Asus K55A: Gyorsaság mindenek felett

Megérkezett a második Intel Ivy Bridge architektúrára épülő notebook is hazánkba, melyet az egyik legerősebb négymagos processzorral tettünk próbára.

Asus K55A: Gyorsaság mindenek felett

1. Bevezető és specifikáció

Múlt héten járt nálunk az Intel legújabb Ivy Bridge architektúrájára épülő Lenovo Ideapad Z580A, amelytől finoman szólva sem ájultunk el, legalábbis, ha a hardvert tekintjük. Finoman szólva azt is mondhatnánk, hogy nem éreztük a megváltás szelét az Intel új processzorcsaládjának egyik tagjától, de nagy szerencse, hogy bíztunk az időben és adtunk egy második esélyt az új szériának, mert így nem kell sűrű vezeklésbe kezdenünk az Asus új középkategóriás noteszgépének elemzése során.

A K család már elég régóta van a piacon, az új generáció pont annyit változott, amennyit szükséges egy jobb fajta ráncfelvarrás során, így távolról is könnyedén megismerhető azok számára, akik láttak már mondjuk K53-at. Bár viszonylag sokféle kombinációban és színben elérhető a típus, nekünk az egyik legértelmetlenebb barna példány jutott. A színnel semmi gondunk nem volt (sőt, aki teheti és le tudja gyűrni magában a feminin hajlamokat, ezzel vegye leendő K55-ösét), ellenben a hardver kicsit felemásra sikerült – valami olyasmire, amikor egy amerikai hot roddal ülünk a budapesti dugóban.

Az egyik legerősebb négymagos Core i7-es processzor persze mindenkinek megmozgatja a fantáziáját, sokan már most beütik keresőnkbe a K55 nevet, de sajnos egyelőre csak előzetes árral szolgálhatunk (ez 220 ezer forint a tesztpéldány esetében), ugyanis a típus forgalmazása a hónap második felében kezdődik. Ha végignézzük a specifikációt, akkor nagyjából három dolgot tűnhet fel egy átlagosnál rafináltabb vásárlónak. Az egyik a már említett brutális erővel megáldott négymagos processzor, ami mellett legnagyobb meglepetésünkre egy integrált videokártyát találunk, tönkretéve ez által az emberi áron megvásárolható játékos gép illúzióját. Persze a dedikált VGA-s változatok se sokkal jobbak, hiszen utolsó információnk szerint ezen kívül az Asus kizárólag GeForce GT 620M-mel szereli a K55-ös szériát. A 8 GB RAM kifejezetten kellemes, bár nem egy nagy összeg manapság, az USB 3.0 támogatás pedig adja magát, hiszen a HM76-os lapkakészletben már alapból benne van ez a képesség, tehát Ivy Bridge alapú processzorral szerelt noteszgépet e nélkül már nem fogunk kapni. Ezt a gyártó még megfejelhette volna egy eSATA csatlakozóval is, ez viszont elmaradt, helyette kapunk ugyanakkor egy optikai meghajtót, amely a CD és DVD korongok írásán felül képes olvasni a Blu-Ray lemezeket is. A gyors merevlemezen a fentebb látottak alapján szinte meg sem lepődünk, a Windows 7 Professional operációs rendszerrel viszont ne kössünk már előre hosszabb barátságot, ugyanis a végleges változat Home Premiummal kerül majd forgalomba.

Tekintettel arra, hogy a tesztkészülék egy marketing célokra szánt verzió volt, így mindössze egy 90W-os tápegységet kaptunk a gép mellé, amely az Asus SuperBatt technológiájának köszönhetően valóban elég gyorsan tölti a mindössze 50 Wh-s hatcellás telepet, de ez inkább a nagy töltőáram, mintsem a hangzatos találmány érdeme. A kereskedelmi forgalomba kerülő változat vélhetően egy drivereket és előtelepített szoftvereket tartalmazó lemezt, egy kábelkötegelőt és egy optikai egeret tartalmaz majd ezen felül.

2. Hardver és hangzás

A Lenovo Ideapad Z580A-val mondhatni, igencsak elégedetlenek voltunk, ami a hűtést illeti, ugyanis a 90 fok körüli maximális értékek abszolút nem tűntek elfogadhatónak, még akkor sem, ha a gép által produkált zajszint rendben volt. Bár az Asus K55A-ban jóval erősebb egység dolgozik (konkrétan dupla olyan gyors), mégis sikerült pár fokkal lejjebb szorítani a Lenovo által produkált értékeket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a 89 fok fantasztikus produkció lenne, de figyelembe véve, hogy egy teljes értékű Core i7-es processzorról beszélünk, úgy gondoljuk, hogy ez nagyjából elfogadható. Ami sokkal fontosabb, hogy az Asus akárcsak a leköszönő K családnál, itt is alkalmazza saját IceCool technológiáját, amely a gyakorlatban annyit jelent, hogy a hőt igyekeznek a billentyűzet alatti részről amennyire lehet leválasztani, hogy a gépelést és a kéz pihentetését a lehető legkevésbé zavarja a hardverek által termelt meleg. Bár a processzor igencsak fel tud melegedni, ebből a külvilág számára nem sokat ad át, a burkolat alja abszolút vállalható hőmérséklettel bír, izzasztóbb nyári napokon se fogja ellehetetleníteni a készülék ölben való használatát.

A Windows 7 által adott pontszámok az előző héten nálunk vendégeskedő Z580-nak összehasonlítva igencsak érdekesek. Először is a közel kétszer erősebb processzor mindössze öt tizedponttal bizonyult komolyabbnak a mezei Core i5-nél, ugyanakkor a változatlan Intel HD Graphics 4000-es videokártya 2D-s teljesítménye valamelyik megváltozott összetevőtől másfelet gyorsult. Az tény, hogy a 8 GB RAM-ot tartalmazó Asus K55A-k két darab memóriamodult tartalmaznak, ezáltal kétcsatornás memória kezeléssel rendelkeznek, de a Radeonokkal ellentétben a szerkesztőségben nem sokan gondolták volna, hogy egy integrált Intel VGA-nál is ennyit számíthat majd ez a tény valaha. Természetesen azok a típusok, amelyekben dedikált GeForce GT 620M is található, képesek az Intel és az NVIDIA által gyártott videokártyák között váltogatni (akár automatikusan is) az NVIDIA Optimus technológiájának köszönhetően. A Core i7-3610QM-ről minden fontosabb adatot megtalálunk a mellékelt fotón, de talán olvasva még inkább sokkoló, hogy az alapjáraton 2,3 GHz-es négymagos, Hyper Threading technológiájának köszönhetően összesen nyolc szálon dolgozni képes egység akár 3,3 GHz-ig is képes feltornászni órajelét, ha csupán egy szálon futó alkalmazással van dolga. Amennyiben mind a nyolc (4 igazi, 4 virtuális) magra szükség van, úgy – a fogyasztási mutató függvényében – 3,1 GHz a maximálisan elérhető érték.

A percenként 7200-as fordulatszámra képes merevlemeztől sokat vártunk vagy legalább annyit, amennyit egy modern HDD-től elvárhat az ember, de sajnos csalódnunk kellett. A Seagate 500 GB-os tárolója bizony csak az 5400-as lemezek teljesítményét képes hozni, így bár papíron jól mutat a 7200 rpm, a valóságban kivételesen nem sokra megyünk vele. Szintén a lassabb merevlemezekéhez hasonló a melegedése, amely másolás közben is mindössze 40 fok környékén volt, amely teljesen elfogadható, nyáron se valószínű, hogy problémánk lesz vele. A HDD egy 200 és egy 240 GB-os partícióra volt bontva, ez az arány a végleges változat megjelenéséig még változhat, de nem valószínű, hogy fog.

Bár a gyártó SonicMaster Lite névvel illette a gépben található hangrendszert, a valóságban a mezei sztereó hangszórópárnak semmi köze nincs a jóval dinamikusabb hangzást biztosító (modelltől függően mélynyomóval is rendelkező) SonicMaster rendszerhez. Az Altec Lansingtól érkező hangkeltők minimálisan képesen csak túlszárnyalni az átlagot. Úgy látszik, ehhez a legtöbb gyártónál már dukál egy hangzatosabb elnevezés.

3. Ergonómia és kinézet

Összecsukva alig látható eltérés a leköszönő és a legújabb K szériás Asus noteszgépek között, így nem csoda, hogy mi is rögtön belül kerestük a változásokat. A hátlap talán az egyetlen rész, amely egyáltalán nem módosult, ez abból a szempontból probléma, hogy az előtte található kijelző egy közepes erősségű ütéstől is már védtelen, a burkolatot egyetlen ujjal be tudjuk nyomni annyira, hogy érezzük a panel hátulját. Ha valami, akkor ez biztos elriaszt majd jó pár vásárlót, még akkor is, ha tudnánk olyan Acer vagy Packard Bell noteszgépet mondani, ami szintén elég gyenge lábakon áll a kijelző védelmét illetően. A merevlemez és a memóriák hozzáférhetősége ránézésre jól megoldott, de a két csavar kitekerése után a takarólemez leszedése nem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik. Jó hír ugyanakkor, hogy elég csak egyszer megtanulni a technikáját. A kártyaolvasó pocsék elhelyezése remekül látszik a hátára fordított gépet ábrázoló fotón, annyira mélyen van, hogy felemelés nélkül kisebb kihívást jelent a használata.

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a K53 klaviatúrája a gyengébbek közé tartozott, így kifejezetten örömteli, hogy az Asus hajlandó volt ezen változtatni. A K55-ben lévő billentyűzet fényévekkel jobb a korábbi generációk bármelyikénél, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy felveszi a versenyt Lenovo vagy akár a Samsung hasonló kategóriás masináival. A gombok stabilitásán még mindig lehetne mit javítani, valamint a lenyomással megtehető út is borzasztóan rövid, így gyorsan gépelni kifejezetten rossz érzés a géppel. Játékosok számára ugyanakkor ez akár előny is lehet, hiszen viszonylag gyorsan tudják egyik gombról a másikra csúsztatni az ujjaikat. Jó hír, hogy nem csak a klaviatúra, de az ezt körülvevő rész is teljes egészében matt anyagokból készült, így az ujjlenyomatoknak búcsút inthetünk – igaz, ez már az előd esetében is így volt.

A touchpad kifejezetten jól sikerült darab a kategóriában. Bár a két alsó sarokban faramuci módon tud viselkedni, ha nyomni és navigálni is szeretnénk azon a részen, de ezt leszámítva egy könnyen kezelhető, jó anyaghasználattal rendelkező szerkezettel van dolgunk, amely a sok multi-touch technológia közül kedvencünket, a két ujjas érintéssel kiváltható helyi menü lehetőségét is tartalmazza. Felülete meglehetősen nagy, a gombok érzékelése pedig már majdnem középtájtól megtörténik.

A csatlakozók elrendezésén nem sokat változtatott a gyártó, egyetlen figyelemfelkeltő különbség a vezetékes hálózati kártya portjának lenyithatóvá tétele, amelyet vékony noteszgépeknél szoktak alkalmazni a dizájn miatt. Itt erre semmi szükség nem lett volna, de az Asus így látta jobbnak. Bár nem valószínű, hogy döntő különbségnek fogja bárki is tekinteni, de mindenképpen kiemelendő, hogy a Lenovo Z580 négy, a K55A viszont csak három USB aljzattal rendelkezik. Rossz hír, hogy ezek közül egyik se képes tölteni a rá aggatott eszközt a gép kikapcsolt állapotában.

A 15,6”-os kijelző a Chi Meitől érkezett és viszonylag kellemes képi világgal rendelkezik, bár ezt a gyenge látószögek miatt nem sűrűn fogjuk észrevenni. A fényerő tartomány tág ugyan, de a minimálisan beállítható érték felfoghatatlanul magas, gyengébb fényviszonyok mellett sok embernek fáraszthatja majd a szemét – továbbá a maximálisan elérhető akkumulátoros üzemidőre is rossz hatással van. A kávában található webkamera mindössze 640x480-as felbontásra képes, és bár nem feltétlenül kell minden masinába HD Ready optika, tény, hogy azoknak egyértelműen jobb képe van, ez legfeljebb hébe-hóba webkamerázáshoz javasolt manapság.

4. Teszteredmények

Sajnos túl régi eredményeink voltak az előző generációs négymagos Core i7-2620QM-ről, így nem tettük bele a táblázatba, de egy erősebb Core i5 helyet kapott a grafikonon. Jól látható, mennyivel gyorsabb a négymagos Core i7-3610QM a többieknél, de ha utána számolunk, ugyanarra a következtetésre jutunk, hogy az előző generációhoz képest a különbség kisebb túlzással minimálisnak tekinthető, jól példázza ezt az előző héten tesztelt i5-3210M és az i5-2410M/i5-2520M páros viszonya. Ami viszont meglepő, hogy a video lejátszási képességek köszönő viszonyban sincsenek a Z580A-nál tapasztaltakkal, nem tudni, honnan és miért került elő az 54 MB/s-os érték, amely többszöri tesztelés után sem változott. Szintén meglepő a DirectX9-es játékteszt alkalmával kialakult közel 50%-os teljesítmény többlet a csekélyebb sávszélességgel rendelkező Intel HD Graphics 4000-hez képest.

Utóbbiról aztán kiderült, hogy nem volt alaptalan a PCMark diagnózisa, hiszen ha végignézzük a grafikont, ahol a mostani és a múlt heti eredményeket is kiemeltük, jól látható, hogy szinte minden esetben megvan a legalább 35-40%-os teljesítmény növekedés a K55A javára. Nyilván a jócskán erősebb processzor is néha beleszólt az eredményekbe, de a különbség több mint valószínű, hogy a második RAM modul jelenlétének köszönhető. Jó látni, hogy az Intel is végre felért az AMD integrált megoldásaihoz, kár, hogy a HD6000-es széria heteken belül leköszön és helyét átveszik az AMD legújabb Trinity architektúrájára épülő megoldások.

Akkumulátoros használat mellett fényerő ide vagy oda, látványosan jobban teljesített az Asus K55A, mint a bő 10%-kal kisebb kapacitású teleppel ellátott Lenovo Ideapad Z580A. Bármelyik tesztet is nézzük, elmondható, hogy az erős négymagos processzorral, de integrált videokártyával szerelt típus valamivel jobb üzemidővel rendelkezik, mint az átlag.

5. Értékelés

Az Asus a K55A személyében egy kellemesen használható noteszgépet dobott piacra, amely dedikált videokártyával és jóval szerényebb processzorral lehet majd igazán kelendő. Az USB 3.0 támogatást mostantól nem kell kiemelnünk, hiszen folyamatosan megtalálható lesz minden egyes konfigurációban, a brutálisan erős Core i7 viszont egyértelműen a gép erősségei között említendő. A Blu-Ray lemezek olvasására képes DVD-író manapság már nem egy komoly tétel, ennek ellenére a vételáron tetten érhető mindennemű drágító tényező. A továbbra is túlságosan sérülékeny felső burkolattal jó lenne valamit kezdeni, ugyanakkor ergonómiailag vállalható a K55, igaz, ezt leginkább a touchpadjének köszönheti. Szerencsére melegedésével csak papíron kell számolnunk, de a konkurens gyártók friss termékei heteken belül elérik hazánkat is, így elkezdődhet az igazi árverseny, mert akárhogyan számolunk, egy dedikált videokártyás változat 170 ezer forint alá nem nagyon fér be az Ivy Bridge architektúrával, ennél pedig még vannak jobb ajánlatok a piacon, akár házon belül is.

Az Asus K55A típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ átlagnál hosszabb üzemidő

+ kifejezetten erős processzor

+ Blu-Ray olvasási képesség

+ USB 3.0 támogatás

+ jól használható touchpad

Kontra:

- a zajszint csak átlagos

- bár a burkolatot nem fűti át, a processzor közel 90 fokon is képes üzemelni

- bár a billentyűzet egyértelműen jobb az előző generációénál, továbbra is csak középszerű

- az 500 GB-os merevlemez csak papíron gyorsabb az átlagnál

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward