Asus F3TC

 Az F3TC jó viszonyítási alap, hogy lássuk, hogy viszonyulnak egymáshoz a mobil CPU-k

Asus F3TC

F3TC bevezető

Kicsit elhanyagoltuk az utóbbi időben a notebook témakört, így hát ideje volt visszatérni egy elemzéssel. Megbontva az eddigi szokásokat, eme cikk főszereplőjére (egy Asus F3TC-re) azért esett a választás, mert már egyszer foglalkoztunk az F3 szériával, csak éppen akkor egy Core2Duo-val szerelt változathoz volt szerencsénk. Az AMD Turion/Sempron matrica „csak” minden negyedik-ötödik eladott notebookon szerepel, úgy vettük észre az emberek valahogy idegenkednek tőlük, az Intel neve jobban beleivódott a köztudatba. Pedig az olcsóbb szegmensben, ahol a Celeronok és Sempronok találhatóak, a Sempron elég sok előnnyel rendelkezik. A Celeronok ugyanis megvannak fosztva az energia menedzsment funkcióktól, míg a Sempronok ugyanúgy rendelkeznek velük, mint a Turionok, és ez jó hatással van az akkumulátor időre. Na de majd egyszer ezzel is foglalkozunk komolyabban, most a Core2Duo mellé természetesen egy Turion X2-vel szerelt példány volt a kézenfekvő választás. A két notebook tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A legjobb az lett volna, hogy ha a Turion mellé is egy gyengébb, keveset fogyasztó integrált VGA került volna, de sajnos az Asus ebben a kategóriában még a Sempronok mellé is a 7300-at pakolja. Sebaj, talán még játszani is lehet vele, árban meg kb. ugyanott vagyunk mint a C2D-s gép.

A csomagolás és annak tartalma (ha leszámítjuk magát a gépet) teljesen egyezik az F3F-ével. Hordtáska, Logitechről Asusra átmatricázott mini-rágcsáló, kézikönyv, Nero, Norton Internet Security, Cyberlink szoftverek és driver cd-k. Így többes számban, mert az eltelt hónapoknak hála kapunk egy Vistás korongot is. A hordtáska teljesen megegyezik a múltkorival, ami jó pont, mert nekünk nagyon tetszett, jó felépítésű darab. Mivel itt túl sok különbséget nem találunk, járjuk gyorsan körbe az F3TC-t.

A külsőségek

Lecsukott állapotban természetesen olyan a két gép mint ha ikertestvérek lennének, egyetlen hasznos kivételtől eltekintve: az F3TC ugyanis rendelkezik DVI kimenettel is. Viszont valószínűleg mivel a 7300-nak erősebb hűtés kell, az egész nehezebb 150 grammal, mint az F3F. (A kisebbik akkumulátorral az F3F súlya 2.8kg míg az F3TC súlya 2.95kg).

A teljes kínálat tehát: 4x USB port, 1x FireWire port, 1x TV-out (S-Video), 1x DVI-D, 1x D-sub (VGA), 1x RJ-45 Ethernet, 1x Modem, 1x ExpressCard bővítő hely, 1x memóriakártya olvasó, 1x mikrofon bemenet, 1x fejhallgató kimenet (ami SPDIF kimenetként is funkcionál ha kell) és egy Kensington zár hely. Az optikai meghajtón már meg sem lepődtünk, a szokásos LG dvd író várja, hogy megetessék némi nyersanyaggal.

Itt szót kell azonban ejtenünk a melegedésről és zajról, amiről legszívesebben ez a gép hallgatna, de hát ez van, lebukott. Teljes terhelés alatt ugyanis viszonylag hangosan zúgolódik az őt ért atrocitások miatt és hátul olyan forró levegőt fúj ki, hogy hosszabb használattal talán egy kisebb szoba is felfűthető vele. Először gyanútlanul ölbe vettük a gépet, de ő bizonyult erősebbnek: mivel nem akartunk harmadfokú égési sérülésekkel kórházba kerülni, ezért jobb a békesség alapon gyorsan asztalra került. Az F3TC jobb oldala alul ugyanis elég rendesen felmelegszik még egy szimpla rendszertelepítés alatt is, így maximum hosszú nadrággal bírható ki az ölben tartása. Az F3F sem volt frizsider, de ennél jóval hűvösebb volt. A 7300 magja sokkal jobban fűt mint a 950, ráadásul saját memóriája is van (ami jó, de megint plusz hőforrás jelen esetben) és hát így a Turionra már az alapból meleg levegő kerül, ahogy a ventilátor átfújja a házon. Tehát ezzel sajnos tesztalanyunk beszerezte az első rossz pontját, nyissuk fel a fedelét, hátha jobbakat mondhatunk el.

A matricáktól eltekintve ugyanaz a látvány fogad minket, legalábbis amíg be nem kapcsoljuk a gépet. Bár a tapipad alapból nem a világ legtökéletesebb megoldása az egérkurzor vezérlésére, de mint arra már az F3F-nél is arra kitértünk, az Asus szerintünk nagyon mellé lőtt az F3-as szériába építettel. Az érzékenységére nem lehet panasz (bár kicsit linóleumos érzetet kelt a felület), ám a gombok borzasztóak. Az embernek sokszor olyan érzése van, hogy le se nyomta őket, és bizony előfordul, hogy tényleg nem… Még jó hogy kaptunk mellé egeret. A billentyűzetről már sokkal jobbakat lehet mondani: bár elmarad például a HP hasonló megoldásaitól, de azért kellemesen használható darab, viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni.

Vigyázó szemünket a kijelző felé irányítva megint a webkamera+mikrofon kombón akad meg a szemünk. Hasznos extrák és egész jóra sikerültek. Ám kicsit lejjebb tekintvén… nem látunk semmit. Hmm pedig bekapcsoltuk. Fej kicsit bedönt és ó… van itt kép csak… borzasztóak a betekintési szögek! Ha pontosan szembe nézünk a TFT-vel már akkor is fent és lent nagyon rossz a színhelyesség. Na nem mint ha középen tökéletes lenne, de azért használható. Ha bedöntjük a képernyőt úgy, hogy pont jól látszódjon nekünk, majd megírjuk e-mailünket és kényelmesen hátradőlünk, hogy küldés előtt gyorsan átolvassuk, akkor csalódás fog érni minket, nem fog menni. Sajnos a horizontális betekintési szögek se sikerültek sokkal jobbra, úgyhogy ha körbeültetjük a rokonokat fotónézegetésre, akkor készüljünk fel rá, hogy nekünk kell elmesélni nekik mi látható a monitoron. Furcsa, hogy egy sorozaton belül is cseréli a kijelzőket az Asus, mindenesetre az F3F-nél mintha nem lettek volna ekkora problémáink a kijelzővel. Azért mielőtt mindenki kilőné a böngészőjét, térjünk át a teljesítményadatokra. Mint notebook már biztos nem kap ajánlott jelzést az F3TC, de a Turionok viszonya a Core2Duokhoz még mindig egy izgalmas téma, ami érinti a többi gépet is. Vessünk hát egy pillantást az erőműre a billentyűzet alatt.

Teljesítményadatok

A TL-52-es Turion X2 még Taylor magra épül ami 90nm-es gyártástechnológiát jelent. A 65nm-es Tyler magos processzorok csak TL-56 és az feletti változatokban léteznek, így az F3Fben lévő C2Dnek kedvezhetett volna, hogy jobb csíkszélességet használtak nála, mégis magasabb tápfeszültségre van szüksége teljes terhelésen. A Turion beéri 1.075V-vel 1600MHz-n, míg a T5500 1.15V-t igényel. Márpedig a feszültség növelésével a fogyasztás is négyzetesen nő.

A Turion minimálisan 800MHz-n jár, ekkor beéri 0.8V-al. Fontos, hogy az XP alapból nem kezeli rendesen a Turiont, szüksége van egy pici hotfix-re ami természetesen az Asus CD-in megtalálható. Ennek telepítése után a processzor már rendesen kezeli az órajelét és feszültségét, e nélkül viszont állandóan maximális órajelen futkározik körbe-körbe, hogy csináljunk már valamit.

A 7300-zal már nem ilyen rózsás a helyzet. Az uraság ugyanis nem volt hajlandó magát önállóan megrendszabályozni. Mivel viszonylag könnyen állítható, így megbocsájtottuk neki, de azért lehetne „okosabb” is. Beállítástól függően választja meg saját maga és a hozzá csatlakozó memória modulok órajelét. Maximális akkumulátoridő, kiegyensúlyozott és maximális teljesítmény között válogathatunk. Az Atitoolból látszik melyik beállításhoz milyen órajelek tartoznak. Sajnos a feszültségeket nem sikerült megtudni, de abból, hogy milyen forrófejű volt, arra következtettünk, hogy sajnos nem nagyon piszkálhatja. Minimális terhelésen mindössze 100MHz-es tempóval is ~60 fok körül van, míg agyontervelve olyan 70 fokot produkál. A stressz tesztünk végére még e fölé is ment egy kicsit. Felmenve az Asus oldalára egyetlen bios frissítés létezik a notebookhoz, és abban is egyetlen újítás van: megakadályozza a grafikus chipet abban, hogy túlmelegedjen. Hát ez bizony kellemetlen. Odabent izzik a levegő, cserébe persze az integrált megoldásoknál jóval erősebb GPU-t kapunk. Természetesen a Vista futtatása sem okoz parányi problémát sem a gépnek, így ha valaki ilyen operációs rendszert képzel a gépre, semmi akadálya.

Lefuttattuk a szokásos tesztjeinket és az eredményeket összevetettük az F3F-el.

Semmi meglepőt nem láthatunk. Akárcsak asztali társaiknál, a Core2Duo azonos órajelen felhasználástól függően erősebb a Turionnál. A memóriatesztek eredményei pedig azzal magyarázhatóak, hogy az AMD processzora két csatornán szórhatta az áldást a ramjai felé. Lássuk a játékteszteket:

Azt gondoltuk, hogy a 7300-zal erősebb lesz játékra az F3TC, de azt nem, hogy ennyire. A saját memóriával rendelkező GPU iszonyatosan helyben hagyja integrált társát. De hát ennek, mint már említettük ára van…

Üzemidő és értékelés

Az F3TC-hez ugyanolyan 9 cellás, 7200mAh-ás akkumulátort kaptunk mint az F3Fhez, így nagyon jól tudunk hasonlítani ezen az oldalon. Az egyetlen probléma a GeForce 7300 Go, mert az biza eszik rendesen, még legalacsonyabb órajelen is. Így hát ezt vegyük figyelembe mikor rápillantunk az alábbi diagramra.

Az, hogy teljes terhelés alatt körülbelül ugyanannyit ment a két gép nagyon jó eredmény az AMD számára, terhelés alatt a Turion kevesebbet eszik mint a Core2Duo-k (ez alól a Low voltage és Ultra low voltage szériák kivételeket jelenthetnek).

Üresjáratban viszont még ha a 7300 plusz fogyasztását vesszük, akkor is valószínűsíthető, hogy a Turion egy kicsit többet vesz el az akkumulátorból. Összesítve elmondhatjuk, hogy körülbelül egálban van a két processzor akkumulátoridőt tekintve. Ami különbség az az, hogy a C2D mint láthattuk valamivel gyorsabb, a Turionnak viszont kedvezőbb az ára.

Értékelés

Az F3TC tesztelése nagyon tanulságosnak bizonyult. Egyrészt elmondhatjuk, hogy az AMD processzorokkal szembeni esetleges bizalmatlanság teljesen alaptalan: átlagosan nem esznek többet mint az Intel hasonló megoldásai, ráadásul a 65nm-es változatok még ennyit se fogyasztanak. Másrészt viszont elmondhatjuk, hogy sajnos az F3TC nem igazán ajánlott vétel. Két nagy hátulütője van: a zúgó hűtés ellenére komoly melegedés és a rossz kijelző. Láttunk már az Asustól sokkal jobbat is. Az előbbit még el lehet viselni, főleg ha nagyrészt asztalon lenne használva, de képernyő felett sajnos nem tudunk ilyen könnyen elsiklani.

Ami tetszett:

     -   Grafikus teljesítmény

     -   2x512MB memória (így a dual-channel kihasználható)

     -   Rengeteg csatlakozási lehetőség (DVI kimenet is!)

     -   Nagy merevlemez

[bold]

Ami nem[/bold] tetszett:

     -   Melegedés

     -   Zaj

     -   Kijelző

     -   Touchpad

Asus F3F-ek: -klikk-

Asus F3TC-k: -klikk-

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward