ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini: kicsi a bors, de brutál erős

Az ASUS-nak mindig voltak merész ötletei, de a GTX 670 Mini szinte sokkol. Ha sikerül hatékonyan hűteni a Keplert, a HTPC-sek álma lehet a modell.

ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini: kicsi a bors, de brutál erős

A Cebit idején már hírt adtunk az ASUS készülőfélben lévő titkos projektjéről, de most újabb részletek láttak napvilágot. A kártya talán elsőre megmosolyogtató, azonban kicsit végiggondolva a tényeket rájöhetünk, hogy könnyedén lehet piaca. A mini-ITX-barát GeForce GTX 670 DirectCU Mini hivatalos bejelentése ugyan még várat magára, de már most is számos részlet és jónéhány kép rendelkezésre áll a töpörödött izomagyról.

A grafikus kártya elnevezésében a Mini szót kell háromszor aláhúzni, ugyanis ez a GeForce GTX 670 mindössze 17 cm hosszú! Nem kell mondanunk, ezzel nem csak a micro-ATX, hanem akár a mini-ITX házak ajtaján is bekopogtathat. Valószínűleg ez lesz a történelem eddigi legjobb teljesítmény/cm arányával megáldott videokártyája. Persze ez a kis méret felvet némi aggályt is, hiszen ha a GTX 670 gyári hűtőmegoldására gondolunk, jogos a kérdés, hogy az összement hőleadó felület képes-e kordában tartani az éhes Keplert.

A képek tanulsága szerint a kis méregzsák külsőre megnyerő, a fényes és a matt felületek váltakozásával tarkított műanyag burkolat alatt bújik meg a körkörös elrendezésű lamellákból felépülő hűtőborda. A központi borda mellett a RAM lapkákon és a VRM területen egy alumínium-alapú hűtőlemez segít be a hőleadásban, míg a GPU felületén egy réz bázisú vapor-chamber kamra csücsül, ez továbbítja a forróságot a sugár irányban kinyúló alumínium lamellákra. A cooler már eddig is nagyon érdekes, de az egy szem ventilátorhoz hasonlót sem láthattunk még más modellen.

A légkavaró egy hibrid megoldás, ötvözi a horizontális és a vertikális lapátelrendezést, így a levegő nem csak a tengelyhez mérten lefelé, hanem oldal irányban is mozgásban van. Látható, hogy az ASUS nem bízta a véletlenre a dolgot, és egyedi, vélhetően megfelelő teljesítményű hűtést tervezett a GTX 670 DirectCU Mini fölé. Az egyetlen, 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó miatt arra lehetett számítani, hogy az ASUS esetleg alacsonyabb üzemfrekvencián működteti majd a GK104 magot és a GDDR5 memóriákat, de a friss értesülések erre rácáfolnak. A memórialapkák 6,00 GHz-es órajelét nem éri változás, a GPU azonban nem hogy nem fog alacsonyabb frekvencián járni, hanem még 26 MHz-t rá is húznak a referencia értékre.

Ettől függetlenül valószínű, hogy a kártyára majd válogatott GK104 darabok kerülnek, amik egy kicsit alacsonyabb üzemfeszültséggel, ezáltal alacsonyabb hőtermeléssel tudják majd abszolválni a szükséges értékeket. A kimenetek tekintetében sem hibáztak a mérnökök, a GeForce GTX 670 DirectCU Minire a legmodernebb csatlakozók kerültek fel: két darab DVI, HDMI, és DisplayPort. A várható vételár a hivatalos bejelentés hiányában egyelőre ismeretlen, de az ASUS-hoz közeli verebek szerint a termék piacra dobása már áprilisban meg fog történni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward