Asus V2S: Modern üzletember

Az Asus borzalmasan jól felszerelt, játékra is alkalmas hordozható gépe járt nálunk.

Asus V2S: Modern üzletember

I. Specifikáció és kellékek

Több, mint két hónapja nem volt már Asus notebook a kezeink között, így kifejezetten örültünk az Expert tesztajánlatának, ami egy V2S személyében testesült meg. A V sorozat elsősorban üzletembereknek készült, de – mint azt látni fogjuk – nem kell lemondanunk egy-két régebbi játék futtatásáról sem. A specifikáció magáért beszél, az infrán kívül gyakorlatilag mindent megtalálunk, ami ma egy igazán modern noteszgépnek szériatartozéka lehet.

Processzor: Intel Core 2 Duo T7100 1.80 GHz (800 MHz FSB, 2 MB L2 cache)

Memória: 1x1 GB Nanya DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Nvidia GeForce 8600M GS 256 MB (540(1080)/800 MHz, DX10)

Hangkártya: Realtek ALC660 HD Audio

Kijelző: 14,1” Chi Mei N141C3-L02 (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9120822AS (120 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, ATA-133)

Optikai meghajtó: LG GSA-U10N DVD-RW ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Intel(R) 82566MM Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem (56k): Motorola SM56 Speakerphone Modem

Modem (HSDPA): Sierra Wireless MC8775 HSDPA Modem

Webkamera: van (1.3 MPixel)

FireWire: van (Ricoh RL5C832)

Bluetooth: van (TPM chippel)

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van (Ricoh)

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 51Wh (4500 mAh, 11,4V)

Operációs rendszer: nincs (opcionális: Windows Vista Home Premium)

Egy szavunk sem lehet, a cég telepakolta a gépet, ahogy azt kell. Külön kiemelkedő a szélessávú internetelérésre képes HSDPA modem a maga 3,6 Mbit/s-os maximális sebességével. A 2.0-ás Bluetooth ezúttal egy TPM modullal is kiegészült, melynek segítségével titkosíthatjuk merevlemezünk tartalmát, így védve az illetéktelen felhasználóktól (a titkosítás RSA algoritmussal és egy titkos kulcssal történik), az ujjlenyomatolvasó már csak hab a tortán. A hatalmas dobozban a notebookon kívül egy táskát, egy vezeték nélküli egeret és a hozzátartozó elemeket, valamint a működéshez szükséges szoftvereket (Nero 7.5, Symantec Norton Internet Security 2007, Windows Vista driver CD, Asus DVD) találjuk. A mi kiszerelésünk operációs rendszert nem tartalmazott, de a termék megvásárolható előtelepített Windows Vista Home Premiummal is, a felár mértéke 16 ezer forint.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően halkan felpörgött a gépben lévő két ventilátor, de nagyon halkan tették dolgukat Windows telepítés és átlagos használat mellett is. Operációs rendszerként stílusosan Vista Home Premiumot választottunk, ezzel is segítve a drágább modell felé kacsintgató felhasználók döntését.

Rendszertelepítés után a notebook mellé adott driver CD-vel folytattuk, amelyről laza fél óra alatt felkúszott az összes létező meghajtóprogram, alkalmazás és a Norton Internet Security 2007-es változata is. Ugyancsak ez a lemez tartalmazza a TPM modul és az ujjlenyomatolvasó használatához szükséges programokat.

A Windows Vista beépített teljesítménymérőjé 3.4-es értékelést adott a V2S-re. Az összepontszámot a játékokban várható teljesítmény húzta le, ami nem is csoda, hiszen egy feltupírozott GeForce 8400M GT-vel van dolgunk, hiába a relatív magas órajelek, az alacsony memória sávszélesség és a mindössze 16 shader egység miatt csodát semmiképpen nem szabad várni a videokártyától, akármi legyen is a neve. Sajnálatos módon Windows Vista alatt még mindig nem akart működni a G86M chip energiagazdálkodása, így a VGA végig teljes órajelén működött, ami az akkumulátorra nézve igencsak sajnálatos dolog, ráadásul hőmérséklete se ment soha 55-60 fok alá ennek köszönhetően.

A gép hűtőrendszere egész kellemes benyomást tett ránk. Alapállapotban (internetezés, zenehallgatás, stb.) a processzor 45-50 fok körül mozgott, amely teljesen jó eredmény, ráadásul a zajszint is alacsony volt. Játékok és erős processzorterhelő alkalmazások futtatása közben már persze megjött a hangja, de nem volt elviselhetetlenül zajos, ráadásul dolgát is kiválóan tette, a kétmagos Intel processzor soha nem haladta meg a 70 fokot.

A beépített egy darab 1 GB-os modul Windows XP futtatása esetén tökéletesen elegendő, mi a leendő Vista felhasználóknak még egy legalább ekkora modul beszerzését javasoljuk (5-10 ezer forintos kiadás), az operációs rendszer nagyon meghálálja a sok RAM-ot.

A merevlemeztől nem voltunk elájulva, láttunk már gyorsabbat és hűvösebbet is. A 33 MB/s-os olvasási sebesség átlagosnak mondható, akárcsak a véletlen elérési idő, viszont processzorterhelésben parádézott a beépített Seagate vinyó. Ölben tartva tapasztaltuk mmeg igazán mit jelent a 42-43 fokos üzemi hőmérséklet. Mivel a merevlemez a gép bal elülső felében helyezkedik el, így az ember lábával óhatatlanul érintkezik. Tavasszal ez még elviselhető, de a forró nyári napokon gyakorlatilag használhatatlan lesz a gép, hacsak nem tesszük egy asztalra.

[bold][italic]Asus V2S-4S009 teszteredmények:

[/italic][/bold]

PCMark05 (CPU): 4422

PCMark05 (Graphics): 2522

PCMark05 (HDD): 3594

Cinebench10: 3252 (4 perc 32 másodperc)

Memória olvasás: 4661 MB/s

Memória írás: 3537 MB/s

Memória másolás: 3632 MB/s

Memória késleltetés: 88,4 ns

CPU Queen: 7503

CPU PhotoWorxx: 14951

CPU Zlib: 23175 kB/s

CPU AES: 6494

FPU Julia: 6458

FPU Mandel: 3149

FPU SinJulia: 4766

III. Belsőségek és ergonómia

A gép kinyitását és becsukását gyakorlatilag egyetlen mechanika segíti, nincs reteszes zár, így jobb híján a webkamerába vagyunk kénytelenek belekapaszkodni a műveletnél.

A billentyűzet meglepően jól bírta a kiképzést, hosszabb szövegeket is könnyen és többynire hibamentesen lehetett vele bevinni, ráadásul egyik gomb sincs összenyomva a klaviatúrán, így a félreütés esélye is csekély.

A touchpad kezelése kellemes, viszont felülete igen kicsi, ráadásul függőleges irányban igencsak szűkös, mert a vízszintes görgetősáv nincs feltűntetve, pedig van. A gombok szerencsére nagyok és nem kopognak.

A gép bal oldala nem rejt túl sok érdekességet, a GeForce 8600-akhoz szorosan kapcsolódó HDMI csatlakozó ide került két USB és egy S-Video, valamint D-Sub kimenet társaságában. A jobb oldal már annál érdekesebb, első ránézésre nagyon zsúfoltnak tűnik és valljuk be az is. A FireWire port a gép hátsó szélére került, egy nagyobb méretű USB-s eszköz esetén könnyen használhatatlanná válhat, még szerencse, hogy USB-ből három is a rendelkezésünkre áll. A memóriakártyaolvasó végre elkerült elölről, így sokkal kényelmesebb kezelni, viszont a DVD meghajtó furcsa kialakításának köszönhetően elég nehezen nyitható, mert az ehhez szükséges gomb túl mélyen van, így gyakorlatilag csak és kizárólag oldalról lehet megnyomni.

Az 1.3 Mpixeles webkamera külön segédfénnyel is rendelkezik, amely sötétebb helységekben jó szolgálatot tehet. Mindazonáltal a látószöge lehetett volna nagyobb, gyakorlatilag csak konferenciabeszélgetésekre alkalmas, kettőnél több ember alakját nem tudja befogadni a kamera.

Ejtsünk még egy pár szót a kijelzőről, amelyet a Chi-Mei szállít az Asusnak. A látószögek a szokásosak (azaz gyengék), viszont a panel teljesen lehajtható, ráadásul a színvilág is remek, élettel teli. Kicsit túl soknak éreztük a piros színt benne, de a mellékelt Splendid alkalmazással kedvünkre válogathatunk az előre beállított profilok között vagy választhatjuk az Nvidia driverben való testreszabást is.

IV. Üzemidő és értékelés

Sajnos az akkumulátoros üzemidő – ahogy azt vártuk – igen gyenge volt, az önmagát nem szabályzó videokártya nagyon sok áramot evett, így 50%-os fényerő mellett sem tudtuk 2 óránál tovább nyüstölni a készüléket. Amennyiben játékra került a sor 100%-os fényerőn, az 1 óra is veszélybe került, de 45-50 percig el lehet vele lenni. Ha nem az előtelepített rendszeres változatot választjuk, akkor érdemes egy próbát tenni a jó öreg Windows XP-vel, hátha ott működik az Nvidia driverben az energiagazdálkodás, így akár egy óra pluszt is nyerhetünk.

Összességében meg voltunk elégedve az Asus V2S-sel, egyedüli nagy hátrányként az akkumulátoros üzemidőt tudjuk felróni, minden mást rendben találtunk. A merevlemez lehetne hidegebb, illetve tehették volna olyan helyre, ahol nem érintkezik az ember lábával. Árához képest egy brutálisan felszerelt noteszgépet kapunk a pénzünkért, főleg sokat mozgó felhasználóknak illetve üzletembereknek ajánlott.

[italic]A tesztkészüléket az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

[/italic]

Hivatalos honlap: Asus Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward