Asus: Duplázott a MeMO Pad, új Transformer Pad jött és frissült a Fonepad

Az Asus jóformán minden területére rágyúrt Berlinben.  Négy androidos táblagépet kaptunk a csúcstablettől a telefonos mindenesig, és még notebookok is jöttek.

Asus: Duplázott a MeMO Pad, új Transformer Pad jött és frissült a Fonepad

Az Asus a táblagépek piacának egyik legfontosabb szereplője, így bizony nem mehetünk el szó nélkül azon gépek mellett, amelyeket az idei IFA alkalmával mutattak be Berlinben a nagyközönség számára. Megújult a Transformer széria egyik legfontosabb tagja, a Fonepad is frissült, valamint bővült a költséghatékonyságával tetszelgő MeMO Pad vonal.

Asus Transformer Pad TF701T

A Transformer sorozat az Asus berkeiben kétségtelenül a legfontosabb széria. Igazi ikonná vált a táblagépek között és kiterjesztette az ilyen eszközök használhatóságát annyira, hogy kismértékben, de a valódi notebookoknak is ellenfelet állítsanak. Viszont ahhoz, hogy az érdeklődést fenn lehessen tartani, nem ülhetnek a babérjaikon. A TF700 a közepesnek nevezhető felbontásával és az egyre erősebb konkurenseket kapó Tegra 3 chippel mostanra már nem tudott helytállni úgy, ahogy kellene.

A Transformer Pad TF701T-vel viszont ismét visszakerül a nyeregbe a család legfelső tagja. A készülék kijelzője továbbra is 10,1 hüvelykes, de már 2560 x 1600 képpontot rejt a változatlan méretű panel, és technológiai fronton is történt előrelépés. Az újdonságunk IGZO panelt kapott, vagyis jelentősen alacsonyabb energiaigényű lett úgy, hogy mi ebből semmit nem fogunk észrevenni. A kamerapáros sem fog csalódást okozni, annak ellenére, hogy azért egy táblával állunk szemben. A masina hátán egy LED villanó segítségét élvező, f/2.4-es apertúrájú lencse mögé rejtett 5 megapixeles egység fedezhető fel, míg a megjelenítő feletti 1,2 megapixeles megoldás az, amely a HD videócsevegéseinkkor aktiválódik. Videózni elől 720p, hátul pedig 1080p-s felbontással lehet legfeljebb.

A különlegesség belsejében csakúgy, mint az elődjében, egy Nvidia lapka húzta meg magát, de az előrelépés jelentős. A Tegra 4 T40X-szel van dolgunk, mely a zöldek saját, vSMP felépítésével indul harcba. A SoC összesen öt Cortex-A15 magot zsúfol egy tokba, de ebből az egyik csak az energiahatékonyság miatt van jelent. Az eszközünk teljesítményéért négy 1,9 GHz-es órajelen munkálkodó A15-ös ARM processzormag felel, a grafikus megoldás szerepét pedig immáron egy 72 feldolgozós GeForce ULP tölti be. A rendszernek 2 GB-nyi memória jutott, a felhasználók pedig 32 vagy 64 GB-tal vihetik haza a csúcskategóriás Transformert. Bővíteni több lehetőségünk is van, a főegység microSDXC befogadására képes, a dokkolóba meg teljes méretű SDXC tolható bele. A kapcsolati lehetőségek között van 802.11 b/g/n Wi-Fi Miracasttal megtoldva, valamint Bluetooth 3.0 is. A HDMI videokimenete akár Ultra HD tartalmakkal is boldogul, a billentyűzeten meg még egy USB 3.0 csatlakozó is feltűnik.

A tablet 263 x 180,8 x 8,9 milliméteres vonalakkal határolható körbe, és 585 grammos tömeggel büszkélkedhet, míg a csatlakoztatható billentyűzet 263 x 180,8 x 7 mm és 570 g. Egyesítve így egy nagyjából 1,15 kg-ot nyomó vasat kapunk, ami 15,9 mm-re emelkedik ki a síkból mindennel együtt. Az Ultrabookok között biztosan akadna kihívója, de attól még szép teljesítménnyel van dolgunk. Az üzemideje eléri az elképesztő 13 órát (!), és a dokkolás után további 4 órát nyerhetünk a gyártó által közölt adatok szerint. Mindezt egy 31 és egy 16 Wh-s teleppel érték el - utóbbi a gombsorban rejtőzik. És hogy mit fog ennyi ideig mozgatni? Nos, az Asus az Android 4.2 alkalmazása mellett döntött, melyet további extra tartalmakkal is elláttak.

Asus MeMO Pad 8 és 10

A MeMO Pad testvéreket az Asus azoknak ajánlja, akik esetleg többet utaznak, mert ezek a gépek azonos méretben is könnyebbek, mint például az imént bemutatott Transformer, így jobb hordozhatóságot biztosítanak. Valamint az is fontos érv lesz majd mellettük, hogy alacsonyabb árszegmenst céloznak, így többek számára jelentenek majd megfizethető alternatívát.

Asus MeMO Pad 8

A 8 és 10,1 hüvelykes panellel dolgozó megoldások igen közel állnak majd egyébként egymáshoz a teljesítményüket figyelembe véve, ugyanis mind a megjelenítő felbontása, mind pedig az alkalmazott chip azonos. Az 1280 x 800 pixel a nagyobbik esetében már nem túl nívós, de 8 colon azért már kellemes képminőséget garantál. IPS technológiát használnak a panelek, így a betekintési szögek és a fényerő is rendben lesz. A sebességért felelős SoC egy MediaTek MT8125, mely lényegében a kapcsolati moduljától megfosztott MT6589. Ennek megfelelően a chip négy Cortex-A7 magot és egy PowerVR SGX 544 iGPU-t sorakoztat fel - előbbiek 1,6 GHz-en járnak, míg az utóbbi 300 MHz-en. A felhasználónak itt 8, illetve a MeMO Pad 10-nél 16 GB tárhellyel kell beérnie, a rendszernek meg 1 GB-tal kell gazdálkodnia a mindennapokban. A háttértár kapacitása kitolható microSD kártya behelyezésével.

A kapcsolati lehetőségeik jók, hiszen itt is szem előtt tartották az utazók igényeit, és GLONASS műholdakkal is kommunikáló A-GPS-es GPS vevő is került bele, de van 802.11 b/g/n Wi-Fi és persze Bluetooth modul is. A fedélzeten két kamera rejtőzik, a videóhívásainknál segítséget nyújtó előlapi változatlanul 1,2 MPixel mindkettőben, de a fontosabb pillanatok megörökítésére szolgáló főkamera már nem. A MeMO Pad 10 5 megapixeles kamerát kapott, a MeMO Pad 8-nak viszont már csak egy 2 megás egység jutott - LED villanó egyiknél sincs hátlapon, mozgóképet rögzíteni mindkettőnél 720p HD felbontás mellett lehet. Az Asus mérnökei nagy figyelmet fordítottak a hangzásvilágra is ezeknél, bevetésre került a Sonic Master technológia és persze dupla hangszóró van a készülékházon.

Asus MeMO Pad 10

A duó mindkét tagján, akárcsak a Transformer Pad TF701T-nél, az Android 4.2 került előtérbe. Ez ugyan nem a legfrissebb rendszer, de panaszra így sem lehet okunk, és remélhetőleg a későbbiekben frissítés formájában az Android 4.3 is elérhető lesz rájuk. Az üzemidőről sajnos itt már nem esett szó, és elképzelhető, hogy ez nem a véletlen műve, ugyanis az akkumulátorok mindössze 5070 és 3950 mAh-sak. Ezek pedig a méreteikhez viszonyítva bizony eléggé szűkösnek tűnnek, energiahatékonyságból jeleskedő központi chip ide vagy oda. A MeMO Pad 10 256 x 174,6 x 10,5 milliméteres fizikai kiterjedésű, a súlya pedig mindössze 522 gramm. Ezzel szemben a kéthüvelykes fogyást követően a MeMO Pad 8 már csak 350 g tömegű és és 212,4 x 127,4 x 10 mm-esre "zsugorodott" össze. Ez utóbbi már egészen kényelmesen elfér egy kisebb táskában is, és a tömege sem jelent komoly terhet a vállunkon.

Asus Fonepad 7

Most pedig nézzük a legkisebb termékét a felhozatalunknak, ami egyben az egyik legrugalmasabb felhasználási körű is. A Fonepad 7 receptjén úgy fest, hogy nem szeretett volna változtatni igazából az Asus, de mégis erősíteni akarták, hogy jobb esélyekkel induljon harcba azon a különleges területen, ami az ő pályája. Hogy pontosan mi is ez? Hát a telefonálás. A Fonepad különlegességére már a neve is utal, ezzel ugyanis teljesen hétköznapi módon folytathatunk hanghívásokat, legfeljebb furcsa pillantásokat vetnek majd ránk az utcán.

A szerkezetnél ezért különösen fontosak a fizikai paraméterek: 196,8 x 120 x 10,5 milliméter a térfogata és 340 gramm a tömege. Sajnos a Fonepad 7 sem lett kecsesebb, mint az elődje, pedig biztosan sokan vártak ezen a téren előrelépést, hiszen egy sor hasonlóan 7 colos vas übereli ezt. Érdekesség, hogy akárcsak a MeMO Padeknél, itt is 1280 x 800 képpontos felbontással van dolgunk, tehát ilyen téren egyenruhába öltözött az újdonságok java. A panel most is IPS, így a minőséggel szemben itt sem lehet kifogásunk. Két kamerája van a készüléknek, így fotózásra és videóhívások bonyolítására is egyaránt alkalmas. Előre szokás szerint egy 1,2 Mpixeleset szereltek, míg hátul egy 5 megapixeles várja az utasításainkat. LED villanó nem társul mellé, így sajnos a fényviszonyok romlásával gyorsan parkolópályára áll, ám jó hír, hogy ameddig ilyen veszély nem áll fenn, addig Full HD videók rögzítésére is lehetőségünk van vele.

Az Intel Atom Z2420 helyét ezúttal egy Z2560 tölti be, ami már nemcsak virtuálisan, a Hyper-Threadinggel képes kétmagosnak tűnni, hanem fizikailag is az - mivel viszont a HT itt is engedélyezett, ez már négy szál kezelésére képes. A dupla Saltwell mag 1,6 GHz-en dolgozik a grafikus processzor képében meg egy PowerVR SGX544 MP2 tetszeleg. A chip mellé 1 GB rendszermemória csatlakozik, a tárhelyet tekintve pedig bőven van választék, mivel 8, 16 és 32 GB-os kivitel is rendelkezésünkre áll majd. A bővítésről itt is gondoskodtak, ezúttal is microSD csúsztatható bele. A hanghívásokat támogató táblagép 3G modemje DC-HSDP+ előírásoknak megfelelően 42 Mbps-os sebességű, a WLAN-on támogatott a Miracast megosztás, nem hiányzik a GNSS támogatású GPS vevő és van benne Bluetooth 3.0 modul is, így headsettel is telefonálhatunk.

Az Android 4.2 rendszert futtató Fonepad 7 esetében is úgy állunk a dolgokhoz, mint a korábbiaknál. Tehát a frissességre igazából panaszunk nem lehet, ám azért reménykedünk abban, hogy az Asus elkészíti erre is a legfrissebb Jelly Bean variánst. Az üzemidőt a Fonepad 7 esetében is kiemelték, ugyanis a 10 órás álomhatárt ez is eléri, amennyiben pedig csak telefonálunk, 28 órán át is bírja egy töltést követően - ennek az az oka, hogy ilyenkor inaktív a kijelző. A szép eredmény a borítás alatt helyet kapó 3950 mAh-s telepnek, és az energiaszükségleteivel jól bánó Intel lapka együttesének köszönhető. Mindezek mellett itt is kiemelendő, hogy sztereó hangszórópárost kapunk, a Sonic Master technológia pedig a lehetőségeihez mérten tökéletesíti a hangzásvilágot.

A felsorolt készülékekhez egyaránt kapcsolódik egy időkorlát nélkül felhasználható 5 GB-os online tároló az Asustól és a WebStorage Office, amivel az itt tárolt dokumentumok szerkesztésére is lehetőségünk van. Az árakról és a megjelenési dátumokról nem beszéltek, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy még ebben a negyedévben kereskedelmi forgalomba kerülnek mind egy szálig.

Mindezek mellett ott volt az IFA-n az Asus standján a Fonepad Note is, amelyről már korábban lerántotta a gyártó a leplet. Ezt a 6 hüvelykes okostelefont még a nyár elején mutatták be. Az Intel alapokra épített masina már a Computexen is változatlan formában volt jelen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward