Asus F3F

 Legfrissebb cikkünkben az Asus F3F-et vettük közelebbről szemügyre.  A nálunk járt F3F a Portability (hordozhatóság) jelzőt kapta, mint fő tulajdonságot. Egy 15”-es képátlójú gépnél ez talán furcsának hathat elsőre, de pont ezért kíváncsian vártuk, mennyire felel meg az F3F ennek az irányvonalnak.

Asus F3F

Bevezetés, csomagolás és tartalom

A kezdetekben az Asus-t úgy ismerhette meg a világ, mint alaplap- és videokártya-gyártó vállalatot, ám az évek folyamán, társaihoz hasonlóan a terjeszkedéssel bővítette a termékpalettáját, és napjainkban már az informatika számos területén képviselteti magát. Saját név alatt notebookokat pár éve kezdett el árulni, és bár ez nem oly sok idő, hamar sikerült megkedveltetnie magát a vásárlókkal.

Az Asus a notebookjait hat kategóriába sorolja. A nálunk járt F3F a Portability (hordozhatóság) jelzőt kapta, mint fő tulajdonságot. Egy 15”-es képátlójú gépnél ez talán furcsának hathat elsőre, de pont ezért kíváncsian vártuk, mennyire felel meg az F3F ennek az irányvonalnak.

Mint a legtöbb társa, az F3F is egyszerű dobozban érkezik, semmi feltűnő, csak egy „True-to-life gaming enjoyment” felirat, ami viszont ne tévesszen meg senkit: ez nem egy játékra termett notesz.

Az első extrával még a doboz kibontása előtt találkozhatunk: az Asus egy hordtáskával kedveskedik vásárlóinak, melyben kényelmesen elfér az F3F minden kiegészítőjével, és még bőven marad hely az irodaszereknek, könyveknek is (három nagyobb részre van felosztva a táska).

Kinyitva és kipakolva a tartozékok dobozát a következő kép tárul elénk:

Nem panaszkodhatunk, minden megtalálható a dobozban, amire csak szükségünk lehet, az operációs rendszer kivételével, ehhez a változathoz az ugyanis nem jár. Akárcsak az MSI, az Asus is ad egy mini rágcsálót és egy törlőkendőt a gép mellé, ez nagyon pozitív. Ami viszont külön díjazandó, az a részletes, magyar nyelvű kézikönyv! Nem minden gyártó figyel oda erre. A felsoroltak mellé kapunk még egy S-Video -> RCA átalakító kábelt a TV kimenethez és egy telefonkábelt a modemhez.

Egy kis problémától eltekintve a szoftverkörítésről csak jót lehet mondani. Az F3Fhez mellékeltek rengeteg Asus alkalmazást, a Symantec Norton Internet Security-t, Nero Express-t, CyberLink PowerDirector-t és MediaShow-t, plusz ingyenes programokat, mint például az Adobe Reader-t és a Skype-ot (a teljes lista megtalálható a cikk végén lévő Asus linken). Az említett „kis” problémát a driver CD jelenti. Nem hiányzik róla semmi, sőt még szükséges Windowsos frissítéseket is tartalmaz, ám mindezek telepítéséhez szükségünk lesz egy hosszú filmre, vagy pár kiló nyugtatóra. Az indok egyszerű: a legapróbb dolog is külön telepítést igényel, melyek után természetesen újra szeretne indulni. Egy jó tanács: ezt ne hagyjuk minden esetben, mert az olyan 30-40 alkalmat jelentene. Ráadásul a Bluetooth telepítése közben állandóan pittyegett a rendszer és az erőszakos Intel Wi-Fi kezelő (Bár közöltük vele párszor, hogy köszönjük, nem kérünk a talált hálózatokból, fél perc múlva boldogan közölte, hogy újra megtalálta őket, és válasszunk már egyet. Végül nyugdíjaztuk, és a Wi-Fi kezelését a Windowsra bíztuk). Szerencsére ezen a kis kálvárián jó esetben csak egyszer kell átesnünk, és ezt leszámítva határozottan elégedettek voltunk a kapott szoftverekkel.

Külsőségek és ergonómia I

Az F3F nem a legkisebb 15.4”-es notebook, amivel találkoztunk (méretei: 365 x 269.5 x 28-40.5 mm). Az általunk tesztelt változat akkumulátora jól láthatóan túlnyúlik a noti hátsó síkján, de ezt nem találtuk zavarónak hosszabb használat után sem. Súlya akkumulátorral együtt meghaladja a 3kg-ot, ami nem mondható kevésnek a 15”-esek között. Tartozékaival együtt cipelve, hosszú utazások során nehéznek bizonyulhat.

Tegyünk egy rövid körutat a gép körül, mielőtt kinyitnánk:

Elöl található a Wi-Fi gyors ki- és bekapcsolására használatos retesz. Nagyon hasznos, nincs szükség plusz szoftverre hozzá. Mellette foglal helyet a monitor kioldásáért felelős gomb, majd a mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet következik. Utóbbi, ha szükséges, SPDIF kimenetként funkcionál. A sort egy memóriakártya olvasó zárja, mely SD/MMC/MS kártyákat képes fogadni.

A bal oldalon a Kensington zár helye mellett ugyanaz az LG által gyártott DVD író foglal helyet, amellyel már az MSI S420-ban is találkozhattunk (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N), így hát ugyanazokkal a jellemzőkkel is rendelkezik. Képes írni és olvasni minden CD és DVD formátumot, a DVD-RAM-okat és a kétrétegű DVD-ket is beleértve.

Hátul van a külső tápellátás csatlakozója, az egyik szellőzőrács és az akkumulátor, két USB csatlakozó társaságában. Nem a legjobb helyre vannak pozícionálva, de szerencsére találunk még eleget az F3F-en. A gép szellőztetéséről elmondható, hogy alapjáraton nem túl halk, de cserébe elég hűvösen tartja a gépet, amíg nem terheljük le nagyon. Erős igénybevételnél hátul melegszik fel a legjobban (itt található a processzor).

A jobb oldal elég szépen kihasznált, van itt minden, amit eddig esetleg hiányoltunk. A gép bővítésére egy darab Express kártya hely áll rendelkezésünkre, mellette pedig csatlakozók egy kisebb hadserege áll: 2 USB és 1 FireWire kapu, S-Video-s TV kimenet (átalakító kábel mellékelve, mint azt már említettük), VGA kimenet külső monitor vagy HDTV használatához, modem és RJ-45-s hálózati csatlakozó.

A gép alján természetesen nem sok érdekes dolgot találhatunk, további szellőzőnyílások és az F3F gumis talpai tarkítják az egyhangú látképet. Utóbbiak egész jól sikerültek, ha valahova leraktuk a notit, nem lehetett egykönnyen odébb tolni.

Külsőségek és ergonómia II

Elérkezett az idő, hogy felnyissuk az F3F-et és közelebbről is megismerkedjünk vele. A 15.4”-es kijelző natív felbontása 1280x800, a betekintési szögek megfelelőnek mondhatóak, a kijelző minősége átlagos. Az Asus viszont mellékeli a Splendid szoftverét a notebookhoz. A Splendid a színárnyalatok, színtelítettség, fényerő és kontraszt manipulálásával változtatja meg a kapott képet. Több, előre beállított séma között válogathatunk, vagy akár készíthetünk egyet magunknak is. A különböző módok közötti váltásra egy gyorsbillentyűt is elhelyeztek a klaviatúrán, így azonnal tudunk cserélni, ha például filmnézéshez szeretnénk igazítani a képet. Érdemes még megjegyezni, hogy amint lecsatlakoztatjuk az F3F-et a külső tápellátásról, azonnal csökkenti a képernyő fényerejét, és nem is engedi olyan magasra visszaállítani, mint amilyet akkor használ, amikor 220-ról megy.

A kijelző felett kapott helyet egy nagyon jó minőségű 1.3 megapixeles webkamera. Nem forgatható, mint egyes Asus szériákon található társai, de ez legyen a legnagyobb problémánk. Mellette található egy beépített mikrofon, így bármilyen külső eszköz használata nélkül azonnal tudunk videokonferenciát tartani, hangot felvenni, fényképet vagy videót készíteni a noti előtt történő dolgokról. Könnyű használatáról az Asus LifeFrame szoftver gondoskodik.

A billentyűzet kiosztása és mérete ránézésre ugyanaz, mint amit a 14”-es notebookoknál láthatunk, így csak a holt tér növekedett a széleken. Magyar kiosztású és az Asus gondoskodott róla, hogy rengeteg mindent elérhessünk egy gombnyomással, így az Fn-el együtt lenyomva sok billentyű rendelkezik másodlagos funkciókkal, mint például a kijelző fényerejének csökkentése/növelése, hangerő növelés/csökkentés, gép altatása, stb. Használata gyorsan megszokható, hosszabb szövegek bevitele sem okozott gondot vele.

A jobb felső sarokban még található 5 különálló funkciógomb és a notebook ki- és bekapcsolásáért felelős Power gomb. Előbbiek nagy része csak akkor használható, ha fel van már telepítve a hozzá tartozó program (pl Power4 Gear+, Splendid).

A touchpaddal megint hadilábon állunk egy kicsit. Az érzékenysége nagyon jó, de a felülete kicsit olyan, mintha linóleumot simogatnánk. Embere válogatja kinek mi jön be, de az enyhén érdes felület nekünk jobban tetszett. A görgő viszont tökéletesen működött, és nagyon hasznos része a tapipadnak. Igazán komoly problémáink (megint) a gombokkal akadtak: nagyok, nehéz nem eltalálni őket, csak épp a takaró műanyag nincs elválasztva. Ennek eredményeképpen inkább a széleken érzékeny, középen meg természetesen érzéketlen. Használata nem volt túl kényelmes, ám szerencsére szükség esetén az F3F-en is kikapcsolható a touchpad egyetlen gombnyomással, és a hozzáadott egér tökéletesen teszi a dolgát. Ahol pedig nem tudjuk használni, ott jó lesz a tapipad is.

Teljesítmény és multimédia I

Az F3F lelke egy Core2Duo Merom magra épülő T5500-as processzor (ez változhat, típustól függően). Támogatja az Intel SpeedStep technológiát, így működés közben képes szabályozni tápfeszültségét és órajelét (maximális órajele 1.66GHz). Az Asus mellékeli a Power4 Gear+ szoftverét is a notebookhoz, mellyel felülbírálhatjuk az automatikus szabályozást, ha akarjuk. Használat közben alapjáraton 1GHz-re állította nálunk magát a CPU, ez alá nem akart menni, pedig még ez is sok pár alkalmazáshoz.

Az alaplap az Intel i945GM chipsetre épül. Ez már maga után vonja, hogy az integrált VGA-nk egy GMA950-es. Érdekes kontraszt a Core2Duo-val szemben, lévén míg a C2D napjaink egyik legerősebb processzorcsaládja, addig 3D-ben a GMA950-nél csak kisöccse a GMA900 és a VIA integrált megoldásai lassabbak. Ettől függetlenül munkára, böngészésre és filmezésre tökéletesen megfelelő grafikus megoldás, és a legfrissebb driverekkel már képes a Vista Aero felületének kezelésére is. Ha nem natív felbontást használunk, akkor beállítható, hogy mit szeretnénk kezdeni a képpel. Három opció közül választhatunk: kapjon keretet és fizikailag is annyi képponton foglaljon helyet mint amekkora felbontást használunk, vagy méretezze át a képernyő teljes felületére, esetleg húzza szét, az eredeti méretarány megtartásával. Ez utóbbi sajnos sokszor hiányzik, pedig nagyon jó funkció, nem torzít, ha 4:3-as képet akarunk felnagyítani. Íme pár kép szemléltetésképpen:

Sajnos az F3F AP020-as változatában csak 512MB RAM található, mely megint csak elég kevésnek mondható egy ilyen erős processzor mellé. Két memória slottal rendelkezik a gép, így bővíthető, de ha valaki ilyen notebookon töri a fejét, érdemes lehet elgondolkodni az AP032-es változaton, melyet alapból 1GB memóriával szerelnek.

A hang előállításáért az integrált SigmaTel STAC9200-as HD Audio kodek, megszólaltatásáért pedig két 1.5W-s hangfal felel. A hangfalak a billentyűzet feletti rács alá vannak beépítve. Gyenge, mini-hangszórókhoz képest egész „szép” hangot produkáltak. Persze csodákat nem kell várni tőlük, de a lehetőségekhez mérten jók voltak.

Bár nem közvetlenül ide tartozik, de meg kell említeni, hogy egyre jobban terjednek el azok a notebookok, amikben már van TPM (Trusted Platform Module) chip. Ez egy védett tároló, melyben elhelyezhetünk titkosítási kulcsokat, jelszavakat, vagy akár digitális aláírásokat. A Vistába beépített biztonsági megoldások egy részének (pl BitLocker) alapfeltétele ennek a megléte. Az F3Fben egy Infineon által gyártott chip teljesít szolgálatot.

Bővebb információ a TPMről: http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module

Teljesítmény és multimédia II

A teljesítmény mérésére először különböző szintetikus teszteket használtunk, az eredményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A 3Ds teljesítmény mérésére a 3DMark03-at és a Doom III-at használtuk.

Bár az S420-ban lévő X200 erősebb grafikus vezérlő, mint a GMA950, mégis az F3F ér el több pontot 3DMark03-ban. Ez azzal magyarázható, hogy 3DMark tartalmaz teszteket, amik csak a processzor erejét veszik alapul, és a végleges pont kialakításában ezeknek is komoly szerepük van. Viszont meg kell említenünk, hogy az első játéktesztben grafikai hibákba botlottunk, sok repülőnek hiányzott az orra. Valószínűleg szimpla driver hibáról van szó, remélhetőleg hamar kijavítják.

Kipróbáltuk az F3F-et 3DMark05-ben is, de az eredmény csupán 497 pont lett.

Mint látható Doom III-ban vezet az X200-zal szerelt S420. Itt már a processzortöbblet nem jelent semmit, mert a GMA950 kihajtásához egy jóval gyengébb processzor is elég lenne.

A teszteket lefuttattuk úgy is, hogy az F3F csak az akkumulátorára támaszkodhatott és azt tapasztaltuk, hogy nem csökkenti le fixen a processzor és a GMA950 órajelét, eredményeink pontosan ugyanazok voltak, mint amiket külső tápellátással együtt értünk el. Tehát ha a szükség úgy hozza, az F3F akkumulátorról is maximumon járatja magát.

Ezzel el is érkeztünk bemutatónk utolsó állomásához: az akkumulátorteszthez. Az Asus ehhez a típushoz egy gigászi 7200mAh-s, 9 cellás akkumulátort mellékel.

A teszt elvégzésére megint az Xbitlabs Battery Eater Pro-ját használtuk, bár a teljes terhelés érdekében a Stress test-ben bevetettük az Orthos-t is (hogy mindkét magot teljesen munkába állítsuk). Eredményeink a következők lettek:

A Reader tesztben lejjebb vettük a monitor fényerejét (nem minimumra), és kikapcsoltuk a Wi-Fi-t is. Az 5 óra igen szép eredménynek mondható egy ekkora notebooktól.

A Stress teszt-ben már nem tudott ilyen nagyot domborítani az F3F. Mindössze 102 percre volt szüksége ahhoz, hogy minden tartalékát felélje. Ez körülbelül a harmada a Reader tesztben elért eredménynek. Mindez azzal magyarázható, hogy ebben a versenyszámban kénytelen volt a gép a processzor és a GMA950 órajelét és tápfeszültségét a maximálison tartani, hiszen mindent 100%-osan leterheltünk, ráadásul a WiFi és a Bluetooth is aktív volt, a TFT pedig maximális fényerőn üzemelt. A rossz hír az, hogy ez a 102 perc elég kevés egy ekkora akkumulátorral, a jó viszont az, hogy ezt a terhelést valós felhasználás közben elég nehéz lenne reprodukálni.

F3F Értékelés

Nehéz összegzést írni az Asus F3F-ről, mert őszintén szólva nem tudjuk, kinek ajánlhatnánk. Nálunk az AP020-as változat tette tiszteletét, és mint arra már hivatkoztunk, egy ilyen processzor mellé vétek mindössze 512MB memóriát pakolni. Ha valaki ezt a típust venné, idővel érdemes lehet elgondolkodnia bővítésen, vagy az AP032-es változaton, mely alapkiszerelésben 1GB memóriát tartalmaz. A kisebb felhőktől eltekintve viszont nagyon sok pozitív élményünk is volt az F3F-fel.

Manapság nehéz eligazodni a több száz választható notebook között, eldönteni, hogy mit is szeretne az ember, hisz nem 5 percre választ társat maga mellé. Az Asus F3F egy sokoldalú, megbízható partner, de mint a legtöbb esetben, nem mentes a kompromisszumoktól. Ám az általunk felsorolt hátrányok nem biztos, hogy mindenkinek azok, lehet, hogy valakinek ezen az árszinten pont ez a tökéletes gép. Reméljük, hogy cikkünk segítséget nyújtott ennek eldöntésében.

Ami tetszett:

   - A szoftverkörítés

   - Hordtáska

   - Webkamera és mikrofon

   - Erős akkumulátor

   - Rengeteg beállítási lehetőség

   - Bluetooth, Wi-Fi, LAN

Ami nem tetszett:

   - Driverek telepítése

   - Hardverelemek kiegyensúlyozatlansága

   - Súly

   - Touchpad

iPon WebShop link (AP020): http://www.ipon.hu/?product_id=15064

iPon WebShop link (AP032): http://www.ipon.hu/?product_id=15753

Asus link:

http://www.asus.com.tw/products4.aspx?l1=5&l2=26&l3=316&model=1218&modelmenu=1

Splendid információk:

http://event.asus.com/vga_newfeatures/hungary/index.htm

Köszönjük a tesztgépet az Expert Computer Kft-nek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward