Asus U36SD: 19 mm-be zárt tudás

Megérkezett szerkesztőségünkbe az Asus ultra vékony szubnotebookja. Erős hardver, alumínium burkolat, 10 órás üzemidő, megfizethető ár. Kérdés?

Asus U36SD: 19 mm-be zárt tudás

1. Bevezető és specifikáció

Nincs egy éve sem, hogy az Asus újra belépett az üzleti notebookok szegmensébe a B és P családdal, melyek közül előbbi járt nálunk és összességében elégedettek voltunk vele, még ha közvetlen konkurensnek nem is éreztük a HP-val, a Lenovoval, vagy a Dellel szemben. Azt viszont sejteni lehetett, hogy az Asus nem fogja hagyni, hogy ebben az igen fontos régióban kigolyózzák a többiek, így nem meglepő, hogy a korábban csak kecsesnek tűnő U családot kicsit közelebb igyekeztek hozni az üzleti vonalhoz. Dokkolót ugyan ezúttal sem kapott, viszont funkcionalitása példaértékű.

Az U30Jc óta eltelt másfél év alatt természetesen a gyártó egyszer már frissítette a szériát, a külföldi sajtó ódákat zengett az U33 családról, nálunk sajnos nem járt a készülék, de hiszünk nekik, hogy tényleg jól sikerült. Az U36SD-t a cég olyan fellengzős tulajdonságokkal és képességekkel hirdeti, mint az egyetlen teljes értékű processzorral szerelt notebook a mindössze 19 mm-es vastagsággal rendelkezők között, az akár 10 órás üzemidő vagy a matt magnézium-alumínium burkolat.

Nyolccellás akkumulátorral is mindössze 1,66 kg az egész gép, amely döbbenetes érték, igaz, ezt a gyártó optikai meghajtó nélkül érte el. Nem maradhatott ki a repertoárból az egy szem USB 3.0-s foglalat, illetve kapunk egy integrált és egy dedikált videokártyát is az NVIDIA Optimus technológiájával megfejelve, így minden esetben azt használhatjuk, amelyre valóban szükségünk van. Halkan jegyeznénk meg, hogy az ilyen vékony notebookok között a GeForce GT 520M kifejezetten erős grafikus gyorsítónak számít. Természetesen széria tartozékként jár a 64 bites Windows 7 Home Premium operációs rendszer, illetve a két év garancia is. Remek szolgáltatás a 30 napos pixelhiba garancia, amely a vásárlástól számított egy hónapon belül biztosít kijelző cserét abban az esetben, ha akár egyetlen pixelhibát is találunk rajta. Több gyártó is bevezethetné ezt a szolgáltatást, akár felárért is lennének rá vevők, ebben biztosak vagyunk. Bár a burkolat döntő többsége matt, sajnos a kijelzőnél nem tudták megállni a mérnökök, hogy ne tegyenek elé tükröződő réteget.

A készülék mellé a szokásos dokumentációkon felül kapunk egy kisméretű egeret és egy jól használható táskát is, amelybe viszonylag sok dolog belefér, tekintettel arra, hogy maga a notebook keveset vesz el belőle. A tápegység 90W-os, így viszonylag gyorsan tölti a brutális kapacitással rendelkező akkumulátort.

2. Hardver

Hűtését tekintve az U36SD-től semmiképpen se vártunk csodát, hiszen nem alacsony fogyasztású processzor van benne, ráadásul nagyon vékony és eddigi tapasztalataink során egyetlen cég volt képest ezt a feladatot megoldani, ők is csak egy konkrét modellnél (Lenovo X2xx széria). Normál használat mellett az Asus új üdvöskéje meglepően halkan teszi a dolgát és még a cég weboldalán hirdetett szlogen is igaznak bizonyul, ugyanis az ergonómiailag fontos részeken (billentyűzet és touchpad környéke) még maximális terhelés mellett se forrósodik át a gép (bár a bal alsó sarok elég meleg tud lenni), kényelmesen lehet használni annak ellenére, hogy ilyenkor már közel 90 fokos értékeket ábrázol a mutató. Alul már egészen más a helyzet, gyakorlatilag ott jön ki az, amit felül nem annyira érzünk. Ha ölben szeretnénk használni a gépet, akkor igyekezzünk alacsony terhelésnek kitenni, ellenkező esetben a jobb és bal combunk nem mindennapi élménnyel fog gazdagodni. Hiába, ilyen kis méretű házban nehéz csodát tenni egy ilyen erős processzorral, pláne, ha még egy dedikált grafikus kártya is dolgozik mellette.

A Windows által mért pontszámokról kár beszélni, annál inkább érdemes viszont a HWINFO képre pillantani, azon ugyanis láthatjuk, hogy a mai trendeknek jellemzően az Asus is egyetlen 4 GB-os modult pakolt az U36SD-be, így bár némileg lassított rajta a 2x2-es felálláshoz képest, viszont a jelenlegi memória árak mellett nagy könnyebbség, hogy könnyedén megoldhatjuk a 8 GB-ra bővítést egy második 4 gigás RAM vásárlásával.

A merevlemezzel nem csak, hogy meg voltunk elégedve, de egyenesen imádtuk, hiszen nulla hangja mellett valami elképesztő, szerkesztőségi körökben megmagyarázhatatlan sebességet produkált. Legalább ötször járt már nálunk a Western Digital Scorpio Blue-ja 500 GB-os kivitelben, de ilyen jó eredményt még csak megközelítőleg se mértünk vele soha. A nagy melegnek és a nem túl hűvös alkatrészeknek „hála” a merevlemez is kapott bőven a forróságból, de szerencsére a 46 fok nem a világ vége, főleg nem nyáron. Ettől függetlenül érdemes elgondolkodni, hogy SSD-vel váltjuk ki a nagy kapacitású HDD-t, ugyanis annyira vékony a burkolat, hogy hiába a leesés elleni védelem, mi féltenénk az adatainkat. Gyárilag lehetőségünk van flash memóriás tárolóval (Intel 160 GB) rendelni a gépet, de a közel 130 ezer forintos felárat abszolút nem éri meg, hiszen hasonló sebességű és kapacitású SSD-t már fele ennyiért is könnyedén be lehet szerezni és az utólagos beszereléshez se kell mérnöki diploma.

A hangszórók meglepően hangosan voltak, bár tisztaságukon kívül sajnos más erényük nem volt. Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottunk nekik, ez a gép nem erről szól.

3. Ergonómia és kinézet

Kicsomagolás után szinte megjön az ember kedve ahhoz, hogy alaposabban körbe járja az U széria legújabb tagját. Kétségtelen, az U36SD nagyon szépre sikerült, legalábbis, ha az eddigi Asus notebookokat vesszük alapul, akkor biztonsággal kijelenthető, hogy ez a készülék a gyártó legszebb portékái között van. A magnézium és alumínium keverékéből kialakított ház kifejezetten jó minőséget kölcsönöz a gépnek, persze ez nem jelenti azt, hogy a pár milliméter vékony fedőlap ellenállna a nagyobb behatásoknak. Az egyetlen csillogó bevonat a kijelzőre és az ezt körülvevő kávára jutott, szerintünk legalább az utóbbit érdemes lett volna megkímélni ettől, egyszerűen nem áll jól a masinának. Hiába a vékony kialakítás, az U36-ot elég könnyű szerelni, igaz, csak a memóriabővítés az, amelyhez elég egyetlen csavart kicsavarni, minden más egy kicsit komolyabb beavatkozást igényel. A hatalmas, nyolccellás akkumulátor minimálisan ugyan, de megemeli a noteszgépet, pont annyira, hogy még komfortosan tudjuk gépelni, ezzel tehát nincs gond (az U36SD kapható négycellás teleppel is, bár a hazai polcokon még nem találkoztunk ilyen modellel). A zsanér a gép méreteihez képest elég erős, bár tény, hogy a fedőlap, amit tartania kell szinte pille könnyű. Bár se mágneses, se mechanikus zárral nem találkozunk, nem kell tartanunk attól, hogyha véletlenül fejjel lefelé fordítjuk a gépet, akkor az ki fog nyílni.

A billentyűzet kifejezetten jó, főleg, ha a gép méreteihez és ahhoz a tényhez viszonyítjuk, hogy az Asus azért nincs a legjobb három között, ha a legjobb notebook klaviatúrákat gyártó cégeket nézzük. Az alátámasztást most remekül eltalálták, a gombok holtjátéka is minimális, egyedül a nyomáspontot sikerült kicsit magasra tenni, de ezt betudjuk a vékony kialakításnak. Használat közben egészen alacsony zajszintet produkáltunk a gépeléssel, így azt kell, hogy mondjuk, az U36SD billentyűzete bizony jó. A bal felső sarokban található gombbal szokás szerint az egyszerű felülettel rendelkező Linuxot tudjuk elindítani, ha nincs szükségünk a Windows minden funkciójára és csak gyorsan meg akarjuk nézni a leveleinket vagy hasonló egyszerű dolgot szeretnénk véghezvinni minél gyorsabban.

A touchpadről szintén hasonló a véleményünk, az ujjlenyomatokat magáról lepergető eszköz bevonata matt, az ember ujja ettől függetlenül remekül mozog rajta, egyáltalán nem okoz nehézséget a navigálás. Az egybenőtt bal és jobb egérgombot már nem szerettük annyira, ugyanis kényelmesen használni csak akkor tudtuk őket, ha a szélén nyomogattuk, ellenkező esetben nem jártunk sikerrel. Szintén hiányérzetünk támadt akkor, amikor kerestük a multi-touch műveleteket, hiszen alig találtunk egyet-kettőt, ráadásul se görgetni nem tudunk két ujjal, se a helyi menüt előhívni hárommal, már pedig utóbbira most kifejezetten nagy szükség lenne, tudatában a nem túl kényelmes egérgombnak.

A gyártó igyekezett annyi csatlakozót préselni a gépre, amennyit csak esztétikusan lehet és valóban minden olyan portot megtalálunk, amire csak szükségünk lehet. Az USB3.0-t a jobb oldalra került kék csatlakozóval használhatjuk ki, de megoldották, hogy a vezetékes hálózati kártya aljzata is ráférjen a burkolatra. Örültünk, hogy a memóriakártya-olvasót nem előre tették, sokkal kényelmesebb így használni.

A kijelző rettentő éles szövegmegjelenítésével rögtön belopta magát a szívünkbe, szinte már elfelejtettük neki, hogy mennyire tud csillogni napfénynél. A látószögek nem jobbak az átlagosnál, viszont a fényerő tartomány elég tág keretek között állítható, más kérdés, hogy sötét szobában mi a legkisebb beállítást is soknak éreztük néhány esetben. A webkamera mindössze 640x480-as felbontással rendelkezik, így specifikáció tekintetében ma már a lista alját képes csak megcsípni, sajnos ezen az optika minősége se javít, ugyanis semmivel nem jobb az átlagnál. A mozgáskövetés nappali fénynél egész jó, mesterségesnél csupán átlagos. A mikrofon hangminősége kielégítő.

4. Teszteredmények

A tesztek során arra voltunk kíváncsiak, mennyire erős egy olyan videokártya, amelyet jellemzően az U36SD-nél nagyobb (és főleg vastagabb) készülékekbe raknak, illetve kiváltképp mozgatott minket az akkumulátoros üzemidő, ugyanis a két generációval korábbi U30Jc is már remekelt ezen a téren (egy hasonlóan erős teleppel).

A processzorteszteknél semmi extrát nem találtunk, a Photoworxx memória sávszélességre érzékeny mivolta miatt pedig értelemszerűen az U36 le „kellett”, hogy maradjon a Samsung SF511-hez képest, hiszen abban két modult találunk gyárilag, míg az Asus masinájában jelen állás szerint csak egyet.

Az integrált Intel HD Graphics 3000 tesztelésétől ezúttal eltekintettünk, hiszen már kismilliószor látták olvasóink, mire képes. A GeForce GT 520M viszont nagyjából fél évvel ezelőtt járt nálunk utoljára, így megnéztük, a frissebb driverrel változott-e valamit a helyzet.

Jól látható, hogy az esetek többségében – vélhetően az egycsatornás memória használat miatt – a specifikációt illetően megegyező Samsung SF511-hez képest picit elmarad az Asus U36SD teljesítménye, de ezek tényleg nem vészes eltérések, valószínűleg egy második 4 GB-os modullal ez kompenzálható. Ami érdekes, hogy kategória és méretek ide vagy oda, az alig másfél kilós készülékkel viszonylag könnyedén játszhatunk natív felbontásban, programtól függően akár maximális részletesség mellett is. Ez mindenképpen jó hír azoknak, akik alapvetően könnyű, hosszú akkumulátoros üzemidővel rendelkező gépet szeretnének, de nem akarnak lemondani a játékok megfelelő futtatásának lehetőségéről sem.

Érdekes eredményeket hozott az akkumulátoros teszt. A márkatárs U30Jc-t nem sikerült megverni a dokumentumolvasós tesztben, amely nem csoda, hiszen az U36SD-nek magasabb volt a minimális fényereje és az is elképzelhető, hogy az előző generációs Intel HD Graphics valamivel kevesebbet fogyaszt az utódnál. Filmnézésnél aztán kijött az új generáció előnye, hiszen az U36 majdnem két órát vert az U30-ra, amely brutális, figyelembe véve, hogy mindkét gépben erős processzor és integrált videokártya volt. Az öt és fél óra egyébként is a „wow” kategória, nem sok gép járt nálunk idáig, amely átlépte az öt órát maximális fényerő mellett, ha filmnézésre került a sor. Maximális terhelésnél persze nem kell csodálkozni, hogy a grafikus sebesség terén jóval lassabb U30 viszi a pálmát, de a specifikációt elnézve az U36-nak sincs szégyenkezni valója a közel másfél órás értékkel (ilyenkor a processzort és a videókártyát is agyonterheljük, tehát még játékok alatt is ennél többre lehet számítani időben, ez a nagyon minimum).

5. Értékelés

Az Asus legújabb vékony kialakítású notebookjával meglepett minket, hiszen egy remekül használható, nagyon hosszú üzemidővel rendelkező gépet ismerhettünk meg benne, amely nem utolsó sorban játékra is alkalmas, ráadásul úgy, hogy nem kell nagyon súlyos kompromisszumokat kötnünk. Átlagos használat esetén – tapasztalataink szerint – akár 6-7 óráig is simán elmegy, az USB 3.0-t se nélkülözi és egész jó anyagminőséggel rendelkezik, ami alól csak a kijelző körüli káva a kivétel. Zajszintjével a többség elégedett lesz, a melegedéssel viszont számolni kell, ez a vékony kialakítás és az erős hardver kombinációjának velejárója. Jelenlegi 220 ezer forintos ára csak elsőre tűnhet soknak, ha körbe nézünk a piacon, akkor lényegesen jobb ajánlatot nem fogunk kapni más gyártóktól sem. Egyetlen kivétel van ez alól, ez pedig természetesen az Acer, amely gyorsabb grafikus kártyát és SSD-t is kínál mindössze 10 ezer forinttal többért, hamarosan nagyító alá vesszük a szóban forgó Aspire 3830TG-t is, mert ár/érték aránya ijesztően jónak tűnik. Persze 200 grammal nehezebb és kisebb akkumulátora, valamint erősebb hardvere miatt az üzemidőben nem valószínű, hogy fel tudja majd venni a versenyt az Asus U36SD-vel. Bár nagyon erős a konkurencia is, de végigolvasva a cikket valószínűleg senkit nem lep meg, hogy jár az ajánlott plecsni.

[italic][bold]

Az Asus U36SD-t a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ jó anyagminőség

+ NVIDIA Optimus

+ jó billentyűzet

+ jó minőségű touchpad

+ jó kijelző

+ USB 3.0

+ hosszú akkumulátoros üzemidő

+ 2 év garancia

Kontra:

- terhelés hatására átforrósodó alsó burkolat

- a kijelző körüli csillogó káva ront az összképen

- kevés multitouch művelet

- kényelmetlen egérgombok

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward