ASUS EeeBook X205: a netbookok új generációja?

Az ASUS egy új, meglehetősen vonzó árcédulával érkező noteszgépet készített, ami az olcsó notebookok szegmensében próbál szerencsét.

ASUS EeeBook X205: a netbookok új generációja?

Az ASUS 2007 folyamán, amikor előrukkolt az Eee PC sorozattal, kétségkívül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem sokkal később beköszöntsön a netbookok aranykora. Akkoriban Linux operációs rendszerrel ellátott, 200 dollár körüli árcédulával rendelkező modellek közül lehetett válogatni, amelyek nagyon hamar népszerűek lettek.

Ez a korszak azóta lezárult, ám a Google egy ideje – 2011 óta – ismét próbálkozik az olcsó noteszgépek szegmensében méghozzá olyan termékekkel, amelyek a cég saját, Chrome OS névre keresztelt operációs rendszerével érkeznek. A 200 dollár körüli árszinten mozgó Chromebookok iránt bizonyos területeken nagy igény mutatkozik. Nem véletlen hát, hogy az egyéb gyártók is szeretnének profitálni az olcsó noteszgépekből – pont ez az oka annak, hogy az utóbbi időben több "Chromebook alternatíva" is feltűnt a piacon.

Most az ASUS mutatott be egy új, meglehetősen baráti áron érkező noteszgépet, amely az ikonikus Eee sorozatot erősíti. A "neo-netbook" kategóriában induló Eee Book X205 Windows 8.1 operációs rendszert használ, és 200 dolláros árához képest egész jó hardverrel rendelkezik.

A 11,6 hüvelykes noteszgép 1366 x 768 pixeles natív felbontással működő, LED-es háttérvilágítást alkalmazó kijelzőt kapott, ami alighanem TN+Film alapokon nyugszik – annak minden előnyével és hátrányával. A processzor szerepét egy Intel Atom T3735-ös SoC tölti be, amelyhez 2 GB-nyi DDR3-as rendszermemória társul. Az adatok tárolásáról modelltől függően 32 GB-nyi vagy 64 GB-nyi beépített NAND Flash alapú tárhely gondoskodik, de az újdonság mellé két évnyi ASUS WebStorage hozzáférés is jár, ami 500 GB-nyi felhő alapú tárhelyet jelent. Extraként 15 GB-nyi OneDrive tárhely is jár, ami nincs előfizetéshez kötve, azaz "örök", plusz 100 GB-nyi OneDrive tárhellyel is gazdálkodhatnak a felhasználók, de ez a dolgok jelenlegi állása szerint csak két évig használható ingyenesen.

Az olcsó noteszgép két USB 2.0-s porttal, 802.11n WiFi vezérlővel, micro-HDMI videó kimenettel, valamint microSD memóriakártya-olvasóval érkezik, sőt, még egy VGA felbontású webkamera is helyet kapott rajta. Az akkumulátor szerepét egy 38 wattórás megoldásra osztották, ami egyetlen teljes akkumulátoröltés hatására akár 12 órányi üzemidőt is biztosíthat, ha csak webböngészésre használjuk a rendszert.

Az X205-ös modell az idei év harmadik negyedévének végén, vagy a negyedik negyedév elején válhat elérhetővé, azaz aki szeretné, már egészen biztosan betehet majd egy ilyen noteszgépet a fa alá. A 32 GB-os kiadás 199 dollár/euró lesz, a 64 GB-os modell pedig némi felárral érkezik. Az újdonság többféle színben is elérhető lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward