zsanérjai kihajthatók, és a Vulcan Pro-nál sincs ez másképp. Aggodalomra viszont semmi ok, ezek remek minőségben teszik dolgukat, nem szorulnak, nem nyikorognak. A két modell közt csak apró különbség fedezhető fel. Míg az előd oldallapjain szénszálas mintázat van, addig az új fejhallgatón szálcsiszolt fémhatású festés látható, más különbséget nem találtunk köztük. A fejhallgató kihajtogatott állapotban a rendes circumaural típusú fülesek méretéhez közelít. A fülpárnák már ránézésre is elég nagyok, és ennek két előnye van. Egyrészt bőven jut hely füleinknek, másrészt a fejen támaszkodó fejhallgatókkal (szemben a fülön támaszkodókkal) jobb izolációt lehet elérni, ami fontos szempont volt a tervezőknél. Ez nemcsak zajos környezetben jön jól, hanem otthon is hasznát vehetjük, amikor a számítógépes ventilátorzajt szeretnénk kizárni.

Miután kigyönyörködtük magunkat, felpróbáltuk a perifériát. A fejhallgató rendkívül kényelmes, ami a gondos tervezésnek és a jó minőségű anyagoknak köszönhető. A fülpárnákban memóriaszivacs van, ami hozzáidomul a fejformához, és felveszi annak alakját. A szivacsot jó minőségű puha bőr veszi körül, ezért nem csoda, hogy a próba után le sem akartuk venni többé a fejhallgatót. Ám ahogy minden bőrrel párnázott fejhallgató, ez is hajlamos felhevülni a nagy hőségben, a jó passzív hangszigetelésnek tehát ára van. Szintén kényelmi szempont, hogy a készülék fejpántja állítható, méghozzá nem is akármilyen széles keretek közt. Ezt szokatlanul nagyra és gyerek méretre is be lehet állítani, ezért nem okozott gondot, hogy megtaláljuk rajta az ideális méretet. A fejpánton megtalálható egy nagyobb méretű szivaccsal tömött bőrpárna is (ami nagyon hasonlít a fülpárnákra), ez pedig a fejünkre való illeszkedést segíti elő.

Újdonság, hogy a készüléknek saját hangkártyája van, ami a Spitfire USB nevet kapta. Ez az ASUS egyedi hangprocesszora, ami beépített fejhallgató erősítővel és szimulált térhangzással rendelkezik. A kisméretű hangkártyát USB-n keresztül tudjuk csatlakoztatni a PC-hez, és driver sem szükséges hozzá. A formás dobozka oldalán megtaláljuk a jó öreg 3,5mm-es analóg dugaszokat (egy a fejhallgatóhoz, egy a mikrofonhoz), így bármilyen fejhallgatót vagy headsetet csatlakoztathatunk rá.

A doboz kicsomagolásakor említettük, hogy a perifériához egy audio adapter is jár. Ez egy közösítő, amit a hangkártya kimeneteire kell dugni, annak érdekében, hogy ezt egy más gyártótól szárazó headsettel is használni tudjuk. Így már meglévő headsetünk kombinált jack csatlakozója sem okozhat gondot a hangkártyának. A fejhallgatóhoz egy 2,5 méteres eltávolítható kábel tartozik, amin a készülék felcsíptethető analóg hangerőszabályzója és egy mikrofonnémító gomb foglal helyet. A vezeték elég hosszú ahhoz, hogy asztalnál ülve ne legyen gond a kényelemmel. Különösen akkor, ha hozzáadjuk a hangkártya 1 méteres vezetékét is, így már elég messziről használhatjuk a headsetet. Akkor sincs gond, ha ezek rövidek lennének, hiszen a szabványos csatlakozók miatt bárhol kaphatunk megfelelő hosszabbító kábelt (3,5 jack, illetve USB hosszabbító). Ha pedig túl hosszúnak találnánk a fejhallgató vezetékét, akkor ezt a mellékelt kábelrendezőre felcsavarva tudjuk megrövidíteni. Jól látszik tehát, hogy az apró részletekre is gondoltak.

Kezdjük végre összeszerelni a headsetet!

Bár a csatlakozók szabványosak, maga a fejhallgató kábel egyedi, melynek egyik végét a füles bal oldalába kell dugni, a másikat a hangkártya kettős kimenetébe. Ezért egy esetleges sérüléskor ezt csak gyári vezetékkel pótolhatjuk, de nekünk eléggé tartósnak tűnt ahhoz, hogy ez ne következzen be. A füles oldalán látható még a felcsatolható mikrofon csatlakozója és a zajcsökkentő funkció (ANC) kapcsolója, ezekkel később foglalkozunk.

A speciális kábelen található meg a korábban már említett felcsíptethető, analóg hangerőszabályzó, és a mikrofonnémitó gomb. A hangerőszabályzó minőségével elégedettek voltunk, a tekerő nem recsegett, a kapcsolót pedig kellően nagy ellentartással tudtuk némító állásba tolni.

A kábelekről még érdemes megemlíteni, hogy a hangkártya és a fejhallgató vezetéke kellően rugalmas bevonatot kaptak ahhoz, hogy ne kunkorodjanak. Ezek egyébként rendkívül könnyűek, ezért észre sem vettük, hogy ott voltak.

3. Asus Vulcan Pro - Próba (headset)

A fejhallgatót először önmagában próbáltuk ki, azért, hogy önálló véleményt alkothassunk róla, és zenehallgatással kezdtünk, annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megismerkedjünk a hangjával (audio forrásnak szokásunkhoz híven egy SB X-Fi XtremeMusic hangkártyát használtunk).

A zárt kialakítású fejhallgató egyik legfőbb előnye, hogy nem zavarjuk vele környezetünket. A további előnyök közt szerepel az, hogy intenzívebb mélyhangokat érhetünk el velük, mint a nyitott vagy félig nyitott példányokkal. Jóllehet, nem minden zárt fejhallgató van kihegyezve a mélyhangokra, de egy ilyen fülestől általában ütős mélyhangokra számíthatunk. Néhány órás zenehallgatás után úgy gondoljuk, hogy hangkarakterisztikája alapján a fejhallgató a dögösebb, mélyorientált pop és rockzenéhez jó, mert némi magas- és erős mélyhang kiemelése van. A fejhallgató részletesség és színpadmélység tekintetében is egész jól szerepelt, egy PC-hez szánt fejhallgatótól ez szép eredmény.

Amikor játékra fogtuk a headsetet, jól jött a nagy mélytöbblet, mert így az események valószerűbbek voltak, a robbanásoknak ereje volt. A passzív zajszigetelés pedig különösen tetszett nekünk, mert egy zárt környezetet hoztunk létre vele magunknak, amivel nem zavartuk a szobában tartózkodókat. A szigetelés mindkét irányban működött, a jó izolációnak köszönhetően olyan részleteket is meghallottunk, melyek asztali PC-s hangszórókkal, de még komolyabb HiFi hangsugárzókkal is csak nehezen lennének közvetíthetők.

A jó szigetelésnek nemcsak zenehallgatáskor vagy játék közben, hanem filmnézéskor is hasznát vehetjük. Sokszor előfordul, hogy a hangsávok nagy dinamikatartományban ingadoznak, ezért a halkabb részletek nem jól hallhatóak. A szigetelésnek hála ezek is érthetőek voltak. A mozi atmoszférához elengedhetetlen egy jó mélynyomó, és ezt a fejhallgató a nagylöketű membránjaival kellő energiával szimulálta. Szerencsére a fejhallgató hangolásakor nem estek túlzásba és az energikus mélyhangok mellett a beszédhangok is érthetőek maradtak.

Aktív zajcsökkentés (ANC)

A fejhallgató pontosan illeszkedő, bőrbevonattal ellátott fülpárnáival már önmagában is jól szigetel, de emellett aktív módon is képes csökkenti a beszűrődő zajokat. Az ANC (Active Noise Cancelling) funkció lényege, hogy a fejhallgató érzékeli a kívülről érkező hangokat, és ennek megfelelő, de ellentétes fázisú hanghullámokat állít elő annak érdekében, hogy kioltsa a azokat. Ez nagyon hatásos tud lenni az olyan magas frekvenciás hangoknál, mint amilyen például a ventilátor zúgása. Ahhoz, hogy az aktív zajcsökkentő funkciót életre keltsük, 1 darab AAA típusú elemre van szükségünk, amit a periféria jobb oldalában rejtettek el.

A zajcsökkentés a korábbi tapasztalatoknak megfelelően működött, egyetlen apró eltérést leszámítva. A kívülről érkező utcai zajok, a morajlás és a ventilátorzúgás megszűnt, a fejhallgatón keresztül már csak a nagyobb zajok tudtak utat törni füleink felé. A zajszűrésnek továbbra is volt némi alapzaja, egyenletes halk súgást formájában, de összességében még mindig jobbnak tartjuk ezt, mint a hangos, kiszámíthatatlan külső zajokat. Korábban, amikor megkocogtattuk a fejhallgató burkolatát, a fejhallgató ellensúlyozásképp hasonlóan csúnya recsegéssel válaszolt rájuk. A Vulcan Pro esetében is megpróbáltuk ezt előidézni, de a recsegést szerencsére csak alig hallhatóan sikerült reprodukálni. A készülék reakciója sem maradt el, mert néhány kocogtatás után az ANC funkció magától kikapcsolt, akárhányszor próbálkoztunk vele. Dicséretes, hogy kijavították ezt a kis kellemetlenséget. Bár az ANC egy valóban hasznos szolgáltatás, említést kell tennünk a zajcsökkentő funkció zenére gyakorolt negatív hatásáról is. Ha ezt bekapcsoljuk, akkor mérséklődnek a mélyhangok és az említett alapzajjal is számolnunk kell.

Mikrofon

A headsetnek van még egy fontos kelléke, ami nem más, mint a felcsatolható mikrofon.

Ezt a fejhallgató bal oldalán, a szögletes nyílásban kell rögzíteni. Bár a mikrofont csak saját jack csatlakozója tartja a fejhallgatón, a jó tervezés eredményeként egyszer sem fordult elő, hogy magától lejött volna. A gyárilag egyenes mikrofont meg lehet hajlítani, azért, hogy jól hallhatóak legyünk, illetve ne legyen útban, ha zavarná a látóterünket. Hangminősége nagyon jó, ez már bőven elég ahhoz, hogy minőségi hangfelvételeket tudjuk vele készíteni. A beépített zajszűrés eltűntette a mikrofonos felvételek alapzaját, és próbafelvételeinken még a halk beszéd részletei is megmaradtak. Ezért semmilyen negatívumot nem tudunk felróni neki.

4. Asus Vulcan Pro - Próba (Spitfire USB)

Spitfire USB

A fejhallgatót különálló eszközként vizsgáltuk meg, és így tettünk a mellékelt hangkártyával is, azért, hogy önálló véleményt alkothassunk róla. A Vulcan Pro fejhallgatójával jó élményben volt részünk, amit a hangkártyáról már sajnos nem lehet egyértelműen kijelenteni. De kezdjük előbb a pozitívumokkal. Ahogy említettük, a szett üzembe helyezéséhez nincs szükség drivertelepítésre, elég, ha rádugjuk számítógépünk egy szabad USB portjára. A tesztelés Windows 7 operációs rendszeren történt, és a hangkártya már néhány másodperc múltán használható volt. A hangcsipet egy viszonylag nagy teljesítményű erősítővel láttak el, ezért minden körülmények között nagy hangerővel tudott megszólalni. A hangkártya térhangzással is rendelkezik, mert a bejövő sztereo jelből 7.1-es virtuális hangzást képes generálni, és ez a funkció is saját gombot kapott a vezérlődobozon (Surround). A térhangzás nekünk nagyon tetszett, a térérzet játék közben és filmnézéskor is megvolt. Ráadásul a gyártónak ezt zavaró „garázshangzás” nélkül sikerült elérnie, ezért ki sem kapcsoltuk többé (bár a csúcsot nekünk még a mindig a Dobly Surround Virtual Headphone jelenti). A hangkártya még egy extrát tartogat számunkra, ami egy equalizer beállítás, és szintén dedikált gombot kapott (FPS) a hangkártyán. Nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen ezt elsősorban FPS stílusú játékokhoz ajánlja a gyártó. A hangszínbeállítás légyege, hogy némileg kiemeli a magas- és mélyhangokat, így ezek kerülnek előtérbe. Tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a csapatoknak kiosztott parancsok érthetőbbek, ha nem használjuk ezt, de ha a zenei hangzásra megyünk, akkor érdemes bekapcsolni.

Most jöjjenek a negatívumok. Említettük, hogy a Spitfire USB-nek nincs gondja a hangerővel, mert minden helyzetben kellően hangos tud lenni. Sőt, túlságosan is. A Windows hangerőszabályzóját hiába csökkentettük le, a hangkártya mindig felhangosodott, mintha egy kikapcsolhatatlan automatikus hangerő-kiegyenlítés lett volna benne. Játék közben és filmnézéskor ez nem volt zavaró, mert így a halkabb részletek is jól hallhatóak voltak, de zenehallgatáskor már annál inkább. Nem a funkció meglétével van baj, hanem azzal, hogy nem lehet kikapcsolni, mert esetenként ez nagyon zavaró tud lenni. Ennek tudható be az is, hogy a számok közti váltáskor, amikor a hangkártyának csendben kellett volna lennie, felerősödött az alapzaj. Mivel a hangkártya önállóan módosítgatta hangerejét, a halkítást csak a vezetéken lévő hangerőszabályzóval tudtuk megoldani (kész szerencse, hogy volt rajta ilyen). Ami a hangminőséget illeti, ettől sem voltunk elájulva. A hangkártya az alaplapi megoldásoknál némileg jobb volt, de ez önmagában még nem nagy dicséret. Magas hangerőnél torzítást hallottunk, a tér lehetett volna szélesebb, és a részleteket is elmosta kissé. A hangkártyát más fejhallgatókkal is leteszteltük, azért, hogy árnyaltabb képet kaptunk a hangjáról (Sennheiser HD-437, AKG K-501, Beyerdynamic DT-770 32Ω Edition), de az eredmény ugyanez lett, sőt, a hibák csak tovább erősödtek.

5. Asus Orion Pro - Áttekintés

Asus Orion Pro

Ismerkedjünk meg az Asus másik headsetével is, mely az Orion Pro névre hallgat. A hangyányival olcsóbb periféria szintén játékosoknak készült, és alapjában véve ugyanaz a koncepciója: kapunk egy zajszigetelt fejhallgatót, csak ezúttal aktív zajszűrés nélkül. És ha valaki már megfejtette a cég névadási szabályát, akkor a periféria nevéből kikövetkeztethette, hogy a Pro jelzés azt jelenti, a készülék külső hangprocesszorral rendelkezik. A csomagban ugyanaz a Spitfire USB névre keresztelt hangkártya található meg, amit a Vulcan Pro esetében már megismerhettünk. Nagy meglepetés tehát már nem érhet minket, ezért lássuk inkább azt, hogy a két headset vajon miben különbözik egymástól!

Az első különbség a csomagolásnál érhető tetten. A headset bár egy szép dobozban van, becipzározható tároló nem jár hozzá, ami utazáskor védhetné még a perifériát. Amikor a headsetet kibontottuk a dobozából, már rájöttünk, hogy miért nem adtak hozzá tárolót. A perifériának ugyanis fix fejpántja van, ezért nem lehet összehajtani. Ezt mi nem sajnáltuk különösebben, a kis helyigény viszont fontos lehet, ha sokat utazunk.

A headset mellett egy kábel kötegelőt találtunk, amire a gyárilag beforrasztott vezetéket lehet feltekerni, azért, hogy ne gabalyodjon semmibe. A kábel tehát nem távolítható el a fejhallgatóról, ahogy a mikrofon sem, ez utóbbi egyébként a perifériában feltekerve található meg. A csomagban már csak egyetlen kelléket találtunk, a készülék hangprocesszorát. A mellékelt hangkeltő szemernyit sem változott, nemcsak ránézésre, hanem elnevezésre is megegyeznek, mert bizony ugyanazt a Spitfire USB-t kapjuk az Orion Pro hedasethez is, mint a Vulcan Pro esetében.

Ám ahelyett, hogy már előre ítéletet mondanánk, inkább ismerkedjünk meg a headsettel. A periféria külleme nagyon ütősre sikerült, a tervezők ezúttal sem sajnálták az idejüket arra, hogy valami dögössel álljanak elő. Mivel a fekete-vörös színhasználat nagyon bejött a gamer vonalnál, megmaradtak ennél. Külön tetszett nekünk, hogy a burkolat szinte mindenhol matt fényezést kapott, ami emelte a látvány minőségét. Csillogó felületű műanyaggal csak egy helyen találkoztunk. A periféria oldallapjain ugyanis szálcsiszolt fémhatású festés látható, de még ezt is ízlésesen oldották meg, ezért nem keltett bennünk olcsó hatást. Épp ellenkezőleg, a készülék anyagminősége elsőrangú, állítás közben a fejpántnál és a fülkagylóknál sem hallottunk kellemetlen zajokat. Felépítés szempontjából egy circumaural típusú, azaz fület körbeölelő fejhallgatóról beszélhetünk. A fejen támaszkodó társaival szemben ezek általában kényelmesebbek, hiszen így bőven marad hely a füleinknek. A lyukacsos látvány miatt messziről úgy tűnhet, hogy egy nyitott fejhallgatóról van szó. A méhsejtrácsos díszítés azonban kicsit megtévesztő, mert alatta bizony zárt kialakítású fülkagylók vannak. Ezekkel lehet ugyanis a legjobb hangszigetelést elérni, ez pedig fontos szempont volt a tervezőknél.

A megnyerő külső azonban nem minden, ezért mi kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet a kényelemmel? Bár a fülkagylók csak egy tengelyen mozognak, ez nem okozott gondot, mert amikor felpróbáltuk a headsetet, egyből megtaláltuk rajta az ideális pozíciót. A fejpántot tág határok közt lehet szabályozni, ezért egészen kisméretűre is be tudtuk állítani. A kényelemmel tehát nem volt probléma. Kicsit sajnáltuk, hogy a korábban megismert memóriaszivacsok helyett a fülpárnákban ezúttal közepesen kemény szivacsokat találtunk, amik a próba során gyorsan visszanyerték az alakjukat. A puha bőrbevonat miatt azonban még így is viszonylag jól szigeteltek, és képesek voltak kizárni a külső zajok egy részét.

Ami a vezetéket illeti, a korábban megismert lecsatolható változatnak búcsút mondhatunk, mert ezúttal ezt a fejhallgatóba beforrasztva találtunk meg. Más különbség viszont nincs köztük, ugyanazokat a funkciókat találtunk meg rajta: egy mikrofonnémító gombot és egy analóg hangerőszabályzót.

Ezt egyébként ruhánkra is fel lehet csíptetni, ami sokszor jól jön, mert így játék közben nem kell keresgetni. A hangerőszabályzó és a kapcsoló minőségével is elégedettek voltunk, ezek pontosan tették a dolgukat. Szintén pozitívum, hogy a vezeték könnyű, és rugalmasságát is jónak találtunk, ezért használat közben észre sem vettük, hogy ott volt. A headset egy-egy 3,5mm-es jack csatlakozóval illeszthető a mellékelt hangkártyába, vagy egyéb szabványos kimenettel ellátott audio eszközbe, pl. mp3 lejátszóba. Ha a mikrofont hosszabb időre mellőznénk, akkor érdemes a piros jelű vezetéket bedugni az erre kitalált tárolóba, mert így nem lesz útban. Jól látszik tehát, hogy a részletekre is gondoltak.

6. Asus Orion Pro - Próba

A headsetet először a mellékelt hangkártya nélkül próbáltuk ki, mert a komplett rendszer helyett először csak a fejhallgató hangjára voltunk kíváncsiak (a forrás továbbra is egy SB X-Fi XtremeMusic hangkártya volt). Már néhány perc használat után ki tudtuk jelenteni, hogy a füles tetszett, mert a hangja már ismerős volt nekünk. A periféria ugyanis nagyon hasonlított a Vulcan headset hangjához, bár nem teljesen egyforma csipogók találhatók meg bennük. A fülkagylók akusztikai kialakítása is nagyon hasonló, és mivel hangkarakterisztikájuk megegyezik, ugyanazt a mélyorientált, dögös hangzást kaptuk, mint korábban. Már kifejtettük, hogy ez mennyire jót tesz a populárisabb pop/rock/R&B műfajoknak, véleményünk azóta sem változott. A nagy mélyorientáltság játék közben is jól jött, hála ennek testesen szóltak rajta a zenék, és a robbanások is nagy energiával szólaltak meg. A hangszínt szerencsére nem tolták el szélsőséges irányba, mert filmnézés közben a párbeszédek is érthetőek voltak, és a magas hangok is jól hallhatóan, de nem zavaró mértékben voltak jelen.

Fontos tudni, hogy a készülék nem rendelkezik aktív zajszűréssel, ezért csak passzív hangszigetelési megoldással tudja kizárni a kívülről érkező zajokat. Ez önmagában még nem is lenne baj, de a mindössze egy tengelyen mozgó fülpárnák és a közepesen puha szivacsok miatt a zajszigetelés csak a halkabb zörejeknél volt igazán hatásos. A közelben lévő ventilátorzúgás és a billentyűkopogás például behallatszott, míg a messzebbről érkező normál hangerejű beszéd és a tévé hangja már nem. Ezért azt mondhatjuk, hogy a készülék izolációja egy nyitott, vagy félig-nyitott fejhallgatóhoz képest még mindig sokkal jobb, de az igazán hatásos megoldásoktól elmarad (mint amilyen például a Vulcan ANC is). Pozitívum azonban, hogy a füles hangja kifelé csak alig hallatszott, ezért a szobában tartózkodókat még a nagy hangerős játék sem zavarta.

Mikrofon

A periféria egy nagyon fontos kellékkel is rendelkezik, egy mikrofonnal, amit ezúttal nem felcsatolni kell, hanem kihúzni a készülék oldalából. Ez egy ritka, de annál érdekesebb megoldás.

Betolt állapotban kör alakban feltekerve pihen a headset fülkagylójában, és amikor kihúzzuk, a hajlékony rudat kedvünkre tekergethetjük. Ez biztosítja, hogy beszéd érthető legyen, és azt, hogy ne zavarjon minket használat közben. A mikrofon hangminősége is nagyon jó volt, felvételeinken a halkabb részletek is érthetőek maradtak. Van beépített zajszűrése is, ami szintén a hangminőségre volt jó hatással, ezért alapzajjal sem kellett számolnunk.

Spitfire USB

Említettük, hogy a készülékhez a már korábban megismert Spitfire USB jár, ami gyakorlatilag egy külső hangkártya némi extrával megspékelve. A kis dobozban egy hangprocesszor található meg, mely térhangzással és egy előre beállított hangképpel, valamint egy fejhallgató erősítővel rendelkezik. A hangkártyát USB-n keresztül tudjuk csatlakoztatni a PC-hez, és előnye, hogy driver nélkül működik. A dobozka oldalán egy audio kimenet és egy mikrofon bemenet van, egy-egy 3,5mm-es jack csatlakozó formájában. Az eszköz oldalán a megvilágítással ellátott gombokkal lehet bekapcsolni a 7.1-es térhangzás szimulációt (Surround), a dedikált equalizer beállítást (FPS), továbbá némi a hangerőtöbbletet okozhatunk, ha a gyári beállítás nem lenne elég (AMP).

A próba során meggyőződtünk róla, hogy az Orion Pro is ugyanazt a hangprocesszort kapta, amit a Vulcan Pro-hoz mellékelnek. Ezért csak röviden foglalnánk össze ennek előnyeit és hátrányait. A kikapcsolhatatlan automatikus hangerő-kiegyenlítés miatt csak a headset analóg hangerőszabályzójával tudtuk elviselhetővé tenni a hangerőt, mert egyébként üvöltött. Ez nem csak füleink épsége miatt kellemetlen, hanem így a halkabb és hangosabb részletek közt lévő különbségek is eltűntek. Játék közben és filmnézéskor ez még jól is jött, de zenehallgatáskor zavaró volt, és ezt a funkciót továbbra sem lehetett kikapcsolni. A hangkártya hangminősége elfogadható volt, de a részleteket elmosta, és nagyobb hangerőnél torzítást is hallottunk. Ha mégis használni szeretnénk a Spitfire-t, akkor néhány tipp az ideális beállításhoz: a Windows hangerőszabályzóját állítsuk 10%-ra, és a továbbiakban a headset hangerőszabályzóját használjuk. Az AMP (hangosítás funkció) legyen kikapcsolva, az FPS és Surround gombokat viszont nyugodtan bekapcsolhatjuk, ezek a funkciók valóban emelik a hangminőséget. Ez utóbbi bekapcsolásakor nem tapasztaltunk zavaró „barlanghangzást”, a tér kitágult, és a füles olyan jól szólt vele, hogy ki sem kapcsoltuk többé. Ez nagyjából az egyetlen pozitívum, amit a hangkártya javára írhatunk. Hangminőség szempontjából tehát sajnos ugyanazokat tapasztaltuk, mint a Vulcan Pro estében, ezért biztos, hogy nem egy hibás példánnyal volt dolgunk. A headsetet egyébként hangkártya nélkül, sima Orion néven is meg lehet vásárolni, ha valaki nem igényelné ezt.

7. Értékelés

Asus Vulcan Pro

Az Asus új készüléke felelevenítette bennünk a Vulcan ANC-vel szerzett szép emlékeket, de a Vulcan Pro-ban sajnos csak ugyanezeket az értékeket sikerült újra megtalálni. Maga a fejhallgató továbbra is kényelmes, akár egész napos viselésre is tudjuk ajánlani. A fülpárnák puhák és jól szigetelnek, de a nagy melegben már izzasztóak lehetnek. A passzív hangszigetelés mellett az aktív zajszűrés is jól működik, ezért környezetünk nyugodt lehet, és mi is zavartalanul tudunk koncentrálni a részletekre. Az ANC funkciónak korlátai is vannak, mert bár a számítógép ventilátorok hangját és a billentyűzajokat nagyon jól megszűrte, a természetes hangzás érdekében ezt néha inkább kikapcsoltuk. A fejhallgató és a mikrofon hangminőségével elégedettek voltunk. Ez utóbbi egyszer sem akart leesni, és a mikrofon zajszűrésének köszönhetően a halk részletek is jól hallhatóak voltak. A headset vezetéke tartósnak ígérkezik, a rajta lévő felcsíptethető analóg hangerőszabályzó és mikrofonnémító gomb pedig hasznos kellékek.

A periféria annyiban több elődjénél, hogy már saját hangkártyával is rendelkezik. Kár, hogy a hangprocesszor (Spitfire USB) a részleteket kissé elmossa, és csak alig jobb egy alaplapra integrált kodeknél. A dobozkán viszont vannak extrák is, melyek közül elsősorban a térhangzás mód nyerte el a tetszésünket, ezt bekapcsolva hallhatóan kitágult a színpadkép. A dedikált FPS hangzáskép sem volt rossz, a beszédhangok csökkentésével több figyelem jutott a magas és mély hangoknak. Az AMP funkció csak minimális hangerőtöbbletet okozott, a szettben lévő fejhallgatónak és saját fejhallgatóinknak sem volt rá szüksége, de néha jól jöhet. Csak egyetlen komoly problémánk volt a hangkártyával. A kikapcsolhatatlan hangdinamika-kiegyenlítés miatt a hangerőt csak a fejhallgató analóg hangerőszabályzójával tudtuk lehalkítani. Kész szerencse, hogy volt rajta ilyen, mert különben csak teljes hangerővel tudtuk volna hallgatni a szettet. Sajnos a helyzeten az sem segít, hogy egy kifejezetten olcsó megoldásról van szó (mindössze 5 ezer forint többletet kell ráfizetni a Vulcan ANC típusra), mert a fent említett probléma miatt a hangkártya már rövid idő után idegesítővé válik. Ha a szettből kivesszük a hangkártyát, akkor egy sima Vulcan ANC marad, amit továbbra is ajánlott vételnek tartunk, de a fentiek miatt a Vulcan Pro most ezt nem kaphatja meg.

Vásárlás: Asus Vulcan Pro

Hivatalos honlap

Asus Orion Pro

Ha kicsit spórolni szeretnénk, akkor érdemes figyelmünket az Orion Pro headsetre fordítani. A dögös küllemmel felruházott füles nemcsak szép, hanem elsőrangú anyagminősége van, és nagyon kényelmes, ezért a hosszabb játékok során is jó társunk lehet. Bár aktív zajszűrése nincs, és passzív zajszigetelése is elmarad némileg a Vulcan Pro minőségétől, még viszonylag jó izolációval rendelkezik, mert a külső zajok nagy részét így is képes kizárni. A zajszűrős mikrofon hangminősége elsőrangú, kiváló hangfelvételeket lehet vele rögzíteni. Nekünk még nagyon tetszett az, ahogy a mikrofon elrejtését megoldották. Amikor mellőzni akarjuk, simán betolhatjuk, ezért nincs útban, ugyanakkor könnyen elérhető, amikor szükség van rá. A headsetnek hajlékony vezetéke van, ennek minőségével is elégedettek voltunk, masszív szövetborítása alapján tartósnak ígérkezik. A rajta megtalálható hangerőszabályzó és mikrofonnémító gomb pedig pontosan tették dolgukat.

A készülékhez megkapjuk még a Spitfire USB hangprocesszort is, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A hangkártya gyengécske hangminősége miatt az Orion Pro-t nem tartjuk kiemelkedő vételnek, de a headset szerencsére enélkül is megvásárolható, éspedig Asus Orion néven. Ez egy hangkártya nélküli headset, ami jóval olcsóbb a Pro változatnál (jelenleg 19 ezer forintért hazavihető), érdemei alapján neki az ajánlott minősítés is kijár.

Vásárlás: Asus Orion Pro

Hivatalos honlap

[italic]Az árak tehát a következőképpen alakulnak (körülbelül, a cikk írásának pillanatában):

Asus Vulcan ANC - 26 ezer Ft (aktív + passszív zajszűrés)

Asus Vulcan Pro - 31 ezer Ft [/italic](aktív + passszív zajszűrés + hangkártya)

Asus Orion - 19 ezer Ft (passszív zajszűrés)

Asus Orion Pro - 26 ezer Ft (passszív zajszűrés + hangkártya)

Az Asus Vulcan Pro-t és az Orion Pro-t az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward