Asus eeePC S101: Luxus kivitel

Az Asus extravagáns embereknek szánt luxus eeePC-je járt kezeink között.

Asus eeePC S101: Luxus kivitel

I.Bevezető és specifikáció

Nagyon sok féle netbookot láttunk már és meg kell, hogy mondjuk elég unalmasnak hatnak egy ideje. Semmi újat nem tudnak kitalálni a gyártók, ugyanaz az elcsépelt belső, egyedül a külső változik, amely többnyire nem győz meg minket a gépek létjogosultságáról. Most ugyanaz a gyártó kavarta fel az állóvizet, aki annak idején ezt az egész netbookosdit kitalálta: az Asus. Nem tudjuk miért kellett ilyen sokáig várni az S101-re illetve azt sem értjük miért nem lehetett alapból ezzel indítani a netbookok életútját.

Processzor: Intel Atom N270 1.60 GHz (533 MHz FSB, 512 kB L2 cache, 45nm)

Memória: 1x1 GB Hynix DDR2-667 (400 MHz, CL3-3-3-8)

Chipset: Intel i945GSE

Videokártya: Intel GMA950

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 10,2” (1024x600, Anti-Glare)

Merevlemez: Asus-JM S41 SSD (16 GB, SLC, mini-PCIe)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): AzureWave WLAN 802.11n

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 2 cellás 36,3Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

Ár (a cikk megjelenésekor): 157 ezer Ft

Első ránézésre semmi eget verő újdonságot nem látunk, ami nem csoda, hiszen a cégnél nem a belsővel kívántak nagyot alkotni…

…hanem a körítéssel. Már a dobozt meglátva sejthetjük, hogy ez nem egy eeePC lesz, hanem AZ eeePC. A MacBook-ok csomagolására kísértetiesen hajazó doboz belsejében is további gyanús jelek árulkodnak arról, hogy a tervezők mondhatni a legjobbtól „loptak” – ezen a téren. A hatás nem maradt el, egészen máshogy néztünk az első perctől kezdve az S101-re, mint előtte bármelyik netbookra. Akárcsak az Asus többi eeePC-je, az S101 is egy tokba helyezve lapul a csomagban, amely ezúttal hasított bőrből készült és belül két gumírozott szövetpánttal rögzíthetjük a gépet, hogy egy véletlen kinyitástól ne essen ki. A lényeg viszont a kis fekete tasakban rejlik, amely a szokásos kézikönyveken felül egy 16 GB-os Transcend SDHC kártyát tartalmaz (amely önmagában is legalább 10 ezer forint), amelyet elsősorban a beépített SSD mellé szántak tárhelynek. Egeret ezúttal nem kapunk, törlőkendőt viszont igen.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A bekapcsolás tényéről egyedül a kijelző adott jelet, hiszen maga a gép semmilyen formában nem zajongott. Ezt a jó szokását megtartotta egészen a teszt végéig, így a zajszint vizsgát könnyedén vette. Internetezés alatt 58, terhelés alatt 66 fokos CPU hőmérsékletet mértünk.

A beépített Windows XP Home már a harmadik szervízcsomagot is megkapta, csakúgy, mint az összes többi eeePC, ami eddig nálunk járt. A rendszer meglepően fürge volt, ami nem csoda, hiszen az SSD-nek vannak áldásos hatásai bőven, ha nem gondolunk az élettartamára. Szabad hely egyébként meglepően sok van rajta (12 GB), ami részben az előző generációs Windowsnak is köszönhető. Ha mégsem férnénk el, akkor a mellékelt 16 GB-os SDHC kártyát is beizzíthatjuk, ezzel az összkapacitásunk 32 GB-ra hízik, ráadásul mindezt flash alapú tárolókkal kapjuk meg. Ha ez sem lenne elég, akkor felhasználhatjuk az eee Storage tárhelyünkön található 30 GB-os szabad helyet. Ez egy online tárhely, amit bárhonnan és bármikor elérhetünk, egyetlen megkötés a fájlok maximális méretében van (amely 200 MB), illetve egy nap legfeljebb 5000 MB-ot tölthetünk fel (ehhez 0,5 Mbites feltöltés szükségeltetik, ha egy nap alatt meg akarjuk tenni). Létrehozhatunk csoportokat, így a megosztott fájljainkat csak bizonyos emberek tölthetik le.

Természetesen nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a két flash alapú tároló milyen sebességgel képes mozgatni a fájlokat és mindkét esetben elismerően bólintottunk. A beépített SSD-ről nem sikerült megtudunk, hogy MLC vagy SLC alapú-e, az biztos, hogy nem JMicron vezérlő segíti a munkáját, hiszen a sokat emlegetett laggolásnak nyoma sem volt. Az is biztos, hogy a sebessége szuper (87 MB/s olvasás, 50 MB/s írás). Ugyanez mondható el a nagy kapacitású SD kártyáról is, amelyről 22 megával sikerült olvasni az előtte 13 megával ráírt adatokat. Ugyan egy 1,8”-os merevlemez sebességét nem közelíti meg, de nem sokkal marad el tőle és ami a legfontosabb, hogy menet közben bármikor kivehető a gép szétszedése és kikapcsolása nélkül, ráadásul mozgó alkatrészt sem tartalmaz és a fogyasztása is sokkal kisebb (cserébe mindössze 16 GB-os). Tekintettel arra, hogy alig lóg ki a gép hátuljából, érdemes mindig benne hagyni.

III.Ergonómia

Ergonómiai szempontból az S101 több szempontból is megelőzi a többi netbookot. Lássuk az indokokat.

Az első és legfontosabb a billentyűzet, amely még mindig nem ér fel az MSI Wind-je mellé, ám a korábbi eeePC-khez képest lényegesen jobb, ráadásul kevésbé vannak összenyomorgatva a gombok és minden ott van, ahol annak lennie kell (nincs elrejtett „0” és szomszédba költözött „í” betű). A funkciógomb (Fn) ezúttal a Ctrl jobb oldalára került. Gyorsgombból csak egyet találunk, ezzel a különböző energiagazdálkodási profilok között tudunk váltani (Super Hybrid Engine). High Performance módban az alaplap a 133 MHz-es rendszerbuszt 140-re állítja, így szerény 1%-kal lesz gyorsabb a processzor és a memória is. Értelme nem sok, így igyekezzünk mellőzni a használatát, mert csak az akkumulátoros üzemidőt rövidíti meg. Gépelés közben a komfortérzetet nagyban javítja a szálcsiszolt alumínium felület, amelyet a csuklótámasz helyén találunk.

Sokkal izgalmasabb a touchpad, amely kategóriájához képest meglehetősen nagy felülettel rendelkezik, ráadásul a gombok sem fogpiszkáló méretűek végre (igaz látható hízókúrán azért nem vettek részt). A legfontosabb újítás mégis a multi-touch képesség, melynek köszönhetően elérhetők bizonyos MacBook-oknál már látott funkciók. Az egyetlen használhatónak a scrollozást ítéltük meg, melyet azóta hiányolunk a noteszgépekből, amióta összehozott az első MacBook Air-rel minket a sors. Bár az érzékenysége nem állítható és az alacsony felbontás miatt picit sokat görget néha (alkalmazástól függ), azért a piros pont mindenképpen kijár, hiszen így nem kellett használnunk az apró gombokat a honlapokon való közlekedéshez.

Portok terén semmi különlegességet nem láthatunk, a memóriakártya-olvasó hátra került, bár ennek nem sok jelentősége van. Annak viszont igen, hogy a monitorkimenet és a vezetékes hálózati csatlakozó is ott terpeszkedik, hiszen ezek használata esetén (például asztali környezet) nem kell oldalt bohóckodni a kábelekkel. Mint majd látni fogjuk a speciális akkumulátor nélkül erre nem lett volna lehetősége, hiszen a netbookok többsége hátranyúló telepet tartalmaz.

Az eltűntetett portok arra is lehetőséget adtak, hogy picit vékonyítsanak a gépen is, így a már említett MacBook Air-hez hasonlóan ez a készülék is nagyon penge (ahogy a mobiltelefonosok mondják), összecsukva is mindössze 1,8 cm, tömege pedig nem haladja meg az 1 kg-ot.

A kijelzőt fogták és átültették az 1000H-ból, így amit ott leírtunk az itt is igaz: szűkös fényerő tartomány, alacsony látószög (oldalról is), átlag alatti színhűség és nem annyira éles szövegmegjelenítés. LED-es háttérvilágításának hála viszont jobban kíméli az akkumulátort, mint a hagyományos CCFL-es panelek.

A webkamera mindössze VGA felbontást tud, ám a mindennapos használatra bőven elegendő ez is. Lehetett volna gyorsabb is, mert a hirtelen mozdulatokat elég lomhán tudta lekövetni, mesterséges fénynél hamar zajosodni kezdett, a színvilág viszont átlagosan jó maradt.

IV.Üzemidő és értékelés

Az akkumulátoron kezdetben meglepődtünk, hiszen a gép méretéhez képest elég nagy darab, legalábbis ha az alapterületét nézzük. Vastagsága viszont igazodik az S101 szelleméhez, tehát vékony. Ennek – mint már említettük – az az előnye, hogy a hátlapra is lehetett kivezetéseket tenni, így valamelyest vékonyabb lett a gép. Ijesztő adat, de a 36 wattórás telep mindössze két cellát tartalmaz, ez mindenképpen jó hír a jövőben megjelenő noteszgépekre nézve (egy négy cellás teleppel működő 12-13”-os szubnotebookot nagyon várnánk az Asus-tól hasonló „vastagsággal”). Ugyan az 1000H-t nem tudta befogni, de így is bő 5 óráig működött egy feltöltéssel a luxus eeePC, amelyet maximális terheléssel sem sikerült 3 és fél óra alá vinnünk (ebben nagy szerepe volt az SSD-nek is).

Összességében véve most éreztük életünkben először, hogy egy notebookot fogunk a kezünkben, nem pedig valami apró, műanyagból összetákolt, a népre ráerőltetett valamit. Az igazat megvallva a tavalyi premiernél egyből az S101-gyel kellett volna nyitni, igaz az árcédula miatt nem vitte volna olyan sokra, mint a 701 és a 900 (bár több értelme lett volna mindkettőnél az egészen biztos, még egy Celeronnal is). Reméljük, hogy a többi gyártó összekapja magát és felhagy az egy sémára épülő tucat netbook kinézettel és felismeri a piac által támasztott igényeket, hiszen sokan hajlandók lennének felárat fizetni a jobb minőségű gépekért (lásd Hewlett-Packard). Véleményünk szerint az S101 megéri a pénzét, de túlságosan közel merészkedett már az olcsóbb 12”-os szubnotebookokhoz, amelyek igaz, hogy 1,5-2 kg között mozognak, de jelentősen gyorsabbak és nagyobb tárhellyel is rendelkeznek (mind merevlemez, mint RAM terén). Az is igaz viszont, hogy a gyors SSD-t, a minőségi burkolatot, az ízig-vérig luxus érzetet mindig is meg kellett fizetni. Mindentől függetlenül az Asus eeePC S101 ajánlott vétel.

[bold][italic]A készülékért köszönet az Expert Computer Kft-nek.

[/italic][/bold]Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward