Asus Vintage V2

 Első barebone tesztünkben az Asus Vintage szériájának egyik tagját tettük nagyító alá

Asus Vintage V2

A V2 tulajdonságai és kinézete

A barebone-ok világában nagyrészt igaz, hogy minél kisebbek, annál drágábbak. Az Asus Vintage szériája próbál egészséges egyensúlyt teremteni a méret, bővíthetőség és ár tekintetében. Nálunk az M2NC61S jelzésű V2-es típus tette tiszteletét. Bruttó 24 ezer forintos ára (a cikk írásának pillanatában ennyi) nagyon kedvezőnek mondható ezekben a körökben, úgyhogy kíváncsian vártuk mit nyújt ezért.

Ha már barebone kezdjük a méretekkel: a V2 úgy néz ki mint egy midi torony amit minden irányból összenyomtak annyira, amennyire az még ésszerű. A szokásos 210mm helyett csupán 168mm széles gépházban pont elfér vízszintesen egy optikai meghajtó. Magassága nem sokkal kevesebb (38 centi) mint egy átlag midi toronyé (40-50 centi). A mélysége is csupán 35,4cm, ezért féltünk, hogy az optikai meghajtó nem fog e túl közel kerülni a tápegységhez, de szerencsére aggodalmunk alaptalannak bizonyult.

Manapság már szinte alapkövetelmény, így hát a szolid, ám mégis egész szép előlapon két USB csatlakozó kacsintgat ránk a mikrofon bemenet és füles kimenet mellett. Látható, hogy a ház néhány szériájához már oda van készítve a hely még két USB-nek plusz egy FireWire csatlakozónak. Mi nem éreztük úgy, hogy ezek hiánya bárminemű hátrányt jelentene, mert a hátlapon található még 4 USB és 1 FireWire, átlag felhasználásnál pedig ennél több biztosan nem lesz szükséges, még ez is sok lehet. Az előlap alul teljesen zárt, a levegő áramlását a kétoldalt elhelyezett rácsozat biztosítja.

A ház bal oldalán lévő óriási szellőző rács mögött egy légelvezető tölcsér található, ami alatt pontosan a processzorfoglalat található, így annak hűtése közvetlenül kintről szívhatja a hűvösebb levegőt.

Alul az elülső két tappancs műanyagból van, míg a hátsó kettő fémből, magából a ház aljából áll ki. Láttunk már szebb megoldást is, ám a célnak tökéletesen megfelel.

A ház belsejében lévő 300W-os tápegységet a megszokottól eltérően nem az FSP, hanem a Delta gyártotta. Aggodalomra semmi ok, ha valakinek nem lenne ismerős a név, akkor csak annyit jegyeznénk meg róla, hogy a Chieftec tápegységek nagy része Delta belsővel rendelkezik, így megnyugodhatunk, minőségi táp vár bennünket.

Az alaplapon nVidia chipset dolgozik integrált GeForce 6100-as grafikus maggal egy AM2-es foglalt társaságában. A 6100-as megfelel akár a Vista futtatására is, az egyetlen hátrány VGA fronton annyi, hogy mindössze egy VGA kimenet árválkodik a gép hátulján. Persze nem egyből HDMI-re vágyunk, de egy DVI szép lett volna.

Az egyetlen IDE csatorna miatt maximum két ilyen illesztővel rendelkező eszközünk lehet. Mivel ennél többet nem is igazán érdemes elhelyezni ebben a házban, így ez nem jelenthet nagy problémát, főleg, hogy természetesen két SATA vezérlő is várja, hogy kerüljön rájuk valami.

Az alaplapi hangkeltő egy Realtek ALC888-as, tökéletesen megfelel a célra, az olcsóbb régiókban az egyik legjobb minőségű!

Itt az ideje lakókat adni a kis Asusnak. A következő alkatrészekre esett a választás:

- Western Digital 80GB / 7200rp merevlemez

- AMD Athlon64 3500+

- 512MB KingMax DDR2-800

- Philips DVD-RW

Csavarhúzó a kézbe, befelé azokkal a meghajtókkal!

Belső felépítés és szerelhetőség

A legtöbb él le van kerekítve, így ujjaink biztonságban vannak. Ahhoz, hogy optikai meghajtót telepítsünk előbb el kell távolítanunk az előlapot. A három „kapaszkodójának” kiakasztása után ez egy nagyon egyszerű művelet. Műanyag fedél kiszed, dvd író becsúsztat. Mint látható akár két optikai meghajtó is bepakolható lenne, ám mi azt ajánlanánk, hogy ezt ne feltétlenül használjuk ki. A kis tér miatt ha egyszerre két dvd írót használunk például akkor azok szépen felhevíthetik egymást, és ráadásul törhetjük a fejünket hová tüntessük a megmaradt tápkábeleket. Az alsó hely ugyanis tökéletes erre a célra.

A megszokottól eltérően nem található lent merevlemezeknek hely, csak az optikai meghajtók alá telepíthetjük őket. Elvileg három hely található ott, de mivel a hűtésükről semmi sem gondoskodik, így nem javallott telepakolni a kis ketrecet. Egy merevlemez vagy egy merevlemez és egy kislemez meghajtó szükség esetén elég lehet. Olyan forróságban amilyen idén is valószínűleg vár ránk, nem érdemes sűrűbben pakolni. Alul van egy kiegészítő ventilátornak hely, ám hiába szereljük fel, ha a légáramlat így elkerüli a merevlemezeket, így igazán csak egy erősebb VGA beszerelésénél lehet értelme kihasználnunk. A merevlemezek beszerelésénél volt egy apró kis problémánk. Az Asus lelkesen csomagolt csavarokat csak épp nem olyanokat amilyeneket kellett volna, így hát a merevlemezünk rögzítéséhez fel kellett használnunk az otthoni készletből is. Ejnye.

A processzor behelyezése után lelkesen felpakoltuk rá a gyári AMD ventilátort, elrendeztük a kábeleket és boldogan helyeztük vissza az oldallapot. Legalábbis ez volt a terv. A fan duct (az oldallap légtölcsére) beleakadt ugyanis a hűtőbe. Bár a kézikönyvben „elfelejtették” írni, de szerencsére állítható a magassága. Egy jobbcsavar és már lent is van az alja, megfelelő méretre tol, egy balra csavarás és helyén is van. Előtte átmentünk egy kisebb szívrohamon, de így semmi baj.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az összeszerelés nagyon egyszerű, csak ne akarjuk nagyon megpakolni a házat. A gyors rendszertelepítés alatt füleltünk és elmondhatjuk, hogy a gép elég csendesen végzi a dolgát. Az alaplap rendelkezik az Asus Q-fan funkciójával is, ami nagyon jól kezeli a ventilátor sebességét.

Miután felállt a rendszer még lemértük a merevlemez és a processzor hőmérsékletét terhelés alatt és üresjáratban.

Az eredmények a processzorra nézve egész normálisak, ám a merevlemez elég meleg sajnos. A nyár közepén jó eséllyel elég forrófejüvé válhat.

V2 értékelés

Az Asus Vintage széria belépő a barebone-ok világába. Talán az egyik legnagyobb ha lehet ilyet mondani, ám igen kompakt ha például a midi tornyokhoz hasonlítjuk. Az ára igen korrekt ha azt nézzük mit kapunk cserébe: egy hasonló alaplap 10-12 ezer forint környékére tehető, a tápegység 6-8 ezer, és akkor még nincs is házunk. Ráadásul a ház, bár nem alumíniumból épült, mérete miatt nem túl nehéz és nem találkoztunk nála papírvékonyságú oldalfalakkal. Enyhén érdes felülete, matt festése miatt nem annyira allergiás az ujjlenyomatokra mint pár hasonló társa. Természetesen semmi sem tökéletes, hibái neki is vannak. Mivel azonban a V2 egy költséghatékony megoldás, így a legtöbb helyen a hátrányai nem fognak érvényesülni. Az összhatás miatt megérdemel egy ajánlott minősítést tőlünk!

Ami tetszett:

     -   Minőségi táp

     -   Légtölcsér a processzor felett

     -   Halk

     -   Megfelelő vastagságú oldalfalak

     -   Jó ár

Ami nem tetszett:

     -   Merevlemez hűtése

     -   DVI hiánya

A termék honlapja: -klikk-iPon link: -klikk-

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward