ASUS Essence III: célkeresztben a vájtfülűek

Az ASUS egy új termékkel jelentkezik az audiofil eszközök piacán, ez pedig nem más, mint az ASUS Essence III.

ASUS Essence III: célkeresztben a vájtfülűek

Az Essence III egy remek hangminőséget kínáló USB DAC, amely fejhallgató-erősítőt is tartalmaz, így akár a 600 ohmos fejhallgatók meghajtására is gond nélkül képes. Az Essence III minőségi komponensekből épül fel, méghozzá nem is akárhogy.

A rendszer tápellátás tekintetében egy toroid transzformátorra támaszkodik, amelyen egy szilíciumacél csíkot is elhelyeztek a mérnökök, így a hiszterézis okozta energiaveszteség csökkenthető, a tápellátás stabilitása pedig javítható. A tápegység a jobb és bal csatornákat külön-külön látja el árammal, így csökken az áthallás okozta interferencia is. A még stabilabb és még minőségibb tápellátás érdekében egy LDO feszültségszabályzó is helyet kapott a fedélzeten, a feszültségingadozások kisimításáról és a tápellátás szűréséről pedig német gyártmányú WIMA FKP 2-es kondenzátorok gondoskodnak.

A termék különválasztott digitális, analóg és tápáramköri lapokkal gondoskodik a minél tisztább hangzásról és az áthallások kiküszöböléséről. Az aszinkron USB kapcsolatnak és a precíz órajeleknek köszönhetően a jitter - a digitális jelek szóródása - kvázi megszűnik, így a hangzás kristálytiszta és minőségi. A precíz órajelekről egyébként hőmérsékletkompenzált kristályoszcillátorok (TCCO/TCXO) gondoskodnak. Ez és az aszinkron USB kapcsolat precíz időzítést, minimális jittert és fantasztikus dinamikát eredményez.

Jó hír, hogy az Essence III csatornánként egy-egy AD1955-ös DAC egységet alkalmaz, de emellett kerámia AS 827SQ, és japán gyártmányú MUSES 02 műveleti erősítők is szerepelnek a kínálatban, amelyek a felsőkategóriás komponensekkel karöltve minden zenei műfaj esetén gazdag, dinamikus hangzást kínálnak - legyen szó klasszikus művekről, vagy akár rock zenéről. Az Essence III emellett natív DSD64 és DSD128 (Direct Stream Digital) támogatást is kínál, így a hifirajongók a digitális zenét a lehető legjobb minőségben élvezhetik.

Az Essence III beépített fejhallgató-erősítőjéhez a szokásos 6,3 milliméteres jack audió csatlakozó mellett kiegyensúlyozott mini-XLR csatlakozót is kapcsolódik, ami a lehető legminimálisabb interferencia mellett kínál kiváló jelminőséget. A bemenetek között a sztereo AUX (RCA) mellett AES/EBU, USB és Toslink port egyaránt található, a vonali kimenetek között pedig sztereó RCA és kiegyensúlyozott XLR csatlakozó sorakozik. A termék tehát nem csak USB DAC formájában, illetve fejhallgató erősítőként, hanem előerősítőként is helytáll.

A tetszetős újdonság remekül illik a modern nappaliba és a HiFi polcra is, hiszen igényes, minőségi kivitelben érkezik. Az Essence III háza taszítja az ujjlenyomatokat, előlapja pedig letisztult, egyszerű dizájnnal érkezik. Itt, vagyis az előlapon megtalálhatóak a bemenetválasztó gombok, valamint a minimalista visszajelző LED-ek, de a fejhallgató csatlakozói, a hangerőszabályzók és a távkapcsoló IR érzékelője is itt lapul. Fontos, hogy a távirányítóval a fejhallgató hangereje nem, csak a vonalkimenet jelszintje szabályozható. A precíz szabályozásról egyébként egy sor lépcsős csillapító gondoskodik - külön a fejhallgató- és külön a vonalkimenethez. Ez a felépítés segít kiküszöbölni a hagyományos hangerőszabályzók felépítéséből eredő torzításokat.

Az újdonság várhatóan november közepétől válik elérhetővé. Az egyelőre nem tudható, hogy az Essence III ajánlott végfelhasználói ára pontosan hogyan alakul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward