Asus B53F: Kötünk üzletet?

Szerkesztőségünkben járt az Asus legújabb üzleti kategóriás notebookja, amely üdítő színfolt a HP és a Dell uralta mezőnyben.

Asus B53F: Kötünk üzletet?

1. Bevezető és specifikáció

Az Asus portfóliója régóta tartalmaz üzleti notebookokat, ám a Dell és HP gépekkel szemben valahogy sosem tudtak igazán labdába rúgni. Hiányoztak az igazi üzleti felhasználáshoz szabott képességek és az anyaghasználatban, illetve tartósságban is az élmezőnytől jócskán lemaradva kullogtak. Ezen a szomorú tényen kíván változtatni a cég legújabb üzleti szériás modelljeivel, melyekbe apait-anyait beleadtak. Az Asusnál annyira biztosak a sikerben, hogy új családokat is létrehoztak az érkező modelleknek. Nálunk az angol Business (üzlet) szó rövidítéséből született B sorozat 15”-os változata járt egy hosszabb teszt erejéig.

A gyártó az alsó-középkategóriás piacon hazai viszonylatban nézve elég szép részesedéssel büszkélkedhet, így kérdéses volt, hogy ebben a különösen árérzékeny régióban vajon mit tudnak kínálni a kis- és középvállalkozások pénzéért cserébe. Egyértelmű volt, hogy építeni kell a (más gyártóknál) már bevált receptekre, tehát a masszív burkolat és a matt felületeknek dominálnia kell. Az üzleti szériás gépek ismérveit nem írnánk le újból, a HP Elitebook 8440p-vel foglalkozó cikkünkben már megtettük, így aki nincs annyira képben a notebookok ezen világával, annak nem árt előbb elolvasni korábbi írásunkat. Az Asus jó szokásához híven nem csak a konkurensekhez képest alacsonyabb árral, de gazdag felszereltséggel is reklámozza legújabb üzleti modelljeit, így kíváncsiak voltunk, hogy a tényleg brutális méretű csomagban érkezett pakkban miket találunk a notebookon kívül.

A specifikációkat elnézve egy mezei géppel van dolgunk, viszont a vételár a szokásosnál jóval magasabb, de mi okozza ezt a felárat? Egyrészt a 2 helyett 3 év garanciát kapunk (amely az akkumulátorra is érvényes!), amelyet a világ bármely táján érvényesíteni tudunk. Az USB 3.0-s csatlakozók furcsa módon hiányoznak (bár ebben a szegmensben talán ez nem olyan nagy érvágás), viszont van beépített 3G modem, aminek nagyon örültünk. Sok más gyártóval ellentétben az Asus 64 bites Windows 7-et mellékel az üzleti kategóriás gép mellé, hiszen a maximálisan támogatott 8 GB memóriát máshogy ki se tudnánk használni. A háromcellás telepen valószínűleg mindenki csodálkozik, nem véletlenül. A B sorozatban került bevezetésre a Boston Power cég Sonata nevű lítium-ion akkumulátora, amely az átlagnál nagyobb energiasűrűségre képes, ráadásul a hozzá kapcsolódó gyorstöltési technológiával 10 perc alatt 40, 30 perc alatt 80%-ra tölthető (ezt az Asus saját neve alatt Xpress Charge-ként emlegeti). A gyártó a 100%-os kapacitást 900 (teljes) töltésig vállalja, ez bőven a megszokott érték felett van. Az igazi meglepetés azonban a csomag kibontása után vár ránk.

A mellékelt lemezekkel nem csak rendszer-visszaállítást csinálhatunk (amelyet egyébként merevlemezről is elvégezhetünk az F9-cel bootolás előtt), de megkapjuk mind Windows 7, mind Windows XP alá az összes meghajtó programot. A mellékelt dokumentációk közül egy vékony papírlap a Windows 7-ről XP-re való átállás első lépéseit is tartalmazza. A kábelrendező mellett szokás szerint találunk egy apró optikai egeret is, a tápegység 65W-os.

Sokkal izgalmasabb viszont a másik csomag, amely óriási méretével értékes dolgot sejtetett. A Power Station II nem más, mint egy dokkoló egység, melynek hátulján megannyi hasznos csatlakozót találunk, ráadásul a gép akkumulátorát is tölti csatlakoztatás esetén. Részben ez az oka a nagyobb, 90W-os tápegységnek is. A B53 szériának létezik olyan változata, amely ATI Eyefinity támogatással is rendelkezik, így összesen három kijelzőt kezelhetünk egyszerre (a tesztelt modell esetében csak a szokásos kettőt). A dokkolónak az otthon és a munkahely között ingázókon kívül azok is örülni fognak, akik nem tudnak lemondani a mai napig a jó öreg PS/2 és LPT1 portokról, merthogy ezekből is találunk egyet-egyet az egység hátulján. A táblázatban szereplő 250 ezer forintos ár így már rögvest szimpatikussá válik, lássuk a tapasztalatokat!

2. Hardver

Egy üzleti gépnél különösen fontos a hűtés hatékonysága, így nem meglepő, hogy erre az Asusnál is odafigyeltek. A tervezők munkáját dicséri, hogy a legizzasztóbb helyzetben se tudtuk 68 fok fölé vinni a processzort, miközben a ventilátor sem csapott a szükségesnél nagyobb mértékű zajt. Üresjáratban amúgy pont olyan halk volt a szerkezet, mint ahogy egy üzleti géphez illik, igaz, a Thinkpad, Latitude és Elitebook család szintjét nem tudta hozni, ellenben a processzor alig szoba hőmérsékletre hűlt vissza, ami nem kis teljesítmény. A burkolat még terhelés hatására sem melegszik át, éppen hogy csak langyos, úgyhogy ehhez a részhez is tehetünk egy kövér pipát.

Az eddigi legerősebb Core i3-mas processzor teljesít szolgálatot a tesztelt B53F-ben, amely sebességre gyakorlatilag egy Core i5-430M-mel egyezik meg azzal a különbséggel, hogy utóbbi nem minden esetben jár 2.53 GHz-en. A CPU-ba integrált videokártyánál üzleti alkalmazásokhoz aligha kell gyorsabb, ráadásul akkumulátoros üzemidőben is jól járunk vele, így ezen a ponton sem éreztünk hiányosságot. Egyes modellek kapható Mobility Radeonnal is, mellyel akár három kijelzőt is használhatunk egyszerre (ahogy azt a bevezetőben már említettük). Aki az NVIDIA Optimus megoldását kultiválja, annak szól a cég legújabb P szériája.

A merevlemez meglepő módon csak 5400-at pörgött percenként, ami üzleti gépeknél mostanában nem megszokott, pláne úgy, hogy lassan elhanyagolható felára lesz a gyorsabb példányoknak. Ettől függetlenül kategóriáján belül a legjobbak között végzett a Seagate 320 GB-os egysége, amely rázkódásvédelmet is kapott. Furcsa ugyanakkor, hogy ez a képesség alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, erre nem árt odafigyelnünk vásárlás után.

Bár ebben a kategóriában még az elhanyagolható résznél sem foglalkoznak a hangszórók minőségével, de ha már egy fél ujjnyi Altec Lansing felirat rikít a billentyűzet környékén, úgy gondoltuk, kitérünk erre is. Nos, kategória ide vagy oda, ezek a hangkeltők elég gyengén szólnak, gyakorlatilag úgy, mint bármelyik belépő szintű modell esetében. Tény, hogy a célközönség soha nem fog ezzel törődni, de pont ezért kellett volna mellőzni vagy kevésbé látványos helyre tenni az önreklámot.

3. Ergonómia

Térjünk rá a legfontosabb kérdéskörre, az ergonómiára. A B53F kinyitás előtt kísértetiesen hasonlít az amúgy népszerű és jól sikerült Dell Latitude E6500-ra, így bizakodva kezdtünk neki az anyaghasználat vizsgálatának. A szálcsiszolt alumíniummal semmi gond nincs, minőséginek tűnik és az is, viszont van egyetlen nagy hibája, amely ebben a szegmensben nem túl szerencsés. Bár a cég igyekezett mindenhol matt felületet produkálni, valójában ez sehol nem sikerült. Tény, hogy a burkolat sehol nem csillog, viszont intenzíven gyűjti az ujjlenyomatokat, amelyek gazdagon meg is látszanak rajta, ergo az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Kár érte, mert ez pontosan az a helyzet, amikor a megelőlegezett rózsaszín köd elillan. Alul a névjegykártya tartó és a dokkoló csatlakozó az, amely szokatlan lehet a cég egyéb notebookjaihoz szokott szemnek, de ezek mind az üzleti vonal velejárói.

A billentyűzet ellenáll a vízcseppeknek, viszont háttérvilágítást még opcióként se kérhetünk hozzá, ami picit fájó pont (megjegyzendő, hogy ugyanez a helyzet a konkurens Dell Latitude E5000-es szériájával is). Bár kényelmesen és elég pontosan lehet gépelni a klaviatúrán, az alátámasztás mégsem tökéletes, főleg a billentyűzet közepén érzékelhető némi instabilitás/süppedés. A gombok viszont olyan típusú matt műanyagból vannak, amelyek már kevésbé gyűjtik az ujjlenyomatokat, mint a burkolat, ennek azért örültünk.

A touchpad abszolút jól használhatónak bizonyult, a fényesebb matt felületből sajnos oda is jutott, ráadásul pont nem a gombokra, hanem az érintés-érzékeny részre. A multi-touch funkciók a szokásosak, amely kiegészült az Asus notebookokra jellemző háromujjas gesztussal is (alapértelmezés szerint jobb gombként funkcionál). Bár nekünk nem hiányzott, lesznek, akik hiányolni fogják a pöcökegeret, amely szintén nem opcionális, hanem egyszerűen nincs.

A szokásos csatlakozókon felül kapunk egy Kensington zárat, egy 34 mm-es Express Card foglalatot és egy WiFi kapcsolót is. A kártyaolvasó előre került, a DisplayPort és a HDMI kimenetek közül pedig a tesztelt modellnél (az integrált videokártya miatt) egyszerre csak az egyiket használhattuk, amennyiben szükségünk volt a gép kijelzőjére is.

Ha már itt tartunk, a 15,6”-os megjelenítő hiába kapott matt bevonatott és hiába rendelkezik LED-es háttérvilágítással, mégis csalódást okozott számunkra. Úgy adódott, hogy összehasonlíthattunk egy klasszikus hideg-katódcsöves háttérvilágítással rendelkezik Latitude E6400-zal és bizony feltűnő volt a különbség, pedig utóbbira se mondanánk azt, hogy a legjobbak között van. A fakó színek és a szűk látószögek nem jellemzőek egy Asus notebookra, ezért is okozott nagy meglepetést a szerkesztőségben a B53F gyenge szereplése. Egy dolgot viszont mindenképpen meg kell említenünk, ez pedig a kijelző dönthetősége, amely 135 fok körül van, ez már a jobb értékek közé tartozik, ölbe véve is kényelmesen használható – már amennyiben ez a fajta felhasználás egy ekkora masinánál elképzelhető.

A webkamera inkább hang, mintsem videó továbbítására alkalmas, hiszen az optika alapból nagyon lassan képes feldolgozni a látott képet, hát, ha még mesterséges fényviszonyok között tesszük próbára. A felette található porvédő retesztől azt hittük, megszabadult a gyártó, már az N sorozatnál is borzasztó gagyi hatást keltett, azon kívül se nem XXI. századi megoldás, se nem üzleti gépre való mechanika.

4. Teszteredmények

A processzor teszteknél elég érdekes eredményeket kaptunk, ugyanis helyenként tényleg fej-fej mellett haladt a legerősebb Core i3 és az egyik leglassabb Core i5, viszont olykor érthetetlenül lemaradt az utóbbi, vélhetően a programfrissítések során megváltoztak a pontszámítási módszerek – más magyarázatot nem tudunk elképzelni. Mindenesetre legközelebb, amikor nálunk jár majd egy i5-ös gép, feltétlenül ki fogjuk deríteni az igazságot.

A videokártya teszt is érdekességgel zárult, mégpedig azért, mert több Intel HD Graphics-os notebookot is feltüntettünk a grafikonon, melyek közül jelen tesztünk alanya volt a leglassabb. Nem véletlenül, ugyanis az i5-ös és i7-es processzorokban az integrált videokártya maximális órajele 766 MHz, míg az i3-mas egységekben 667. Meglepő, hogy néha ennél sokkal látványosabb különbségek is kimutathatók a két típus között.

Az új típusú akkumulátor remekül állta a sarat, közel 6 órát bírt ki minimális terhelés mellett, amely nem rossz érték, hiszen ennél erősebb telepet is választhatunk a gép mellé, amellyel valószínűleg könnyedén tartható a 8-9 óra is. A többi két tesztnél is könnyedén tartotta magát a Thinkpadekkel és az Elitebookkal szemben, sőt maximális terhelésnél meg is előzte őket.

5. Értékelés

Mindent összegezve elmondhatjuk, hogy az Asus alapvetően jó irányba mozdult el és az üzleti szegmensbe jól illeszkedő gépet alkotott meg a B53F-fel, amely ugyanakkor nem hazudtolja meg a gyártó stratégiáját és inkább ára, mintsem presztízse miatt hódíthat majd. A nálunk járt változat 250 ezer forintos ára mellé kifejezetten gazdag felszereltséget kapunk, hiszen ennyi pénzért gyakorlatilag senki nem biztosít három év garanciát az amúgy is speciális akkumulátorra, illetve dokkoló állomást az otthoni/irodai használathoz. Az átlagosan jó üzemidő, a gyorstöltés lehetősége, a csendes működés, a rázkódásvédelem és a különböző biztonsági megoldások mind-mind vonzó tulajdonságok, a másik oldalon viszont olyan kellemetlen dolgok állnak, mint a matt, de gyenge minőségű kijelző, a szintén matt, de ujjlenyomat gyűjtő burkolat és a középszerű billentyűzet, illetve touchpad. A kis- és középvállalkozások ugyanakkor nem járnak rosszul az Asus business-class gépével, ha rendszerben gondolkodnak, hiszen a gyártó szerviz részlege a jobbak közé tartozik. Tiszta szívvel viszont csak akkor tudjuk ajánlani a B53F-et, ha annak minden porcikáját (pl. dokkoló) kihasználja valaki, ugyanis ennyi pénzért már megvásárolhatjuk az üzleti életben elismertebb gyártók idevágó masináit is. Azt, hogy jobbak-e az Asus noteszénél igyekszünk a közeljövőben kideríteni.

A tesztben szereplő Asus B53F-et a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ jó minőségérzet

+ gazdag felszereltség

+ dokkoló

+ halk ás hűvös működés

+ matt, nagy szögben nyíló kijelző

+ jó akkumulátoros üzemidő

+ gyorstöltés lehetősége

+ 3 év garancia, amely az akkumulátorra is érvényes

Kontra:

- mattsága ellenére ujjlenyomatokat gyűjtő burkolat

- átlagnál gyengébb képminőség

- középszerű billentyűzet

- gyenge webkamera

- billentyűzet világítás nem választható

Hivatalos holnap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward