Asha 501 - egy újabb platform?

A Nokia a teljesen átdolgozott Asha OS-sel küldi harcba az 501-et, és ehhez igazodva a masina megjelenése is egyedülálló lett.

Asha 501 - egy újabb platform?

A Nokia amellett, hogy folyamatosan fejleszti a Windows Phone 8-as okostelefonokat, továbbra sem hanyagolja el az egyéb, alternatív platformokat. Jól mutatta ezt a néhány hete befutott Symbian frissítés, és ezt bizonyítja a mostani alanyunk is.

Az Asha 501-nek nagyon fontos szerepet szán a Nokia, az új masinát személyesen Stephen Elop mutatta be a nagyvilágnak az indiai sajtókonferencián. A helyszínválasztás kicsit meglepőnek tűnhet, de közelről sem az. A Nokia Ashák Ázsia ezen régiójában elképesztő népszerűségnek örvendenek, több exkluzív mobilt is készített már ide a gyártó. Az 501, ahogy arra a neve is utal, egy teljesen új vonalat indít az Asha termékcsaládon belül. A változások szinte mindenre kitérnek, így jóformán egy új platformnak tekinthető ez. A készüléknek a megjelenését tekintve is idomulnia kellett a komolyabb belsőhöz, így egy, a Lumiák által ihletett házba költöztették az Asha 501-et.

Az új Asha rendszer a SmarterPhone felvásárlás szüleménye. Ugye emlékszünk még erre? A Nokia 2011 novemberében jelentette be a nagyszabású akvizíciót, amelynek köszönhetően a viszonylag kis SmarterPhone platform a finnek kezébe került. A SmarterPhone egyébként ezt megelőzően főleg a Kyocera partnerségét élvezte, több SmartPhone-os készülék is volt a japán vállalat kínálatában anno. A friss felhasználói felület eléggé MeeGo szagúra sikeredett, és elképesztően sok műveletet végezhetünk el a különböző előre programozott gesztusokkal (pl. dupla érintésre ébred a mobil). Két főképernyő van, és az egyikre, a Fastlane-re, külön ki kell térni. Ez a szolgáltatás lényegében a BlackBerry 10-ben megismert BlackBerry HUB-hoz hasonlóan, egyfajta központi kommunikációs szerepet tölt be, ám itt megtekinthetőek a korábban futtatott applikációk is. Az újdonság "nagyon szociális": alapértelmezetten van rajta Facebook, Foursquare, LinkedIn, Twitter és YouTube is.

A Nokia Asha 501 egyébként egy rendkívül egyszerű szerkezet. A tervezése során a két fő szempont az olcsón gyárthatóság és a strapabíróság volt. Az eszköz ára nettó 99 dollár lett, tehát az egyik célt már biztosan elérték, a másik felett pedig majd az idő mond ítéletet. A szerkezet egy 3 colos panelt kapott, ami a QVGA felbontással társulva a használhatóság határán egyensúlyozik (133 PPI). A kapacitív érintések érzékelése két ujjunkat tudja követni, és itt nagyon fontos szerephez jut a pontosság is, hiszen a vezérlés miatt sokszor kell gesztusokkal operálnunk.

A beépített kamera nélkülözi a LED-es vakut, fixfókuszos és 3,2 megapixeles. A kommunikációs képességeket számba véve kapunk 802.11 b/g Wi-Fi támogatást, Bluetooth 3.0 modult és 2G EDGE hálózati modemet. A lassú mobilnet mellett az Xpress Browser és az Xpress Now segíti a munkánkat. Az előbbi tömörített adatcsomagokkal gyorsítja a böngészést, míg a Now a helyzetünk függvényében igyekezik begyűjteni a leghasznosabb információkat. A háttértár alapesetben mindössze néhány megabájtos, de ezen a Nokia helyből segít egy előretelepített 4 GB-os memóriakártyával. A microSD-hez és a microSIM kártya helyhez egyébként a hátlap levételét követően férhetünk hozzá. Valamint itt találkozunk az akkumulátorral is, mely 1200 mAh-s kapacitással bír - ez a gyári adat szerint 17 órányi beszélgetési időre elegendő.

A hat színben felvonuló, 98 grammos Asha 501 júniusban kerül majd forgalomba, és igencsak nagyszabású rajtra készül a Nokia. Összesen 90 országban 60 különböző szolgáltatónál bukkan fel egyszerre az új telefon. A későbbiekben pedig jön egy dupla SIM slotos variáns is, amelynél a második SIM szokás szerint a gép oldalán kap helyet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward