ASUS Live – célkeresztben a fiatalság

Az ASUS új középkategóriás okostelefonja szolid, de mégis színes egyéniség lett.

ASUS Live – célkeresztben a fiatalság

Az ASUS ezúttal egy olyan okostelefonnal rukkolt elő, amely a fiatalabb generációt célozza meg. Az egyszerűen csak Live-ként bemutatott készülék több színkombinációval próbálja majd felhívni magára a figyelmet: citromsárga-fehér, kék-fekete és rózsaszín-fekete komnbók közül lehet válogatnia azoknak, akik egy középkategóriás gépet keresnek.

A Live egy már jól bejáratott megjelenítővel lett ellátva. Az ASUS követte az 5 hüvelykes, 720p-s receptet, amivel valóban nem lehet nagyon mellélőni. Ez a felbontás már megfelelő részletességet biztosít, nem lesz pixeles a kép, és a méret megszokható akár egykezes használat mellett is. IPS technológiás panelről van szó, ami széles betekintési szögekkel, jó fényerővel és megfelelő színvilággal szolgál. A bekapcsolást követően az Android 5.1 rajzolódik ki a megjelenítőn. A ZenUI grafikus felületbe bújtatott Lollipop bőven kínál majd hozzáadott tartalmakat, melyeknek köszönhetően rögtön egy jól használható, sokoldalú mobil üti a vásárlók markát. A kamerarendszerét két egység alkotja, ilyen tekintetben nem szolgál semmilyen extrával. Az előlapi megoldással 2 MPixeles önarcképeket lehet készíteni, és HD videóhívások bonyolítását teszi lehetővé, a rekeszértéke F/2.4-es. A főkamera esetén valamelyest jobb a helyzet, az ugyanis F/2.0-s apertúrával dolgozik és már egy 8 megapixeles érzékelőre épül, ráadásul bátran használatba vehető sötétben is, mert a munkáját LED-es villanó is segíti.

A Live egy MediaTek MT6580 lapkát alkalmaz, ami igazából nem egy régi chip, viszont meglehetősen idejétmúlt a felépítése. Négymagos SoC-ről van ugyan szó, de csak Cortex-A7 feldolgozók 1,3 GHz-es kvartettje található benne egy rendkívül vérszegény Mali-400 (MP1!) grafikus egységgel megtoldva. Az alapvető applikációk futtatásába valószínűleg nem lesz különösebb hiba, ezt az akadályt még megugorhatja, de például a játékok már megfeküdhetik a gyomrát. A rendszermemória 2 GB-os, a háttértár pedig 16 GB-os méretet öltött, innen nézve rendben van az okostelefon. A RAM kapacitása az átlagfelhasználóknak biztosan elegendő, a tárhely pedig bővíthető, ha kevésnek bizonyulna. A kapcsolati képességeit számba véve nem alkot maradandót a Live. Sajnos a hálózati modem nem támogatja az LTE-t, be kell érni a felhasználóknak a 3G HSDPA+ nyújtotta 21 Mbps-os maximális letöltési sebességgel. Van a mobil fedélzetén FM rádió, Bluetooth 4.0 modul (LE), A-GPS vevő és persze WLAN is, ami jelen esetben 802.11 a/b/g/n előírásoknak felel meg. Dual-SIM-es készülékről beszélhetünk, a rábízott hálózati kártyákat DSDS módon kezeli, tehát csak az egyik lehet egyidejűleg aktív a hanghívásokkor.

A készülék nem az ASUS-nál mostanában megszokott dizájnt örökíti tovább, a Live letisztultabb, egyszerűbb vonalvezetésű, és csak az őt körül ölelő keret, valamint a főkamera gyűrűje visz bele színt, de ez éppen elegendő is ahhoz, kitűnjön a tömegből. A masina térfogata 144,5 x 71 x 10 milliméteres, a súlya pedig eléri a 140 grammot. A Live talán leginkább sarkalatos pontja az üzemidő lesz. Az ASUS mindössze egy 2070 mAh-s akkumulátorral látta el a készüléket, ami egy kisebb okostelefonban is szűkösnek számítana. Öröm az ürömben, hogy lítium-polimer technológiát alkalmaz, szóval legalább az élettartamát figyelembe véve jól szerepelhet.

Az ASUS Live nem várat magára, már megvásárolható, de egyelőre csak Brazíliában került a boltok polcaira. Hozzávetőlegesen 215 dollárba kerül az okostelefon, szóval semmi esetre sem nevezhető kiemelkedően jó vételnek. A képességeit tekintve egyébként több ponton is a ZenFone Góhoz mérhető, de a Go egyebek mellett egészen más megjelenéssel bír.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward