Asus F3KA: Minden majdnem jó, de a vége rossz

Úgy gondoltuk, hogy végre méltó ellenfelet állítunk az Acer Aspire 5920G-nek, de a teszt után sajnos megint csalódnunk kellett.

Asus F3KA: Minden majdnem jó, de a vége rossz

Bevezető és specifikációk - Asus F3KA

Régóta nem járt már Asus notebook a kezeink között, így partnereink listáját kémlelve kiszemeltük magunknak az F3KA-t, mint potenciális Acer-gyilkos notit. Gondoltuk, hogy ami az MSI-nek nem sikerült (GX700,GX710) az majd az Asusnak fog. Naivitásunk figyelemre méltó.

Processzor: AMD Turion X2 TL-60 2.00 GHz

Memória: 2x1 GB Quimonda DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: AMD M690

Videokártya #1: AMD Radeon Mobility HD 2600 512 MB (80 Stream processzor, 500/800 MHz)

Videokártya #2: AMD Radeon X1250 IGP (64-256 MB)

Hangkártya: Realtek ALC660 HD Audio

Kijelző: 15,4” AUO B154PW02 (1440x900, Glare-Type)

Merevlemez: Hitachi HTS542516K9SA00 (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: LG GSA-T20L SuperMulti DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet (PCI-E)

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5006EG 802.11g (PCI-E)

FireWire: Ricoh RL5C832 IEEE1394

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Operációs rendszer: nincs

A specifikációk elég meggyőzőek, mindent szépen kivesézünk a megfelelő helyen majd. A noteszgéphez sajnos operációs rendszer nem jár, így gyakorlatilag egy árban van az 5920G-vel, hiszen az pont annyival drágább, amennyibe kerül egy Windows Vista Home Premium (természetesen a teszthez mi is egy ilyen verziót használtunk).

Ahogy az Asustól megszokhattuk, táska és egér is jár a gép mellé, előbbi nagyon jó minőségű, utóbbit valószínűleg liliputiaknak tervezték, gyakorlatilag kettő is elfért volna egy kezünkben.

Hardver és teljesítménytesztek - Asus F3KA

A gép külseje gyakorlatilag eléggé hajaz a már korábban bemutatott F3TC-re, apróbb változtatások fedezhetők csak fel. Bekapcsolás után első utunk a BIOS-ba vezetett, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy megváltoztathatjuk a használni kívánt videokártya típusát. Ha nem játszunk és nem is nézünk nagy felbontású filmeket, akkor elég lehet az integrált X1250, egyébként meg nyugodtan használjuk a lényegesen gyorsabb HD2600-at. A gép zajszintje szörfözés közben abszolút korrekt, némi fuvallatot lehet hallani a hátoldalról, de ez nem számottevő. Alapjáraton a processzor 49-50 fokos, a HD2600 pedig 39-40 (ilyenkor a videokártya a PowerPlay energiagazdálkodási technológiának köszönhetően csak 110/500 MHz-en üzemel). Orthos alatt 73 fokot (CPU) mértünk, Crysis alatt pedig szintén ekörülit (VGA). Ilyenkor már a ventilátor sem bírja idegekkel és nagyobb fordulatszámra kapcsol, amely egy perc alatt gyakorlatilag eléri maximumát és méterekkel arrébb is hallható zajszinttel örvendezteti meg a felhasználót. Terhelésre sajnos hangos az F3KA.

Tesztjeinket kicsit modernizáltuk, kidobáltuk a régi programokat és újakat telepítettünk helyettük. A gyenge 3D-s eredményeket az Everest végre megmagyarázza, Svindler kollegát sok támadás érte, hogy miért szerepelt ilyen gyatrán az MSI GX710-es notebookja, amikor a GX600 látványosan gyorsabb nála. Hát most megkaptuk a választ, amely nagyot csattant. Az asztali HD2600 120 processzorával ellentétben a mobil változat mindössze 80-at tartalmaz (csak hogy legyen mihez viszonyítani, a 2400Pro-ban 40 van). Ez azt is jelenti, hogy azonos órajelen a mobil változat mindössze alig 65%-át képes nyújtani az asztali verziónak, ráadásul itt még a HD2600Pro órajeleit (600/1000) sem éri el, így ha tovább matematikázunk, akkor kiderül, hogy gyakorlatilag az említett VGA teljesítményének mindössze a felét tudja kitolni magából szegény Mobility HD2600, ami megkérdőjelezi a használatát a HD2400-zal szemben. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy a király vagy a trónfosztó a gyorsabb. Az új Cinebench-ben és PCMark-ban nincs még viszonyítási alapunk, mindössze pár érdekességet mondanánk ezen két programmal kapcsolatban. Cinebench-ben a teljes renderelés 5 percig tartott, míg a régi verzió alig egy perc alatt végzett (persze nem ugyanazzal a képpel). Az Advantage-ben egyetlen videoteszt volt, amely folyamatos képet és hangot tudott produkálni, az összes többinél gyakorlatilag másodpercenként hallottunk egy fél másodpercnyi hangsávot. Furcsa, hogy mindeközben a CPU terhelés alacsony volt, így tartunk tőle, hogy a hangkártya driverével volt a probléma. Próbálkoztunk a videokártya túlhajtásával is, de se a Rivatuner, se az AtiTool legújabb változata nem volt képes kezelni, az Everest ugyan felismerte, de tuning opciókat keresve sem találtunk, az AMD Overdrive programja pedig egyszerűen lefagyasztotta a gépet induláskor.

A merevlemezzel sem voltunk teljesen kibékülve, mert bár viszonylag halkan végezte dolgát, sebessége nagyon hullámzó volt. Példának okáért egy Crysis pályabetöltés alig fél percet vett igénybe, míg a program 1,77 GB-os telepítőfájlának partíción belüli áthelyezése közel 4 percig is eltartott, ami egy nem túl fényes 7-8 MB/s-os adatátviteli sebességre utal. A Lightscribe-képes LG DVD-író szokás szerint az átlagnál zajosabban olvasott, a megírt DVD-RW lemezek visszaolvasásánál nem találtunk fatális hibákat.

Ergonómia, kijelző és bővíthetőségek - Asus F3KA

Az AUO panellel nagyon nem voltunk kibékülve, alul erős bevilágítást tapasztaltunk, ráadásul még szemből nézve sem volt tökéletes a látószög, nem beszélve a kép „kásásodásáról”, mintha grízt szórtak volna az üveg és a panel közé, már találkoztunk ilyennel korábban, meglepő módon azt a notebook-ot Asus A7M-nek hívták és szintén egy 1440x900 pixeles AUO panellel volt szerelve (csak 17”-os méretben). Fényereje és kontrasztja megfelelő, színvilágát az Asus Splendid gombbal vagy programmal tudjuk személyre szabni.

A billentyűzet ezzel ellentétben igencsak jó, amennyiben az emberfia nem esik neki hatalmas körmökkel úgy nyomsápontja is remek. A Ctrl és Fn billentyűk a helyükön vannak, BIOS-ban nincs mód a felcserélésükre. A gyorsbillentyűk funkciói nem állíthatók át, ezek sorrendben: médialejátszó indítása, Asus Power4Gear+ energiaséma profilok váltása, touchpad tiltása, Splendid mód, böngésző indítása, Power gomb.

A tapipad sajnos nem emelkedik fel a billentyűzet szintjére, navigálni igencsak nehéz vele, mert felülete nem éppen „csúszós”. A bal és jobb egérgombokról már nem is beszélve, nyomáspontjuk katasztrófa (nincsenek is elválasztva egymástól), ráadásul használatkor olyan hangot adnak ki magukból, mintha leejtenénk egy pendrive-ot egy fémlemezre.

A kialakításról nem lehet sok mindent elmondani, minden a helyén van, az elülső hangki-, és bemenetek a fejhallgató pártiaknak kedveznek, a melettük elhelyezkedő USB-nek nem tudjuk mi értelme, jobban illett volna jobb vagy bal oldalra, a hátulsó kettőt viszont örömmel üdvözöltük, a sok perifériát használók szeretni fogják. A fedlap nem reteszt, hanem nyomógombot kapott, de kinyitásához az utóbbit tövig be kell nyomni. Szintén kis körmösök előnyben. A webkamera már az unalomig ismert Asus 1.3 MPixeles körbeforgatható okossága, amely az olcsóbb USB-s Logitech szörnyűségek szintjét simán hozza.

Üzemidő és értékelés - Asus F3KA

Értékelés előtt újabb fájó pont következik, amely gyakorlatilag szépíthetett volna valamit szegény F3KA renoméján, de csak tovább rontotta azt. A 9 cellás 7200 mAh-s akkumulátorral komoly terveink voltak, titokban reméltük, hogy le fogja pipálni az 5920G-ben szolgálatot teljesíti 8 cellásat, de nemhogy megverni nem sikerült, de még utólérni se. Legnagyobb megdöbbenésünkre még az integrált X1250-es Radeonnal is alig tudtuk elérni a 3 órát, miközben a processzor 800 MHz-en muzsikált, a kijelző fényereje pedig alig érte el az 50%-ot. Ez a hihetetlen nagy idő közel fél órával rövidült meg, ha a HD2600-at izzítottuk be (viva la PowerPlay™). Teljes terhelés esetén (Crysis SP Demo) valamivel több, mint egy óráig tudtunk játszani, igaz ekkor mind a merevlemez, mind a kijelző, mind a CPU és VGA maximális terhelésnek voltak kitéve. Egy DVD filmet biztosan végig tudunk nézni vele, de ezt ne a Titanic-kal próbáljuk ki. További fájó pont, hogy a tesztelés végére az Everest az akkumulátor elhasználódásának mértékét 3%-ra saccolta, ami nagyon nem jó előjel.

Összességében mit mondhatnánk az Asus F3KA-ról? Egy specifikációiban hízelgő, ám a gyakorlatban az ígéreteket be nem tartó gépről van szó, amely játékra nem elegendő (ellentétben egy GeForce 8600M GT-vel), szörfözéshez pedig veszettül drága. Akkumulátora hiába 9 cellás, az üzemidőben ez nem látszik, kijelzője elmarad az átlagtól. Mindezek pedig súlyos hibák, hiába a remek billentyűzet, a szépen szóló mono hangszóró és a VGA váltogatásának lehetősége, az embernek keserű szájíze lesz az első használati óra után. Ajánlani csak akkor tudjuk, ha egy komolyabb áresés következtében 230 ezer forint alá esne az ára, ugyanis 220 ezer forint környékén már szintén hazavihetjük (akár most is) a Toshiba A200-1S9-et, amely igencsak hasonló paraméterekkel bír.

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward