ASUS Transformer Pad TF701T – A Tegra 4 erejével

Az ASUS Androidos csúcsszériájának már kijárt a frissítés, és nem is kell csalódnunk, a specifikáció láttán valószínűleg sokaknak összefut majd a nyál a szájában.

ASUS Transformer Pad TF701T – A Tegra 4 erejével

Transformers

Az Androidos táblagépek körében a Transformer név már jó ideje egyet jelent a csúcskategóriával, és nem véletlenül. Az ASUS ezekkel a gépekkel alapozta meg a sikerét a táblás piacon, és azóta az egyik legjobb kínálattal rendelkező gyártóvá nőtte ki magát, hiszen a MeMO Padjai is tarolnak és talán nem véletlen, hogy a Google is velük terveztette a 7 colos referencia gépeit (a 10 colos pedig a nagy konkurens Samsung munkája). A táblák (akárcsak az okostelefonok) borzasztóan gyorsan fejlődnek az utóbbi években, így folyamatos frissítésekre van szükség ahhoz, hogy egy-egy széria versenyképes maradhasson. Ez előző Transformer generáció már elég régóta a piacon van, a TF300 és 700 másfél éve kacsintgat ránk a polcokról Tegra 3-as belsővel, ami manapság már nem számít túl nagy extrának, egy jó középkategóriás SoC könnyen hozza a sebességét. Ideje volt hát váltani, és egy új gépet letenni az asztalra, ami megfelel egy csúcskategóriás készüléket kereső vásárló igényeinek. Az ASUS maradt az nVidia chipjeinél és az elsők között használta táblagépben a Tegra 4-et, ami a 4+1 Cortex A15-ös magjának köszönhetően az egyik legerősebb megoldás a piacon manapság. Persze nem csak ez az egy különlegesség található a gépben, úgyhogy itt az ideje átfutni a specifikációs táblázaton:

A felhasznált SoC mellett még érdemes kiemelni a 2560*1600-as felbontású IPS panelt és a Transformerek legnagyobb különlegességét, a billentyűzetes dokkolót, amiben egy második akkumulátor is található. Ezzel kitolható a TF701T üzemideje annyira, hogy szinte bármilyen terhelés mellett kibírjon egy napot velünk. A belső tárhely SD vagy microSD kártyával most is tovább bővíthető, de érdekes módon a táblának nincs rendes USB portja, az ASUS egy saját csatlakozót használt a töltéshez és a dokkoló csatlakoztatásához. A dokkolón azért szerencsére van egy USB 3.0-s port, ami ráadásul teljes méretű, így mindenféle átalakító nélkül rádughatjuk pendrivejainkat a gépre. A kamerák átlagosak, a hangszóró pedig felemásra sikerült. Különös, hogy csak egy van belőle, viszont az legalább SonicMasteres, és ez az ASUS-nál többet szokott jelenteni egy üres marketing elnevezésnél, később visszatérünk rá. A WiFi nem ac-s, de támogatja a MiraCastot és van egy micro-HDMI kimenetünk is. Persze a specifikáció messze nem mond el mindent a gépről, úgyhogy a következő pár oldalon megpróbáljuk bemutatni, hogy mit is kapunk a pénzünkért, ha a legújabb Transformer mellett tesszük le a voksunkat.

Külső, tartozékok, minőség

A TF701T egy igényes dobozban érkezik, amiben viszont a táblán és a dokkolón kívül túl sok minden nincs, legalábbis a mi tesztpéldányunkban még volt némi papír, plusz a töltő és kb. ennyi.

Tábláról lévén szó az előlap nagy részét a 10,1 colos képernyő foglalja el. Felette figyel minket az előlapi kamera és a fénymérő szenzor. A megjelenítő IPS alapú, így a betekintési szögeivel nincs is probléma, bárhonnan nézhetjük. Vagyis, hogy pontosak legyünk majdnem bárhonnan, mert borzasztóan tükröződik a panel, amit megfelelő fényerővel kompenzálhatunk. Beltéri használatra bőven elegendő tartalékokkal rendelkezik már alap esetben is a gép, és ha kevesellnénk a fényerőt, akkor bekapcsolhatjuk a Super Brightness üzemmódot is, ami már valósággal kisüti a szemünket. Kint a természet lágy ölén azonban ez is kevés, ha hétágra süt a nap, inkább magunkban gyönyörködhetünk az Android helyett. Nárcisztikus személyiségűek előnyben.

A felhasznált üveg egyébként nem tudjuk pontosan milyen gyártmány, de tiszta állapotában simább a felülete minden eddig nálunk járt megoldásnál, komolyan, szinte jó volt simogatni. Az egyik kolléga örömében annyira elragadtatta magát, hogy bejelentette: „Nyalogatnám basszus!” Az ASUS-os kollégáknak azért innen üzennénk, hogy nem kell aggódni, nem hagytuk neki.

Megfordítva a gépet a szokásos, körkörösen csiszolt fém hátlap fogad minket egy ASUS logóval. Még mindig jól néz ki, úgyhogy ezzel nincs is probléma. Bal oldalt árválkodik az egyetlen hangszóró, ami az elvárásainknak megfelelően átlag feletti szinten produkálta magát, de kézben fogva a gépet, fura volt, hogy csak az egyik irányból jött a hang, örültünk volna egy sztereó megoldásnak. Felül, középen az 5MPixeles kamera várja, hogy használatba vegyük.

Körbejárva az új Transformer Pad-ot túl sok érdekességbe nem fogunk belebotlani, de a specifikációnál felsorolt csatlakozókon felül még van természetesen hangerőszabályzó és ki-bekapcsoló gombunk is. Utóbbi a tesztpéldányon elég érdekesen működött, balról jobbra, illetve jobbról balra kellett simítanunk rajta, hogy hajlandó legyen működni. Valószínűleg egyedi problémával van dolgunk és nem így álmodták meg a mérnökök (mert ha igen, akkor túl sokat ittak előtte).

Ezzel elérkeztünk a Transformerek lényegi részéhez, az opcionális billentyűzethez. A tesztpéldányunk még angol dokkolóval rendelkezett, de a hazai piacra természetesen magyar betűkkel érkeznek majd a billentyűzetek. A billentyűk nyomáspontja rendben volt, és egész kényelmes volt gépelni rajtuk. A gyorsabb kezelést extra gombok egész serege segíti, és természetesen a három legfontosabb funkció is külön billentyűt kapott (home gomb, futó programok és visszalépés).

A tapipadról nem tudunk hasonlóan szépeket mondani, egy közepes minőségű példány, ami támogat pár multi-touch műveletet is (pl. kétujjas görgetés, nagyítás, stb.). A kiegészítő dokkoló része nagyon stabilan tartja a TF701-est, nem mocorog a tábla, és időtállónak is tűnik az egész, de hát az ASUS-nak már elég nagy tapasztalata van ezen a téren, kiábrándító is lett volna egy gyenge megoldást látni. A dokkolónak egyébként csak a teteje fém, alul műanyaggal van dolgunk, de a masszívabb fajtából. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy ezúttal nem kell olyan nagy felárat fizetnünk érte, mint az előző generációnál.

Teljesítmény, üzemidő, kamera

A TF701T sebességének mérésénél egy kicsit bajban voltunk, ugyanis semmit sem tudtunk mellérakni az eddigi tesztjeinkből, ami legalább a közelébe ért volna, ezért nincsenek is diagramok. Az alap, 720p-s 3DMark tesztet például kimaxolta és az 1080p-s extrémet is elég szépen vitte, így nem csoda, hogy a benchmark egy frissítéssel kapott egy harmadik módot is, amiben nincs V-sync, így minden mehet annyi fps-sel, amennyit csak ki képes préselni magából az adott SoC.

Galéria megnyitása grid_on

A böngészős tesztekben is ragyogóan teljesített a Tegra 4, igazából jelenleg nem igazán találni fogást rajta, kevés olyan SoC van, ami hozza ezt a szintet, de azért van (például a Qualcomm négy Krait magos, Adreno 330-as megoldása).

Az új Transformer kamerái eléggé átlagosak. Az előlapi mesterséges fény mellett már nagyon zajosodik, és a hátlapinak is elég sok problémája van, de egy-egy pillanat megörökítéséhez ez is elég, általában úgysem a táblájával kattog az ember. LED-es villanó nincs, úgyhogy rosszabb fényviszonyok mellett nem is érdemes elővenni a hátlapi kamerát, de legalább rengeteg beállítási lehetőséget kapunk napos időre.

Az üzemidő elég impozáns, a YouTube-os mérésre nem volt időnk (nem merült le időben a gép…), de az biztos, hogy a TF701T bírja az egész napos nyüstölést, és mi nem kíméltük. Böngésztünk, játszottunk, benchmarkokat futtattunk, screenshotokat készítgettünk, de nem akarta félúton feladni. Átlagos használat mellett biztos, hogy nem kell majd naponta töltőre dugni, a 10 órát könnyen hozza (dokkoló nélkül).

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

A TF701T-n egy némileg átalakított Android 4.2.2 teljesít szolgálatot, amit az ASUS szépen megpakolt extra szoftverekkel, még némi redundancia is felfedezhető köztük (e-könyv olvasóból pl. többet is kapunk). Az értesítési sáv is megváltozott, de bármikor visszaválthatunk az eredetire, ha nem tetszik nekünk az új, ami egyébként szépen testreszabható. A rendszer elég gyors, ami nem is csoda egy Tegra 4-gyel a motorháztető alatt, ám vannak pontjai, ahol képes megakadásokra. A probléma valószínűleg szoftveres eredetű, mert csak egy-két menü megnyitása akad be egy pillanatra, úgyhogy van rá esély, hogy egy szoftverfrissítés után már semmi nem marad ebből.

Vannak lebegő alkalmazások is, amik az adott program felett futnak, mintha egy ablakban lennének. Összesen nyolc féle van, és ha elkezdjük velük teleszórni a képernyőt, akkor azért le tud lassulni egy kicsit a gép, de nem igazán reális, hogy ezekből valaki egyszerre mindent akarna használni. Piszkálhatjuk a hangbeállításokat és a képernyő színeit is, így ha valakinek nem tetszene az egyébként impozáns kijelző, az élénkíthet még a színeken vagy átállíthatja a színhőmérsékletet. Olyan apróságokat is kapunk extraként, mint a Reading Mode, ami talán a végleges változatban már kap magyar nevet is. Ez speciel egyébként épp nem tetszett nekünk, sárgássá teszi az egész képet, hogy szemkímélőbb legyen, de igazából szokni kell az így megváltozott képet, pár percig elég idegesítő. A tesztképeken észrevehető, hogy nem minden fordítás tökéletes még a rendszerben, mert sok esetben betűk csúsznak át a következő sorba, de az ASUS védelmére legyen mondva, hogy mi igazából egy angol tesztrendszert kaptunk, amit átállítottunk magyarra.

Galéria megnyitása grid_on

Mivel Tegra van a gépben, ezért a Google Play mellé felkerült a Tegra Zone is, ezen belül pedig kifejezetten Tegrákra optimalizált játékokat találhatunk. A még nem említett extra szoftverek listája a teljesség igénye nélkül:

[list type="unordered"]

[*]App Backup – ahogy a neve is mutatja, biztonsági mentést készíthetünk vele)

[*]App Locker – lezárhatjuk vele a programjainkat, így csak jelszóval lehet hozzájuk férni

[*]Dictionary – ezt talán nem is kell magyarázni

[*]Instant Dictionary – lefordítja a képernyő tartalmát

[*]Fájlkezelő – hasznos segédprogram, amivel könnyen másolgathatunk pl. pendrive-ra

[*]Polaris Office – irodai szoftvercsomag

[/list]

Aztán ott vannak még az említett e-könyv olvasók, magazin olvasók, jegyzetkészítő programok, stb. rengeteg apróság, aminek talán a felét, ha kihasználjuk, de legalább van miből válogatni.

Ítélethirdetés

Ez lenne hát dióhéjban a legújabb, legerősebb Transformer Pad. Az ASUS-nál most nem fogott annyira vastagon a ceruza, mint az elődmodell esetében, így még talán azt is mondhatjuk, hogy a gép árban van. Persze ha belegondolunk, túl sok konkurenciája nincs Androidos körökben, hiszen majdhogynem egy kezünk is elég ahhoz, hogy megszámoljuk hány felsőkategóriás 10,1 colos tábla kapható manapság. Árban és erőben a legközelebb a HP Slatebook X2 áll a legközelebb a TF701T-hez, de a specifikációja alapján a Transformer tűnik a jobb megoldásnak, úgyhogy ha igazi kihívót keresünk, az Androidon kívülre kell tekintsünk.

Minden pozitívuma ellenére azért a TF701T sem tökéletes. A kiváló képű kijelző például nem rendelkezik elég fényerővel ahhoz, hogy a szabadban, napsütésben is használhassuk, és biztos lesz, aki hiányolja majd az NFC chipet, a LED villanót, vagy a két hangszórót. A szoftveren sem árt még egy kicsit csiszolni, de az ASUS eddigi munkáját figyelembe véve borítékolhatjuk a frissítések érkezését. Plusz igazából még a hátrányokat nézve is azt kell mondjuk, most ez az egyik (hanem a) legjobb 10,1 colos Android tábla a piacon, így ha valaki egy abszolút csúcskategóriás gépet keres, hát nem feltétlenül kell tovább nézelődjön, főleg ha billentyűzetes dokkolóra is vágyik. Azt azért érdekes lesz látni, hogy a Bay Trailes Windows 8.1-es konvertibilis táblák átrendezik-e a piacot a felsőkategóriában, hiszen itt a vevő már általában többre vágyik, mint szimpla tartalomfogyasztás (azt megkaphatja olcsóbban is). Csak azért kap tőlünk ajánlott plecsnit az új Transformer, mert Androidon belül tényleg alig van lehetséges konkurenciája, és mert szerettük a gépet. A jövőben azonban úgy gondoljuk, hogy a csúcs Androidos gépeknek kb. tökéletesnek kell majd lenniük, vagy nehéz helyzetben lesznek (hiszen Windows alatt pl. rendes multi-tasking van), úgyhogy azért halvány az az ajánlott plecsni.

Galéria megnyitása grid_on

A Transformer Pad TF701T-t az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward