ARM vs. Intel: ellenfélből barát?

Az ARM a közelgő elnök-vezérigazgató cserét kihasználva megpróbálja megpuhítani az Intelt.

ARM vs. Intel: ellenfélből barát?

Az ARM társalapítója azt tanácsolja az Intelnek, ne szórakozzon tovább, hanem kössön barátságot az ARM-mel és vásároljon ARM licencet.

Az Intel jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini alig több, mint egy hónap múlva távozik a cég éléről, ám az még nem tudható, hogy kinek adja át a stafétabotot. Az új vezetőt tehát még nem ismeri a piac, ám már most tanácsokkal, illetve javaslatokkal látják el őt - gondoljunk csak az AMD korábbi elnök-vezérigazgatójának "kioktató" szavaira. Most újabb javaslat érkezett, ezúttal az ARM társalapítójától, Robin Saxby-tól, aki a British Museum-ban tartott GSA Enrepreneurship Conference alkalmával fogalmazta meg mondandóját.

Mr. Saxby ARM részvényesként azt javasolja az Intelnek, hogy vásároljon ARM licencet és "fejezze be a szórakozást" - számolt be az ElectronicsWeekly.com.

A kissé erős megfogalmazással az ARM társalapítója valószínűleg arra akart utalni, hogy az Intel processzoraival uralja a szerverek, munkaállomások, illetve asztali- és mobil számítógépek szegmensét, ám a rohamosan fejlődő, és egyre csak növekvő okostelefon, illetve tábla piacon még nem tudott jelentősebb piaci részesedéshez jutni. Utóbbi területeket az ARM alapú SoC egységek uralják, hála az architektúra köré épülő megoldások energiahatékony működésének.

Az Intel mérnökei egy ideje már próbálkoznak x86-os alapokon nyugvó, alacsony fogyasztású eszközökbe szánt processzorok fejlesztésével és készítésével. A legfőbb probléma jelenleg az, hogy az ARM alapú megoldások az Intel x86-os megoldásaihoz képest sokkal energiahatékonyabban üzemelnek, de az is előny, hogy nagyfokú szabadságot kínálnak az olyan vállalatoknak, mint amilyen az Apple, ami a saját maga által kifejlesztett SoC egységeket építi nagy népszerűségnek örvendő iPhone okostelefonjaiba, illetve iPad tábláiba.

Korábban a Intel is kínált ARM alapú megoldásokat a StrongARM és az XScale processzorok személyében, amelyek ARMv4, illetve ARMv5 utasításkészlet köré épültek, ám a cég a chipek fejlesztéséért felelős divízióját 2006 közepén eladta a Marvellnek. Akkoriban azért döntött a vállalat a divízió értékesítése mellett, mert illetékesei hittek benne, hogy az ARM architektúra teljesítmény tekintetében nem skálázható megfelelően. Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy az ARM architektúra tökéletesen skálázható, ám a teljesítmény növekedésével a fogyasztás is növekszik - de valamit valamiért, ugye. Az ARM v8-as, 64-bites architektúrája a hasonló szinten elhelyezkedő x86-os megoldásokhoz képest még energiahatékonyabb lesz, így a köré épülő megoldások kevesebbet fogyaszthatnak, mint az AMD Jaguar, illetve az Intel Silvermont architektúrája köré épülő megoldások.

Érdekesség egyébként, hogy az AMD már barátságot kötött az ARM-mel, így olyan ARM v8 alapú SoC egységek gyártásába kezdett, amelyekkel a vállalat a szerverek piacán próbál labdába rúgni. Hasonló lépésre szánta el magát az Applied Micro, a Calxeda, az Nvidia, a Samsung, a Qualcomm, illetve sok egyéb cég is. Ezzel szemben az Intel egyelőre nem akar barátságot kötni az ARM-mel, legalábbis az ARM társalapítója ezt állítja. Szerinte az ARM ellenfeleinek többségével már sikerült barátságot kötni, viszont az Intel eddig még nem volt hajlandó barátkozni.

Vajon ez a helyzet az új elnök-vezérigazgató érkezésével megváltozik? Nos, ez rövidesen kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward