ARM Cortex-A5 MPCore: ütős, de pici újdonság

Az ARM mérnökei egy percig sem pihennek: a gyártó kínálatában egy új Cortex-A sorozatú alkalmazás processzor jelent meg, amely az ARM termékpalettájának legkisebb és legalacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő többmagos tagjának tekinthető.

ARM Cortex-A5 MPCore: ütős, de pici újdonság

Az ARM mérnökei egy percig sem pihennek: a gyártó kínálatában egy új Cortex-A sorozatú alkalmazás processzor jelent meg, amely az ARM termékpalettájának legkisebb és legalacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő többmagos tagjának tekinthető.

A friss jövevény a Cortex-A5-ös típusjelzést viseli és a gyártó többi termékéhez hasonlóan nagy teljesítményt kínál, illetve sokoldalú is egyben. Az ARM a friss modellt a Cortex A9-es és Cortex-A11-es licenccel rendelkező vásárlók számára kifejezetten ajánlja. Az újdonság főként az alacsony energiafelhasználás mellett üzemelő mobiltelefonokat és okostelefonokat célozza meg, de a nem is oly távoli jövőben a felhasználók számára készített beágyazott rendszerekben, valamint ipari konfigurációkban is fel fog tűnni.

Az ARM állítása szerint a Cortex-A5 rendkívül rugalmas dizájnra épül, ugyanis a termékből az igények függvényében egytől négymagosig bármilyen modell készíthető. A rendszert felvértezték a TrustZone névre keresztelt biztonságtechnikai technológiával, sőt, egy NEON típusú multimédia feldolgozó processzort is elhelyeztek benne, ami elsőként a Cortex-A8-as modellben jelent meg. A NEON multimédia feldolgozó motor 128 bites SIMD architektúrára épül és ütőképes támogatást kínál a multimédia intenzív alkalmazási területeken. Azon partnerek számára, akik magas minőségű grafikai megjelenítést és komolyabb videó feldolgozó teljesítményt igényelnek, a gyártó a Mali grafikus processzorait kínálja. 

Az új jövevény esetében fontos tulajdonság, hogy alkalmazás-kompatibilis a Cortex-A8-as és Cortex-A9-es modellekkel, azaz az előbbi két modellre írt alkalmazások a Cortex-A5-tel is gond nélkül futni fognak. Többek között ez is az a tény, ami miatt a meglévő ügyfelek számára kifejezetten ajánlja a gyártó a friss terméket. A kompatibilitás kérdése azért is fontos, mert a Cortex-A8-as és Cortex-A9-es processzorok köré már komoly szoftverbázis épült, így az újdonság esetében azonnal használhatóak olyan szoftverek, mint például  az Android vagy az Adobe Flash Player.

A Cortex-A5-ös alkalmazás processzoron a tervezők már az utolsó "simításokat" végzik, de a licenceléssel kapcsolatos folyamatok már megindultak. A friss processzor szállítása az év végéig mindenképpen meg fog indulni, az első Cortex-A5 alapú termékek megjelenésére azonban már csak 2010 első felében kerülhet sor. Az ARM MPCore termékek megrendelői között olyan neves vállalatokat találunk, mint például a Broadcom, az NEC, az Nvidia és a Toshiba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward