Asus NX90: Dizájn mindenek felett

Az Asus 18,4"-os multimédiára kihegyezett, speciális formatervvel megáldott, csúcskategóriás notebookja járt nálunk.

Asus NX90: Dizájn mindenek felett

1. Specifikáció

Nagyon régóta nem járt már nálunk olyan notebook, amely kifejezetten a multimédiára gerjedő felhasználói réteget célozza meg, ráadásul teszi mindezt egy óriási kijelzővel és némi ergonómiai újítással. Az Acer 18,4”-os Aspire-jei közül az első generáció tette csak tiszteletét nálunk, de már annak is több mint két éve. Házon belül a W90 volt még az, amely ekkora kijelzővel büszkélkedhetett, de a hazánkban azóta sem kapható gépet kifejezetten a játékőrülteknek készítette az Asus. Vastag is volt, nehéz is volt, de legfőképpen drága.

Az NX90 – mint már említettük – a multimédiára fekszik rá a cég állítása szerint. A cél egy otthon használatos, ergonómiailag és formailag is kiemelkedő notebook megalkotása volt, melyhez a dizájnos és méreg drága termékeiről ismert Bang & Olufsen formatervezőjének, David Lewisnak a segítségét kérték. A notesz már a sajtófotókon is érdekes látvány volt, élőben azonban még durvább a jó minőségű műanyag és a csillogó fém kombinációja. Lássuk, miből építkezik az Asus nagyképernyős csodabogara.

A multimédiát sokféleképpen lehet értelmezni, az Asus a filmnézést és a zenehallgatást tartotta érdemesnek arra, hogy definiálja ezt a fogalmat. Ennek megfelelően erős processzor, Blu-Ray filmek lejátszására is alkalmas DVD-író, valamint hardveres video gyorsítással bőségesen megáldott videokártya is került a termékbe. A 18,4”-os kijelző természetesen 1920x1080-as felbontással és LED-es háttérvilágítással büszkélkedik. Bár egy játékgép esetében az SSD+HDD felállás sokkal-sokkal szerencsésebb lenne, a multimédia szerelmeseinél vélhetően a tárhely nagysága szerepel a kívánságlista tetején. Ők minden bizonnyal örülni fognak, amikor meglátják, hogy 1,25 TB tárterülettel gazdálkodhatnak. Annak érdekében, hogy NAS-ról vagy más hálózati tárolóról is kellő gyorsasággal tudjuk szipkázni az adatokat, az Intel egyik felsőkategóriás WLAN kártyája került a gépbe. Bár a listán nem látszik, de kapunk USB 3.0 támogatást is, illetve van ugye TV tuner kártya a gépben, amely elméletileg MPEG-4-es adásokkal is képes lehet megbirkózni, de antenna hiányában ezt sajnos nem állt módunkban kipróbálni. A hatcellás akkumulátor várhatóan nem fogja túl sokáig ébren tartani a gépet, de ez a termék nem is a hurcolászásra lett kitalálva, így ezzel tulajdonképpen nincs is gond. A mérete ellenére mindössze 4,4 kg-os masina 2 év jótállással kerül majd a boltok polcaira, várható ára 700 ezer forint köré tehető.

Tekintettel arra, hogy a tesztkészüléket az Asus Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre, a kereskedelmi forgalomba kerülő változat kellékeit nem kaptuk meg, de a tápegységen (120W) és az akkumulátoron (meg némi leíráson) kívül egy egér valószínűleg helyet kap majd a csomagban.

2. Hardver

Bár az NX90 elég erős hardvert kapott, szerencsére volt némi hely a hűtésért felelős rendszernek is. Talán ennek is köszönhető, hogy a nagyméretű gép rendkívül halkan teszi a dolgát. Semmilyen körülmények között nem melegszik a kelleténél jobban, gépelés közben sehol nem találtuk langyosnál melegebbnek a klaviatúrát vagy környékét. A grafikus kártya üresjáratban 36, maximális terhelésnél pedig mindössze 60 fokos értékeket produkált, míg a processzornál ugyanezek a számok rendre 41, illetve 74 voltak.

Mind a videokártyát, mind a processzort kellően erősnek találta a Windows 7 Ultimate, ami nem csoda, hiszen egy négymagos, Hyper-Threading technológiával ellátott Core i7 dolgozik a motorháztető alatt, amely legjobb esetben 2.8 GHz-es órajelre is képes feltornászni magát.

Nem esett még szó arról, hogy bár az üzemidő ezredrangú dolog ennél a gépnél, ennek ellenére az Asus beépítette az NVIDIA Optimus technológiáját, amely jelen pillanatban a legjobb megoldás több grafikus kártya automatikus váltogatásához. Alapértelmezés szerint megmondhatjuk, hogy a rendszer melyik VGA-t használja, illetve testre szabhatjuk, hogy bizonyos programoknál melyik grafikus gyorsítóhoz ragaszkodunk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az operációs rendszer az aktuális NVIDIA Optimus profil alapján fogja eldönteni, hogy az integrált vagy a dedikált VGA-t fogja munkára bírni. Mi természetesen végig a GeForce GT 335M-et használtuk, hiszen először járt nálunk ez a kártya, másrészt az Intel HD Graphics-ot már rongyosra vizsgáltuk. A 40 nm-es gyártástechnológiával készülő GeForce továbbra sem támogatja a DirectX 11-et, ellenben van 1 GB memóriája, amely ráadásul 128 bites sínen kommunikál a grafikus maggal. A 72 shader várhatóan éppen hogy csak ki fogja szolgálni a hatalmas, 1920x1080-as felbontású kijelzőt – már ami a játékokat illeti.

Az NX90-ben két darab, egyenként 640 GB-os merevlemezt találunk. Meglepő módon ezek eltérő típusúak, hiszen az egyik a Samsung, a másik a Seagate műhelyéből származik. Közös tulajdonságuk a kéttányéros felépítés, az 5400-as percenkénti fordulatszám, a 8 MB cache memória és a SATA2-es csatolófelület. Kettejük párbajából az utóbbi került ki győztesen, hiszen nem csak hűvösebb, de valamivel gyorsabb is volt. Ennek ellenére az operációs rendszer a másikon foglal helyet, de ez aligha fog minket zavarni a hétköznapokban, hiszen a Windows 7 a 6 GB memóriának és a négymagos processzornak hála akadásmentesen futott a gépen.

A készülék egyik különlegessége egyértelműen a Bang & Olufsen ICEpower sztereó hangszórórendszere, amelyet a kijelző köré építettek – mint egy régi multimédiás CRT monitornál. Notebookok között valóban a prémium kategóriába tartozik a két utas hangkeltő, ez első hallásra is könnyen megállapítható bárki számára. Mélyhangokból ugyan nincs túl sok (de azért érzékelhető), a közép- és a magas hangok viszont tisztán szólnak. Hangerőből sincs hiány, ráadásul maximális értéknél se tudjuk torzításra bírni a hangszórókat. A furcsa dizájnnak van egy nagy előnye, ugyanis a kijelzővel együtt állíthatjuk a pozícióját, így pontosan szemben lehet a fülünkkel, magyarul a lehető legjobb szögben kapjuk vissza a dallamokat.

A SonicMaster szoftver segítségével tovább finomíthatjuk a készülék hangzásvilágát, bár nekünk a mű effektek annyira nem jöttek be, igaz néhol egészen látványos hatást értünk el a segítségével.

3. Ergonómia

Külsejét tekintve az Asus NX90 gyakorlatilag csak oldalról nézve tekinthető klasszikus értelemben vett notebooknak, hiszen minden más oldaláról megcsodálhatunk valami szokatlant. Felülről gyakorlatilag egy nagy tükröt látunk, amely kellően strapabíró és merev ahhoz, hogy megvédje a mögötte lévő tartalmat (és kellően fényes, hogy gyűjtse a koszt és az eltávolíthatatlan ujjlenyomatokat). A készülék innen rendkívül szélesnek és elegánsnak tűnik, hiszen a 16:9-es kijelző mellé ugyebár még egy hangszórópárt is betett David Lewis formatervező. Alulról szemlélődve szintén érdekes dolgokat láthatunk. Egyrészt a hangszórókat csodálhatjuk meg ilyenkor, másrészt szemtanúja lehetünk annak, hogy a gép házilag gyakorlatilag megbonthatatlan. Az alkatrészek cseréjét aligha tervezné bárki is (bár az egyik merevlemezt mi lehet mindentől függetlenül lepasszolnánk egy SSD-ért cserébe), de az akkumulátor záros határidőn belül tönkre fog menni, ha folyamatosan elektromos hálózatról üzemeltetjük a gépet – márpedig honnan máshonnan tennénk mindezt. Éppen ezért azt tanácsoljuk a leendő tulajoknak, hogy hetente egyszer feltétlenül merítsék le és töltsék fel a telepet.

A billentyűzet kellően nagy gombokból épül fel és se alátámasztásával, se nyomáspontjával nincs gond. A sok multimédiás gomb mellett a DVD lemezek kiadására is találunk gyorsbillentyűt – üdvözlendő dolog, még ha az ötlet nem is feltétlenül eredeti. Hosszabb használatnál zavaró lehet az erős fénnyel rendelkező Power és HDD LED. A gépet felülről szemlélve viszont aligha a klaviatúra az, amelyre az ember szeme téved.

A touchpad alulról oldalra költözött, ráadásul rögtön kettő is lett belőle. Ez egy remek döntés volt Lewis részéről, hiszen asztali használatnál sokkal kényelmesebb a billentyűzet mellett matatni, mint alatta. A termék bal- és jobbkezesek számára így egyaránt használható, támogatja a multi-touch műveleteket, gombjai pedig puhán, de kiszámítható úton járnak. A felület nagysága remek, apróbb szépséghiba, hogy a szélek felé csökken az érzékelő pontossága.

Csatlakozók tekintetében egész jó a felhozatal, hiszen kapunk egy USB 2.0, két USB 3.0, egy USB/eSATA kombinált portot, valamint rendelkezésünkre áll HDMI kimenet is. A hangkártyához csatlakozó három dugasz bármilyen módon konfigurálható, így lehetőség nyílik többcsatornás hangszóró rendszerek csatlakoztatására is. Az NX90 elöl és hátul teljesen csupasz, a szipkázós Blu-Ray meghajtó pedig a szokásosnál jóval halkabban kezeli a lemezeket (ellentétben a Dell XPS-ek hasonló megoldásaival).

A 18,4”-os full HD kijelzőről nehéz igazán rosszat mondani. Asztalra való monitoroknál egy kutya közönséges TN panelként mutathatnánk be, notebookoknál viszont egyértelműen a csúcskategóriába tartozik, hiszen látószöge meglepően jó, fényerő tartománya is elég széles, egyedül a homogenitással és a felhősödéssel van némi gond, amely pont filmnézésnél jelenthet problémát (amennyiben extra szélesvásznú vagy 4:3 képaránnyal rendelkező alkotásokat vizslatunk). A pixelméret kellően kicsi, sokan fogják szeretni emiatt a panelt, ráadásul a szövegmegjelenítés is rendkívül éles. A legfelül elhelyezkedő webkamera 1600x1200-as felbontást tud maximálisan, képminősége hozza a kategóriában elvárhatót.

4. Teszteredmények (CPU, VGA, akkumulátor)

Bár egy multimédiás, agyon dizájnolt termékről beszélünk, az átlagnál jóval erősebb hardver miatt elengedhetetlen volt, hogy alávessük némi tesztelésnek – csak a mihez tartás végett.

A processzor hozta a tőle elvárhatót, az Intel Core i7-720QM-je még mindig elég gyors ahhoz, hogy a belépő asztali négymagosokat megközelítse – olykor meg is előzze.

A videokártya, ahogy azt vártuk elegendő a hatalmas felbontáson zajló játékokhoz, de legtöbb esetben legfeljebb közepes részletességig. Tekintettel arra, hogy az upscalere elég jó minőségű, az 1280x720-as beállítás is viszonylag éles képet produkált, ráadásul így már a maximális részletességgel is kacérkodhatunk. Alapjában véve tehát a GeForce GT 335M tökéletesen megfelelő arra, amire szánták (közepes felbontásban legalább közepes részletességgel való játszadozásra).

Az akkumulátoros üzemidőket természetesen lemértük, de csak a kíváncsiság kedvéért. Társnak a nemrég bemutatott Hewlett-Packard ProBook 4720s-t választottuk, amely szerényebb belsővel és némileg kisebb kijelzővel, ugyanakkor erősebb akkumulátorral rendelkezik. A különbségek látványosak, inkább azon van a hangsúly, hogy maximális fényerő mellett egy normál hosszúságú filmet akár úgy is végig tudunk nézni, ha közben elmegy az áram. Ugyanilyen kondíciók mellett játékra már csak háromnegyed óránk marad. Ha úgy közelítjük meg a látottakat, hogy egy gyengébb 15,6”-os gép szintjét hozzák, rögtön más a helyzet ugye?

5. Értékelés

Az Asus végre egy olyan termékkel is előállt, amelyre bizonyos körökben tuti, hogy régóta igény mutatkozott. Bár az árcédula a Bang & Olufsen miatt is magasabb az elvárhatónál, a dizájn és maga a konstrukció egésze azért ott van a legjobbak között. Hiába nem full alumíniumból készült, hiába nem olyan robosztus, mint mondjuk egy 17”-os MacBook Pro, egy igényesen berendezett lakásban hihetetlenül jól tud mutatni. Mind a hangszóró rendszer, mind a kijelző jól használható, a grafikus kártya kellően erős, a processzor ereje pedig néha már túlzásnak is tűnhet. Az ajánlott plecsnit ára miatt nem érdemli meg, de nekünk ettől függetlenül is kifejezetten tetszett az Asus NX90-e.

Az Asus NX90-et az Asus hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ jó kijelző

+ kategóriájában remek hangszórók

+ jó touchpad(ek)

+ jó billentyűzet

+ halk működés

+ kellően nagy teljesítmény

+ stílusos megjelenés

+ 1,25 TB tárhely

Kontra:

- az alkatrészek gyakorlatilag nem cserélhetők

- magas ár

- a csillogó borítás már rövidtávon is zavaró

- túl erős LED-ek

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward