ASUS és Gigabyte alaplapok munkaállomásokhoz

Az ASUS és a Gigabyte termékpalettája egy-egy új munkaállomás alaplappal bővült, amelyek egymástól eltérő felhasználói rétegeket vesznek célba. Hogy mire számíthatunk a két újdonságtól? Nos, ez az alábbiakban kiderül!

ASUS és Gigabyte alaplapok munkaállomásokhoz

Az ASUS és a Gigabyte termékpalettája egy-egy új munkaállomás alaplappal bővült, amelyek egymástól eltérő felhasználói rétegeket vesznek célba. Hogy mire számíthatunk a két újdonságtól? Nos, ez az alábbiakban kiderül!

ASUS Z9PE-D8 WS 2P-LGA2011

AZ ASUS újdonságával LGA-2011-es tokozással rendelkező Xeon processzorokból álló kétprocesszoros munkaállomást építhetünk. A megfelelő processzort a tegnapi nap folyamán megjelent Xeon E5-2600-as család népes táborából választhatjuk ki. Az új alaplap az Intel C602 „Patsburg” lapkakészlet köré épül és EEB formátummal érkezik, ami 30,5 x 33 centiméteres méretet jelent.

Az LGA-2011-s processzorfoglalatokhoz 4-4 DDR3-as memóriafoglalat tartozik, amelyekkel könnyedén kiaknázhatóak a négycsatornás memóriatámogatásban rejlő lehetőségek. Az alaplap összesen 256 GB-nyi RDIMM memóriamodul fogadására képes.

A bővítőhelyek között nem kevesebb, mint 6 darab PCI Express 3.0 x16-os bővítőhelyet találunk – a kék slotok x16-os, a feketék pedig x8-as sávszélesség mellett üzemelnek. A sorban egy PCI Express 2.0 x16-os bővítőhely is lapul, amely csak x4-es sávszélességet kínál. Az alaplap négyutas SLI és négyutas CrossfireX támogatást egyaránt biztosít, de ez aligha meglepő.

A SATA portok között összesen hat darab SATA 6 Gbps-os csatlakozót találunk, amelyek közül kettőt a PCH, négyet pedig két darab Marvell 9230-as SATA vezérlő biztosít. Természetesen SATA 3 Gbps-os portokat is kapunk, méghozzá nem kevesebbet, mint nyolcat – ezeket a PCH vezérli. Az alapvető megjelenítéssel és iKVM támogatással kapcsolatos funkciókat egy ASPEED ASMB6-os vezérlő biztosítja. Az új munkaállomás alaplap emellett két Intel 82574L típusú Gigabites Ethernet vezérlővel is rendelkezik, sőt, még egy nyolccsatornás Realtek ALC889-es audió vezérlőt is tartalmaz.

A Z9PE-D8 WS ajánlott végfelhasználói ára 630 dollár magasságában mozog. Az új alaplappal kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Érkezik a Gigabyte X79S-UD5-ös munkaállomás alaplapja is

A Gigabyte is bemutatta legfrissebb munkaállomás alaplapját, amely egyetlen LGA-2011-es Core i7-es, vagy Xeon processzorból álló munkaállomások építéséhez használható. Az alaplap felső fele nagyjából megegyezik az X79-UD5-ös modellével. A processzor tápellátásáról egy 14 fázisú VRM áramkör gondoskodik, memóriafoglalatból pedig összesen 8 áll rendelkezésre – a processzorfoglalat jobb és bal oldalán 4-4. Néhány apró változás azért egyből feltűnhet: az X79-UD5 esetében használt tantál kondenzátorokat henger alakú szilárdtest kondenzátorokra cserélték a mérnökök, a FrescoLogic által készített USB 3.0-s vezérlő helyét pedig egy VLI példány vette át.

Az új alaplap alsó fele az a rész, ahol a lényegi újításokat találjuk. A bővítőhelyek között öt darab PCI Express x16-os slot lapul – ezek közül három PCI Express 3.0-s szabványra alapoz, míg kettő PCI Express 2.0-s szabványt alkalmaz. Előbbiek közül az első kettő teljes, x16-os sávszélességet kínál, a harmadik pedig x8-asat. A PCI Express 2.0 x16-os példányok x4-es sávszélességgel állnak a bővítőkártyák rendelkezésére. A PCH ugyanolyan hűtőbordát kapott, mint amilyet az X79-UD5 esetében is használtak a mérnökök, ám a hűtőborda alatt itt már Intel C606-os PCH lapul, ami kifejezetten az üzleti szférába szánt Sandy Bridge EP platformok alapjául szolgál. A rendszer 2 darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os portot kínál, de ezeken kívül a PCH jóvoltából 8 darab SAS 3 Gbps-os port is rendelkezésre áll.

Egyéb tekintetben az X79S-UD5 megegyezik X79-UD5-ös társával.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward