Asus M70SA: A nagyképű multimédiás

Az Asus 17"-os fullHD-s notebookja járt nálunk.

Asus M70SA: A nagyképű multimédiás

I. Specifikáció és kellékek

A múlt heti HP munkaállomás után egy kifejezetten multimédiás célokra feljesztett Asus notebook járt szerkesztőségünkben. A 17”-os óriásba gyakorlatilag mindent beletettek, ami egy ilyen géptől elvárható, sajnos az árcédulát sem kímélték.

Processzor: Intel Core 2 Duo T9300 2.50 GHz (800 MHz FSB, 6 MB L2 cache, 45nm)

Memória: 2x2 GB Hynix DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: ATI Radeon Mobiliy HD3650 (55 nm, 120 unified shader, 600/800 MHz, 1 GB DDR2)

Hangkártya: Realtek ALC888/S/T HD Audio

Kijelző: 17,1” (1920x1200, Glare-Type)

Merevlemez: 2 x Hitachi HTS545050KTA300 (500 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: MATSHITA BD-CMB UJ-120 ATA-133 Blu-Ray meghajtó/DVD-író

Hálózati kártya (LAN): Marvell Yukon 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem: Motorola SM56 Speakerphone Modem

TV tuner: van

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 8 cellás 73Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

Impozáns – röviden így lehetne jellemezni a gép tudását. Tényleg minden benne van, ami csak lehet, semmit nem spóroltak ki belőle, bár az 1 GB VRAM-ot kicsit pocsékolásnak tartjuk a videokártyán még akkor is, ha a kijelző 1920x1200-as felbontású. A multimédiás lehetőségek korlátlanok, hiszen a nyolccsatornás hangkártya és az 1,3 MPixeles webkamera mellett találunk még sok más okosságot, köztük egy DVD-írási képességekkel felruházott Blu-Ray meghajtót. Operációs rendszerként természetesen a Windows Vista Home Premium változatát kapjuk.

A notebook mellé járó kiegészítők alig fértek rá egy képre, ráadásul a tápkábelt és a tápegységet így is száműztük a fotóról. A szokásos CD-k és miegymások mellett érdemes kiemelni az analóg és digitális földfelszíni sugárzás vételére egyaránt alkalmas TV tunert, a multimédiás távirányítót, a törlőkendőt, az S-Video->kompozit átalakítót és az optikai egeret. Természetesen kapunk egy jókora táskát is a készülék mellé, amibe a kiegészítők nagy része is befér.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Jó érzés volt kinyitni a hatalmas kijelzővel bíró masinát, bár az ujjlenyomatokat gyűjtő csillogó anyaghasználat nem a legszerencsésebb. Az M70SA nagyon halkan kelt életre, amit a borzasztóan hangos (de tisztán szóló) hangszórók zaja zavart meg, jelezvén, hogy őkelme bekapcsolt. Hangberendezésből egyébként hármat találunk, kettő a készülék felső, egy pedig az alsó részén kapott helyet. Meglepően jól szólnak, néha még mélyhangot is elő lehetett csalogatni belőlük.

Már a Vista beépített teljesítménytesztje alapján jól látható volt, hogy az új felső-középkategóriás mobil Radeon nem képes felvenni a versenyt a múlt héten tesztelt HP 8710w-ben található GeForce 8700M GT-vel (Quadro FX 1600M), ezt leginkább a szerény DDR2-es memóriáknak köszönheti. Véleményünk szerint okosabb lett volna 256 vagy 512 MB-ot belepakolni a gépezetbe, de azt az újabb fajta GDDR3-ból, hiszen ezáltal közel kétszer akkora sávszélességgel tudott volna gazdálkodni - az amúgy erős – VGA, amely nagyfelbontásoknál bizony igencsak jól jött volna.

Sajnos hőmérsékleti információkat nem tudtunk kinyerni az M70-ből (legalábbis ami a videokártyát jelenti), ettől függetlenül érzésre azt mondanánk, hogy 70 fok alatt biztosan nem állt meg komolyabb játékok alatt, hiszen a (felülről nézve) bal felső sarokban erősen melegedett ilyenkor a gép. 2D-ben a továbbfejlesztett PowerPlay™-nek köszönhetően a VGA órajele és feszültsége alaposan visszesik, így fogyasztása is töredéke lesz az eredetinek.

Merevlemezből két ugyanolyat találunk, amelyek önmagukban is brutálisnak számítanak, nemhogy együtt. A Hitachi 500 GB-os mobil merevlemezei a jelenleg elérhető legnagyobb kapacitásúak a piacon. Szerencsére a gyártó védjegyévé vált hőkalibrálásnak nyoma sem volt, ezt örömmel nyugtáztuk. Alap kiépítésben nincsenek RAID-be kötve a winchesterek, de erre a BIOS elméletileg lehetőséget ad. Négy partícióval gazdálkodhatunk, egy a rendszeré (225 GB), a maradék három (232-225-232 GB) pedig szabad felhasználású. Természetesen a második lemezen található két partícióból a Windows beépített lemezkezelőjével könnyedén csinálhatunk egy nagyot, ha kedvünk tartja. Sebességükre így sem lehet panasz, az egyik leggyorsabb 5400-as merevlemezről beszélünk, amely működése során meglepően halkan dolgozott, igaz ebben a nyári melegben hőmérséklete hosszabb másolgatás után megközelítette az 50 fokot, így ölben csak óvatosan tartsuk a gépet.

A processzor hűtése egészen kiválóra sikerült, annak ellenére, hogy a második merevlemez is elvett egy kis helyet. Terhelés nélkül 30-32 fokos értékeket mértünk, amely felfűtés után (Orthos+Prime 95) sem érte el a 60 fokot, egészen pontosan 56-nál állt meg. Ez önmagában remek eredmény, főleg akkor, ha hozzátesszük, hogy a gép zajszintje meglepően elviselhető maradt, kényelmesen tudtunk játszani anélkül, hogy fejhallgató után kellett volna nyúlni.

Asus M70SA-7U039G teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6306

PCMark05 (Graphics): 5698

PCMark05 (HDD): 4723

Cinebench10: 5148 (2 perc 51 másodperc)

Memória olvasás: 5284 MB/s

Memória írás: 4115 MB/s

Memória másolás: 3770 MB/s

Memória késleltetés: 86,5 ns

CPU Queen: 10422

CPU PhotoWorxx: 11105

CPU Zlib: 31635 kB/s

CPU AES: 9123

FPU Julia: 4558

FPU Mandel: 2339

FPU SinJulia: 1217

3DMark06: 3319

Unreal Tournament 3 (1280x768, 3/3): 35 fps

III. Belsőségek és ergonómia

A gép kinyitását egy retesz mechanika segíti, amelyet elég nehéz megnyomni, főleg úgy, hogy közben a fedelet is fel tudjuk tolni a másik kezünkkel. Könnyítésképpen elég csak kicsit benyomni és a zár máris elengedi a kijelző káváját.

A billentyűzettel nem volt különösebb gondunk, a szokásos Asus-os színvonalat hozta, hiszen évek óta ezt alkalmazza a cég a szubnotebookoktól eltekintve. Köszönhetően a nagy méretnek elfért még egy teljes numerikus pad is a jobb oldalon, a számokat inkább ennek segítségével vittük be. A klaviatúra felett elhelyezkedő négy gomb a már jól megszokott funkciókat tölti be: energia-séma váltás, touchpad tiltésa/engedélyezése, Splendid módok közti váltás, alapértelmezett médialejátszó indítása.

A touchpad az egyik izgalmas része az M70-nek, ugyanis két funkcióval bír. Az első a szokásos egérműveleteket jelenti, viszont a MODE gombbal átkerülünk a multimédiás szekcióba, ahol is az egérfunkciók megszűnnek, helyettük kapunk érintőgombokat, amelyeket jól lehet látni a képen (plusz még fehéren is világítanak), amelyek egyértelmű műveleteket látnak el (nekünk a fényerő állítás nem működött, csak billentyűzetről), plusz a bal és jobb felső gombokat tetszés szerint hozzárendelhetjük bármilyen futtatható fájlhoz, így akár egy World Of Warcraftot és egy Windows Movie Makert is beállíthatunk rájuk. Hasznos funkciók ezek, kár, hogy az ember néha akarva-akaratlanul is beleakad az ujjával a módok közötti váltásért felelős gombba.

A gép két oldala nem túl izgalmas, egyedül a TV tuner csatlakozója lehet ismeretlen számunkra. Elöl mindössze az infrát találjuk, a hátoldal már sokkal izgalmasabbnak ígérkezik. Itt foglal helyet kompozit átalakító csatlakozója, a D-Sub és HDMI kimenet illetve az egy szem eSATA port is, amelyet még nem igazán láttunk noteszgépeken. Külső merevlemezeket dughatunk rá, ha esetleg elfogyna a beépített közel 920 GB.

A beépített 1,3 MPixeles webkamera nem hozta az elvárt szintet (legalábbis ha a gép többi paraméteréhez viszonyítjuk), de bőven használható mindennapos audio-video kommunikációhoz.

Sajnos a kijelző sem győzött meg minket, hiszen fényere ugyan a fehér szintet illetően magas volt, ám a gamma értékét túl alacsonyra állították, így a sötét árnyalatok (magyarul a kép nagy része) továbbra is sötétek maradtak, így szoftveres bűvészkedésre volt szükség, hogy ezt a hibát orvosoljuk, mert az Asus Splendid profilok egyike sem felelt meg az elvárásoknak. Látószöge vertikálisan gyenge, horizontálisan pedig a panel közepén egy hatalmas függőleges csíkot véltünk felfedezni (oldalról).

IV. Üzemidő és értékelés

A 8 cellás akkumulátor közel 3 óriág tudja etetni a hatalmas étvágyú gépet normál fényerő mellett. Ha maximális fényerővel és játékkal kínáljuk, akkor körül-belül egy óra alatt feladja a harcot. Sajnos a kijelző és a két merevlemez fogyaszt rendesen, az extra kiegészítőkről (TV Tuner, Bluetooth, infra, WLAN, Blu-Ray meghajtó, hangszórók) nem is beszélve.

Az Asus M70SA egy nagyon jó gép, ehhez kétség sem férhet. Bár vannak negatívumai (pl. szoftveres utókalibrációt igénylő kijelző), ettől függetlenül az összkép igencsak pozitív. A cég mérnökei mindent belezsúfoltak az amúgy hatalmas készülékbe, a modern technika minden vívmánya megtalálható benne, így a földfelszíni digitális adások és a nagyfelbontású kéklézeres médiára égetett filmek sem okoznak gondot neki. Jelenleg az árcédula még csúnyán fél millió forint feletti összeget mutat (a cikk időpontjában bruttó 544 ezer), de ez vélhetően a nyár végére sokat eshet, főleg, ha a konkurens gyártók is megépítik saját multimédiás notebook óriásaikat. Ettől függetlenül is megkapja az ajánlott plecsnit, mert amire szánták, arra közel tökéletes választás.

[italic][bold]A teszkészüléket az Expert Computer Kft.-től kaptuk.

[/bold][/italic]

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward