ASUS Disk Unlocker a 2TB-nál nagyobb HDD-khez

ASUS Disk Unlocker a 2TB-nál nagyobb HDD-khez

Az ASUS egy új, igen hasznos kis segédprogramot tett elérhetővé, amely a gyártó régebbi és új alaplapjaihoz egyaránt használható és az ASUS alaplap tulajdonosok számára természetesen teljesen ingyenesen letölthető. Az ASUS Disk Unlocker lényege abban rejlik, hogy lehetővé teszi a 2048 GB-nál (1000-es váltó használata esetén 2,19TB-nál) nagyobb adattároló kapacitással rendelkező merevlemezek használatát. A már régóta elterjedt partíciós táblák csak 2^32 szektort képesek megcímezni, és 512 bájtos szektormérettel számolva jutunk a fenti limithez. Bár egyre több merevlemez használ 4KB-os szektorméretet, kompatibilitási okok miatt sokszor 512 bájtosakat mutatnak a rendszernek (például a WD lemezei). Erre egy megoldás a GUID partíciós tábla (GPT), amit az XP még nem támogat, és ha boot meghajtónak akarjuk használni, akkor a frissebb rendszerek esetében is sok gondunk lehet, így nem véletlen, hogy a Western Digital például saját vezérlőkártyát ad a 3TB-os merevlemezeihez.

Kanyarodjunk azonban vissza az ASUS-hoz. Most, hogy elkezdtek megjelenni a 2,5 TB-os és 3 TB-os adattároló kapacitással rendelkező merevlemezek, egyre kellemetlenebbé válik a fenti limit, és ezen probléma egyszerű áthidalásán segít a Disc Unlocker.

A szoftver létrehoz egy virtuális meghajtót, és működik mind Windows XP, mind pedig Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerek alatt. A vállalat persze kiemeli, hogy a szoftver csak és kizárólag ASUS alaplapokkal alkalmazható, más gyártók termékeivel nem (valószínűleg előbb-utóbb másoktól is látunk valami megoldást).

A szoftver letöltéséhez ide kell ellátogatniuk az ASUS alaplapok tulajdonosainak, a szoftver alkalmazásával kapcsolatos információk pedig itt találhatóak (PDF fájl).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward