ARM: Bemutatkozott az Artemis és a BiFrost

Az ARM reflektorfénybe állította a legújabb processzormagját, az Artemist, valamint a BiFrost grafikus architektúrát, és annak első tagját, a Mali-G71-et.

ARM: Bemutatkozott az Artemis és a BiFrost

Az ARM sok újdonsággal futott neki az idei Computexnek. A vállalat a kiállításon tartott rendezvényén bemutatta a csúcsra tervezett platformját, ide értve a legújabb processzormag IP-t, valamint a jövőben érkező grafikus egységek alapját.

A Cortex-A72 nem hozott nagy sikert az ARM számára, legalábbis ami a konzumer termékeket illeti, de talán a vállalat új generációs processzormagja újra nagy népszerűségnek örvendhet a partnerek körében, és több okostelefonba, tabletbe és multimédiás eszközbe szánt központi chip épül majd rá. A korábban Artemis kódnéven emlegetett Cortex-A73 az ARM elmondása alapján a valaha volt leghatékonyabb üzemelést nyújtó prémiumkategóriás egység. Ez pedig rögtön egyértelművé teszi azt, hogy vállalat szakemberei most elsősorban az energiahatékonyabb működést szem előtt tartva próbálták új szintre emelni a csúcsra tervezett magdizájnt.

A Cortex-A73 az elődjéhez képest 30 százalékkal mutat jobb energiahatékonyságot, szóval hasonló felhasználói élményt sokkal alacsonyabb fogyasztási mutató mellett képes nyújtani. Az ARM a Cortex-A72-vel inkább a szerverekbe szánt megoldások szintjén tudott érvényesülni, most azonban a vállalat egyértelműen szeretne visszatérni a mobil eszközökbe is. Az Artemis a partnereknek azért is fog tetszeni a vállalat szerint, mert nagyon apró. A Cortex-A73 egység mindössze 0,65 négyzetmilliméteres területet foglal el magában (illetve az L1 gyorsítótárral) a központi chipen belül, ezzel pedig az ARM a Cortex-A57-et és a Cortex-A72-et is lekörözte, az Artemis lett a legkisebb felsőkategóriás IP, így kompaktabb, alacsonyabb áron előállítható lapkákat lehet rá építeni. Szerencsére a teljesítményben sem lesz azért hiány, ha egyszer már egy csúcsra tervezett magról van szó. Az órajel emelésének, valamint a kisebb optimalizálásoknak köszönhetően a Cortex-A73 akár 30 százalékkal is gyorsabb lehet, mint az elődje. Az ARM szerint már 2,8 GHz-ig is fel lehet tornászni az újdonság működési frekvenciáját.

A Computex keretében leleplezett másik fontos újdonság a BiFrost grafikus architektúra, illetve annak legelső kész sikervárományosa, a Mali-G71 IGP. Az Utgard és Midgard felépítések utódjáról beszélhetünk, ami az ARM elmondása szerint már a virtuális, illetve a kiterjesztett valóságokhoz lett tervezve. A BiFrost tervezésénél az egyik legfontosabb szempontot a heterogén számítás töltötte be.

Az első BiFrost grafikus egység az ARM valaha volt legerősebb IGP-je lett, és egy másik „leg” is fűződik hozzá, mégpedig a skálázhatóságból fakadóan, ugyanis akár 32 Mali-G71 is összedrótozható egy lapkában. A Mali-T880-hoz mérten ez a vezérlő 20 százalékkal lett energiahatékonyabb, miközben azonos fizikai méretben már 40 százalékkal nagyobb teljesítményt képes szállítani. Az ARM elmondása alapján a Mali-G71 MP16 már nagyobb teljesítményre képes a GFXBench 4.0 Manhattan alatt (lekapcsolt kijelző mellett, 1080p-ben), mint azok a 2015-ös laptopok, amikbe már diszkrét (!) videókártya lapul – ez kétségtelenül szép és jó, de mivel az ARM nem határozta meg, hogy melyik AMD vagy Nvidia mobil GPU szolgált az összehasonlítás alapjául, sajnos nem sokat mond el. A BiFrost alapra épülő grafikus egység támogatja a 4K-t és a 120 Hz-es képfrissítési rátát is (ezt a VR-ban kívánja kihasználni a vállalat).

Az ARM kitért a CoreLink CCI-550 (Cache Coherent Interconnect) összeköttetés fontosságára is. Ez a megoldás már egyáltalán nem újdonság, tavaly hullott le róla a lepel, azonban a Cortex-A73 processzormag, valamint a BiFrost architektúrára épülő grafikus egységek összeköttetésében lényeges szerepe lesz. A CCI-550 már egy olyan, teljesen koherens összeköttetést garantáló megoldás, ami a HSA igényeit figyelembe véve fejlődött, ezzel hatalmas lépést megtéve a heterogén rendszerek felé. Az ARM több alkalommal is kiemelte a heterogén működés fontosságát, egyértelmű, hogy a vállalat a jövőben az eddiginél sokkal fontosabb szerepet szán például a grafikus egységnek. A mostani rendezvényen elhangzottak szerint a Cortex-A73, a Mali-G71 és a CCI-550 másfélszer jobb teljesítményt nyújt majd, mint az eddigi megoldások.

A gyártástechnológiát tekintve is előrelépésen munkálkodik az ARM. Elhangzott a rendezvényen, hogy a 10 nm-es csíkszélesség elérésén már két éve dolgozik együtt a TSMC és az ARM, ennek pedig az új generációs alkotóelemeknél biztosan meg is lesz az eredménye. A friss grafikus egységet és az új processzormag már biztosan az alacsonyabb csíkszélességeket részesíti előnyben, és ez is hozzásegítheti majd őket a sikeres szerepléshez.

Az ARM kiemelte, hogy olyan partnerek állnak már sorba az újdonságok licenceiért, mint a Huawei zászlaja alatt tevékenykedő HiSilicon, a MediaTek, a Samsung vagy a Marvell, és a TSMC neve sem maradt ki a felsorolásból. A Qualcommról azonban érdekes módon egyáltalán nem esett szó, sőt mi több, mikor a rendezvény végén kérdezni lehetett, és a Qualcommról érdeklődött egy néző, kifejezetten elutasítóan válaszolt az érintett szakember, szóval kicsit fagyos lehet most a viszony a két cég között.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward