Asus eeePC 1000H: Elfújta a Szél

Az Asus legújabb kis méretű netbookja járt nálunk, hogy megmutassa mire képes az MSI Wind ellen.

Asus eeePC 1000H: Elfújta a Szél

I. Bevezető és specifikáció

Tavasszal járt nálunk az Asus első eeePC-je, a 701-es. Sok sebből vérző, igencsak erőtlen próbálkozás volt a gyártó részéről, amelyet példásan mutat jelenlegi vételára is. A cégnél összekapták magukat és látva a problémákat kihozták a javított 900-as változatot, amely nagyobb kijelzőt és nagyobbfelbontást is kapott, de a billentyűzet, a touchpad és a készenléti idő még mindig nem volt az igazi. Jött a továbbfejlesztett 901-es, ahol mindössze annyi történt, hogy a csigát is megszégyenítő sebességű Celeron processzort lecserélték a legújabb fejlesztésű 1600 MHz-es Intel Atom-ra, amely mind a teljesítményre, mind az akkumulátoros üzemidőre jó hatással volt.

Jött viszont egy váratlan fordulat, amit MSI Windnek hívnak és az Asus újra bajba került, hiszen már az előzetes tesztek alapján is mindent ütő megoldásról suttogtak a külföldi újságírók. Nagyjából ennek köszönheti az 1000-es eeePC megszületését. Paramétereit tekintve - mint látni fogjuk - igencsak hasonló a Windhez, persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a két gép alapja gyakorlatilag ugyanaz.

 

Processzor: Intel Atom N270 1.60 GHz (533 MHz FSB, 512 kB L2 cache, 65nm)

Memória: 1x1 GB A-Data DDR2-400 (533 MHz, CL3-3-3-8)

Chipset: Intel i945GME

Videokártya: Intel GMA950

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 10,0” (1024x600, Anti-Glare)

Merevlemez: Seagate ST980811AS (80 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): mini-PCI-os WLAN max. 108 Mbit/s

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

 

Két dologra figyeltünk fel (igaz ezek közül az egyik már kibontásnál látszott) a specifikációt böngészve. Az egyik az igen komoly 6 cellás akkumulátor, amelynek köszönhetően a gép jóval tovább bírja szuflával, mint a kis méretű 3 cellással. A másik a DDR2-400-as memória modul, amit nem is igazán értünk hogy került a gépbe, főleg úgy, hogy már alapból túl van hajtva - nem is kicsit. Vagy ingyen kapja őket az Asus vagy felhalmozódott a készlet, mert hogy értelme nincs a használatának, az biztos. Ettől eltekintve a belső teljes egészében megegyezik az MSI Winddel, csupán a hálózati vezérlőknél találhatunk eltérést.

 

Az eddigi legnagyobb eeePC mellé a töltőn és az akkumulátoron kívül a szokásos leírásokat és egy helyreállító CD-t kapunk. Az egeret az antisztatikus törlőkendő váltotta fel, a táska ezúttal is szériatartozék.

II. Hardver

Az MSI Wind után nem éreztünk túl nagy varázslatot a doboz bontogatása közben, a szokásos eeePC dizájn és körítés minden területen, még a gép is kiköpött mása a 701-es változatnak (leszámítva a méretét és a kijelzőt). Ettől függetlenül kíváncsiak voltunk rá, hogy az Asusnál vajon tanultak-e a hibákból és történt némi fejlesztés is a méret növelésén kívül.

 

Bekapcsolás után rögtön elindult a processzort hűtő ventilátor, igaz nagyon-nagyon halkan tette dolgát, de amint jobban megizzasztottuk a gépezetet már magasabb fordulatszámra kapcsolt. Hangja nem volt zavaró, de mindenképpen hangosabb volt az MSI Windnél, miközben a processzor 66 fokig is felkúszott a negyed órás folyamatos 100%-os terhelés alatt. Amint megszabadítottuk a rabszolgamunkától a légkavaró egyből elhalkult, így összességében meg voltunk elégedve a hűtéssel.

 

A központi memória ezúttal is 1 GB, amelyből egy pár MB-ot lecsíp az integrált Intel GMA 950-es videokártya. Órajele 400 és 533 MHz között változik, de az Asus szoftverfejlesztői beépítettek saját profilváltó alkalmazásukba a szokásos energiagazdálkodási módok közé egy Super High Performance módot is, amely megemeli a rendszerbusz sebességét 570 MHz-re. Ennek köszönhetően a processzor 1,71 GHz-en, a memória pedig 570 MHz-en üzemel ilyenkor, ami viszont ennél sokkal durvább, az az, hogy az alap CL3-3-3-8-as időzítést nem változtatja meg a program, így - bár egycsatornás működésről beszélünk - lényegesen megnő a memóriahozzáférés gyorsasága. Ebben a tekintetben tehát az MSI Wind alaposan verve van, ez nem is kérdés.

 

A korábbi modellekben flash memória alapú SSD lemezeket használt a cég az adatok tárolására, de a visszajelzések alapján a felhasználók inkább nagyobb tárterületet akartak, mintsem gyorsabb, halkabb és némileg biztonságosabb működést. Ennek hatására az MSI Windhez hasonlóan egy 80 GB-os 2,5”-os merevlemez került az 1000-es eeePC-be, amelyet a Seagate szállít az Asusnak. Sebessége minimálisan, de jobb a Windben található Western Digital Caviarnál, igaz hangosabb is nála, de még így is bőven halkabb, mint a szokásos notebook vinyók. Annak ellenére viszont, hogy viszonylag enyhébb napokat éltünk át, a diszk képes volt bőven 50 fok fölé is felhevülni, amely nem túl jó hír, a Windben a maximális érték 44 fok körül alakult - csak összehasonlítás képpen.

 

Nem tudjuk mire vélni, de még mindig nem volt elég meggyőző az eeePC sebessége, hiába a megegyező, sőt néhol jobb paraméterek a Windhez képest. Akárcsak a 901-es modell esetén, itt is előfordult némi megingás, némi gondolkodási holtidő, amit nem tudjuk, hogy minek rójunk fel, hiszen a Wind nem produkált ilyeneket, igaz nem is volt rajta gyárilag ennyi szoftver. Ezzel még meg is lehet barátkozni, viszont a HD filmek lejátszásánál ugyanazt tapasztaltuk, mint az előbb már említett 901-es elődnél - nevezetesen azt, hogy élvezhetetlenek. A H.264-es kódolású 720p felbontású .mkv minták egytől egyig akadtak még Super High Performance módra kapcsolva is. A kép folyamatosnak tűnt, viszont a hang ennek ellenére megelőzte azt, erről a feliratok is tanúskodtak. Nem tudjuk hova tenni a dolgot, hiszen a Wind bár 90% körüli CPU terheléssel, de hibátlanul vitte ezeket a filmeket, az Asus gépezete pedig 100%-os terhelés mellett sem képes megbírkózni vele. A tesztkörnyezet teljesen megegyezett (Windows Media Player 9, Vista Codec Package 4.7.2), kár érte, valószínűleg sokan már itt kihúzzák a bevásáró listáról a gépet.

III. Ergonómia

Ami az ergonómiai kérdéseket illeti, itt ha nincs is sok változás, azért mindenképpen akad.

 

A billentyűzet sokat fejlődött a korábbi modellek óta, jelenlegi formájában már egész használható, bár a Windnek a közelében sincs sajnos (pedig a klaviatúrnák több hely maradt, mint az MSI gépe esetében). A gombok furcsa nyomáspontja, a széles skálán mozgó méretek és a jobb oldali Shift szokatlan helye mind-mind olyan dolgok, amik kihatnak a mindennapi használatra. Böngészésnél nem lesz velük gond, de doktori disszertációt lehetőleg ne kezdjünk el rajta írni, mert sok pontatlanságot kell majd korrigálnunk.

 

A touchhpad nőtt, nem is kicsit. A gombok még mindig nem az igaziak (túl erősen kell nyomni őket), de már használhatók. Az egy ujjas navigálás viszont még mindig hagy kívánnivalót maga után, hiszen túl erősen kell odacsapnunk az ujjunkat a felülethez, ha azt akarjuk, hogy a sima ill. a dupla kattintást érzékelje a gép.

 

Oldalt semmilyen változást nem fedeztünk fel, apróbb átrendezések vannak, de pontosan ugyanazokat a dolgokat találjuk meg, amelyek az előd modellek részét is képezték. Fontos viszont kiemelnünk, hogy a merevlemez és a memória cseréje garanciavesztés nélkül elvégezhető az MSI Winddel ellentétben, így ha kevésnek találjuk bármelyiket a kettő közül, akkor otthon egy csavarhúzó társaságában megoldhatjuk magunk is a cserét, nem kell feltétlenül szervízhez fordulnunk.

 

A beépített webkamera képe meglehetősen zajos és lassú volt, beállítási lehetőségek csupán chat programok alatt vannak, ha simán álló- vagy mozgóképet szeretnénk készíteni, akkor nem tudunk belepiszkálni a szoftverbe.

 

A kijelző a gép egyik erőssége, hiszen hatalmas fényerővel rendelkezik, 50%-on is bőven használható volt, csak erős napsütésben van létjogosultsága a 100%-nak.

 

A beépített 802.11n szabványt is támogató vezeték nélküli hálózati kártya szintén nagyon jól tette a dolgát, ahol az MSI Wind már nem találta routerünket, ott az 1000-es eeePC simán csatlakozott (házon kívül, routertől kb. 15-20 méterre).

IV. Üzemidő és értékelés

A végére hagytuk a csattanót, hiszen van egy terület, ahol az MSI Wind egyelőre semmiképpen nem tudja felvenni a versenyt az Asus 10”-osával szemben, ez pedig az akkumulátoros üzemidő. Folyamatos internetezéssel és 50%-os fényerővel az 1000H közel 5 óráig elvan akkumulátorról, amely közepes hangerős zenehallgatással fűszerezve 4-4,5 órára, filmnézéssel pedig 3,5 órára csökken. Teljes terheléssel sem sikerült 2,5-3 óránál hamarabb megfektetnünk a gépezetet, pedig a fényerőt is 100%-ra tettük.

 

Nehéz elfogulatlan véleményt alkotni az Asus eeePC 1000H-ról. Ha az MSI Windet is 6 cellás akkumulátorral értékesítenék, akkor most biztos, hogy alapos lehúzást láthatna a kedves olvasó, de ez jelen esetben semmiképpen nem indokolt. Jelenleg a két gép között 10 ezer forint differencia van (ráadásul az MSI Wind drágulni fog a pletykák szerint, így lehet, hogy ez a különbség eltűnik majd), ezért a többletköltségért plusz két órás üzemidőt kapunk, igaz ez a tömegen (közel 1,5 kg) is meglátszik, továbbá a kecses vékonyságnak is búcsút mondhatunk. A HD filmek lejátszásának képtelensége sokak számára elriasztó tényező lehet (számunkra is az), reméljük, hogy nem hardveres, hanem szoftveres mozgatórugója van a dolognak és a jövőben lesz megoldás erre a problémára. A valamivel lassabb rendszer a mindennapos használat során annyira nem érezhető, a billentyűzet és az egérpad viszont még mindig lényegesen jobban használható az MSI modelljén. Akinek fontos az akár 4-5 órás üzemidő és ezért képes bizonyos tényezők felett szemet hunyni, az nem fog csalódni az Asus eeePC 1000H-ban, aki sűrűbben látogat konnektorokkal teli helyeket, annak még mindig inkább a Windet ajánljuk.

 

Az Asus eeePC 1000H-t az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos oldal: Asus

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward