Asus F8SG: Kötelező útravaló

Szinte minden kategóriában – ami a kijelzők méretét illeti – vannak már kedvenceink, ajánlott vételeink, de a 14,1”-os noteszgépek között valahogy senkinek nem sikerült még nagyot alkotnia. Egészen mostanáig. ...

Asus F8SG: Kötelező útravaló

I. Specifikáció és kellékek

Szinte minden kategóriában – ami a kijelzők méretét illeti – vannak már kedvenceink, ajánlott vételeink, de a 14,1”-os noteszgépek között valahogy senkinek nem sikerült még nagyot alkotnia. Egészen mostanáig.

Processzor: Intel Core 2 Duo T8300 (2.40 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache, 45 nm)

Memória: 2x1 GB Hynix DDR2-667 (CL5-5-5-15) + 1 GB Infineon Turbo Memory

Chipset: Intel GM965

Videokártya: NVIDIA GeForce 9300M G (DX10, 16 egyesített shader, 256 MB VRAM, 80 nm)

Hangkártya: Realtek ALC660 HD Audio

Kijelző: 14,1” (1280x800, Glare-Type, AUO B141EW04 V4)

Merevlemez: Seagate ST9250827AS (250 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: LG GSA-T20L SuperMulti DVD-RW (Lightscribe, ATA133)

Hálózati kártya (LAN): Realtek 8168/8111B Gigabit Ethernet PCI-E

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem (56k): van

Modem (HSDPA): nincs

Webkamera: van (1.3 MPixel)

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van (SD/MMC)

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh (53 Wh)

Operációs rendszer: nincs

Egy borzasztóan jól felszerelt gépet kapunk az F8SG személyében, a HSDPA modemen kívül minden benne van, amit egy notebookba bele lehet passzírozni, ráadásul már az új 45 nm-es Core 2 Duo processzor zakatol benne és videokártyából is az NVIDIA GeForce 9 sorozatának legkisebb tagja került a készülékbe. A 2 GB központi memórián felül kapunk még 1 GB-ot flash formájában, amelyet a Windows Vista TurboMemory szolgáltatásával tudunk kihasználni. Lightscribe-os DVD égető, webkamera mikrofonnal, óriási merevlemez, egy szóval minden adott a multimédiás felhasználáshoz is. Egyedül az akkumulátorral spóroltak a fejlesztők, amely egy teljesen alap 53 Whr-s példányt jelent.

A notebook mellé a szükséges dolgokon felül kapunk egy nagyon jól használható táskát, egy antisztatikus törlőkendőt a kijelzőhöz, továbbá egy optikai egeret a Logitech háza tájáról (Asus felirattal).

II. Hardver és teljesítménytesztek

A kis méretű gépezet meglehetősen halkan kelt életre és zajszintje komolyabb terhelésig nem igazán változott, egyedül a DVD meghajtó tudta elnyomni az amúgy kellemesen csendes alapzajt. A processzor hőmérséklete 40-45 fok között ingadozott, amely terhelésre 65-70 fokig ment fel, a videokártya viszont terhelés nélkül is 56 fokos volt, 3DMark06 alatt pedig ennél valamivel többet, egészen pontosan 68 fokot mértünk.

A VGA-ról még egy pár szót érdemes szólni. Sajnos az NVIDIA bármennyire próbálja népszerüsíteni a GeForce 9 szériát, érdemes tudnunk, hogy a 9300M G valójában a 8400M GS átnevezett változata, hiszen semmivel nem tud többet annál, sőt a memóriája még alacsonyabb órajelen is jár. Egyetlen pozitívumot véltünk felfedezni, itt végre tényleg működnek a különböző energiagazdálkodási profilok, igaz ezt az akkumulátoridőn annyira nem vettük észre.

A merevlemez sebességével meg voltunk elégedve, 5400-asok között meglehetősen gyors volt, zajszintje is minimális, viszont a szokásosnál sokkal több hőt termelt, másolásnál akár 44-45 fokig is felmelegedett, amely részben a melegebb időjárásnak tudható be.

[italic][bold]Asus F8SG-4P007 teszteredmények:

[/bold][/italic]

PCMark05 (CPU): 6059

PCMark05 (Graphics): 3076

PCMark05 (HDD): 4808

Cinebench10: 4834 (3 perc 2 másodperc)

Memória olvasás: 5351 MB/s

Memória írás: 4042 MB/s

Memória másolás: 4045 MB/s

Memória késleltetés: 83,4 ns

CPU Queen: 9959

CPU PhotoWorxx: 7341

CPU Zlib: 30300 kB/s

CPU AES: 8752

FPU Julia: 4337

FPU Mandel: 2235

FPU SinJulia: 1163

3DMark06: 1676

III. Belsőségek és ergonómia

A bekapcsológomb ezúttal a kijelző oldalára került, szerintünk sokkal jobb helyen van itt, hiszen így a gép kinyitása nélkül már üzembe tudjuk helyezni azt. Ügyes kis lopás a Delltől.

A billentyűzettel meg voltunk elégedve, a gombok mérete normális, egyedül a 0-át találtuk kicsit zörgősebbnek a többinél. Az Fn gomb került ezúttal a bal alsó sarokba, sajnos a Ctrl-lal való cserére ezúttal nem nyílik lehetőség még a BIOS-ból sem.

A gyorsgombokkal a Bluetooth-t és a WLAN-t kapcsolhatjuk ki-be, továbbá váltogathatunk a különböző energiagazdálkodási sémák illetve Splendid profilok között, valamint elindíthatjuk az alapértelmezett médialejátszót is. A visszajelző LED-ek mindenről információt adnak számunkra, legyen szó HDD aktivitásról vagy éppen a vezeték nélküli kommunikációk állapotáról.

A touchpad kétség kívül a notebook egyik erőssége, anyagválasztása kiváló, felülete nagy, ráadásul kényelmesen tudjuk használni a függőleges görgetősávot is. A bal és jobb egér gombok ugyan kattognak, de ezek koránt sem zavaróak, ettől lesz olyan jó nyomáspontjuk. Kettejük között helyezkedik el a biometrikus azonosításra használható ujjlenyomatolvasó.

A portok elrendezése és tárháza példás, először találkozunk olyan notebookkal, amelyre 5 USB aljzatot tett a gyártó, ráadásul úgy, hogy ezek három részre elkülönülve találhatók meg a gépen, így az egér és a nyomtató mehetnek hátra, a pendrive-ok jobb oldalra, a bal oldalon árválkodó foglalatot pedig mp3 lejátszókra is felhasználhatjuk. Szintén örömteli esemény volt a DVI port megpillantása, ráadásul a vezetékes kommunikációs aljzatok is a gép hátulján foglalnak helyet, úgyhogy mese nincs, jár a piros pont, ilyen remek elrendezéssel nagyon ritkán találkozni. Egyedüli negatívum a DVD meghajtó tálcáját érheti, amely néha megakad becsukásnál, ilyenkor újra ki kell nyitni és becsukni.

Multimédiás gépről lévén szó nem maradhat le egy jó minőségű webkamera sem. Az 1,3 MPixeles optika ettől függetlenül elég gyenge képet produkál, ráadásul mozgáskövetése nagyon lassú. Mindennapos MSN-es vagy Skype-os kommunikációhoz használható, de konferenciabeszélgetést nem kezdeményeznénk vele. Itt is jár a piros pont a mikrofon elhelyezéséért, amely a klaviatúrától balra kapott helyet, így közelebb van a felhasználóhoz.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor – ahogy az várható volt – nem húzta sokáig, 2 és fél óra alatt lemerült normál használat mellett 50%-os fényerőn. Ezt legfeljebb 3 óriág lehet kitolni, ha internetezésen kívül tényleg nem csinálunk mást és beérjük 30-40%-os fényerővel. Teljes terhelésen és maximális fényerőn 1-1,5 óra közötti üzemidőre lehet számítani. A kijelző képe meglepően szép volt, pixelhibát nem találtunk.

Az Asus F8S szériája kivívta ajánlásunkat, egy mindenre felkészített, remek multimédiás noteszgépet köszönthetünk a személyében, amely felszereltségéhez képest egyáltalán nem mondható drágának, a tesztgépért mindössze 265 ezer forintot kérnek el, amely – úgy gondoljuk – korrekt összeg, látva a gép tudását. Az akkumulátor lehetett volna erősebb, de – mivel nem business class gépről van szó – a 2,5 órás átlagos üzemidő még elmegy. Multimédiás emberkéknek kifejezetten ajánlott vétel.

A tesztnotebookot az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos oldal: Asus

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward