Árversenyt kezdhetnek a Windows mellett a tajvani gyártók

Az ASUS és az Acer is masszívan mérsékelné a Microsoft rendszerét futtató táblagépek árát.

Árversenyt kezdhetnek a Windows mellett a tajvani gyártók

A táblagépek piacát egyértelműen két versenyző uralja, amennyiben az operációs rendszerek szemszögéből vesszük szemügyre a szegmenst: az Android és az iOS az IDC legfrissebb eredményei alapján, több mint 95 százalékot fednek le. Ráadásul harmadik szereplő egyelőre nem is igazán fenyegeti a kettőjük párharcát, pedig a Microsoft egy alternatív Windows variánst is létrehozott annak érdekében, hogy a fenti duó szarvait letörjék. Ez viszont egyelőre úgy fest, hogy nem akar sikerülni, de az ok már bizony megvan, és hamarosan a két legerősebb tajvani szereplő tehet is az ügy érdekében.

Acer Iconia W4 - egyike az olcsóbb versenyzőknek.

A probléma meglátása persze nem volt nehéz feladat, hiszen egyértelmű, hogy a Windows-os tabletek java túl van árazva a képességeikhez mérten. Tehát nem csoda, ha a legtöbb ember az Android mellett teszi le a voksát, ha pedig magasabb árat is megengedhetnek maguknak, akkor jószerivel inkább az Apple megoldásainak szavaznak bizalmat. Az ASUS és az Acer most meghúzhatja azt, amit eredetileg a Microsoftnak kellett volna. Fokozatosan lentebb tornászhatják az árakat.

A DigiTimes értesülései szerint hamarosan nagyot eshetnek a mostanában látható árcédulák. Az Acer 8 hüvelykes, Iconia W3 névre hallgató modelljének esetében például nagyjából 15-20 százalékkal várható az ajánlott fogyasztói ár csökkentése. Ez a gép a kétmagos Intel Atom Z2760 chipjével karöltve a Windows 8 rendszert futtatja, és az ára eddig 330-340 dollár körül alakult, ami a fentiek fényében 260-280 dollár közé eshet. Az Acer persze nem csak a felhasználóknak szeretne kedveskedni, hanem ezzel előkészítik a pályát az érkező Iconia W4 előtt is. Ez a masina már az új, Atom Z3740 köré épül majd, és az előlapját ismételten egy 8 colos IPS panel fogja uralni, árban meg várhatóan 330 dollár körül váltja az elődjét.

Emellett az ASUS-nál sem tétlenkednek, és hamarosan piacra fogják dobni a legolcsóbb 10 hüvelykes Windows 8-as tabletet. A Transformer Book T100, ahogy arra a neve is következtetni enged, nem is csak egyszerű tábla, hanem dokkolható billentyűzettel akár laptopszerű testet is ölthet, és így is ultrakönnyű marad. Akárcsak az új Iconia, ez a megoldás is az Intel Atom Z3740-nek szavazott bizalmat, és most is IPS megjelenítővel gazdagodik, aki emellett teszi le a voksát, ám itt már 1366 x 768 képpontot sorakoztató 10,1 hüvelykes panellel lesz dolgunk. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, az egy korábbi hírünkben részletesebben is megismerkedhet vele, még a megjelenése előtt. Ráadásul az ASUS nem tervezi itt a megállást, és a hónap végén – vagyis még októberben – leleplezhetnek egy 8 colos modellt is, ami hasonlóan alacsonyra szabott árral kelletheti magát, mint a majdani Iconia W4 – sőt, valószínűleg még ez alá is lemehetnek.

Mi lesz veled Windows RT?

Az olcsó Windows 8-as és Windows 8.1-es eszközökkel a gyártók gyakorlatilag a Windows RT sírját is megásták amellett, hogy végre tényleg az Android és az iOS nyomába eredhetnek. A Microsoft a nemrégiben bemutatott RT-s újdonságáért, a Surface 2-ért például 450 dollárt fog elkérni, ami bizony nem is kevéssel lépi túl a teljes értékű Windows-t kínáló ASUS variánst.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward