Asus UL sorozat: Másképp, mint mások

Exkluzív tesztünkben az Asus legújabbb CULV-s szériájával ismerkedtünk meg. Viszlát Timeline!

Asus UL sorozat: Másképp, mint mások

1. Bevezető és résztvevők

Az Asus nyáron mutatta be első Intel CULV platformra épülő notebook családját, amely az UX50 és U80 tagokat számlálta. Az Acer Timeline árnyékában ezek a gépek képtelenek voltak teret nyerni, hiszen a konkurenciánál gyengébb üzemidő mellett ergonómiailag se voltak tökéletesek, ráadásul mindezek mellé irreális árcédula társult. A cégnél – nem meglepő módon – úgy határoztak, hogy ez így nem jó, közelednek az ünnepek és valami ütőset kellene letenni az asztalra, főleg most, hogy a notebook eladások soha nem látott magasságokba emelkedtek. Mai tesztalanyaink az új UL szériát képviselik, és olyan újításokat tartalmaznak az U és UX családhoz képest, amelyek már önmagában elegendők lehetnek a sikerhez.

Galéria megnyitása

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal: az UL széria minden felhasználót meg szeretne hódítani, aki a platformmal szimpatizál, így 12”, 13,3”, 14” és 15,6”-os méretű gépeket is találunk a családon belül. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk mindegyik járt, így reális összképet tudunk majd alkotni a teszt végén. Az árak is változtak: a legolcsóbb gép mindössze 150 ezer forint, míg a legdrágábbért se kérnek 230 ezer forintnál többet. Sokkal barátságosabb számok, mint az előző generáció tagjainál, gyakorlatilag ezen a fronton az Asus betámadta az Acert.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása
A 12”-os UL20-at kivéve mindegyik típusból van olyan változat, amely rendelkezik az Asus Turbo33-as technológiájával. Ez egy olyan szolgáltatás, amely vásárlás esetén könnyedén a gyártó felé billentheti a mérleg nyelvét, ha a vásárlók felől közelítjük meg a dolgot. Miről is van szó? A CULV platform 1.2-1.4 GHz-es processzorokat tartalmaz, egy vagy kétmagos változatban, 1-3 MB másodlagos gyorsítótárral. Az Asus mérnökei lehetőséget biztosítanak arra, hogy az 1.3 GHz-es Core 2 Duo SU7300-as processzort feszültségemelés nélkül(!) 1.73 GHz-en járassuk, miközben az energiamenedzsmentért felelős Intel SpeedStep technológia se vész kárba. A 33%-os tuning jól jöhet a – most még CPU erőre támaszkodó – flash oldalak böngészésénél, illetve a full HD filmek lejátszásánál is. Aki ilyen gépet szeretne magáénak tudni, az vásárlásnál a Vt-re végződő modelleket keresse (UL30Vt, UL80Vt, UL50Vt).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása
Mindegyik termékben alapkiépítés szerint megtalálható az Intel X4500MHD-s integrált videokártyája, egyes modelleknél pedig emellé kapunk egy dedikált, 512 MB fedélzeti memóriával büszkélkedő GeForce G210M-et is. Lényegében egy saját RAM-mal bíró GeForce 9400M-ről van szó, amely az előző generációban viccként elkönyvelt G105M-nél kétszer gyorsabb, így vélhetően már jó is valamire (természetesen annak is utána jártunk, hogy mire). Aki megelégszik az integrált VGA-val, az az „A” végű modelleket keresse (UL20A, UL30A, UL50A és UL80A), akiknek szükségük van a dedikált GeForce-ra is, azoknak a „V” betű a barátja (UL30Vt, UL50Vg/Vs/Vt, UL80Vs/Vt). Az Express Gate mini Linux szintén helyet kapott minden modellnél, ha valakinek ez számítana.

Galéria megnyitása
Az elődöknél kifogásolt akkumulátoros üzemidő is javulni látszik, hiszen a 12”-os UL20-hoz gyárilag 63, a többihez pedig 84 Wh-s telepet csomagolnak a hazai nagykereskedések. Az Asus is büszkén hirdeti a 12 órás üzemidőket, meglátjuk mi igaz ebből. Kezdjük tesztünket a legkisebb géppel, az UL20A-val.

2. UL20A - Specifikációk és hardver

Az UL20A minden bizonnyal sok ember kívánságlistáján rajta lesz az ünnepek közeledtével, hiszen már 150 ezer forinttól hazavihető, és nem igazán van konkurenciája a piacon, hacsak az Acer Aspire 1810T-t nem tekintjük annak, ám mostanában ez a masina szinte beszerezhetetlen. A legkisebb UL szériás gép mentes minden újdonságtól, így nem kapta meg se a multitouch tapipadot, se a Turbo33 technológiát, se a bónusz diszkrét videokártyát. Utóbbira nincs is szüksége, hiszen a 12”-os masinákat jellemzően nem a játékosabb kedvű felhasználók veszik.

Galéria megnyitása

Természetesen nálunk a drágább, 178 ezer forintos változat járt, amelyben egy Core 2 Duo SU7300-as processzor teljesít szolgálatot. Az olcsóbbik verzióban egy Celeron SU2300 van, amely 3 helyett 1 MB cache-sel gazdálkodik és órajele mindössze 1.2 GHz. Memóriából és tárhelyből megkapjuk a ma elvárható mennyiséget, HSDPA modem sajnos nincs, van viszont 802.11n-es WLAN és Bluetooth 2.1. A hálózati kártya sajnos csak 100 MBites és csatlakozókból se kapunk többet, mint egy átlagos netbooknál. Ami viszont fontos, az a 63 Wh-s akkumulátor, amely az Acer Timeline sorozatánál is csodákra volt képes.

Galéria megnyitása

A notesz mellé viszonylag sok mindent kapunk. Bár a képen nem látszik, de jár hozzá egy táska, egy vezetékes optikai egér, egy kábelrendező, egy driver CD, egy rendszer-visszaállító lemez, egy Power2Go installáló CD, a szükséges nyomtatványok és természetesen az akkumulátor, valamint a töltő (amely 40W-os). Az összes UL szériás gépre 2 év garancia vonatkozik, amelyet 25 ezer forintért bővíthetünk ki 3 évre.

Kibontás után valami egészen más érzést keltett a kis gép, mint amire számítottunk. A hideg alumínium fedőlap és a masszív konstrukció abszolút pozitívnak hatott, így gyorsan bele is vetettük magunkat a sűrűjébe. Elsőként a BIOS-t néztük meg, ahogy egyetlen fontos menüpontot találtunk, ez pedig az Easy Overclock. Sajnos nevével ellentétben inkább viccnek jó, mintsem hasznos kiegészítőnek, ugyanis a maximális érték, amivel túl tudjuk hajtani a rendszer komponenseket (processzor és memória) 5%. Ez igen csekély a Turbo33 33%-ához képest, így nem is használtuk, azt viszont érdemes fejben tartani, hogy alapértelmezés szerint 3%-on van ez az érték. A notesz egyébként meglepően hűvös és halk volt, ráadásul terhelés hatására se kezdett el éktelenül zajongani (ebben mondjuk nagy szerepe volt a diszkrét VGA hiányának is). Ami a hőmérsékleteket illeti, üresjáratban 42, maximális terhelésnél 57 fokon zakatolt a kétmagos processzor, ezek remek értékek.

Galéria megnyitása

A Windows 7 beépített tesztje viszonylag jó eredményeket adott, a nem túl erős integrált videokártya mellett a processzort és a merevlemezt is bőkezűen jutalmazta. A központi egység (Core 2 Duo SU7300) egyébként megegyezett minden nálunk járt gépben, így érdemes róla pár szót szólni. A kétmagos, magonként 1300 MHz-es CPU összesen 3 MB megosztott másodlagos cache memóriával rendelkezik, így 100 MHz (és pár, a mindennapokban nem használt technológia) híján megfelel egy SU9400-nak. Támogatja az Intel-féle virtualizációs technológiát, így ha Windows 7 Professional-re vagy Ultimate-re váltanánk, akkor használhatjuk a beépített Windows XP módot (amely lényegében egy virtuális gép). Az olcsóbb modellekben található Celeron SU2300 órajele mindössze 1200 MHz, közös L2 cache memóriája 1 MB, viszont szintén támogatja a virtualizációt. Mindkét processzor tipikus fogyasztása (TDP) 10W, amely üresjáratban a töredékére esik vissza.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A 320 GB-os Seagate merevlemezről remek tapasztalataink vannak. Egyrészt meglepően gyors ahhoz képest, hogy csak 5400-at pörög percenként, másrészt halk és hideg is.

A hangzásért mind a négy gépnél az Altec Lansing a felelős, és bár a hangtisztasággal sehol nem volt gond, a dinamika azért hagyott némi kívánnivalót maga után. Jó hír viszont, hogy a maximális hangerő elég magas és torzításnak nyoma se volt.

3. UL20A - Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Mint már említettük az UL20 burkolata alumíniumból van, erre gyorsan rájöhetünk, ha megtapogatjuk és érezzük, hogy nagyon hideg. Robosztusnak viszont nem mondanánk, a céglogónál már igencsak benyomható a vékony felület, így szállításnál vigyázzunk a kisebb ütődések elkerülésére is. A gép alján találjuk a két hangszórót (kategóriához képest viszonylag nagyok, bár az UL50-et leszámítva ez van mindegyik modellben), a merevlemezhez és a memóriákhoz pedig egy közös fedél lecsavarozása után férhetünk hozzá. A bővítés házilag elvégezhető minden gépnél, nem jár a garancia elvesztésével. A hatalmas kapacitású akkumulátor pár mm-rel emeli csak meg a gépet, ha oldalról nem figyeljük meg, soha nem is tűnne fel, hiszen a mindennapos használatnál ezt nem érezni.

Galéria megnyitása

A billentyűzet, ha nem is sokat, de fejlődött az előző generáció óta, az alátámasztás már jóval stabilabb, összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény rajta gépelni, mint mondjuk egy UX50-en. A gombok nem megvilágítottak és multimédiás funkciók is csak billentyűzet kombinációval érthetők el. A különböző energiagazdálkodási profilok között a bal felső sarokban található gyorsgombbal tudunk váltani, illetve itt találjuk a Num Lock és Scroll Lock visszajelző LED-eket is. Az összes UL szériába tartozó gép rendelkezik az Asus Ice Cool technológiájával, amely lényegében egy okosan elvezetett levegőztető rendszert jelent, melynek hatására a touchpad körüli csuklótámasz legfeljebb langyos lesz.

Galéria megnyitása

A touchpad felülete jól kezelhető, mérete viszont csak átlagos. Nem rendelkezik multitouch gesztusokkal, ettől függetlenül tartalmaz egy függőleges görgetősávot. A jobb és bal egérgomb jól nyomható, nem is hangosak, az ujjlenyomatokat viszont Poirot-nál is jobban gyűjtik.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Elöl és hátul egyik gépnél sincsenek portok, így a bal és jobb oldalt kell beosztani. Az UL20 esetében ez nem nagy kihívás, hiszen gyakorlatilag csak a legszükségesebb csatlakozók kerültek rá, úgy mint D-Sub, három USB, egy hang ki- és bemenet, egy memóriakártya-olvasó, egy LAN csatlakozó és egy Kensington zár. Optikai meghajtót nem kapunk.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, bár látószögei nem az igaziak, színvilága kárpótol minket ezért. Szintén közös tulajdonság minden UL noteszben, hogy az LCD-k LED-es háttérvilágítást kaptak. A 12”-os modellnél a panelt egyébként a Hanns-G szállítja a gyártónak. Minimális fényereje pont jó az éjszakai használathoz, a maximálissal pedig viszonylag erős napsütésben is el lehet lenni. A felső kávába integrált webkamera 640x480-as felbontásra képes, mozgáskövetése igencsak lassú és a színekkel se bánik túl jól, ettől függetlenül, amire kitalálták, arra megfelel.

4. UL30A - Specifikációk és hardver

Méret szerint haladva az UL30A-val folytatjuk a sort. A 13,3”-os gép két helyen hoz változást az előbb bemutatott UL20-hoz képest, de előbb lássuk a specifikációt.

Galéria megnyitása

Gyakorlatilag ugyanazt a belsőt kapjuk, csak több memóriával, nagyobb tárhellyel és HDMI porttal. Fontos viszont tudni, hogy ez a drágábbik változat, az olcsóbban egy az egyben ugyanazt találjuk, mint az előző oldalakon bemutatott UL20A-ban (a HDMI-t leszámítva), így a szűk 10 ezer forintos felár mindenképpen megéri, hiszen az akkumulátor immáron 84(!) Wh-s. Újabb 10 ezer pengőbe kerül, ha 3 helyett 4 GB RAM-ot és 320-as vinyó helyett 500-asat szeretnénk a gépbe (tehát ennyi a tesztváltozat).

Galéria megnyitása

Kiegészítőket tekintve ugyanazokat kapjuk, mint az UL20-nál (táska, egér, akksi (40W, a Vt változatnál 65W), töltő, füzetek, driver CD, helyreállító lemez, Power2Go telepítő, kábelrendező). Néha azért elgondolkodtató, hogy miért adnak lemezeket egy olyan gép mellé, amelyben nincs optikai meghajtó, de ez már csak szőrszálhasogatás. Az viszont tény, hogy rendszer-visszaállításhoz kerítenünk kell valahonnan egy külső DVD-írót/olvasót.

Bekapcsolás után, ahogy szoktuk, rögtön beléptünk a BIOS-ba, ahol semmi változást nem láttunk az UL20 után, az Easy Overclock ugyanúgy 5%-os túlhajtást enged, mely alapból 3%-ra van állítva, és amit mi teljes egészében kikapcsoltunk a teszt erejéig. Ami a hűtőrendszert illeti, a két gép olyan, mint két tojás, zajszintben és hőmérsékletben is. Természetesen az UL30 valamivel hűvösebb volt a nagyobb méret miatt, ami szám szerint 41 fokos üresjárati és 53 fokos terhelés melletti CPU hőmérsékletet jelent. Az Ice Cool technológiának köszönhetően még annyira se volt meleg a felület, mint a 12”-os változatnál, emeljük kalapunkat.

Galéria megnyitása

A beépített teszt szinte ugyanazokat az eredményeket produkálta, mint az UL20A, egyedül a merevlemezt titulálta sebesebbnek a Windows 7…

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

…amiben teljesen igaza is van, az 500 GB-os Seagate vinyó eszméletlen tempóban dolgozik, agyabeteg módjára zúzza szét a Western Digital Scorpio Blue által felállított rekordokat. A 83 MB/s-es maximális olvasási érték egy 5400-at pörgő notebook HDD-től elképesztő teljesítmény, főleg úgy, hogy közben – hasonlóan a 320 GB-os öcsköshöz – halkan és hűvösen teszi a dolgát. Merevlemez választásban jó lóra tett az Asus, az egyszer biztos.

A hangrendszer egy az egyben ugyanaz, mint az UL20A-nál, így az ott leírtak érvényesek itt is.

5. UL30A - Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

UL30-ból is ezüst változatot kaptunk, aminek örülünk, hiszen elegánsabbnak hat, mint a fekete variáns. A fedőlap ugyanúgy alumíniumból készül, sajnos ugyanúgy vékony és sérülékeny, mint az előbb látott 12”-os változatnál. A gép alja természetesen eltérő, itt két szomszédos panelt kell eltávolítanunk, hogy hozzáférjünk a RAM-okhoz és a merevlemezhez, ám erre nem igazán lesz szükség, ugyanis a gép által maximálisan támogatott van mind a két komponensből. Az akkumulátor ugyanannyira emeli meg a masinát, mint az UL20-é, a különbség viszont a méretben és a kapacitásban keresendő.

Galéria megnyitása

A billentyűzet látszólag megegyezik, de az alátámasztása picit jobb az UL20-nak. A funkciógomboknál gyakorlatilag stabil a klaviatúra, és ahogy haladunk lefelé a szóköz irányába, így válik egyre instabilabbá az egész. A gombok nem megvilágítottak, numerikus rész nincs és dedikált médiagombok is csak billentyűzet kombinációval érhetők el.

Galéria megnyitása

A touchpad az akkumulátor után a másik komoly érv az UL30 mellett. A multitouch képességgel felvértezett egységet ugyan testreszabni nem lehet, ám alapból úgy állították be, hogy minden téren megkönnyítse a mindennapos használatot. Az egyik ilyen a függőleges és vízszintes görgetés, amely a MacBookoknál látott módon, két egymás melletti ujjal történik (függőleges külön görgetősáv nincs). Picit érzékeny, így nem árt óvatosan bánni a funkció használatakor. A másik remek találmány a három ujjas jobb klikk, amelyhez meglepő módon nem kell mást tennünk, mint egyszerre három ujjunkkal megérinteni a felületet és a helyi menü aktivizálódik.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ami a portokat illeti, picit átrendeződtek a dolgok, de ha jobban megnézzük, csak egy HDMI-vel kapunk több csatlakozót az UL20-nál.

A kijelző pontosan ugyanúgy viselkedett, mint a kisebb változatban található Hanns-G panel, ám a 13,3”-os egység gyártójának kilétét homály fedi. Minimális fényereje talán picivel alacsonyabb, mint az UL20-é, a maximális viszont pontosan ugyanolyan. Nappal ajánlott az 50% (a 15 lépcsőből a 7-dik) használata. Webkamerából ha nem is ugyanazt, de nagyon hasonlót kapunk, mint az UL20-nál, a célnak megfelel, de ennyi.

6. UL80Vt - Specifikációk és hardver

Következik a 14”-os változat, amely furcsa módon az UL40 helyett az UL80-as jelölést kapta. Ennek a valóságban semmilyen jelentősége nincs. Akárcsak az UL30-ból, az UL80-ból is több változat létezik, nálunk a legerősebb, Vt végű verzió vendégeskedett.

Galéria megnyitása

Az integrált X4500MHD mellé természetesen megkapjuk a GeForce G210M-et is, a két VGA között szoftveresen, pár gombnyomással válthatunk. Fontos tudnunk, hogy akár az integrált, akár a dedikált videokártyát használjuk, a HDMI kimeneten mindkét esetben tudunk hangot továbbítani. Újdonság az eddigiekhez képest az optikai meghajtó megléte, emiatt érezhetően nehezebb is a gép a kisebb változatokhoz képest. Fejlődött a helyi hálózat is, amely most már gigabites, ugyanúgy megvan a Bluetooth 2.1-es támogatás és a 802.11n-es WLAN is. Jelen esetben az olcsóbb változattal (UL80AG) 30 ezer forintot lehet spórolni, viszont több mindentől is elesünk (Turbo33, dedikált videokártya, kevesebb RAM, kevesebb tárhely), így érdemes meggondolni, hogy mire van szükségünk, mielőtt választunk. Amennyiben az ezüst szín meghatározza egyéniségünket, úgy az UL80 kapásból kiesik, ugyanis ez az egyetlen olyan modell a sorozatban, amely csak és kizárólag fekete köntösben kapható.

Galéria megnyitása

A kellékek semmit nem változtak, nem sorolnánk fel őket újra, a kép amúgy is magáért beszél.

Bár a gép okosabb, mint az előző kettő, ettől függetlenül a BIOS-ban ennek nyomát sem látjuk, sőt az Easy Overclock ugyanúgy jelen van, amit vélhetően senki nem fog használni a Turbo33 mellett. Zajszint tekintetében követi a hagyományokat a 14”-os notesz is, üresjáratban meglehetősen halknak bizonyult és terhelésre se lett sokkal zajosabb, még akkor se, ha a dedikált videokártyát használtuk. Utóbbinak meg is volt az eredménye, hiszen a böngészés alatti 53 fokról egészen 90-ig tudtuk felmelegíteni a GeForce G210M-et, sőt ha a processzort is befogtuk mellé, akkor pár fokkal át is léptük a 100-as határt, ami azért már ijesztő (még akkor is, ha ebből nem sokat érzünk, és Furmark komolyságú terhelésnek normális helyzetben sosem lesz kitéve a GPU). A processzor is melegebb volt, mint a kisebb változatoknál, üresjáratban 47, terhelésre 66-69 fokot mértünk attól függően, hogy terheltük-e mellé a dedikált VGA-t vagy sem.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Windows 7 szerint az UL80Vt esetében már egyértelműen a processzor volt a visszahúzó tényező, ami egyébként igaz is, a GeForce G210M látványosan gyorsabbnak tűnik pontszámok alapján, mint az integrált X4500MHD. Üresjáratban hiába veszi vissza nagyon az órajeleket, sajnos még így is mérhetően többet fogyaszt (részben a dedikált RAM miatt), mint Inteles társa, így aztán érdemes váltogatni őket a felhasználástól függően.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az UL80Vt-ben helyett kapott a Turbo33 technológia, melynek köszönhetően feszültségemelés nélkül(!) tudjuk túlhajtani a processzort és a memóriát. A tuning mértéke 33% (nem változtatható) és az alap 1.3 GHz-es CPU-t 1.73-ra emeli (hoppá), a DDR3-mas memória pedig 800 helyett 1066 MHz-en üzemel ebben az esetben. Tekintettel arra, hogy fogyasztásbeli különbséget nem nagyon láttunk az alap és a Turbo-s használat között, így végig bekapcsolva hagytuk, hiszen a felhasználó részben ezért csengeti ki azt a plusz 30 ezret, amivel drágább a Vt verzió mondjuk az Ag-nál.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemez pontosan ugyanaz az 500 GB-os Seagate, amellyel az UL30-nál is dolgunk volt. Gyakorlatilag ugyanazt tudjuk elmondani, mint két oldallal korábban: borzasztó gyors, halk és az UL80-ban láthatóan melegebb (ennek oka valószínűleg a dedikált videokártya által keltett plusz hő).

7. UL80Vt - Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Kevésbé kelt elegáns hatást a fekete fedőlap, de ne tévesszen meg bennünket a szín, ez továbbra is alumíniumból készül, éppen ezért vékony és sérülékeny. Egy jó dolog azért van ezekben a burkolatokban: abszolút nem gyűjtik az ujjlenyomatokat. A gép alján továbbra is két lemez alatt bújik meg a két memória illetve a merevlemez, de akárcsak az UL30 esetében, itt se fogjuk őket cserélgetni.

Galéria megnyitása

A billentyűzet az UL80-nál volt a legjobb. Nem értjük miért (lehet a hely miatt), de itt volt a legjobb és legstabilabb az alátámasztás. Szerencsére a numerikus részt még itt se erőltette a gyártó.

Galéria megnyitása

A touchpad tovább okosodott, hiszen lehetőségünk van testreszabni az utolsó csavarig szinte mindent. Gazdagabbak lettünk egy plusz művelettel is, amely a háromujjas jobb gomb mintájára egy két ujjas funkció lett. Erre, ha nem is bármit, de nagyon sok mindent beállíthatunk, nekünk az aktuális ablak minimalizálása tetszett a legjobban, ugyanis ezzel megspóroltunk egy pár csukló mozdulatot. Állítható immáron az érzékenység is, így a görgetésekkel nem kell annyira csínján bánni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A csatlakozók ismét átrendezésre kerültek az optikai meghajtó miatt, de számuk nem nőtt. Ennyi pénzért az egyik USB-t lecserélhették volna eSATA/USB kombóra, igazán nem haragudtunk volna meg érte, persze az ember mindig telhetetlen.

A kijelző ezúttal se tudjuk, honnan érkezett, de nagyon szép képe volt, az egyszer biztos. Fényerőtartománya szokás szerint 15 lépésben állítható, minimális értéke az UL30-hoz hasonlóan nagyon alacsony. Itt is az 50%-ot mondanánk használhatónak nappali fényviszonyok mellett. A webkamera semmit nem fejlődött, úgy látszik ez az a pontja a gépeknek, ami csak annyira fontos, hogy ki legyen pipálva (amivel egyébként egyet is értünk, tekintettel arra, hogy nem konferencia beszélgetésekre tervezték őket).

8. UL50Vt - Specifikációk és hardver

Tesztünk negyedik és egyben utolsó szereplője a 15,6”-os UL50. Akárcsak az UL80-ból, belőle is sok fajta létezik, mi – ahogy az illik – a legerősebb változatot kaptuk meg.

Galéria megnyitása

Ha rövidre akarnánk zárni a témát, akkor azt mondanánk, hogy ugyanaz, mint az UL80Vt, csak nagyobb. Ez egyébként így is van, a két gép belseje teljesen megegyezik, az eltéréseket más fogja adni, mint azt majd látni fogjuk.

Galéria megnyitása

Az unalomig ismételt kiegészítők itt sem változtak.

Szinte már meglepetésként hatott volna, ha a BIOS-ban akár egy új kapcsolót is megpillantunk, így csak kósza naivitásból nyomtunk F2-őt bootolás közben. Nagyobb géptől az ember halkabb működést és/vagy alacsonyabb hőmérsékleteket vár. Így voltunk ezzel mi is és szerencsére az UL50 lényegesen jobban teljesített ezen a téren, mint az UL80. A processzor 40 fokos idle értéke 62-re nőtt terhelés határása, a videokártya mindössze 44 fokos volt böngészés közben és Furmark alatt se tudtuk 64-nél feljebb vinni. Belegondolva, hogy a 14”-os változatnál volt az 90-100 is, nem rossz eredmény. Külön piros pont, hogy mind emellett nem volt zajosabb egy fikarcnyival se, láthatóan jobban használták ki a nagyobb helyet a srácok a hőelvezetésre, mint az UL80-nál.

Galéria megnyitása

A Windows szerint sincs különbség a két gép között. Tulajdonképpen a meglepetés erejével hatott volna, ha a Microsoft beépített értékelője kimutatott volna bármilyen eltérést. Vt-s modellről lévén szó, természetesen a tesztre kapott UL50 is megkapta a Turbo33 technológiát, amelyet végig bekapcsolva hagytunk, akárcsak az UL80-nál.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemez természetesen ugyanaz az 500 GB-os Seagate, amellyel már kétszer is találkoztunk a teszt során. Minimálisan volt lassabb, mint a két kisebb modellnél, ezt gyakorlatilag csak a grafikon tudta kimutatni. Zajszintben és hőtermelésben viszont hozta a kötelezőt. Bár a hangrendszer picit nagyobb hangszórókat sejtet, összességében nem sok eltérést tapasztaltunk hangzásban a kisebb változatokhoz képest.

9. UL50Vt - Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Külsejét tekintve semmi lényeges különbséget nem fedeztünk fel az UL50 és az eddig látott modellek között, az viszont szemet szúrt, hogy minél nagyobb egy gép, annál kevésbé elegáns az ezüst alumínium borítás rajta. Az alkatrészek bővítéséhez egyetlen lapot kell lecsavaroznunk, de erre nem lesz szükségünk (legalábbis nem a legnagyobb változat esetén).

Galéria megnyitása

A billentyűzet némileg megváltozott, kiegészült ugyanis egy numerikus résszel. Az iránygombok és a Home, End, stb. billentyűk eltérő elhelyezése miatt elég szokatlan volt gépelni az UL50-en, leginkább a számok bevitelénél nyomtunk mindig félre (nulla helyett jobbra gombot). Az alátámasztás itt volt a leggyengébb, sajnos a klaviatúra közepe már igencsak billegősre sikerült, nem szívesen írtuk volna meg ezt a cikket rajta, szó mi szó.

Galéria megnyitása

A touchpad megegyezik az UL80-ban lévővel, felülete némileg hízott, funkciói viszont nem változtak, nagyon jól használható.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Bár nagyobb géppel állunk szemben, a megnövekedett helyet nem váltotta bónusz portokra a gyártó, pontosan azt és ugyanannyit találunk az UL50-en, mint az UL80-on.

Sajnos a 15,6”-os panel elég gyenge volt, mondhatni jóval gyengébb, mint bármelyik másik az UL szériából. A kontraszt túl van erőltetve, és így alacsony fényerőn is bántja az ember szemét a fehér szín és a világos részek, a kép túlságosan meleg és pirosas árnyalatú és az élesség és képtisztaság sincs a toppon. Maximális fényereje a túlzott kontraszt miatt nagynak tűnhet, de valójában alacsonyabb, mint a többi modellnél, a minimális ezzel ellentétben rendben van. A webkamera a szokásos raktáron lévő 640x480-as verzió.

10. Teljesítmény- és akkumulátortesztek

A teszteknél több dologra is kíváncsiak voltunk. Első körben az érdekelt minket, hogy mekkora hatása van a Turbo33-nak a szintetikus processzor teljesítményre. Másodszor azt vizsgáltuk, hogy van-e értelme a dedikált GeForce G210M-nek, lehet-e érdemben használni játékra. Harmadszor pedig lemértük az akkumulátoros üzemidőket a szokásos három eltérő terhelés mellett és azt is megvizsgáltuk, hogy mekkora áldozattal jár csak a dedikált videokártya használata. Lássuk elsőként a Turbo 33 tesztet.

Galéria megnyitása

Jól látható, hogy lineárisan nő a teljesítmény az órajel növelésével, arról nem is beszélve, hogy a rendszerbuszon felül a memória sávszélessége is emelkedik. A flash-sel teli oldalak böngészésénél érezni lehetett a 33%-kal megnövelt rendszer teljesítményt, reméljük a GPU gyorsítás bevezetése után a jóval szerényebb gépek (pl. netbookok) is elboldogulnak majd a HD tartalmakkal. Jöjjön a videokártya teszt.

Galéria megnyitása

Az nyilvánvaló volt, hogy a driverek miatt az integrált Intel X4500MHD nem lesz egy sebességbajnok, mi inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy a GeForce G210M natív felbontásban meg tud-e egyáltalán mozdítani bármit. Legnagyobb meglepetésünkre igen, a két tesztelt játékban maximális részletesség mellett is elfogadható sebességet kaptunk, az előző hét végén bemutatott Torchlightpedig még élsimítás használatával is bőven 40-50 fps-sel száguldozott. Természetesen a shader intenzív játékoktól (pl. Far Cry 2) ne várjunk csodát, ott nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, de az azért örvendetes, hogy nem maradunk játék nélkül.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az akkumulátoros üzemidőktől gyakorlatilag leesett az állunk. Az UL80 14 órás eredménye előtt értetlenül állunk, főleg úgy, hogy a kisebb kijelzővel bíró UL30 közel se bírt ennyit azonos akkumulátorral. Az UL20 9,5 órája bámulatos, kategóriájában nincs párja jelenleg. Az UL50 a hatalmas kijelző ellenére is elment 11 óráig, míg a maximális terheléssel végzett tesztek se tudták két óránál hamarabb lemeríteni (ebben viszont az UL80 volt rejtélyesen gyenge). Az biztos, hogy az Acernek fel kell kötnie a gatyát, mert az egyébként kiválóan teljesítő Timeline gépek legyőzőre akadtak – legalábbis üzemidőben biztosan.

11. Értékelés

Az Asus egy igazán piacképes és ütőképes szériát hívott életre az UL sorozattal. A legnagyobb változatot leszámítva valószínűleg mindegyik modell nagy sikerre számíthat, élen a 150 ezer forintos UL20A-val. A használható billentyűzet, a remek multitouch tapipad (kivéve UL20A), a pazar Turbo33 technológia és az alacsony zajszinttel dolgozó hűtőrendszer mellé gyors merevlemezek is társulnak, ráadásul egeret és táskát is kapunk minden készülékhez. Ha választanunk kellene, akkor mi valószínűleg az UL30-at vinnénk haza, a játékosabb kedvű felhasználók pedig vélhetően az UL80-nal néznek farkasszemet. Egy biztos, az Acer Timeline szériája nemcsak kihívóra, hanem legyőzőre is talált, mától az Asus kínálja itthon a legjobb ár/használhatóság mutatóval rendelkező Intel CULV notebookokat.

Galéria megnyitása

Asus UL20A

Pro:

+ jó kijelző

+ jó billentyűzet

+ hosszú üzemidő

+ halk és hűvös működés

+ az olcsóbb változatnál nagyon baráti ár

Kontra:

- a drágább verzió nem éri meg az olcsóbb UL30A-val szemben

- nincs multitouch

- a touchpad felülete lehetne egy picit nagyobb is

- rendszer-visszaállítás csak külön optikai meghajtóval lehetséges

- kis teljesítményű tápegység

Asus UL30A

Pro:

+ jó kijelző

+ jó billentyűzet

+ hosszú üzemidő

+ halk és hűvös működés

+ multitouch

+ mindkét modellnél remek ár/érték mutató

Kontra:

- a multitouch gesztusok nem testreszabhatók

- rendszer-visszaállítás csak külön optikai meghajtóval lehetséges

- kis teljesítményű tápegység

Asus UL80Vt

Pro:

+ jó kijelző

+ jó billentyűzet

+ testreszabható multitouch tapipad

+ halk működés

+ Turbo33 technológia

+ hosszú üzemidő

+ két videokártya

Kontra:

- terhelésre a dedikált videokártya nagyon fel tud melegedni

- az optikai meghajtó miatt jóval nehezebb, mint az UL30

Asus UL50Vt

Pro:

+ testreszabható multitouch tapipad

+ halk és hűvös működés

+ Turbo33 technológia

+ hosszú üzemidő

+ két videokártya

Kontra:

- gyenge kijelző

- a többi modellnél gyengébb és furcsa kiosztású billentyűzet

Az Asus UL szériás notebookokat az Asus Magyarországtól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

UL20A: Vásárlás | Hivatalos honlap

UL30A: Vásárlás | Hivatalos honlap

UL80Vt: Vásárlás | Hivatalos honlap

UL50Vt: Vásárlás | Hivatalos honlap

12. Specifikációk

Asus UL20A

Processzor    Intel Core 2 Duo SU7300 (1.3 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)

Memória    3 GB Hynix DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset    Intel GS45

Videokártya    Intel GMA X4500MHD

Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző    12" (1366x768, glossy, LED)

Merevlemez    Western Digital Scorpio Blue 320 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    nincs

Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8132 PCI-E Fast Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR9285 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    nincs

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 63 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    1,56 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    178 ezer Ft

Asus UL30A

   

Processzor    Intel Core 2 Duo SU7300 (1.3 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)

Memória    4 GB Hynix DDR3-1066 CL7-7-7-20 (@800 MHz, CL6-6-6-18)

Chipset    Intel GS45

Videokártya    Intel GMA X4500MHD

Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző    13,3" (1366x768, glossy, LED)

Merevlemez    Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 rpm, SATA-II)

Optikai meghajtó    nincs

Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8132 PCI-E Fast Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Intel WiFi Link 1000 BGN 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    van

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    8 cellás 84 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    1,6 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    197 ezer Ft

Asus UL80Vt

   

Processzor    Intel Core 2 Duo SU7300 (1.3 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)

Memória    4 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20 (Turbo33 nélkül 800 MHz, CL6)

Chipset    Intel GS45

Videokártya    Intel GMA X4500MHD + NVIDIA GeForce G210M 512 MB GDDR3

Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző    14" (1366x768, glossy, LED)

Merevlemez    Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 rpm, SATA-II)

Optikai meghajtó    HL-DT-ST GU10N

Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR9283 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    van

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    8 cellás 84 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    2 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    224 ezer Ft

Asus UL50Vt

   

Processzor    Intel Core 2 Duo SU7300 (1.3 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache)

Memória    4 GB Hynix DDR3-1066 CL7-7-7-20 (Turbo33 nélkül 800 MHz, CL6)

Chipset    Intel GS45

Videokártya    Intel GMA X4500MHD + NVIDIA GeForce G210M 512 MB GDDR3

Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző    15,6" (1366x768, glossy, LED)

Merevlemez    Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 rpm, SATA-II)

Optikai meghajtó    HL-DT-ST GU10N

Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR9283 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    van

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    nincs

Kártyaolvasó    van

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    8 cellás 84 Wh

Operációs rendszer    Windows 7 Home Premium 64 bit

Tömeg    2,3 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    228 ezer Ft

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap