Asus eeePC 1000HE: Kimeríthetetlen

Az Asus ráncfelvarrott 10"-os netbookja vendégeskedett nálunk, hogy megmutassa milyen sokáig bírja szuflával.

Asus eeePC 1000HE: Kimeríthetetlen

I. Bevezető és specifikáció

Ráncfelvarráson esett át az első 10”-os eeePC. Erősebb processzort, nagyobb merevlemezt és bikább akksit kapott. Változott a billentyűzet is, de a főbb paraméterek maradtak a régiek, ahogy a csomagolás is.

 

Processzor: Intel Atom N280 1,66 GHz 512 kB cache 667 MHz FSB

Memória: 1 GB ASint Tech DDR2-667 @ 533 MHz CL4-4-4-12

Chipset: Intel i945GSE

Videokártya: Intel GMA950

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 10” (1024x600, Anti-Glare)

Merevlemez: Seagate ST9160310AS (160 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): AzureWave Wireless Network Adapter

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 62Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

Tömeg: 1,45 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 134 ezer forint

 

Összetételre tehát nem sokat változott a 10”-os eeePC, processzorból a fent látható N280-as Atomon kívül elérhető még az N270-es, továbbá az akkumulátor már az S101-nél látott technológiával készült, így közel 30%-kal lett izmosabb.

A kellékek tárháza is változatlan, driver CD, törlőkendő, használati útmutató, táska, akkumulátor és tápegység képezi részét a csomagnak. Egeret ezúttal sem kapunk.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Sajnos a csendet nem sokáig élvezhettük, a hűtési rendszer maradt a régiben és a processzor sem változott gyökeresen, így üresjáratban halkan susogó, terhelésnél pedig jól hallgató zajt produkál, miközben a processzor sem éppen hideg. Bár a CoreTemp és az Everest meglehetősen eltérő eredményeket mutattak, mi inkább utóbbinak hiszünk, mert az üresjárati 35 fok gyanúsan alacsonynak hatott (igaz az Everest szerinti 58-60 meg picit magasnak). Terhelésre a CoreTemp 62, az Everest 70-78 Celsius fokot könyvelt el. Ettől függetlenül a gép minden része langyos maradt.

Memóriából még mindig 1 GB a sztenderd, ráadásul most is egyetlen foglalatot kapunk, tehát bővítés 2 GB-ig lehetséges (a gyári modul nyugdíjazásával). Habár a processzor rendszerbusza immáron 667 MHz, sajnos a chipset miatt a memória továbbra is 533 MHz-en üzemel CL4-4-4-12-es időzítésekkel. Ezúttal elmaradt a Super High Performance mód, így nincs lehetőségünk a processzor túlhajtására. A gyorsgomb ettől függetlenül megmaradt, a különbség mindössze annyi, hogy ezúttal már csak három profil közül választhatunk.

 

Videokártya terén nem történt érdemi változás, továbbra is a jó öreg Intel GMA950-et kapjuk, amely a központi memóriából gazdálkodik.

Merevlemez tekintetében maradt a 160 GB, amely két, nagyjából egyenlő részre van osztva. Működése során halknak bizonyult, igaz a nem annyira csendes hűtőrendszer mellett aligha volt esélyünk nagyobb zajtesztnek alávetni. Használat közben nagyon gyors volt, kár, hogy a gép többi része miatt ez nem volt annyira látványos.

 

A 720p felbontású .mkv fájlok lejátszása még most is nagyon függött a bitrátától, így általánosságban nem merjük kijelenteni, hogy az 1000HE megbírkózik a feladattal, de az 5 MBit/s körüli videósávokkal elboldogul(hat annak függvényében, hogy milyen a VBR kódolás miatt a képkockák tömörítésének eloszlása). Felhasználói visszajelzés alapján CoreAVC-vel van a legtöbb esélyünk a gondtalan videózásra. 

III. Ergonómia

Ami a külsőt illeti, gyakorlatilag minimális változásokat láthatunk az eredeti koncepcióhoz (1000H) képest. Vegyük őket sorra.

Először is a belső kialakítás némileg átváltozott, ezt a hátsó lemez leemelése után állapíthatjuk meg. sokkal szűkebb a hely, amit a felhasználó lát, így például a WLAN modul már teljes takarásba került és tulajdonképpen az egy szem memória modulon illetve a merevlemezen kívül semmihez nem férünk hozzá.

A legszembetűnőbb változás a billentyűzetet érinti, amely kicsit hasonlít az Apple MacBook illetve Sony Vaio noteszgépeken látottakra, lekerekített formájuk és a gombok között lévő szünet legalábbis hozzájuk teszi nagyon hasonlóvá. Sajnos nem sokkal kényelmesebb őket nyomni, mint az előző generáció egybefüggő megoldását, hiszen oldalirányba a hely nem lett nagyobb, viszont minden gomb között szünet lett, így maguk a billentyűk is összementek.

A touchpad változatlan maradt, legalábbis ami a kialakítást illeti. Ami változott, az a működés, ugyanis az S101 után az 1000HE is megkapta a multitouch műveleteket, azaz tudunk két ujjal nagyítani és scrollozni is, igaz a pici felület miatt ez nehézkesen kivitelezhető és túl érzékeny még most is (amelynek mértéke nem változtatható). Mi örülnénk, ha a cég inkább a nagyobb gépekbe építené be ezt a remek feature-t.

A gép többi oldala maradt olyan, amilyen volt, egyedül a színes csatlakozókat váltották le a fekete-fehérek. Továbbra is örvendetes a három USB foglalat, annál is inkább, mert beépített HSDPA modem ezúttal sincs, így a mobilnetesek egy csatlakozót mindenképpen el fognak fogyasztani.

A webkamera bár maradt 1.3 MPixeles, ennek ellenére képe óriásit változott az elődmodellhez képest. Mozgása folyamatos, kevésbé zajosodik, de beállítási lehetőségek még mindig csak chat programok alatt vannak.

 

A kijelző maradt olyan, amilyen volt, bár mintha a fényerősségéből vesztett volna, a maximális érték közel sem tűnt olyan szemkisütőnek, mint az 1000H-nál annak idején. A minimum fényerő talán már túlzás, eggyel feljebb kapcsolva ideális lehet utazásnál való szörfölésre.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor új technológiával készült, így azonos méretre több kakaó jutott. A cég büszkén hírdeti a nem kevesebb mint 9 és fél órás(!) üzemidőt, ami elsőre nevetségesnek tűnhet, de a valóságban össze lehet hozni (igaz, mi “csak” 9 óráig jutottunk). Ehhez persze ki kell kapcsolni a nem használt hardverelemeket, továbbá a fényerőt se nagyon szabad elmozdítani a minimálisról. Ami a lényeg, összehozható a nagyon hosszú akkumulátoros üzemidő, maximális fényerővel és filmnézéssel se sikerült 3.5-4 óránál hamarabb lemeríteni a gépet. Jár a piros pont és reméljük, hogy a soron következő szubnotebookokban viszont láthatjuk ezt a technológiát és alapnak fog számítani a 60 Wh körüli telep.

Összességében véve ugyanazt tudjuk elmondani az “új” eeePC-ről, mint nyár végén az 1000H-ról. Sokáig  húzza (most aztán tényleg), üdvözlendő a multi-touch technológia, fejlődött a webkamera, de ezek mellett pontosan ugyanazok a hátrányok maradtak meg, mint annak idején. Csak azoknak tudjuk ajánlani, akik nem elégszenek meg az előd modell 5-6 órás üzemidejével, ugyanis árban nagyjából 20 ezer forint a különbség a két gép között.

 

Pro:

[list type="unordered"]

[/list]

 

Kontra:

[list type="unordered"]

[/list]

 

Az Asus eeePC 1000HE-t az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward