ASUS Radeon R9 290X DirectCU II tuninggal és nélküle

Az ASUS a DirectCU II-es hűtéssel ellátott Radeon R9 290X videokártyáiról is lerántott a leplet.

ASUS Radeon R9 290X DirectCU II tuninggal és nélküle

Megérkeztek az ASUS DirectCU II-es hűtéssel ellátott Radeon R9 290X sorozatú videokártyái, amelyek ketten vannak: az egyik példány referencia órajeleken, társa pedig megemelt órajeleken üzemel. Ettől eltekintve nincs közöttük egyéb különbség.

ASUS Radeon R9 290X DirectCU II OC (Forrás: Guru3D)
ASUS Radeon R9 290X DirectCU II OC (Forrás: Guru3D)

Az újdonságok mindketten ugyanazt az egyedi nyomtatott áramköri lapot alkalmazzák, amelyen egy tízfázisú, az ASUS mérnökei által összeállított VRM áramkör teljesít szolgálatot. Az egyedi tápellátáson kívül különlegesség az is, hogy a friss videokártyák nem Elpida és nem is Hynix, hanem Samsung gyártmányú GDDR5-ös memóriachipeket kaptak, a szokásos 4 GB-nyi mennyiségben. A fedélzeten mindkét modellnél Hawaii típusú GPU teljesít szolgálatot, ami 2816 stream egységgel rendelkezik és 512-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös fedélzeti memóriához.

Az alapmodellnél, amely az ASUS Radeon R9 290X DirectCU II típusjelzést viseli, referencia órajelek állnak rendelkezésre, azaz a GPU maximum 1 GHz-en ketyeg, a GDDR5-ös memóriachipek effektív órajele pedig 5 GHz-es értéket képvisel. Ezzel szemben a DirectCU II OC modellnél már 1050 MHz-es maximális GPU órajellel és 5,4 GHz-es effektív memória-órajellel gazdálkodhatunk, ami némi extra teljesítményt jelent a különböző játékok, illetve egyéb 3D-s alkalmazások alatt.

ASUS Radeon R9 290X DirectCU II OC (Forrás: Guru3D)
ASUS Radeon R9 290X DirectCU II OC (Forrás: Guru3D)

Tuning ide vagy oda, mindkét új videokártya ugyanazt a DirectCU II-es hűtést kapta, ami nagyban hasonlít a napokban bejelentett GeForce GTX 780 DirectCU II OC-n látható megoldásra. A GPU által termelt hőt 8 milliméteres átmérőjű hőcsövek vezetik el az alumínium lamellákhoz, amelyek felett két darab, egyenként 92 milliméteres átmérővel rendelkező ventilátor helyezkedik el. A légkeverők közül az egyik, a GPU fölött található példány az ASUS CoolTech eljárását alkalmazza, amelynek lényege, hogy a forgórészén két lapátsort alakítottak ki, így a lamellákhoz még több levegő jut – koncentráltan –, ami javítja a hűtés hatásfokát. A videokártyák hátoldalán természetesen hátlapi merevítő/hűtőlemez is van, ami a NYÁK lap vetemedésének megakadályozása mellett a hő hatékony elosztásáért is felel. A Guru3D tesztje szerint az új videokártya OC kiadása üresjáratban 32 Celsius fokos, terhelés alkalmával pedig 77 Celsius fokos hőmérsékleten üzemel. Utóbbi érték igazán szívderítő, ugyanis a referencia hűtéssel ellátott modell ugyanazon körülmények között 94 Celsius fokos üzemi hőmérsékletet produkált.

Érdekesség, hogy a vállalat a napokban bemutatott GeForce GTX 780 Ti DirectCU II mellett a most bemutatott R9 290X DirectCU II modellekhez is mellékel két matricaszettet, amelyekkel a videokártya gyári fekete borítása piros-fekete vagy arany-fekete dizájnnal látható el, ahogy arról korábban már beszámoltunk.

ASUS Radeon R9 290X DirectCU II OC (Forrás: Guru3D)
ASUS Radeon R9 290X DirectCU II OC (Forrás: Guru3D)

Az új videokártyák két dual-link DVI, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenettel rendelkeznek, tápcsatlakozóik között pedig mindkét esetben egy hattűs és egy nyolctűs példány lapul.

Az ASUS új videokártyái rövidesen feltűnnek az üzletek polcain. A tuning nélkül érkező modell 499 euróba kerül, megemelt órajelekkel dolgozó társa azonban várhatóan néhány (5-20) euróval drágább lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward