Asus UX50V: Tükröm-tükröm...

...mondd meg nékem, miért van két GPU egy gépben? Az Asus első CULV platformra épülő extravagáns noteszgépe járt nálunk.

Asus UX50V: Tükröm-tükröm...

I. Bevezető és specifikáció

Az Acer Timeline szériája után nagyon kíváncsiak voltunk az Asus CULV platformos megoldására is, hiszen jóval drágább, mint az Acer Aspire 5810T. A vékony kialakításon kívül számos újítás került bele az U sorozat legújabb tagjába, amiket jól kitárgyalunk majd a következő pár oldalon, de előbb lássuk a specifikációt:

Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 1,40 GHz 3 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Hynix DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GS45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD + NVIDIA GeForce G105M

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Hitachi HTS543232L9A300 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: Matshita DVD-RW UJ867AS

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 4 cellás 41 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 2,6 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 288 ezer forint

Első ránézésre ugyanazt kapjuk, mint az Acer Timeline sorozat bármelyik tagjánál, az akkumulátor gyengébb, videokártyából viszont kettő is van, meglátjuk melyik mire elég. A tesztgépen ugyan egy Windows Vista Ultimate volt, ahogy az az Asus újságíróknak szánt készülékein lenni szokott, de a webáruházunkban is elérhető kereskedelmi példány természetesen Home Premiummal érkezik.

A képről hiányzik a hordtáska, de a megvásárolt UX50V mellé természetesen az is jár, akárcsak az AsusDVD6, a Nero 8 Essentials és a Trend Micro Internet Security 2009.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Csendben kelt életre az UX50 és ezt a jó szokását a Windows-os matatások alatt is megtartotta. Mindkét videokártyával ugyanakkora „zajt” csapott kezdetben, de a GeForce-szal egy idő után hangosabb lett (és hiába váltottunk vissza az X4500-ra, nem halkult el). Hőmérsékletben viszont nem volt sok különbség. A processzor üresjáratban 40 fok, terhelésre pedig 48 fok körül tette a dolgát, ami remek eredménynek számít. Az integrált VGA hőméréskletét nem tudjuk, viszont a dedikált GeForce G150M is a negyvenesek alján tanyázott, így bátran kijelenthetjük, hogy az UX50V hűtőrendszere abszolút példamutatóra sikerült. Rendkívül csendes működést viszont csak akkumulátorról tudunk elérni, akkor is csak az integrált videokártya használatával.

A notebookban – mint már párszor említettük – két videokártya van. Mire jó ez nekünk, miért nem elég az integrált Intel X4500MHD? Nos, ha igazán élvezni szeretnénk a hardveres gyorsítás adta előnyöket, akkor az X4500-nak van némi fekete foltja, amit a GeForce G105M be tudna tömni – de nem tud. A maga 8 shader egységével annyira lassú, hogy az NVIDIA a legújabb driverrel sem tudott rendes CUDA támogatást adni a termék mellé (próbálkoztunk driver frissítéssel is, a telepítő szerint nincs NVIDIA VGA a gépben…), így kizárólag a DXVA-ra támaszkodhatunk, ugyanarra, amire az X4500-nál is. Ez annyit jelent, hogy gyakorlatilag feleslegesen van benne a gépben a második GPU, hiszen játékra aligha alkalmas, cserébe többet eszik az integráltnál és jobban melegíti a gépet is. A két GPU között szoftveresen tudunk csak váltani, méghozzá beállítástól függően a tálcáról vagy a Windows beépített energiaprofiljai segítségével. Az Asus Hybrid Engine-ben nem nyílik lehetőségünk arra, hogy megmondjuk, mikor melyik videokártyát akarjuk használni, továbbá rendszer szinten sem érhető el gyorsgomb a váltásra. A két mag közötti csere-bere nagyjából 10 másodpercet vesz igénybe és a kijelző átmeneti elsötétedésével jár.

A merevlemez ezúttal a Hitachitól érkezett és egy rossz szavunk sem lehet rá. Halk, gyors és viszonylag hűvös is.

Asus UX50V teszteredmények (zárójelben az Acer Aspire 3810T eredményei):

PCMark05 (CPU): 2420 (2440)

PCMark05 (Graphics): 1094 (Intel) / 2284 (NVIDIA) (Acer (Intel): 1031)

PCMark05 (HDD): 4864 (4408)

Cinebench10: 1520 (1516)

Memória olvasás: 5221 MB/s (5197 MB/s)

Memória írás: 4154 MB/s (4164 MB/s)

Memória másolás: 3832 MB/s (3938 MB/s)

Memória késleltetés: 92,6 ns (93,8 ns)

CPU Queen: 2932 (2955)

CPU PhotoWorxx: 3766 (3780)

CPU Zlib: 8960 kB/s (8994 kB/s)

CPU AES: 2566 (2580)

FPU Julia: 1280 (1284)

FPU Mandel: 664 (669)

FPU SinJulia: 342 (494)

The Last Remnant Benchmark 640x480: 7,4 fps (Intel) / 25,3 fps (NVIDIA)

III. Ergonómia

A csomag lázas bontogatása után nagyon kíváncsiak voltunk a szerkezetre, hiszen egy vékony és exkluzív gépet vártunk a sajtótájékoztató után a cégtől. Mindkettő bejött, csak felemásul sült el.

A fedlap a szokásos csillogós műanyag, de annál valamivel keményebb és tartósabb, az ütődéseket is jobban bírja. A gép alja tömör unalom, az akkumulátor az egyetlen, amihez könynedén hozzáférhetünk, a merevlemez cseréhez az egész hátlapot le kell csavaroznunk. A szerkezet egyébként masszív, van benne merevítés bőven.

Kinyitás után kissé felemás kép fogad minket. A billentyűzet körüli rész (magát a klaviatúrát is beleértve) elég puritán, míg a touchpad és környéke némi eleganciát sugall a tükrös bevonattal. Sajnos előnye egyiknek sincs, ugyanis a billentyűzet alátámasztása nagyon rossz, a gombok többségétől meginog az egész klaviatúra, különösen igaz ez a felső funkciógombokra. A jobb felső sarokban találjuk az Express Gate elindításához szükséges gombot, valamint a bekapcsológombot is (utóbbinak elég furcsa nyomáspontja van, így erősen kell piszkálni). Külön érdekesség, hogy a numerikus pad bal alsó sarkában egy irány billentyűt találunk, így egyformán fognak szitkozódni az autós játékok kedvelői és a könyvelők is. Bár a teszgépen valamiért nem működött, széria tartozék a billentyűzet több lépcsőben szabályozható háttérvilágítása.

A touchpad hasznos felülete elég nagy, érzékenysége viszont picit változó, ujjunk nedvessége drasztikusan befolyásolja a használhatóságot. Görgetősáv nincs feltűntetve, de van (vízszintesen és függőlegesen is), ráadásul elég messzi távolságban is működik a felület szélétől. Sajnos a multitouch képességek ezúttal kimaradtak a repertoárból. A bal és jobb egérgomb egybenőtt, viszont elég egyértelműen és érezhetően el van választva a két funkció egymástól, nem kell keresgélnünk őket. Kár, hogy ezen két gomb felső része süllyesztett, így sokkal kényelmetlenebb a kezelésük, mintha a touchpaddal végig egy szintben lennének (vagy végig alatta).

Bár a gép egész vékony, annyira talán nem, hogy az egyetlen oldalsó portokat el kelljen takarni és ezzel megnehezíteni ez utazó közönség mindennapjait. A bal oldalon található rejtett fiók ugyanis a memóriakártya-olvasót és egy USB foglalatot rejt, melyeket, ha sűrűn használunk, akkor ez a műanyag rész egy idő után valószínűleg lötyögni fog (ugyanis a MacBook Air-rel szemben itt nincs mágnes, ami visszahúz). A jobb oldalon egy árva szipkázós DVD-írót találunk, melynek kiadó gombja olyan mélyre került, hogy nagyobb körömmel rendelkező emberek aligha fogják tudni becsúsztatni odáig az ujjukat. Nekik nagy segítséget nyújt a formavilág, ugyanis ha a gép elejétől vagy végétől végighúzzák az ujjukat, simán beleakadnak a már említett gombba, így a probléma meg is van oldva. Hátul találjuk gyakorlatilag az összes használható portot, amelyek közül az eSATA-t és a FireWire-t egyaránt hiányoltuk. Hangfalrendszerekhez jó, fejhallgatókhoz pedig rossz helyen van az egyetlen hangkimenet, amely szintén hátul kapott helyet.

Bár a hangrendszer az Altec Lansingtól származik, meg sem közelíti a G60-nál látottat, sőt semmivel nem tűnt jobbnak, mint bármelyik drágább Asus gépnél.

A webkamera 1.3 Mpixeles és még mindig interpolációval éri el ezt a felbontást, legalábbis a készített képek erről árulkodnak. Ettől függetlenül zajosodási hajlama és fényereje jó, fehéregyensúlya átlagos. A Lifeframe programmal természetesen – ahogy az lenni szokott – készíthetünk álló- és mozgóképeket egyaránt.

A 15,6”-os tükröződő bevonattal bíró kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, amely homogenitásában látható is volt, viszont a fekete szín lehetett volna mélyebb is. Az UX50 valószínűleg ugyanazt a panelt kapta, mint a múlt héten látott G60, hiszen kísértetiesen hasonlított a viselkedésük (alulról és fleülről egyaránt gyenge látószög, kifejezetten alacsony minimális fényerő és átlagos maximum). Válaszideje alapján játékra alkalmas, csak a hardver nem nagyon adott ehhez a feladathoz.

IV. Üzemidő és értékelés

A vékony, de elég terebélyes négy cellás akkumulátor mindössze 41 Wh-s teljesítményre képes, ráadásul erősebbet nem is kérhetünk, illetve nem is vásárolhatunk az Asustól. Az integrált videokártyával még a legalacsonyabb fényerővel is mindössze 3 óra 55 percet tudtunk elérni, amely 50%-os fényerőnél már alig 3 és fél órára esett vissza. Ha átváltottunk a dedikált GeForce G105M-re, akkor a maximális üzemidő 3 óra 20 perc volt, ez pedig 2 óra 55 percre esett vissza 50%-os fényerőnél. A 65W-os tápegység viszonylag hamar feltölti a telepet (durván két és fél óra).

Ez valahogy nem jött össze – nagyjából így vélekedünk az Asus UX50V-ről, amely egy meglehetősen összecsapott és átgondolatlan notebooknak tűnik több szempontból is. Egyrészt hiába vékony, ha egyszer nehéz (2,6 kg), a vékonyságot tovább hangsúlyozták a szélesen lekerekítettk formával, amely így a portok elhelyezésének a rovására ment. A dedikált videokártya egyrészt túl lassú, másrészt pont arra alkalmatlan, amire szánták. A kijelző csak átlagos, a billentyűzet instabil, a touchpad pedig ujjtól függően jól használható. Ami tetszett, az sajnos pont nem a cég érdeme, ez pedig maga az Intel CULV platform és a rendkívül halk Hitachi merevlemez. Reméljük az Asusnál átértékelik a CULV-ben rejlő lehetőségeket, hiszen nevével ellentétben egy ilyen konstrukcióval és egy ilyen árcédulával pont azt a réteget nem szólítják meg, akik az Acer Timeline sorozattal néznek farkasszemet.

Az Asus UX50V-t az Asus Magyarországtól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ integrált VGA-val halk működés

+ billentyűzet világítás

+ halk és hűvös merevlemez

+ LED-es háttérvilágítású kijelző

+ strapabíró szerkezet

+ langyos felület

Kontra:

- instabil klaviatúra

- néha nehezen kezelhető touchpad

- gyenge akkumulátor

- furcsa port elrendezések

- felesleges dedikált VGA

- irreális árcédula

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward