ASUS RT-AC56U: egy új, 802.11ac támogatással ellátott router

Az RT-AC56U remek tulajdonságokkal érkezik és dizájn tekintetében sem lesz oka szégyenkezésre. Ajánlott végfelhasználói ára persze egy kicsit borsos lesz.

ASUS RT-AC56U: egy új, 802.11ac támogatással ellátott router

Megérkezett az ASUS legfrissebb útválasztója, amely kétsávos felépítéssel és 802.11n, illetve 802.11ac támogatással száll harcba. Az RT-AC56U modell a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül 300 Mbit/s-os sávszélességet kínál, azaz két darab, egyenként 150 Mbps-os adatfolyammal gazdálkodik. A két adatfolyamos felépítés a 802.11ac támogatás esetében is visszaköszön, ám itt már két darab 80 Mhz-es, 433 Mbit/s-os adatfolyam áll rendelkezésre, így az elméleti maximális adatátviteli sávszélesség 867 Mbit/s-os értéket képvisel. Mivel a két frekvenciatartományban egyszerre, egyidejűleg is üzemelhet az újdonság, így a kombinált elméleti maximális adatátviteli sávszélesség már 1167 Mbit/s-os értéket képvisel.

A fenti adatok picivel gyengébbek, mint amit a nemrégiben nálunk járt, három külső antennával rendelkező 802.11ac routeré, amely az 5 GHz-es tartományban 1300 Mbps-os, a 2,4 GHz-es tartományban pedig 450 Mbps-os elméleti maximális adatátviteli sávszélességet kínált. Cserébe várhatóan az újdonság ára is kedvezőbb lesz.

A lehető legkedvezőbb vezeték nélküli adatátviteli sebességről, illetve lefedettségről az ASUS AiRadar technológiája gondoskodik, amely a WiFi kapcsolat biztosításánál figyelembe veszi az eszközök hozzá viszonyított elhelyezkedését is. A vezeték nélküli kapcsolatot a már megszokott adattitkosítási opciókkal védhetjük, de vendég funkció is rendelkezésre áll, amivel ideiglenes internetes és/vagy helyi hálózati hozzáférést biztosíthatunk az egyes WiFi eszközök számára.

A router a már jól ismert ASUSWRT operációs rendszert futtatja, ami átlátható, könnyen kezelhető felhasználói kezelőfelületet kínál és minden szükséges beállítási lehetőséget a felhasználó elé tár.

A négy darab Gigabites Ethernet porttal felvértezett RT-AC56U egy USB 3.0-s és egy USB 2.0-s portot is kapott, így közvetlenül csatlakoztathatóak hozzá adattárolók. Utóbbinak köszönhetően a termék önálló, számítógéptől független letöltő kliensként is helytáll. Az USB portokra kapcsolt adattárolók tartalma az ingyenes iOS és Android alkalmazás jóvoltából könnyedén és gyorsan megosztható mobil eszközeinkkel. Jó hír, hogy a felsoroltak mellett a rendszer még nyomtatószerverként is funkcionálhat, sőt, még 3G/4G modemeket is kezel.

Az UPnP, DLNA, DDNS és VPN támogatással egyaránt felvértezett újdonság médiaszervert is kapott. A könnyedén beüzemelhető, 147 x 205 x 66 milliméteres mérettel rendelkező router tetszetős dizájnnal érkezik. A 406 grammos újdonság június végén, illetve július elején kerül az európai üzletek polcaira, ajánlott végfelhasználói ára pedig 149 euró magasságában fog elhelyezkedni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward