Asus M50SR: Csendes multimédia

Az M70 után a kisebbik multimédiás noti is tiszteletét tette szerkesztőségünkben.

Asus M50SR: Csendes multimédia

I. Specifikációk és csomagolás

Nemrég járt nálunk az Asus 17”-os, kifejezetten multimédiára kihegyezett noteszgépe, amely az utána érkezett Acer Aspire 8920G-vel csak részben tudta felvenni a versenyt. Most a 15,4”-os változaton a sor, annak is a legolcsóbb verzióján, hogy felmutasson valamit, amit eddig más nem vagy nem ennyiért tudott.

Processzor: Intel Core 2 Duo T8100 2.10 GHz (800 MHz FSB, 3 MB L2 cache, 45nm)

Memória: 3 GB Hynix DDR2-667 (2+1 GB, CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: ATI Radeon Mobility HD3470 (55 nm, 40 unified shader, 680/800 MHz, 256 MB DDR2)

Hangkártya: Realtek ALC888/S/T HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, AUO B154EW08 V1)

Merevlemez: Hitachi HTS542525K9SA00 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: LG GSA-T20L ATA-133 DVD-író

Hálózati kártya (LAN): Generic Marvell Yukon Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem: Motorola SM56 Speakerphone Modem

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: nincs

Elnézve a specifikációs listát egy meglehetősen átlaggéppel van dolgunk, a multimédiának gyakorlatilag nyoma veszett, se fullHD felbontású kijelző, se Blu-Ray vagy HD-DVD meghajtó, se TV tuner kártya, ráadásul merevlemez kapacitásból is negyed annyit kapunk, mint a nagy testvér esetén. Távirányító – mint látni fogjuk – szintén nincs. Mezei akkumulátor, 45 nm-es belépő processzor és 55 nm-es alap grafikus gyorsító, átlagos méretű merevlemez, kezdetnek nem túl sok.

Erősen megcsappant a kiegészítők tárháza is, eltűnt a már említett távirányító, a hangelosztó kábel, a TV tuner hiánya miatti koax átalakító és maga az antenna is. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy – ugyan a gép mellé nem jár operációs rendszer – nem kapunk drivereket tartalmazó lemezt. Márpedig enélkül egy mezei vásárló igencsak bajba kerülhet, ha nincs otthon vezetékes vagy mobil internete, ugyanis anélkül esélye sincs letölteni a meghajtóprogramokat és az alkalmazásokat. Kivétel persze – mint esetünkben is – ha akad otthon egy másik gép is, ebben az esetben egy pendrive csodákra képes. Az egér és a táska megmaradt szerencsére alaptartozékként, ahogy az szokás a legtöbb Asus notebook esetében.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolás után meglepő módon a gép nagyon hamar elhalkult és a tesztidőszak alatt soha nem hallatta a hangját még erős terhelésnek kitéve sem. A hőmérsékletek is barátian alakultak, a 45 nm-es processzor alapjáraton 45 fok körül üzemelt, terhelésre közel 70 fokig kúszott fel, de előtérbe helyezve a halk hűtést ez egyáltalán nem rossz eredmény, főleg nyáron.

A videokártya jól láthatóan tényleg csak multimédiás feladatokra lesz alkalmas (eltekintve a 3-4 éves játékok futtatásától), arra viszont tökéletes, hiszen az UVD-nek köszönhetően nagyon sok terhet levesz a processzor válláról, ami a nagyfelbontású HD anyagok dekódolását jelenti. Hőmérsékletéről egyetlen programmal sem tudtunk meggyőződni, de instabilitási problémákba nem ütköztünk még régi játékok alatt sem, így minden bizonnyal nem melegszik túl. 2D-ben természetesen a PowerPlay™-nek köszönhetően leveszi saját órajelét és csökkenti a grafikus mag feszültségét is, így fogva vissza a fogyasztást. A HDMI kimeneten keresztül – az M70SA-hoz hasonlóan – hangot is át tud küldeni a VGA-ra integrált hangprocesszornak köszönhetően, így HDTV-hez kifejezetten ajánlott.

Sajnos a merevlemezzel már nem voltunk ennyire megelégedve. Az átlagos teljesítmény nem lett volna gond, ha ehhez nem társult volna borzasztó nagy működési zaj. Tekintettel arra, hogy a gép maga csendes volt a HDD-t nagyon ki lehetett hallani a burkolat alól, gyakorlatilag elnyomta a noteszgép alapzaját is. Hőmérséklete tűrhető volt, ha hozzávesszük a nagy meleget.

[italic][bold]Asus M50SR teszteredmények:

[/bold][/italic]PCMark05 (CPU): 5441

PCMark05 (Graphics): 3141

PCMark05 (HDD): 3933

Cinebench10: 4295 (3 perc 22 másodperc)

Memória olvasás: 5283 MB/s

Memória írás: 4196 MB/s

Memória másolás: 3958 MB/s

Memória késleltetés: 85,4 ns

CPU Queen: 8837

CPU PhotoWorxx: 6955

CPU Zlib: 26908 kB/s

CPU AES: 7746

FPU Julia: 3851

FPU Mandel: 1985

FPU SinJulia: 1034

III. Belsőségek és ergonómia

A belső felépítés és kialakítás gyakorlatilag megegyezik az M70-nel, a különbség mindössze annyi, hogy bizonyos csatlakozók itt lemaradtak, mert csupán egy belépő multimédiás modellről van szó.

A billentyűzet egy az egyben ugyanaz, csak a váz zsugorodott körülötte. Megmaradt a numerikus rész is, véleményünk szerint ezt érdemes lett volna beáldozni cserébe a nagyobb gombokért. A nyomáspont egyébként jó, viszonylag gyorsan lehet rajta gépelni.

A tapipad is megegyezik az M70-nél látottal a változatosság kedvéért, bár a felületét egy picit kisebbnek éreztük, lehet csak elszoktunk tőle ez alatt a pár hét alatt. Használata ettől függetlenül kényelmes, csak a görgetősávval kell óvatosan bánni, mert ha túlszalad az ujjunk, akkor egyből átváltjuk a gépezetet multimédiás módba és az okozhat némi meglepetést.

A gép két oldalát teljesen átrendezték, de a portok ugyanazok maradtak. Ezúttal jobb oldalra került a mezei DVD-író, ellenben a hangkártya ki- és bemenetek is itt foglalnak helyet. A HDMI csatlakozó hátulról bal oldalra költözött, eSATA, tuner és egyéb kivezetéseket most nem kapunk. A nyitómechanika is megváltozott, ezúttal simán kézzel kell kinyitnunk a gépet, nincs semmilyen rásegítés, talán jobb is ez így, mert az M70-nél nem volt egyszerű manőver a reteszgomb megnyomása.

A webkamera is maradt ugyanaz az 1,3 MPixeles okosság, nem egy kiemelkedő darab, de mindennapos használathoz elegendő. A hangrendszer annyiban változott, hogy leheletnyivel kisebb hangszórókat kapott, de ez az összhatásra nincs túl nagy hatással, mert mélyhang eddig se volt és ezután sem lesz.

A gép egyértelműen legnagyobb erőssége viszont a kijelző, amely minden bizonnyal bekalibrálva érkezik a leendő tulajhoz, TN panel ide vagy oda, szemből nézve gyönyörű képet adott, a fehér tényleg fehér volt és bár a látószög szokás szerint gyengének bizonyult, az M70 17,1”-os paneljét messze lekörözte az M50 15,4-ese.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátortól nem vártunk sokat és nagyjából annyit is teljesített. A teljesen mezei 53 Whr-s telep durván 2 és fél óráig volt képes üzemeltetni az amúgy nem túl nagy étvágyú noteszgépet. Teljes terhelésre ez az érték a felére csökkent, ám vélhetően, aki ilyen gépet vesz, az leginkább filmnézésre fogja használni, úgy pedig a 1,5-2 órára jó esélyünk van.

Az Asus új M szériájának kisebbik – és azon belül is belépő – tagja nem igazán győzött meg minket létjogosultságáról, hiszen a multimédiás képességek szinte teljes hiánya nem nagyon passzol a képbe. Az M70 egy kifejezetten erre a célra épített DTR gép volt, míg az M50 egy speciális touchpaddal ellátott átlaggép, tudásához képest horror árcédulával (tekintettel arra, hogy még operációs rendszert sem kapunk hozzá). Maga a készülék egyébként nagyon csendes, jó minőségű anyagból készült, nem kelti olcsó gép benyomását, a kijelző a legjobbak közé tartozik azok közül, amikkel eddig dolgunk volt, de a 250 ezer forintos ár mindenféleképpen magas. Ezen kívül negatívumként a kifejezetten hangos merevlemezt és a driver CD hiányát tudnánk felróni neki. Ha a végfelhasználói ár legalább 30-40 ezer forintot esik, akkor jó vétel lehet, addig csak azoknak ajánljuk, akiknek inkább a kinézet a fontos szemben az árral.

Hivatalos oldal: Asus

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward