Asus F6A: Kompromisszumok gyűjteménye

Az Asus legújabb 13,3"-os noteszgépe vendégeskedett nálunk, amelyet közvetlenül a hazai képviselettől kaptunk. ...

Asus F6A: Kompromisszumok gyűjteménye

I. Bevezető és specifikáció

Kivételes alkalom ez a mai számunkra. Olyan notebookról közölhetünk tesztet, amelynek hazai forgalmazása még csak múlt héten kezdődött meg, így olvasóink elsőként értesülhetnek az Asus legújabb 13,3”-os szériájáról, az F6A-ról.

Manapság egyre jobban divatba jönnek a könnyen hordozható szubnotebookok, de az eeePC-vel betört netbook láz is kezdi rányomni a bélyegét a 15-17”-os monstrumokra. Az új F6-os sorozat egyfajta középmegoldást jelent az olcsó és a kevésbé megfizethető noteszgépek között, hiszen az új F6A indulóára nem haladja meg a 180 ezer forintot, ami már önmagában sem rossz, hát még akkor, ha meglátjuk milyen felszereltésg tartozik a csábító árcédulához. Alap kiépítésben kapunk egy 2 GHz-es Core 2 Duo T5750-es processzort, 2 GB DDR2-800-as memóriát, 250 GB-os merevlemezt, az Intel legújabb integrált grafikus kártyáját (amelyről a következő oldalon ejtünk pár szót), DVD-írót, 6 cellás akkumulátort, egeret és táskát is. Az Asus Magyarországtól kapott tesztpéldány ezzel ellentétben a csúcsot képviselte, gyakorlatilag mindent belepakoltak, amit ma notebookba lehet, egyedül talán a flash memóriás SSD meghajtó hiányzott, de az jelentősen megdobta volna az így már egyébként sem olcsó készülék árát.

Processzor: Intel Core 2 Duo T9400 2.5 GHz (1066 MHz FSB, 6 MB L2 cache, 45nm)

Memória: 4 GB DDR2-800 (800 MHz, CL5-5-5-18)

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500HD

Hangkártya: Realtek ALC662 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1280x800, Glare-Type, AU Optronics B133EW01)

Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5008X max. 108 Mbit/s

Mobil internet: van

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 9 cellás 86Wh

Operációs rendszer: nincs

Az egyik legerősebb mobil processzor, 4 GB memória, hatalmas merevlemez, Draft-N-es vezeték nélküli hálózat, HSDPA modem, Bluetooth, brutális méretű akkumulátor, mit kívánhat még az ember? - mondhatnánk. Mondjuk operációs rendszert, ami nincs, de ezen a problémán nem nagyon szoktak fennakadni a leendő vásárlók tapasztalataink alapján. Flash memóriában megkapjuk az alaplapoknál már látott ExpressGate névre keresztelt mini Linuxot, amely az operációs rendszer elindítása nélkül ad lehetőséget a gyors böngészésre, Skype beszélgetésekre vagy éppen képnézegetésre. Egyetlen hatalmas hátránya, hogy működéséhez szükség van egy rendszerpartícióra telepített alkalmazásra (pontosabban annak fájljaira), amelyet viszont csak Windows alól tudunk felinstallálni.

A tesztpéldány dobozábaban rengeteg ugyanolyan kábelt találtunk, ezeknek a száma a végleges verzióban vélhetőleg csökkenni fog. A képen nem látszik, de a gépezet mellé jár az táska és egy vezetékes optikai egér is.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Nagyon halkan kényezteti az F6A kedvenc felhasználóját - legyen szó bármilyen felhasználási módról. Hacsak nem terheljük folyamatosan az amúgy bivaly erős processzort, gyakorlatilag lehetetlen minimálisnál nagyobb zajszintet előcsalni a gép belsejéből. Ez azért is pozitívum, mert emellett nem kell tartanunk az égbe szökő hőmérsékletektől sem, a hűtésért felelős rendszer mindvégig kordában tartotta a szerkezetet, a processzor üresjáratban 40, terhelésre 60 fok körül virgonckodott, amely kifejezetten alacsony értéknek számít, ilyen jó eredményt csak a hasonló méretű Dell XPS M1330 produkált ezidáig.

A tesztpéldányon már vendégeskedett egy angol nyelvű Windows Vista Enterprise (Business Media Player nélkül) operációs rendszer, így azt használtuk a továbbiakban. A beépített tesztnél jól látható, hogy valamelyest fejlődött az integrált grafikus alrendszer, az előd GMA X3100-nál nagy átlagban 20-30%-kal gyorsabb az újdonsült, de még mindig 90 nm-es gyártástechnológiával készülő X4500HD. Talán nem is a sebesség az, amely meghatározza az újonc képességeit, hanem az újdonságok listája. Végre valahára teljes VC-1 és H.264 támogtást kapunk, azaz a 720p és 1080p felbontású videofilmek (legyen szó akár .mkv kitejresztésű, akár Blu-Ray anyagról) lejátszása mostantól nagyrészt a videokártya feladata az Intelnél is. Ennek köszönhetően a processzorterhelés csökkent, ezáltal az akkumulátoros üzemidő is megnőtt egy X3100-zal szerelt hasonló paraméterű notebookhoz képest. A játékok alatti teljesítményt próbáltuk lemérni, de már az első tesztprogramnál (Gears Of War) elakadtunk, ugyanis még 640x480-ban mindent kikapcsolva és a minimumra állítva is csak 15-20 képkoca/másodperces átlagsebesség volt a jutalmunk, amely alkalmatlan a hosszútávú szórakoztatásra.

A beépített 320 GB-os Western Digital merevlemez bár még párhuzamos csatolófelülettel rendelkezik, sebessége bőven kárpótol minket ezért. Az egyik - ha nem a - leggyorsabb mobil vinyó, amit idáig láttunk, igaz ezt csak a HD Tune grafikonja alapján mondhatjuk, a PCMark05 egészen más szempontok alapján pontoz. Működés közben minimális zajt csap, így passzol a korábban már dícsért hűtési rendszerhez.

Asus F6A teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6436

PCMark05 (Graphics): 2306

PCMark05 (HDD): 3961

Cinebench10: 5213 (2 perc 49 másodperc)

Memória olvasás: 6387 MB/s

Memória írás: 5549 MB/s

Memória másolás: 4696 MB/s

Memória késleltetés: 79,1 ns

CPU Queen: 10658

CPU PhotoWorxx: 12097

CPU Zlib: 32388 kB/s

CPU AES: 9308

FPU Julia: 4498

FPU Mandel: 2390

FPU SinJulia: 1244

III. Ergonómia

Az F6A igencsak robosztus, bár ez a képek alaján talán nem jön át annyira. A 3 cellás akkumulátorral kereken 2 kg, a tesztpéldányt ugye 9 cellással szállítják, így megközelítettük a 2,5 kg-ot, amely már nem mondható annyira könnyűnek. Az átlag 6 cellás kiszerelés 2,25 kg-ot nyom, így lehet készíteni a muszklikat.

Az anyagminőséggel semmi problémánk nem volt, remekül összerakott szerkezetről van szó, picit talán vastagabbnak tűnhet az átlagnál, de legalább nincs hiányérzetünk, hogy valamit kispóroltak belőle. Részben ennek a vastag kialakításnak köszönheti a gép remek hűtőrendszerét.

A billentyűzet sajnos a legnagyobb érvágás az egész terméken, ugyanis borzasztóan csattog és zörög, gyakorlatilag amit nyerünk a hűtésen azt el is bukjuk a klaviatúrán. Kár érte, bár reménykedünk, hogy a végleges piaci verzió ennél egy árnyalattal legalább jobb lesz (láttunk már erre példát, lásd eeePC 1000H), de sajnos ezt alapjaiban kellene újratervezni ahhoz, hogy elfogadható gombokat kapjunk. Ettől függetlenül viszonylag pontosan és gyorsan lehet gépelni rajta, a magyar kiosztású verzió természetesen fordított “L” alakú Enter lesz, amely sokkal jobban kezelhető a képen látható téglalapnál.

A touchpadról csak jót tudunk mondani, kellően nagy és remekül kezelhető, legyen szó nedves ujjról vagy szárazról egyaránt. A bal és jobb egérgombot kicsit erősebben kell nyomni, mint azt megszoktuk, de nem igényelnek azért erős fizikumot. Tekintettel arra, hogy a kezelőfelület széles, kényelmesen elfért a két gomb között az ujjlenyomatolvasó.

A különböző be- és kimeneteket teljesen szétszórva találjuk meg, amelynek örültünk, hiszen így nincs összesürítve minden két oldalra. A DVD tálcanyitó gombja jobban kidomborodhatna, eléggé tapogatni kell funkciója előcsaolgatásához. Szintén a DVD-hez kapcsolódik még a fejhallgatókimenet, amelynek vezetéke útban lehet a DVD tálcájának ki-becsukogatásakor, bár ezt nem rójuk fel hibának, tekintettel arra, hogy nagyon kevesen használnak már optikai lemezeket a mindennapjaik során. A vezetékes hálózati csatlakozók (modem és LAN) nagyon helyesen hátul kaptam helyet, így abszolút nem zavarnak bele az összképbe. Szintén ide került az analóg videokimenet, amelyet talán már nem sokan használnak, főleg ha bal oldalon ott figyel a modernebb HDMI is. Ráadásként kapunk még egy e-SATA portot is, így ha a 3 USB-t már megtömtük, akkor is lesz hely egy külső merevlemeznek.

Az 1.3 MPixeles webkamera ugyan nem túl gyors, de a környezetéből annyi fényt össze tud szedni, hogy még éjszaka is remekül látható a gép előtt gubbasztó iPont olvasó júzer arca.

A kijelzőt csak a hűtőrendszerhez tudnánk hasonlítani: remek. Látószöge sajnos a TN technológiából adódóan függőleges irányban elég gyatra (oldalról jó), de színhelyessége egyáltalán nem rossz és a ColorShine panelnek hála nagy fényerővel és kontrasztaránnyal is rendelkezik. Szerencsére elmaradt a Lenovo paneleknél (is) tapasztalt kásásodás, helyette tűéles betűk vannak, a megfelelő távolságból kifejezetten jó olvasni a 13,3”-os képernyőn.

IV. Üzemidő és értékelés

A végére maradt az akkumulátoros üzemidő értékelése és a telep méretéhez kapcsolódó probléma ecsetelése. Tekintettel arra, hogy egy 9 cellás 86 Wh-s akksi nem kis méretű, így nem árulunk el azzal nagy újságot, ha azt mondjuk, hogy bőven kilóg a gép hátuljából. Sajnos az már egyáltalán nem örömteli, hogy a 6 cellás is...ugyanis a hűtőrendszer miatt csak nagyon kis része képes megmaradni az akksinak a gép aljában, így mindössze a 3 cellással tudjuk tartani a 2 kg-os tömeget és a specifikációban látható fizikai méreteket. Természetesen a termékhez kapott táskát úgy alakították ki, hogy a 9 cellás teleppel is könnyedén elférjen. 50%-os fényerővel és minimális terheléssel az F6A bizony simán kihúzta a 6 órát, sőt ha bevetettük az Asus Power4Extreme+ spórolós (Battery Saving) profilját, akkor meghaladtuk vele a 7 órát, ami már egészen parádés eredmény - persze ennek szó szerint kézzel fogható eredménye van. Számításaink alapján a 6 cellás akksival a gép nagyjából 4 óráig tud majd működni, így aki a belépő szintű verzióra ácsingózik, annak sem kell elkeserednie.

Összességében véve az Asus F6A egy jó szerkezet, veszettül sokáig bírja, halk és kifejezetten gyors is. Sajnos fizikai paraméterein (tömeg és társai) nem nagyon látszik, hogy 13,3”-os készülékről van szó, a bőven 2 kg feletti össztömeg már nem sorolja a könnyedén hordozható gépek közé - kivéve, ha autóval járunk, mert akkor majdnem mindegy. Kijelzője és touchpadje nálunk elismerést érdemelt, ellentétben a billentyűzettel, amit legszívesebben kukáznánk úgy, ahogy van, bár az MSI összetorlaszolt megoldásánál még mindig fényévekkel jobb. Ha körvonalazódik a belépő modell végleges ára és felszereltsége, akkor megkaphatja az ajánlott vételt, amíg ez nem történik meg, addig plecsni nélkül hagyjuk őkelmét.

Az Asus F6A notebookot az Asus Magyarországtól kaptuk tesztelésre.

Hivatalos oldal: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward