Asus U80V: Mindenből egy kicsi

Újabb megjelenés előtt álló notebookot próbálhattunk ki az Asus jóvoltából. Ezúttal a vékony és stílusos U80V járt nálunk.

Asus U80V: Mindenből egy kicsi

I. Bevezető és specifikáció

Az Asus Magyarország jóvoltából olvasóink most egy olyan notebookkal ismerkedhetnek meg, amelyről pár hete rántotta csak le a leplet a cég és hazai forgalmazása még meg sem indult, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ismét egy exkluzív teszttel lettünk gazdagabbak. Az U szériás noteszgépek az Asusnál mindenképpen a könnyű üzleti megoldásokat jelentették idáig, az U80V ennek némileg ellent mond és a kommerszebb irányba próbál nyitni. A szokásos Asus gépekhez képest meglepően sok újdonságot tartalmaz, viszont olyat, amit nem láttunk még sehol máshol csak nagyon keveset.

Processzor: Intel Core 2 Duo T9550 2,66 GHz 6 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Nanya+Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel PM45

Videokártya: AMD Mobility Radeon HD4570 512 MB

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 14” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: Matshita UJ862AS DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n

e-SATA: nincs

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 60Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2 kg

Előzetes ár: 300 ezer forint

Szokásos alap egy bivaly erős processzorral, egy gyors merevlemezzel és egy dedikált videokártyával – nagyjából így lehetne összefoglalni a specifikációs listát, amelyen az újításokból szám szerint nulla darab látszik. A termék angol billentyűzet kiosztású volt és külön operációs rendszer nélkül érkezett, de az Asus Magyarország munkatársai előtelepített Windows Vista Ultimate SP1-gyel adták a kezünk közé, rajta az összes meghajtóprogrammal, közel egy órát spórolva az életünkből ezzel. A végleges változat valószínűleg szintén operációs rendszerrel kerül majd forgalomba. Ez a modell is megkapta az Asus Express Gate rendszerét, így egy röpke Windows-os telepítés után a gépet bekapcsolva egy pár másodperc alatt elinduló nagyon lebutított mini operációs rendszerrel találjuk szembe magunkat (ha óhajtjuk). Segítségével a böngészés, a képnézegetés, zenehallgatás és az azonnali üzenetváltásra alkalmas programok futnak, semmi más.

Tekintettel arra, hogy bemutató termékről van szó, nem kaptunk driver CD-t, kézikönyvet és egyéb füzeteket, ettől eltekintve minden mást viszont igen. A kis méretű Logitech egérről annyit érdemes tudni, hogy használat során/után a madzagja részben vagy teljesen feltekerhető az egér oldalára és az USB kábel végén lévő kapoccsal rögzíthető is a rágcsáló aljára. Jópofa húzás, ha sűrűn utazunk, díjazni fogjuk. Ennyi pénzért jobban örültünk volna egy vezeték nélküli megoldásnak, igaz Bluetooth nincs a gépben.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Már első indításnál sem volt az a kimondottan halk gép az U80, igaz nagy hangzavart egyáltalán nem csapott, de lehetett hallani, hogy forognak bent a lapátok gőzerővel. Ez az alapjárat visszafogottan nőtt tovább a gép terhelésével arányosan, több percnyi folyamatos Prime95 után (100% CPU) sem volt égbekiáltóan hangos, rosszabbra számítottunk a 35W-os TDP-vel bíró Core 2 Duo T9550 miatt. Üresjáratban alig több mint 30 fokot mértünk, amely terhelésre 60 fok környékére nőtt. Megvan tehát az átlagosnál zajosabb működésre a válasz, így már egész más a leányzó fekvése – mondhatnánk.

A videokártya már jóval melegebbnek bizonyult, ő 45 fok körül ólálkodott a Windows asztalon, játékok alatt pedig 70 körül állt meg. Ezek nem olyan riasztó értékek, kár, hogy a furcsa számozás ellenére csak 80 shader egységet kapunk 680 MHz-en, amelyhez 64 bites sínen keresztül kapcsolódik az 512 MB 1 GHz-es DDR2 memória. A PowerPlay™-nek köszönhetően 2D-ben 300/600, hardveresen gyorsított filmlejátszás közben pedig 600/1000 MHz-en működik a kártya.

A merevlemez teljesítményén megdöbbentünk, de sejtettük mi van a háttérben: ez bizony 7200-at pörög. Hangján meglepő módon ez nem érződött, ami pozitív csalódás volt számunkra. Sebességge egyértelműen az 5400-asok királya (Western Digital Scorpio Blue) fölé helyezi, külön öröm volt, hogy a 24 fokos szoba ellenére semmivel nem volt melegebb egy átlagos 5400-as fordulatszámú vinyónál.

Asus U80V teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6868

PCMark05 (Graphics): 5403

PCMark05 (HDD): 6042

Cinebench10: 5570 (2 perc 38 másodperc)

Memória olvasás: 6396 MB/s

Memória írás: 5658 MB/s

Memória másolás: 4570 MB/s

Memória késleltetés: 80,5 ns

CPU Queen: 11281

CPU PhotoWorxx: 9114

CPU Zlib: 34339 kB/s

CPU AES: 6927

FPU Julia: 2964

FPU Mandel: 1520

FPU SinJulia: 1316

The Last Remnant 720x480: 39,5 fps

The Last Remnant 1366x768: 14,6 fps

III. Ergonómia

Ami mindenkinek elsőre fel fog tűnni az U80-nal kapcsolatban az a fényes bevonat, amely végigkíséri a gépet a fedőlaptól kezdve – sajnos – a billentyűzet körüli belső borításig. Kíméletlenül gyűjti az ujjlenyomatokat és a karcokat, továbbá foltosodik is, ha nagyon elhanyagoljuk, így próbáljunk vigyázni rá, amennyire lehet.

Az alsó rész gyakorlatilag egyetlen nagy műanyag fedélből áll, amelyet lecsavarozva processzort, memóriát és merevlemezt is cserélhetünk.

A billentyűzet kísértetiesen elmékeztet a MacBookéra, ami viszont fontos különbség, hogy az U80 klaviatúrájának nyomáspontja picivel lejjebb van, így valamivel kevésbé csattog. Szintén ide tartozik az első újítás, ami a már említett Apple gépből jól ismert billentyűzet világítást jelenti. Sajnos a megoldás nem lett olyan profi, mint az almás notesznél, az Asus a Labtec-hez hasonlóan az olcsóbbik verzió mellett tette le a voksát, azaz alulról megvilágítják az egész klaviatúrát, amelynek hatására maguk a gombfeliratok is világítani fognak. Ezzel egyetlen probléma van, hogyha nem pont szemből nézzük a gombokat, hanem kényelmesen ülünk a kijelző előtt, akkor a gombok alatt ki fog szűrődni az összes fehér fény, ami a megvilágításért felelős. Ez nagyon zavaró és hiába a három lépcsőben szabályozható (negyedikre kikapcsolható) fényerősség, egyszerűen a legkisebb fokozaton is bántja az ember szemét, elvonja a figyelmet a kijelzőről. Érdemes megemlíteni, hogy hiába kapcsoljuk ki a világítást, ha a TFT panel elmegy alvó üzemmódja és a gépet felkeltjük, akkor – miután megjelenik a kép a kijelzőn – visszakapcsolódik a billentyűzet világítás is.

A touchpad viszont tényleg olyan újítást hozott magával, amit eddig nem láthattunk, viszotn felmerül a kérdés, hogy biztos, hogy szükség volt-e rá. Alapértelmezés szerint ugyanis a touchpad is megvilágított, de csak abban a vonalban, ahol az ujjunkat éppen tartjuk. Biztos jó ez is valamire, mi nem bírtunk rájönni mi haszna, de a fórumba szívesen várjuk a jobbnál jobb ötleteket. Ami viszont lényeges az a multi-touch képesség, amelyhez egy külön alkalmazás is tartozik, ahol rengeteg mindent testre tudunk szabni az érzékenységtől a kívánt műveletek beállításáig. Maga a felület valamelyest csillog, és meghatározhatatlan anyagból épül fel, sajnos gyakran képes téveszteni és érzékenysége se mindig konstans, így használata nem esik jól a szervezetnek rövidtávon. A bal és jobb egérgombok közös felületet kaptak, velük nem volt probléma.

A hangrendszerért az Altec Lansing mérnökeit lehet piszkálni, ugyanis semmivel nem szól jobban az általuk fémjelzett sztereó hangszórópár, mint bármelyik multimédiával távolról kapcsolatot tápláló noteszgépen. A magashangok tiszták, a középtartomány szokás szerint túlerőltetett, mélyhangot pedig inkább a szomszédnál keressünk. Hangereje viszont van, az vitathatatlan tény.

A gép két oldala elsőre telítettnek tűnik, valójában egy HDMI-vel és egy ExpressCard/34-gyel kapunk többet a minimálisnál. FireWire és eSATA sehol, ami a Bluetooth hiánya után újabb fájó pont (főleg annak fényében, hogy az ExpressCardba sok használható dolgot nem fogunk tudni beledugni). Elöl csak a memóriakártya-olvasó kapott helyet, a visszajelző LED-ek kivétel nélkül a touchpad alatt foglalnak helyet.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, éles képet produkált, bár színhelyessége kicsit a hidegebb tartomány felé csúszott el. A billentyűzettől balra találunk egy kis érzékelőt, ami a környezet fényét méri, és ha akarjuk, ennek fényében állítja a LED-es háttérvilágítású TFT panel fényerejét is. A minimális fényerő pont jó, gyakorlatilag spórolós üzemmódban simán lehet használni, a maximális is kellően erős, a homogén háttérvilágítás miatt bátran ajánljuk filmnézésre. A látószög kivételesen felülről volt a legrosszabb, oldalról megfelelőnek bizonyult, talán álló- és mozgóképeknél ez a fontosabb.

A kávába integrált webkamera 1,3 Mpixeles, külön program segítségével vezérelhető, amellyel álló- és mozgóképeket is rögzíthetünk. Nappali fénynél színvilága és sebessége kielégítő, mesterséges esti megvilágításnál azonban némi zajt szed össze és fürgeségéből is veszít. MSN-ezni bőven megteszi, a jó mikrofon miatt pedig a Skype fanatikusok is örülni fognak.

IV. Üzemidő és értékelés

A 60 Wh-s akkumulátor minimális fényerőn valamivel több, mint 5 óráig volt képes életben tartani a gépet, ami kisebb fajta csodának tűnt ilyen erős processzor és dedikált videokártya mellett. A sikerhez hozzájárult az Asus saját fejlesztésű Hybrid Engine szoftvere is, melynek segítségével lekapcsoltuk a webkamerát és az optikai meghajtót is, hiszen általában egyiket se szokták utazás közben piszkálni a felhasználók. Teljes fényerőnél már bő másfél órát vesztettünk, HD filmek tanulmányozásánál pedig alig több, mint 2 és fél óráig tart ki a telep, ha a fényerőt nem csökkentjük.

Ha túltesszük magunkat a „Fényes vagyok, hódítani akarok” dizájnon és eltekintünk a furcsán működő touchpadtól, akkor bátran kijelenthetjük, hogy az Asus U80V egy kellemesen összerakott gép, amely nem fogja elkápráztatni ugyan a csendmániásokat, viszont kellően erős bármilyen multimédiás felhasználáshoz. 80 shader ide vagy oda, alacsonyabb felbontásban a brutálisan erős processzor miatt viszonylag sok modern játékba is belekóstolhatunk, miközben 2D-s használatnál megkapjuk a remek akkumulátoros üzemidőt. A Bluetooth-ért kár, a billentyűzet világítás pedig remek kezdeményezés, reméljük legközelebb használhatóbbra sikerül majd a megvalósítás. Tekintettel arra, hogy bevezetés alatt álló termékről beszélünk, így hivatalos fogyasztói árakat még nem tudunk, de körülbelül 300 ezer forintos cédulára lehet majd kacsintgatni.

Az Asus U80V-t az Asus Magyarországtól kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:

+ jó kijelző LED-es háttérvilágítással

+ jó billentyűzet

+ erős processzor

+ 4 GB RAM

+ gyors merevlemez

+ vállalható tömeg

+ hosszú akkumulátoros üzemidő dedikált VGA-val

+ környezethez igazítható fényerősség

Kontra:

- bizonytalan touchpad

- félresikerült billentyűzet világítás

- Bluetooth és eSATA hiánya

- márkához képest gyenge hangrendszer

Hivatalos oldal: Asus

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward